Zuid-Afrika zonsopgang reizen met FLY and BIKE

Veelgestelde vragen

WAT?

FLY and BiKE organiseert drie soorten fietsvakanties: Nederlandstalige groepsreizen, internationale groepsreizen en individueel begeleide reizen.

Naast het je bezorgen van een onvergetelijke vakantie, zijn respect voor de lokale bevolking én de omgeving voor ons belangrijke aandachtspunten.

WIE?

Onze reizen zijn toegankelijk voor iedereen die graag fietst. We houden de dagafstanden bewust kort en de volgwagen stopt, naar wens van de reizigers, elke 15-20 kilometer om te voorzien in drank en snacks.

De vermelde fietsafstanden zijn een indicatie!
Je bepaalt zelf in overleg met de fietsgids hoeveel je wenst te fietsen.

Fietsen buiten Europa is vaak intenser dan fietsen kortbij. Wij begeleiden je graag in dit avontuur en vragen enkel een beetje gezonde flexibiliteit en humor.

HOE?

Aangepaste programma’s of verlengingen

Al onze reizen zijn te combineren en/of te verlengen. Contacteer ons voor de beste prijs.

Er bestaan echter evenveel programma’s als er reizigers zijn! Graag helpen we je in het samenstellen van uw droomreis. Stuur een e-mail met je wensen of maak een afspraak op kantoor. Samen bekijken we dan de voor jou meest geschikte bestemming en route.

Afspraak

Wij verkiezen tijd te maken voor je reisdromen en werken daarom uitsluitend op afspraak. Dit kan indien gewenst buiten de kantooruren. Contacteer ons op 0476 / 61 71 70 of op info@flyandbike.be.

Hotels

FLY and BiKE verkiest te verblijven in kleine, sfeervolle hotels. Elke kamer heeft een eigen douche en toilet. Vaak hebben deze hotels een bijzondere ligging, regelmatig vind je er een zwembad en steeds voorzien ze een lekker en gezond ontbijt.

Huurfietsen en e-bikes

FLY and BiKE voorziet op alle bestemmingen stevige en degelijke fietsen met de nodige versnellingen. Het type fiets is aangepast aan de lokale omstandigheden en de staat van de wegen. Zowel bij de groepsreizen als bij de individuele reizen is er technische assistentie. Wij hechten meer belang aan de degelijkheid van de fietsen dan aan een blits uitzicht met veel toeters en bellen.
Bij reservatie vragen we je lichaamslengte en voorzien op basis hiervan je fiets.

Wij krijgen de vraag naar e-bikes vaak. Heel vaak. We dienen ons echter te realiseren dat een e-bike pas voorzien kan worden als we ter plaatse én de kennis hebben om te werken aan e-bikes én een afzetmarkt hebben voor dit type fiets. E-bikes importeren is gezien de strenge veiligheidsregels op vluchten nog niet aan de orde. Geloof me gerust, hebben hier als heel wat telefoontjes voor gedaan….

Het is ook belangrijk, als we e-bikes voorzien, dat deze goed zijn, zéér goed.
Met andere woorden, dat is spijtig genoeg niet het geval in veel van de landen waar wij fietsreizen aanbieden.
Maar gelukkig, hebben we ondertussen wel wat landen waar we dit type fiets kunnen aanbieden. Mexico, Marokko, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Multilanden Azië en Turkije.

Ideale fietsdag

Je vertrekt na een vroeg ontbijt, wanneer het nog niet te warm is. Je fietst onder begeleiding een drietal uur, met de nodige (foto)stops aan marktjes, dorpen, lokale drankgelegenheden, tempels, enz. De lunch geniet je in een proper, plaatselijk restaurant tussen de ‘locals’. Na het middagmaal plannen we nog enkele bezoeken voor je in de volgwagen stapt. Het laatste stuk tot aan het hotel neem je terug de fiets.

Moeilijkheidsgraad

Per bestemming staat een korte beschrijving van de moeilijkheidsgraad van de reis. Bij twijfel, contacteer ons!
Er is steeds de assistentie van een comfortabele volgwagen. Dit geeft je de kans langere afstanden af te leggen en je kan er ook voor kiezen eens een stukje niet te fietsen.

Optie

Je kan geheel vrijblijvend een optie nemen op onze reizen gedurende 10 dagen, tot 6 weken vóór vertrek.

Reisbeschrijving

Je vindt van elke reis een uitgebreide reisbeschrijving op de website. Is deze informatie niet voldoende, geef ons dan een seintje en we overlopen samen de reis.

Reservatie

Zowel telefonisch, per e-mail als via onze website kan je een reservatie aanvragen. Wij bezorgen je per kerende een bestelbon samen met een uitnodiging om het voorschot te betalen. Zodra we de betaling van het voorschot hebben ontvangen is de reservatie definitief.

Stel zelf je groepje samen

Stel zelf je groepje samen en geniet zo van de voordelen van een gereduceerd groepstarief.
Bij de meeste van onze individuele bestemmingen kan je dagelijks vertrekken. Hou wel rekening met het klimaat dat uitgebreid beschreven staat bij de betrokken reis.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verzekering

Bij FLY and BiKE is het afsluiten van een goede reisverzekering noodzakelijk om deel te kunnen nemen aan een fietsreis. Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.
Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.

Garantiefonds Reizen

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.
Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie u een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot je reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.
Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

VEELGESTELDE VRAGEN

Kan ik een eigen fiets meenemen?

FLY and BiKE voorziet op alle bestemmingen degelijke fietsen, aangepast aan je lichaamslengte én aan het type reis. Verkies je vooralsnog je eigen fiets mee te nemen, dan wordt de huurfiets in mindering gebracht. FLY and BiKE wenst echter geen verantwoordelijkheid te nemen, in het meenemen van een eigen fiets. Wij vragen dan ook zelf je vliegtuigticket te regelen indien je een eigen fiets wenst mee te nemen. Het spreekt voor zich, dat wij je hierbij assisteren.

Moeilijkheidsgraad?

Het beschrijven van een moeilijkheidsgraad is niet vanzelfsprekend. De zwaarte van een fietsdag / fietsreis is afhankelijk van heel wat factoren. Je algemene fysieke conditie, de weersomstandigheden en dus ook de reisperiode, je algemene fietservaring, het lokale eten en drinken… kortom afhankelijk van land tot land en van reiziger tot reiziger. Bij twijfel, contacteer ons! We overlopen samen met jou de verschillende factoren en keuzemogelijkheden.

Paspoort en visum?

Voor de meeste van onze reizen heb je een internationaal paspoort (verschillend van je identiteitskaart) nodig dat nog 6 maanden geldig moet zijn na terugkeer. Dit paspoort moet je aanvragen bij je gemeentebestuur. Voor een aantal reizen heb je ook een visum nodig. Op onze website vind je per reis deze informatie. Bij reservatie geven we meer informatie over het aanvragen van een eventueel visum.

Waarom zijn de reizen van FLY and BiKE eerder duur?

De logistiek van onze reizen is groot. Naast goede huurfietsen, hotels, lekker en voldoende eten, een volgwagen voor de technische assistentie voorzien wij ook het gezelschap van een fietsgids en begeleiders die de reis mee in goede banen leiden. Je vergoedt deze mensen met een correct loon, betaalt hun maaltijden én overnachtingen. Het beperkt aantal reizigers per afreis zorgt ervoor dat deze kosten per persoon eerder hoog liggen. Wij verkiezen tevreden reizigers én begeleiders.

Waarom fietst er steeds een fietsgids mee en kunnen we de fietsroutes niet op papier ontvangen?

De routes die we volgen over kleine wegen, tussen rijstvelden, door dorpjes zonder echte straten, zijn niet te beschrijven op papier. ‘Sla rechtsaf aan de palmboom’… volgend jaar is de palmboom misschien omgekapt… Een fietsgids past zich aan, aan de snel evoluerende lokale omstandigheden en is hét contactmiddel tussen jou en de plaatselijke bevolking. Tenzij op vraag van de reizigers zelf, vergezelt de fietsgids je enkel tijdens het fietsen. Niet vooraf en niet nadien. Ook tijdens de maaltijden zoekt de fietsgids graag zijn collega’s / vrienden op.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen mee?

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen. Dat kan u als ouder best inschatten. Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.
Voor de groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Wat soort accommodatie mogen we verwachten?

Behalve de reis door Kenia-Tanzania (hotel-kampeerreis) en uitzonderlijk hier en daar één of twee kampeerovernachtingen, zijn onze reizen gebaseerd op basis van goede hotels.
Bij alle accommodaties vinden wij naast minimaal een  persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.
In de reisbeschrijving die je vindt op de website staan de gebruikte hotels vermeld. Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties.