Zuid-Afrika Zuid

 • 8 tot 15 reizigers

 • 12 dagen

 • 8 fietsdagen

 • 405 km

Zuid-Afrika Zuid

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Vlucht via FLY AND BiKE?*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

  • Gamedrive in een open safarivoertuig in het Addo Elephant Nationaal Park
  • Wandelen naar Storms River Mouth in het Tsitsikamma Nationaal Park over een 80 meter lange hangbrug
  • Fietstocht door het regenwoud in de Bloukransvallei
  • Zwemmen in de Indische Oceaan op het verlaten strand van Nature Valley
  • Wandeling op het schiereiland Robberg in het natuurreservaat Robberg
  • Fietsen langs de sprookjesachtige meren van het Garden Route National Park
  • Fietstocht door de Paardepoortkloof naar de Klein Karoo Savanne
  • Bezoek aan een struisvogelboerderij en aan de Cango grotten
  • Fietstocht door de Breede Rivier-vallei met wijnproeverij
  • Fietsen naar Kaap de Goede Hoop met bezoek aan de pinguïnkolonie in Betty’s Bay
  • Uitgebreid bezoek aan Kaapstad met onder meer wandeling naar Tafelberg, de botanische tuinen en een begeleide tour door een sloppenwijk.
 • Prijs per persoon op basis van een gedeelde kamer

  Vertrekdatum Terugdatum Prijs per persoon
  21.10.2024 01.11.2024 €2635
  11.11.2024 22.11.2024 €2635
  25.11.2024 06.12.2024 €2635
  23.12.2024 03.01.2025 €2735
  03.02.2025 14.02.2025 €2735
  15.02.2025 26.02.2025 €2735
  03.03.2025 14.03.2025 €2735
  20.10.2025 31.10.2025 €2735
  03.11.2025 14.11.2025 €2735
  17.11.2025 28.11.2025 €2735
  15.12.2025 26.12.2025 €2835

  Prijs éénpersoonskamer: 310 euro (325 euro vanaf 2025)
  Prijs éénpersoonskamer december: 410 euro (425 euro vanaf 2025)
  Toeslag e-bike: 115 euro (120 euro vanaf 2025)

 • transfers van en naar de luchthaven, 11 overnachtingen in kamer met ontbijt, 4 middag- en 1 avondmaal, Engelstalige fietsgids, lokale gidsen, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, snacks en water tijdens het fietsen, hoteltaksen en garantiefonds.

Programma

 • Dag 1

  Bij aankomst te Port Elisabeth wordt de groep afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking stappen we in de volgwagen en rijden in een half uurtje naar Dungbeetle River Lodge, prachtig gelegen aan de Sundays Rivier. De rest van de dag staat er niets op het programma. Je kan ontspannen bij het zwembad, wat slaap inhalen of samen met de begeleider een eerste korte fietstocht maken in de omgeving van de lodge.
  Dungbeetle River Lodge

 • Dag 2

  Deze ochtend plannen we onder leiding van een ervaren ranger een gamedrive door het Addo Nationaal Park. Het park werd in 1931 opgericht met als belangrijkste doelstelling de plaatselijke olifanten te beschermen. Bij oprichting van het park werden er nog slechts een 11 tal olifanten geteld. Inmiddels kan men zeggen dat met een laatste telling van meer dan 550 olifanten, het park bijzonder succesvol is in de bescherming van dit gigantische dier. Het park staat trouwens niet alleen bekend om zijn olifantenpopulatie, maar het herbergt ook een verscheidenheid aan andere wilde dieren, waaronder buffels, leeuwen, neushoorns, luipaarden, en verschillende antilopensoorten. Tijdens onze gamedrive stoppen we aan verschillende uitkijkpunten en kunnen onder begeleiding ook een korte bush-wandeling maken. Tegen het middaguur zijn we terug aan de lodge. In de namiddag kan je samen met de fietsgids een tochtje maken in de wijde omgeving, een boottocht (exclusief) maken naar de zandduinen, of gewoon genieten van het mooie zwembad in de schitterende tuin
  Dungbeetle River Lodge  (B.L)

 • dag 3

  Na een vroeg ontbijt verlaten we het hotel en nemen de volgwagen (+/- 2 uur) richting het Tsitsikamma Nationaal Park. Ter hoogte van een rustige afslag laden we de fietsen van de trailer en samen met de fietsbegeleider passen en testen we onze fietsen. Onze tocht vandaag gaat over de Oude Kaaproute, een historische weg in Zuid-Afrika die ooit een belangrijke route was tussen Port Elizabeth en Kaapstad. De route volgt een schilderachtig traject door het hart van de Oost-Kaap provincie. Het eerste deel vandaag is licht op en neer door een landschap variërend van glooiende heuvels tot beboste gebieden en open vlaktes. Vervolgens slaan we af op een grindweg en dalen af door het regenwoud naar de vallei van de Stormrivier. Regelmatig zien we hier bavianen zitten de kant van de weg. Toegekomen aan de rivier volgt een wat pittige beklimming (+/- 3 km) terug uit de vallei op weg naar het comfortabel hotel gelegen in het centrum van het dorp Stormsrivier.
  Tsitsikamma Village Inn (B)
 • Dag 4

  We vertrekken met de fiets aan het hotel en dalen af naar de ingang van het Tsitsikamma Park waar de volgwagen op ons staat te wachten. We wisselen onze fietsschoenen voor wandelschoenen en trekken voor een uurtje naar een drietal spectaculaire hangbruggen over de monding van de rivier. Na deze fijne natuurbeleving stappen we terug op de fiets en is het even klimmen naar het platteau van de diepe vallei van de Bloukrans Rivier gevuld met weelderig inheems bos. We fietsen door tot het prachtige strand van Nature’s Valley waar het azuurblauwe water ons uitnodigt voor een zwemstop. Na het middagmaal aan het strand nemen we de volgwagen naar Plettenbergbaai waar we verblijven in een kleinschalig logement met mooi aangelegde tuin en zwembad.
  Cornerway Guest House (B.L) 

 • Dag 5

  In de ochtendkoelte plannen we een mooie wandeling van een 2-tal uur op het schiereiland van Robberg. We volgen de mooie kustroute met schitterende vergezichten over het Tsitsikamma bos en de Indische Oceaan. Met wat geluk kunnen we zeehonden, walvissen en dolfijnen spotten.  ‘s Middags fietsen we verder over de Oude Kaaproute naar het kleine plaatsje Sedgefield. De route gaat door vruchtbare landbouwgronden en langs de prachtige Homtini-vallei vol inheemse bossen totdat we de kustplaats bereiken, uniek gelegen met weidse zichten over de Outeniqua bergen en omgeven door meren en prachtige stranden. Na een drankstop op het strand nemen we in de late namiddag de volgwagen naar het gastverblijf in George.
  Acorn Guest House (B)

 • Dag 6

  We beginnen de dag met een korte transfer over de Montagu Pas (745 meter boven zeeniveau). Onderweg landinwaarts kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op de kust en de Outeniqua bergen. Zodra we door de grotere bergketen heen zijn, stappen we ter hoogte van een mooie grintweg terug op de fiets. De overgang van de weelderige groene weiden naar het erg droge landschap is spectaculair. We bevinden ons nu in het halfwoestijngebied van Little Karoo, ook wel ‘het land van de grote dorst’ genoemd. Na het middagmaal te hebben genoten op een struisvogelboerderij gaat het de rest van de dag hoofdzakelijk bergaf naar de struisvogelhoofdstad’ Oudtshoorn.
  We verblijven in een gezellig gastverblijf en de gastheer zal ons ’s avonds graag uitnodigen op een typische Zuid-Afrikaanse braai, met vanzelfsprekend struisvogelvlees op het menu.
  Adley House (B.D)

 • Dag 7

  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar de Cango grotten. Deze twintig miljoen jaar oude kalkstenen grotten zijn één van de bekendste toeristenattracties van zuidelijk Zuid-Afrika en worden gerekend tot de mooiste grotten ter wereld. Het complex is verdeeld in drie gedeelten met een gezamenlijke lengte van meer dan vier kilometer. De eerste en grootste kamer is ongeveer negentig meter lang, vijftig meter breed en tot achttien meter hoog. Op stap met een ervaren gids bewonderen we de indrukwekkende kalksteenformaties van fascinerende stalactieten en stalagmieten. Na dit bezoek nemen we terug de fiets en rijden hoofdzakelijk bergaf door de Schoenmanspoort terug naar Oudtshoorn waar het middagmaal wacht. In de late namiddag rijden we met de volgwagen naar het pittoreske Montagu, een rit van 270 km.
  Montagu Country Hotel (B)

