Zuid-Afrika

13 dagen
-
Johannesburg naar Johannesburg

Zuid-Afrika wordt ook wel eens de regenboognatie genoemd. Het Noorden is vooral gekend vanwege de schitterende wildparken, waar we op zoek gaan naar de 'Big Five': de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en de neushoorn. Ook de spectaculaire Blyde River Canyon en de Panoramaroute staan op het programma. In het koninkrijk Swaziland maak je kennis met het echte zwarte Zuid-Afrika. Het fietsprogramma laat voldoende tijd om te genieten van de verschillende nevenactiviteiten.

 

Dag 1

Bij aankomst te Johannesburg wordt u afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking met het team, stapt u in de volgwagen en rijdt door naar Dullstroom waar we het middagmaal nemen in een klein restaurant. In de namiddag rijden we over de Long Tom Pas naar een mooi ingericht hotel te Graskop waar we twee nachten verblijven. De liefhebbers kunnen nog genieten van het verwarmde zwembad.
Graskop Hotel

Dag 2

We beginnen de dag met een bezoek aan het mijnwerkersstadje Pilgrim’s Rest. Nadat u voldoende tijd heeft gehad dit stadje te verkennen, start het echte fietsavontuur. We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig.
Via een mooie verharde zandweg, op en neer, fietsen we naar het natuurfenomeen Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de twee rivieren de Blyde en de Treur samen. De kolkende watermassa’s van beide rivieren, vermengd met het zand en de grind hebben de rotsen uitgeslepen tot een prachtig natuurlijk kunstwerk. Door de erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. Er ontstaan grillig gevormde cirkelvormige formaties, deels gevuld met water. Na dit bezoek genieten we van een picknick lunch. Om het eten wat te laten verteren nemen we de volgwagen gedurende een 20 km naar het unieke uitkijkpunt, de 3 Rondavels, ook ontstaan door jarenlange erosie. Deze drie groene heuvels, die qua vorm lijken op de traditionele hutten (= rondavels) van de Xhosa stam, zijn met hun 700 m hoogte een groots natuurfenomeen. We stappen terug op de fiets en dalen na een laatste helling een 10 km af naar het Laagveld. Tijdens deze tocht hebben we prachtige zichten op de Blyde Rivier Canyon. Aangekomen aan de wat drukkere R36 stappen we over in de volgwagen voor een rit van drie kwartier terug naar de lodge. 
Graskop Hotel (B)

icoBike
57 km fietsen
 
 

Dag 3

Vandaag fietsen we in mooie lus door het gebied van de Panoramaroute.
De uitzichten langs deze route zijn fenomenaal. Mooie berglandschappen, groene bossen, rivieren en watervallen en uitgestrekte zichten op de op twee na grootste canyon ter wereld, de Blyde River Canyon. De eerste stop vandaag houden we aan het uitkijkpunt God's Window. Vanuit een spectaculaire spleet in de bergen heeft u een heel weids uitzicht over de canyon en het 1000 m lager gelegen Laagveld. De reisbegeleider zal met plezier wat meer uitleg geven over de inheemse planten, varens en bomen die in dit vruchtbare gebied groeien. Even verder houden we halt aan de klaterende Lisbon watervallen. Na een korte wandeling heeft u een mooi zicht op de hoogste waterval van Zuid-Afrika, genoemd naar de Portugese mijnwerkers, die hier naar goud zochten. In drie verschillende stromen, plonst het water hier 90 meter naar beneden in een nauwe kloof. We maken de lus rond met een mooie afdaling naar de Laagvelden en eindigen terug in Graskop. Na het middagmaal nemen we de volgwagen en rijden in een uurtje naar het Kruger Park. We verblijven in een mooie lodge, ten zuiden van het park. Op weg naar onze overnachtingsplek, zullen we met wat geluk de eerste dieren spotten.

Kruger National Park Camp (B)

icoBike
40 km fietsen

Dag 4

Vandaag laten we de fiets aan de haak en gaan we de hele dag op zoek naar de Big Five.
Vóór het ontbijt heeft u de kans een wandelsafari (exclusief) te maken, onder leiding van twee ervaren rangers. In een rijtje achter elkaar, ingesloten door de gewapende rangers, gaat u op zoek naar wild. De kans dat u groot wild ziet is eerder klein (door het vele lawaai dat toeristen ongewild maken, door bv. alleen al te stappen door het gras), maar de sfeer tijdens de vroege wandeling maakt deze uitstap tot een absolute aanrader. Let wel, dit is vooraf te reserveren, gezien het aantal plaatsen beperkt is tot acht deelnemers. Na het ontbijt op het terras rijden we met de volgwagen naar het volgend kamp in het Kruger Park. In de namiddag worden we afgehaald door een professionele ranger in een open jeep en doen een volgende safari door het park. We rijden met de jeep door het park op zoek naar leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Kruger Park is het grootste nationale park in Zuid-Afrika en er leven naast de 'big five' ook verschillende rendieren, giraffen, zebra's, wildebeest, etc. De gids geeft met veel enthousiasme een deskundige uitleg over de verschillende dieren in het uitgestrekte park en leert ons de dieren te spotten in hun natuurlijke habitat.
Kruger National Park Camp (B)

 
 

Dag 5

Vroeg in de ochtend plannen we een laatste safari met onze eigen volgwagen door het park. Nadien verlaten we definitief het Kruger Park en rijden door naar Forbes Reef, gelegen net over de grens in het koninkrijk Swaziland (transfer +/- 2 uur). Genesteld tussen Zuid-Afrika en Mozambique vinden we hier een eerder bergachtig en groen landschap. Her en der staan er beehives verspreid, de traditionele Swazi huizen die wel wat doen denken aan immense bijenkorven. Ook al valt onmiddellijk op dat dit kleine staatje veel minder welvarend is dan Zuid-Afrika er heerst een leuke ambiance en de mensen zijn er zéér vriendelijk en gastvrij.
Aangekomen in Forbes Reef stappen we terug op de fiets en rijden via een rustige asfaltbaan op een neer naar de prachtige Phophonyane Lodge. De lodge ligt te midden van weelderige bossen in het spectaculaire noordwesten van Swaziland. Op wandelafstand van de lodge vindt u de gelijknamige watervallen klaterend over de oudste rotsen (meer dan 3.6 miljard jaar geleden gevormd) ter wereld, een streling voor het oog. Ook zijn er zijn meer dan 240 vogelsoorten te spotten, waaronder de plaatselijke trots, de Narina Trogon. In de late namiddag zal de organisatie, samen met de groepsleden, een fiets overhandigen aan een raadsman van de liefdadigheidsorganisatie mothers2mothers. Mothers2mothers is een internationale non-profit organisatie gericht op het voorkomen van overdracht van HIV van moeder op kind door educatie en ondersteuning te bieden aan zwangere vrouwen en nieuwe moeders met HIV. De fiets wordt aangekocht bij het World Bicycle Relief Fund, een organisatie ter bevordering van de mobiliteit van de kansarme bevolking. Op die manier een absolute WIN WIN situatie.

Phophonyane Lodge (B)

icoBike
27 km fietsen

Dag 6

Na een lekker ontbijt volgt een korte transfer naar het vertrekpunt van de dag, vlakbij het dorpje Piggs Peak, vernoemd naar William Pigg, die er in 1884 een goudmijn ontdekte. We fietsen over een heuvelachtige, verharde weg naar Nsanwini. Hier werden in 1955 rotstekeningen ontdekt die tot 4000 jaar oud zouden zijn. De tekeningen zijn gemaakt met het bloed van de Khoi San (Bosjesmannen) en beelden spirituele figuren, dieren en jagers uit. We bezoeken uitgebreid deze site onder leiding van een lokale gids.

Na deze aangename stop zetten we onze fietstocht verder. Hoe meer we afdalen hoe meer de vegetatie over gaat in een soort doornachtige bush savanne.
In de namiddag rijden we met de volgwagen naar Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we twee nachten verblijven in een originele, eenvoudige beehive. Per twee verblijft u in beehive, een grote ronde ‘kamer’ gemaakt van gras, met een stenen uitbouw waar u de eenvoudige badkamer vindt.

Mlilwane Game Reserve (B)

icoBike
48 km fietsen
 
 

Dag 7

Vandaag verkennen we verder het groene koninkrijk. Na een korte transfer uit het park rijden we het koelere uSutu bos binnen. We fietsen via kleine Swazi dorpjes, zachtjes op en neer naar het ambachtelijke project van Swazi Candles.
Swazi Candles werd in 1982 opgericht door twee Zuid-Afrikaanse kunststudenten in een oude stal van een voormalige zuivelfabriek. In die tijd was het Koninkrijk Swaziland een oase van rust omringd door onrustige buurlanden en het bleek een uitstekende plaats te zijn voor het opzetten van een ambachtelijke industrie. Het bergachtige landschap was prachtig, de inwoners van Swazi waren warm en vriendelijk en bleken ideale partners te zijn voor deze nieuwe industrie. De ambiance tijdens de workshops, het unieke karakter van het product en de bekwaamheid van de ambachtslieden hebben ertoe geleid dat Swazi Candles een van de belangrijkste toeristische attracties van Swaziland is geworden. Tegen het midden van de jaren negentig was de bescheiden stalwerkplaats uitgegroeid tot een industrie die meer dan 200 lokale mensen te werk stelde en over de hele wereld kaarsen exporteerde. Meer info op: www. swazicandles.com.
Na dit bezoek fietsen we verder naar het Mlilwane Animal Protection Nationaal Park. In dit park fietsen we over een goede zandweg op zoek naar zebra’s, blesbokken, impala's en struisvogels en met wat geluk spotten we aan de dam nijlpaarden badend in het water. De terugrit naar de beehives brengt ons nog langs het Koninklijk Paleis.
‘s Namiddags plannen we een fiets- of wandelsafari (volledig veilig!) verder op zoek naar nijlpaarden, zebra's en struisvogels. Volgens een lokaal 'verhaal' zou er één giraf in het park zitten. Nooit gezien....
Na het avondmaal staat er nog een indrukwekkende dansshow op het programma. Hier toont men de verschillende dansstijlen en geeft men uitleg over het bijzondere geloof van de Swazi’s.

Mlilwane Game Reserve (B)

icoBike
67 km fietsen

Dag 8

Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve (transfer van een twee à drie uur), de oudste ‘Wildtuin’ van Zuid-Afrika. Ook hier plannen we een uitgebreide safari met onze eigen wagen op zoek naar groot en klein wild, zoals leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, neushoorns, impala’s, gnoes, hyena’s, wildebeesten en diverse soorten bokken. Het park heeft een uniek gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge bushvelden en open savanne.
In de late namiddag rijden we in een half uurtje door naar het Greater St Lucia Wetland Park, een moerasgebied gevormd door de brede riviermonding van de St Luciarivier.
Het landschap bestaat uit mooie mangrovebossen omgeven een groot gebied van plassen en moerassen. We overnachten in een gezellige lodge, met zwembad, gerund door een hartelijk Zuid-Afrikaans echtpaar.

Umlilo Lodge (B)

icoBike
20 km fietsen
 
 

Dag 9

Vandaag zijn er geen vaste plannen. U kan een boottocht maken (exclusief) op de rivier monding van de St Lucia Rivier. Gezeten op het dek van de boot observeert u verschillende soorten reigers, krokodillen, nijlpaarden met felroze buiken en nog meer beweging door het riet langs de waterkant. U kan ook een fietstocht in de omgeving maken in het gezelschap van een enthousiaste lokale gids (+/- 20 km). Samen met hem bezoekt u wat dorpjes en maakt kennis met het lokale leven. Ook een bush wandeling maken of gewoon lekker luieren aan het strand behoort tot de mogelijkheden. De begeleiders zullen u graag adviseren over de verschillende opties.
Umlilo Lodge (B)

Dag 10

We starten de dag met een langere transfer (+/- 3,5 uur) naar Wartburg waar we, na de lunch, beginnen te fietsen op een mooie, golvende weg door Zululand. De omgeving is schitterend en de vele vriendelijke mensen onderweg maken dit tot een onvergetelijke tocht. Na dit sportieve luik nemen we kort de volgwagen naar onze comfortabele overnachtingsplaats in Pietermaritzburg.
Lexden Guest House (B)

icoBike
37 km fietsen
 
 

Dag 11

’ s Ochtends rijden we met de volgwagen in 3 uur naar Bergville waar we terug op de fiets stappen. Het fietstraject gaat door een heuvelachtig landschap met afwisselend kleine Zuludorpjes en uitgestrekte dorre velden. Na een 10 tal kilometer fietsen hebben we een prachtig zicht op het blauwe water van de Woodstock Dam, waar we even later ook over zullen fietsen. De Drakensbergen, in de verte, vormen een randmassief met spectaculair steile kliffen en diepe valleien, door Zulu's erg toepasselijk 'muur van speren' genoemd. Het is een rit door een indrukwekkend landschap met adembenemende zichten op deze Drakensbergen. In de verte lijkt het een granieten muur van hoge bergtoppen. De toppen zijn rond de 3000 meter, de hoogste reiken zelfs tot 3400 meter. Onderweg worden we regelmatig aangemoedigd door lachende kinderen. Deze rit zal voor sommige reizigers als eerder lastig worden ervaren, maar ook vandaag heeft u heel de rit de assistentie van de volgwagen. Op het einde van de dagtocht volgt een korte (15 min) transfer naar een prachtig gelegen berglodge.

Tower of Pizza (B)

icoBike
50 km fietsen

Dag 12

We laten de fiets aan de haak en maken een indrukwekkende wandeltocht door het Royal Natal Nationaal Park. De trekpleister van dit park is het Amfitheater, een bijzondere basaltformatie (immense rotsmuur) van ongeveer 5 km lang en 1500 meter hoog. Hier vindt u ook de op één na hoogste waterval ter wereld, de Tugela waterval. Deze zou 947 meter ‘lang zijn. We wandelen in totaal een 5 uur door de Tugela kloof naar de basis van het beroemde amfitheater. De Tugela rivier valt bulderend over het door rode rotsen gevormde amfitheater, een machtig spektakel. Na deze wandeldag nemen we de volgwagen terug naar de lodge.
Tower of Pizza (B)

 
 

Dag 13

Na het ontbijt rijden we met de volgwagen terug naar Johannesburg. Indien de vluchturen het toelaten plannen we nog een bezoek aan het Apartheid Museum waar u meer inzicht krijgt over de turbulente geschiedenis van dit schitterende land. Nadien volgt een transfer naar de luchthaven en nemen we afscheid van het lokale team.
(B)
B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.