 • Dag 8

  Na een stevig ontbijt fietsen we door de Kogmannskloof naar de wijngebieden van de Breede Rivier Vallei. Bij aankomst aan een gekend wijnhuis staat voor de liefhebbers een wijnproeverij op het menu. Na deze aangename stop genieten we van een picknick lunch tijdens een bootvaart over de Breede Rivier. In de late namiddag fietsen we door naar Robertson, onze overnachtingsplaats vandaag.
  Gubas de Hoek Guest House (B.L)

 • Dag 9

  We beginnen de dag met een transfer van een kleine 2 uur naar het kuststadje Kleindorp,  waar onze fietstocht start. We fietsen de hele dag over een unieke kustweg, steeds met zicht op het Kaaps Schiereiland. Met wat geluk kan je tijdens deze rit zeehonden en walvissen spotten aan de kust in de onstuimige Atlantische Oceaan. Onderweg stoppen we aan Betty’s Baai, dé plek om in alle rust (in vergelijking tot Boulders Baai) de Afrikaanse Jackass pinguïnkolonie te bewonderen. We wandelen over aangelegde paden langs de zee en kunnen van dichtbij kennismaken met deze schattige vogels. Na deze fijne stop fietsen we verder op en neer langs de spectaculaire adembenemende kustweg. We eindigen deze prachtige fietsdag aan een erg mooi gastverblijf gelegen aan de kust van Gordonsbaai.
  Manor on the Bay Lodge (B)

 • Dag 10

  De ochtend nemen we kort (half uurtje) de volgwagen naar het township Khayelitsha. Onder begeleiding van een plaatselijke inwoner brengen we een bezoek aan het grootste township van Kaapstad. Het aantal inwoners wordt geschat op een 2.5 miljoen. De laatste jaren is mede door de vele bouwprojecten de situatie in Khayelitsha verbeterd. Meer en meer hutjes van hout en golfplaten worden vervangen door stenen huisjes en ook aan de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening wordt gewerkt. Indien interesse in de groep kunnen we een door jullie en ons gesteund kinderdagverblijf te bezoeken. Na dit bijzondere bezoek, nemen we de volgwagen naar het mythische punt van Kaap de Goede Hoop. We nemen uitgebreid de tijd om te genieten van deze bijzondere plek. Hier start onze laatste fietstocht van de reis. Via de Westelijke zijde van het schiereiland fietsen we op en neer naar Hout Baai, waar we afscheid nemen van onze fietsen. Na een korte transfer komen we toe in Kaapstad. We verblijven twee nachten in een charmant gastverblijf in de buitenwijk Sea Point, schitterend gelegen vlakbij het strand van de Atlantische Oceaan.
  Bantry Bay Suites (B.L)

 • Dag 11

  Vandaag staat alles in het teken van Kaapstad. Op de planning staat eerst een bezoek aan de botanische tuinen van Kirstenbosch.  Deze tuinen gelegen aan de hellingen van de Tafelberg zijn een oase van rust, reeds opgericht in 1913 met een oppervlakte van een 540 ha. Naast de vele bloemen waaronder Paradijsbloemen en prachtige Protea’s komen we er zéér kleurrijke vogels tegen. Vervolgens, afhankelijk van de weersomstandigheden, wandelen we naar de top van Tafelberg. Een bijzondere wandeling van een viertal uur. Reizigers die de klim  te zwaar vinden kunnen dit ook doen met de kabelbaan. Op de top hebben we een prachtig uitzicht over de stad en de machtige Atlantische én Indische Oceaan. De afdaling terug naar de stad doen we met de kabelbaan. Vervolgens maken we nog een korte wandeling langs het Kasteel de Goede Hoophet stadhuis, het Greenmarket plein met zijn vele kraampjes, de Kompanjiestuin en de Bo-Kaap buurt met de fel gekleurde huisjes.
  Bantry Bay Suites  (B)

 • Dag 12

  De laatste dag staat er niets op het programma en kan je een laatste maal genieten van de stad voor we naar de luchthaven rijden waar deze prachtige reis eindigt.
  (B)

 • Dag 1

  Bij aankomst te Port Elisabeth wordt de groep afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking stappen we in de volgwagen en rijden in een half uurtje naar Dungbeetle River Lodge, prachtig gelegen aan de Sundays Rivier. De rest van de dag staat er niets op het programma. Je kan ontspannen bij het zwembad, wat slaap inhalen of samen met de begeleider een eerste korte fietstocht maken in de omgeving van de lodge.
  Dungbeetle River Lodge

 • Dag 2

  Deze ochtend plannen we onder leiding van een ervaren ranger een gamedrive door het Addo Nationaal Park. Het park werd in 1931 opgericht met als belangrijkste doelstelling de plaatselijke olifanten te beschermen. Bij oprichting van het park werden er nog slechts een 11 tal olifanten geteld. Inmiddels kan men zeggen dat met een laatste telling van meer dan 550 olifanten, het park bijzonder succesvol is in de bescherming van dit gigantische dier. Het park staat trouwens niet alleen bekend om zijn olifantenpopulatie, maar het herbergt ook een verscheidenheid aan andere wilde dieren, waaronder buffels, leeuwen, neushoorns, luipaarden, en verschillende antilopensoorten. Tijdens onze gamedrive stoppen we aan verschillende uitkijkpunten en kunnen onder begeleiding ook een korte bush-wandeling maken. Tegen het middaguur zijn we terug aan de lodge. In de namiddag kan je samen met de fietsgids een tochtje maken in de wijde omgeving, een boottocht (exclusief) maken naar de zandduinen, of gewoon genieten van het mooie zwembad in de schitterende tuin
  Dungbeetle River Lodge  (B.L)

 • dag 3

  Na een vroeg ontbijt verlaten we het hotel en nemen de volgwagen (+/- 2 uur) richting het Tsitsikamma Nationaal Park. Ter hoogte van een rustige afslag laden we de fietsen van de trailer en samen met de fietsbegeleider passen en testen we onze fietsen. Onze tocht vandaag gaat over de Oude Kaaproute, een historische weg in Zuid-Afrika die ooit een belangrijke route was tussen Port Elizabeth en Kaapstad. De route volgt een schilderachtig traject door het hart van de Oost-Kaap provincie. Het eerste deel vandaag is licht op en neer door een landschap variërend van glooiende heuvels tot beboste gebieden en open vlaktes. Vervolgens slaan we af op een grindweg en dalen af door het regenwoud naar de vallei van de Stormrivier. Regelmatig zien we hier bavianen zitten de kant van de weg. Toegekomen aan de rivier volgt een wat pittige beklimming (+/- 3 km) terug uit de vallei op weg naar het comfortabel hotel gelegen in het centrum van het dorp Stormsrivier.
  Tsitsikamma Village Inn (B)
 • Dag 4

  We vertrekken met de fiets aan het hotel en dalen af naar de ingang van het Tsitsikamma Park waar de volgwagen op ons staat te wachten. We wisselen onze fietsschoenen voor wandelschoenen en trekken voor een uurtje naar een drietal spectaculaire hangbruggen over de monding van de rivier. Na deze fijne natuurbeleving stappen we terug op de fiets en is het even klimmen naar het platteau van de diepe vallei van de Bloukrans Rivier gevuld met weelderig inheems bos. We fietsen door tot het prachtige strand van Nature’s Valley waar het azuurblauwe water ons uitnodigt voor een zwemstop. Na het middagmaal aan het strand nemen we de volgwagen naar Plettenbergbaai waar we verblijven in een kleinschalig logement met mooi aangelegde tuin en zwembad.
  Cornerway Guest House (B.L) 

 • Dag 5

  In de ochtendkoelte plannen we een mooie wandeling van een 2-tal uur op het schiereiland van Robberg. We volgen de mooie kustroute met schitterende vergezichten over het Tsitsikamma bos en de Indische Oceaan. Met wat geluk kunnen we zeehonden, walvissen en dolfijnen spotten.  ‘s Middags fietsen we verder over de Oude Kaaproute naar het kleine plaatsje Sedgefield. De route gaat door vruchtbare landbouwgronden en langs de prachtige Homtini-vallei vol inheemse bossen totdat we de kustplaats bereiken, uniek gelegen met weidse zichten over de Outeniqua bergen en omgeven door meren en prachtige stranden. Na een drankstop op het strand nemen we in de late namiddag de volgwagen naar het gastverblijf in George.
  Acorn Guest House (B)

 • Dag 6

  We beginnen de dag met een korte transfer over de Montagu Pas (745 meter boven zeeniveau). Onderweg landinwaarts kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op de kust en de Outeniqua bergen. Zodra we door de grotere bergketen heen zijn, stappen we ter hoogte van een mooie grintweg terug op de fiets. De overgang van de weelderige groene weiden naar het erg droge landschap is spectaculair. We bevinden ons nu in het halfwoestijngebied van Little Karoo, ook wel ‘het land van de grote dorst’ genoemd. Na het middagmaal te hebben genoten op een struisvogelboerderij gaat het de rest van de dag hoofdzakelijk bergaf naar de struisvogelhoofdstad’ Oudtshoorn.
  We verblijven in een gezellig gastverblijf en de gastheer zal ons ’s avonds graag uitnodigen op een typische Zuid-Afrikaanse braai, met vanzelfsprekend struisvogelvlees op het menu.
  Adley House (B.D)

 • Dag 7

  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar de Cango grotten. Deze twintig miljoen jaar oude kalkstenen grotten zijn één van de bekendste toeristenattracties van zuidelijk Zuid-Afrika en worden gerekend tot de mooiste grotten ter wereld. Het complex is verdeeld in drie gedeelten met een gezamenlijke lengte van meer dan vier kilometer. De eerste en grootste kamer is ongeveer negentig meter lang, vijftig meter breed en tot achttien meter hoog. Op stap met een ervaren gids bewonderen we de indrukwekkende kalksteenformaties van fascinerende stalactieten en stalagmieten. Na dit bezoek nemen we terug de fiets en rijden hoofdzakelijk bergaf door de Schoenmanspoort terug naar Oudtshoorn waar het middagmaal wacht. In de late namiddag rijden we met de volgwagen naar het pittoreske Montagu, een rit van 270 km.
  Montagu Country Hotel (B)

 • Dag 8

  Na een stevig ontbijt fietsen we door de Kogmannskloof naar de wijngebieden van de Breede Rivier Vallei. Bij aankomst aan een gekend wijnhuis staat voor de liefhebbers een wijnproeverij op het menu. Na deze aangename stop genieten we van een picknick lunch tijdens een bootvaart over de Breede Rivier. In de late namiddag fietsen we door naar Robertson, onze overnachtingsplaats vandaag.
  Gubas de Hoek Guest House (B.L)

 • Dag 9

  We beginnen de dag met een transfer van een kleine 2 uur naar het kuststadje Kleindorp,  waar onze fietstocht start. We fietsen de hele dag over een unieke kustweg, steeds met zicht op het Kaaps Schiereiland. Met wat geluk kan je tijdens deze rit zeehonden en walvissen spotten aan de kust in de onstuimige Atlantische Oceaan. Onderweg stoppen we aan Betty’s Baai, dé plek om in alle rust (in vergelijking tot Boulders Baai) de Afrikaanse Jackass pinguïnkolonie te bewonderen. We wandelen over aangelegde paden langs de zee en kunnen van dichtbij kennismaken met deze schattige vogels. Na deze fijne stop fietsen we verder op en neer langs de spectaculaire adembenemende kustweg. We eindigen deze prachtige fietsdag aan een erg mooi gastverblijf gelegen aan de kust van Gordonsbaai.
  Manor on the Bay Lodge (B)

 • Dag 10

  De ochtend nemen we kort (half uurtje) de volgwagen naar het township Khayelitsha. Onder begeleiding van een plaatselijke inwoner brengen we een bezoek aan het grootste township van Kaapstad. Het aantal inwoners wordt geschat op een 2.5 miljoen. De laatste jaren is mede door de vele bouwprojecten de situatie in Khayelitsha verbeterd. Meer en meer hutjes van hout en golfplaten worden vervangen door stenen huisjes en ook aan de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening wordt gewerkt. Indien interesse in de groep kunnen we een door jullie en ons gesteund kinderdagverblijf te bezoeken. Na dit bijzondere bezoek, nemen we de volgwagen naar het mythische punt van Kaap de Goede Hoop. We nemen uitgebreid de tijd om te genieten van deze bijzondere plek. Hier start onze laatste fietstocht van de reis. Via de Westelijke zijde van het schiereiland fietsen we op en neer naar Hout Baai, waar we afscheid nemen van onze fietsen. Na een korte transfer komen we toe in Kaapstad. We verblijven twee nachten in een charmant gastverblijf in de buitenwijk Sea Point, schitterend gelegen vlakbij het strand van de Atlantische Oceaan.
  Bantry Bay Suites (B.L)

 • Dag 11

  Vandaag staat alles in het teken van Kaapstad. Op de planning staat eerst een bezoek aan de botanische tuinen van Kirstenbosch.  Deze tuinen gelegen aan de hellingen van de Tafelberg zijn een oase van rust, reeds opgericht in 1913 met een oppervlakte van een 540 ha. Naast de vele bloemen waaronder Paradijsbloemen en prachtige Protea’s komen we er zéér kleurrijke vogels tegen. Vervolgens, afhankelijk van de weersomstandigheden, wandelen we naar de top van Tafelberg. Een bijzondere wandeling van een viertal uur. Reizigers die de klim  te zwaar vinden kunnen dit ook doen met de kabelbaan. Op de top hebben we een prachtig uitzicht over de stad en de machtige Atlantische én Indische Oceaan. De afdaling terug naar de stad doen we met de kabelbaan. Vervolgens maken we nog een korte wandeling langs het Kasteel de Goede Hoophet stadhuis, het Greenmarket plein met zijn vele kraampjes, de Kompanjiestuin en de Bo-Kaap buurt met de fel gekleurde huisjes.
  Bantry Bay Suites  (B)

 • Dag 12

  De laatste dag staat er niets op het programma en kan je een laatste maal genieten van de stad voor we naar de luchthaven rijden waar deze prachtige reis eindigt.
  (B)

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Zuid-Afrika is in hoofdzaak een reisbestemming voor de natuurliefhebbers.

De reis door het Zuiden van Zuid-Afrika legt het accent op de machtige natuur en de fraaie kustlandschappen.

Zowel gezien de kwaliteit van de overnachtingsplaatsen als het soort keuken dat men hier serveert zal je weinig cultuurverschil ondervinden met het (rijkere) Westen.

De fietsreis door Zuid-Afrika Zuid is geschikt voor iedereen die gewoon graag fietst en actief bezig is. Let wel, de fietstochten gaan hoofdzakelijk door heuvelachtig gebied. Echte bergen beklimmen we niet, maar de meeste dagen klimmen en dalen we langs, eerder lange, regelmatige hellingen. Globaal gezien wordt er wel meer gedaald dan geklommen. Het spreekt voor zich dat een minimale fysieke conditie deze reis aangenamer maakt. Heel de reis wordt begeleid door een volgwagen voor zowel de fietsers als voor de bagage.

Mits een toeslag van 115 euro kan je een elektrische fiets huren.

We fietsen hoofdzakelijk over goed geasfalteerde wegen en als we op zand- grintwegen fietsen, is de ondergrond zéér vlak. Er is geen technische vaardigheid vereist voor de trajecten over de niet-geasfalteerde wegen.

ACCOMMODATIES

Je verblijft 11 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

In Zuid-Afrika verblijven we regelmatig in kleinschalige hotels waar je erg persoonlijk wordt ontvangen door de gastheer en gastvrouw. De sfeer is er zéér aangenaam.

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een Engelstalige fietsbegeleider.

De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en technische ondersteuning van de fietsen.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

De reis is op basis van kamer met ontbijt, 4 middag- en 1 avondmaal.

Voor de overige maaltijden laten we de keuze aan de reizigers zelf, maar zal de reisbegeleider vaak nuttige tips en aanraders bezorgen.

De lunch wordt tijdens een reisdag meestal onderweg genuttigd. Voor deze maaltijd reken je best tussen de 10 en 15 euro.
Het avondmaal wordt meestal in het hotel genuttigd. Reken hiervoor op een 15 à 25 euro.

In Zuid-Afrika is de prijs- kwaliteitsverhouding van de maaltijden erg goed. Je kan er erg lekker eten en de wijn is er van uitstekende kwaliteit!

Reken voor een avondmaal tussen de 25 en de 35  euro, afhankelijk van het aantal gangen dat je kiest en de eventuele wijnkeuze die je maakt.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

De nationale munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR).

Bij aankomst in Port Elisabeth kan je makkelijk geld afhalen met je gewone bankkaart (of creditcard) of kan u ook euro’s wisselen in de lokale munt. Om veiligheidsredenen hebben Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wil afhalen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk online te wijzigen naar ‘Wereld’.

Creditcard als betaalmiddel worden enkel aanvaard in de grotere winkels, hotels of restaurants.

Richtprijzen op restaurant:

• Middagmaal: tussen de 10 en 15 euro

• Avonmaal: tussen de 15 en 25 euro

• Frisdrank: 1 euro

• Bier: 1.5 euro

• Lokale wijn: 10 tot 15 euro

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

Zuid-Afrika is een modern land met uitstekende medische voorzieningen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.
De voertaal tijdens deze reizen is Engels.
Voor deze reis gaan we van 8 tot 15 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

In Zuid-Afrika beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.Het zijn fietsen van het merk Trek of gelijkwaardig.

Het zijn allen type mountainbike, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Voor deze reis kiezen we specifiek voor fietsen met banden van 27,5 tot 29 inch (afhankelijk van de grootte van het frame). Dit type mountainbike maakt het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

KLIMAAT

Zuid-Afrika vertoont een prettig klimaat het hele jaar door, op wat warme regenval niet te na gesproken. We houden er rekening mee dat de seizoenen in dit zuidelijk halfrond de omgekeerde zijn van de onze.

In het zuiden langs de kust is het weer wat grilliger. Het ene moment is het door een bries buitengewoon fris te noemen, de dag erna kan het aangenaam weer zijn. ‘s Nachts daalt de temperatuur echter niet noemenswaardig. Het voor- en najaar heeft aangename temperaturen, vergelijkbaar met onze zomer. De Afrikaanse zomer (november tot maart) zelf is lang en heerlijk warm, met strakblauwe lucht en temperaturen die meestal variëren tussen de 25°C en 35°C. Ook in de zomerperiode kan het wel vrij fris worden in plaatsen die meer landinwaarts en hoger liggen en in die periode dien je rekening te houden met regen.

REISDOCUMENTEN

Voor Zuid-Afrika heb je als Belg enkel een geldig internationaal paspoort nodig.

Dit reispaspoort moet nog minimaal dertig dagen geldig zijn na je vertrek uit Zuid-Afrika.

Let op, voor kinderen onder de 18 jaar gelden strengere voorwaarden. Wij zullen je deze graag toelichten.

SINGLES

Bij deze internationale groepsreis is er géén toeslag voor reizigers alleen.
Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht.
Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur (dit is een reisvoorwaarde en dus geen reden om een reis te annuleren). Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfel programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERVOER EN VLUCHTEN

In Zuid-Afrika reizen we met een veilige bus waar je gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon.

De fietsen worden vervoerd op een trailer achter de volgwagen.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger je reserveert, hoe voordeliger je vliegt!

De reis start in Port Elisabeth en eindigt in Kaapstad.

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal je graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

VERZEKERING

Voor onze fietsreizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Afrika

 • Engelstalige groepsreis

  Kenia Tanzania

  Kenia Tanzania

  vanaf 4.215 euro

  16 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Madagaskar

  Madagaskar

  vanaf 2.695 euro

  16 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Marokko

  Marokko

  vanaf 1.715 euro

  8 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Marokko

  Marokko

  vanaf 1.860 euro

  8 dagen

  Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties