Kenia Tanzania

 • 6 tot 12 reizigers

 • 16 dagen

 • 12 fietsdagen

 • 534 km

Kenia – Tanzania

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Vlucht via FLY AND BiKE?*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

  • Fietsen van het chaotische Nairobi naar het paradijselijke strand van Dar Es Salaam
  • Fietsen over prachtige zandweg met in de verte wilde dieren die over de vlakten grazen in de uitgestrekte savanne
  • Dompel jezelf onder in de lokale cultuur, mensen en levendige kleuren
  • Onvergetelijke safari’s in zowel Amboseli Nationaal Park als in de Ngorongoro-krater
  • Rij door uitgestrekte landschappen en kampeer in de wildernis tegen de iconische achtergrond van de besneeuwde Kilimanjaro
  • Unieke kennismaking met de bijzondere levensstijl van de Masaï terwijl je kampeert naast een kraal (traditioneel dorp)
 • Prijs per persoon op basis van een gedeelde tent

  Vertrekdatum Terugdatum Prijs per persoon
  17.06.2024 02.07.2023 €4215
  25.07.2024 09.08.2024 €4215
  13.08.2024 28.08.2024 €4215
  29.05.2025 13.06.2025 €4215
  17.06.2025 02.07.2025 €4215
  06.07.2025 21.07.2025 €4215

  Prijs éénpersoonstent: 495 euro

 • transfer bij aankomst, 11 kampeernachten*, 4 nachten lokaal gastverblijf, transport met volledig uitgeruste volgwagen, kampeergelden en goede tweepersoonstenten, kampeermateriaal (behalve slaapzak), alle maaltijden met uitzondering van 2 avondmalen, snacks en water tijdens het fietsen, 2 Engelstalige fietsgidsen en een chauffeur/kok, goede huurfiets met technische assistentie, alle inkomgelden van de nationale parken, hoteltaksen en garantiefonds.

  * van de 11 kampeernachten kan je indien gewenst 4 nachten een upgrade boeken naar een hotelkamer. Totale kostprijs ongeveer 250 USD, ter plaatse te bevestigen en betalen.

Programma

 • Dag 1

  Bij aankomst in Nairobi word je afgehaald aan de luchthaven en naar het gastverblijf in het centrum van de stad gebracht. Rond 17 uur plannen we een kennismaking met de andere groepsleden én het lokale Engelstalige team. Na het overlopen van de belangrijkste praktische zaken genieten we van een lekkere welkomstmaaltijd in een typisch Afrikaans restaurantje.
  Wildebeest Eco Camp (D)

 • Dag 2

  Na het ontbijt, vertrekken we met de volgwagen aan het gastverblijf. Kort voor we de stad verlaten stoppen we aan het Sheldrick Elephant Ophanage. Dit is een ‘olifantenweeshuis’ waar jonge verweesde olifanten worden opgevangen en verzorgd met als uiteindelijke doel, de dieren terug hun vrijheid te geven. Alternatief is een bezoek aan het Giraffe Centre.

  Hier krijgen bezoekers de mogelijkheid om deze vriendelijke reuzen van dichtbij te leren kennen. Het centrum heeft als hoofddoel het bieden van natuurbeschermingseducatie aan schoolkinderen en de jongeren van Kenia. Na een interessant bezoek aan één van beide centra nemen we nog even de volgwagen (40 minuten, afhankelijk van het verkeer) verder de stad uit waar we aan een rustige weg de fietsen afladen.

  We nemen uitgebreid de tijd de fietsen te testen en aan te passen waar nodig. Het fietstraject vandaag gaat langs het Nairobi Nationaal Park, over een kort stukje asfalt gevolgd door een brede zandweg, hoofdzakelijk een vlakke rit. Kort na de middag komen we toe aan onze kampeerplaats en zetten na het middagmaal de tenten voor een eerste maal op. In de namiddag staat er niets op het programma en bestaat de mogelijkheid te genieten van het nabijgelegen zwembad.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 3

  Een voorlopig laatste transfer, brengt ons in een uur en half weg uit de Westerse wereld, heerlijk. Ter hoogte van een zandweg laden we de fietsen af. Het eerste deel van de tocht gaat op en neer door een aantal uitgedroogde rivierbeddingen. Na deze toch wel pittige start, stoppen we voor een uitgebreide picknick lunch aan de kant van de weg. Ook de namiddag start wat sportiever met een 20 km heuvelachtig parcours. We eindigen deze eerste fietsdag  10 km zalig vlak door het uitgestrekte  Masaï land. De Masaï zijn een kleurrijk nomadisch volk, voornamelijk woonachtig in Kenia en Tanzania. De Masaï leven voor hun vee en gaan hier bijzonder respectvol mee om. Ze eten het vlees van de dieren, verwerken het bloed en de melk, gebruiken de huiden en de botten voor bijvoorbeeld haarkammen, kortom, er gaat niets van de dieren verloren.
  Vanavond zijn we met onze tenten te gast op het stuk grond van een lokale bevriende familie.  We logeren een eerste maal in wat we noemen een ‘bushcamp‘ met toilet voorzien in de vrije natuur. Aan de zijkant van de volgwagen hangen we een eenvoudige douche, met plastiek zak, zodat je je toch wat kan verfrissen na deze sportievere fietsdag. Tijdens het avondmaal, vertelt de familie met veel enthousiasme vertellen over hun fascinerende levenswijze.
  Bushcamp (B.L.D)

 • Dag 4

  Na het ontbijt nemen we afscheid van de erg gastvrije familie en vertrekken met de fiets voor een mooie, vlakke tocht. De rit over de verharde rode zandwegen gaat met uitzondering van hier en daar wat mul zand, erg vlot. We fietsen langs kleine dorpjes en passeren verschillende Masaï, gekleed in de prachtige, typisch rood en blauw gekleurde doeken. De picknick lunch houden we onderweg in de schaduw van een eenzame boom. In de verte kunnen we met wat geluk impala’s, giraffen en zebra’s aan de horizon spotten. Tijdens het middagmaal worden de fietsen onderhouden en de banden nagekeken op eventuele doorns.
  Na deze aangename stop volgt nog een korte rit tot de ingang van het Amboseli Nationaal Park. Bij aankomst plannen we een eerste safari met de volgwagen, door dit uitgestrekte park. Het Amboseli park bestaat uit savannevlaktes, acaciabossen en moerasgebieden, steeds met op de achtergrond de majestueuze Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg. Het park is bekend om de imposante olifantenpopulatie (een 650 tal, waarvan verschillende dieren met grote slagtanden), buffels, giraffen, zebra’s en wildebeesten.  Na de safari zetten we ons kamp op, net buiten het park, op een eenvoudige kampeergrond mét beperkte faciliteiten maar met een uniek zicht op de ondergaande zon over de Kilimanjaro.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 5

  In de ochtendkoelte, bij zonsopgang, verlaten we ons kamp op zoek naar de vele kuddes olifanten, zebra’s, gnoe’s, apen en giraffen in het Amboseli Park.  Onderweg genieten we van een kleine picknick op Observation Hill. Terug bij de kampeerplaats nemen we een uitgebreid ontbijt, breken de tenten af en vertrekken voor een bijzondere fietstocht door het uitgedroogde meer van Amboseli. Kilometers aan een stuk fietsen we over de gekrakeleerde harde witte zandgrond van het meer, een unieke ervaring! Het lijkt steeds alsof we water zien schitteren aan de verre horizon, een fata morgana gezien in deze periode van het jaar het meer kurkdroog staat. De rit vandaag brengt ons naar een 30 meter hoge rotswand. We zetten onze tenten op in de schaduw van deze rots, dit is het 2de en tevens ook laatste bushcamp. Aan de andere zijde van de rots bevindt zich een masai-kraal (dorp) met aan het hoofd Salomon, een erg vriendelijke gastheer.
  Terwijl we onze tenten opzetten worden we vanop de rots geobserveerd door giechelende, nieuwsgierige kinderen. Bij zonsondergang klimmen wij op diezelfde rots en genieten van een heerlijke maaltijd, bestaande uit allerlei Afrikaanse specialiteiten, vergezeld van een lekker glaasje wijn. Het zicht op het dorp beneden dat zich klaarmaakt voor de nacht, is bijzonder. Later bij het kampvuur komen een paar Masaï-krijgers vertellen over hun avontuurlijke leven in de uitgestrekte, Afrikaanse steppe.
  Bushcamp (B.L.D)

 • Dag 6

  Bij het ochtendgloren, klimmen we terug op de rots en aanschouwen hoe het dorp beneden ontwaakt. Na een lekker ontbijt wandelen we samen met het stamhoofd Salomon naar de drie kralen. Onder zijn begeleiding verkennen we het ‘dorp’ en bezoeken een aantal hutten. De levenswijze van de Masaï is erg primitief maar bijzonder interessant. Na deze aparte ervaring verlaten we definitief de droge steppe en fietsen richting de landsgrens met Tanzania. We vervullen de formaliteiten en rijden met de volgwagen naar Arusha.
  Spice and Herbs (B.L)

 • Dag 7

  Vandaag fietsen we voor het eerst sinds een week terug in de bewoonde wereld. Een eerder lange fietstocht, beetje saai, hoofdzakelijk over asfalt, brengt ons naar het gezellige dorp Mto Wa Mbo. Bij lunchtijd komen we toe aan de kampeerplaats. Na een middagje relax bezoeken we ‘s avonds de kleurrijke markt en gaan uitgebreid eten in één van de lokale restaurantjes.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 8

  We laten de fiets aan de haak en gaan een volledige dag op safari in de Ngorongoro-krater. Deze krater is een uitgedoofde vulkaan gelegen op  2200 meter hoogte boven zeespiegel met een diameter van een 20 km en een oppervlakte van plusminus 260 vierkante km. Het is de thuishaven van een 30.000 wilde dieren waaronder de big five. We verkennen dit Afrikaanse wonder in een open safari truck, onder leiding van een gespecialiseerde ranger. Nadat we 600 meter zijn afgedaald bereiken we de bodem van de vulkaan, ook wel eens een natuurlijke tuin van Eden genoemd. De variatie aan landschappen en wild is indrukwekkend. In onze privé truck gaan we op zoek naar gnoes, wildebeest, buffels, zebra’s, leeuwen, hyena’s, olifanten, enz…  Wanneer de groep voldaan is rijden we terug naar ons gastverblijf in Arusha.
  Spice and Herbs (B.L)

 • Dag 9

  Bij het ochtendgloren verlaten we Arusha voor een langere transfer (plusminus 4 uur) door de Masaï–steppe richting de kust van Tanzania. Na het middagmaal in een klein restaurantje onderweg stappen we terug op de fiets. We fietsen langs een verlaten spoorweg door verschillende kleine nederzettingen verwelkomd door enthousiaste kinderen. De rit gaat door een prachtig gebied van oude Baobab-bomen, grasvelden en de hoge, afgescheiden bergen in de verte. Onze kampeerplaats midden in de natuur, ligt schitterend (af)gelegen langs een kronkelende rivier.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 10

  Na het ontbijt verlaten we de laagvlakten en gaan met de volgwagen naar de Usambara bergen. Aangekomen bij de eerste hellingen laden we de fietsen af en begint een prachtige fietstocht, op en neer door het groene landschap richting Lushoto. Het traject is wat sportiever maar de combinatie van de frissere temperatuur én de schaduwrijke weg maken dit zeker haalbaar. De schilderachtige rit, langs dorpjes en velden, brengt ons naar een uitkijkpunt met zicht over de eindeloze vlaktes in de verte. Een doolhof van verharde zandwegen door dorpjes leidt ons naar de kampaarplaats van vandaag. De vele ontmoetingen met de juichende kinderen onderweg zijn een onvergetelijke ervaring. Ze lopen gillend en zingend achter de fietsen. We eindigen de dag in de tuin van een koloniale villa met prachtig uitzicht over de omliggende bergen.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 11

  Vandaag is een rustdag. De geïnteresseerden kunnen een bezoek brengen aan een plaatselijke school, gesteund en gefinancieerd mede door de lokale collega’s. Je kan dit project eventueel steunen door ter plekke deel te nemen aan een ‘boomplantactie’. Fantastisch om te zien hoeveel ‘geschonken’ bomen er al groeien.  Een mooi initiatief van de vele passerende reizigers!
  Zij die nog voldoende energie hebben kunnen onder begeleiding nog een wandeltocht maken door de omliggende hoogvlakten.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 12

  Kronkelend langs weinig gebruikte zandwegen fietsen we verder door deze
  prachtige bergen. Een landschap van regenwoud afgewisseld door akkers en door dorpen met op de achtergrond regelmatig het gejuich van de vele schoolkinderen. We fietsen door een streek waar men niet vaak toeristen ziet en ook hier weer zijn de ontmoetingen uniek. De kinderen lopen gillend achter de fiets en duwen ons de zwaarste hellingen op. De wat ouderen jongeren, staan nieuwsgierig, wat verlegen langs de kant van de weg te kijken.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 13

  Bestemming vandaag is de schitterende, tropische kustlijn. De dag begint met een heerlijke kronkelende afdaling naar de opvallende warmere laaglanden. Toegekomen aan de hoofdweg nemen we kort de volgwagen over een wat drukker stukje. De rest van de dag fietsen we op rustige zandwegen door kleine, schijnbaar ingeslapen dorpjes.
  Hotel (B.L.D)

 • Dag 14

  Na een rustig ontbijt fietsen we verder naar de zee. Op een gegeven moment zien we helblauwe oceaan glinsteren tussen de bomen. Een magisch moment. Na dagen fietsen door het droge Afrikaanse binnenland zorgt het eerste zicht op de turquoise oceaan voor een kippenvelmoment. Hier en daar zijn er delen van de weg wat zanderig en doen we stukjes te voet. We overnachten in de buurt van Mkwaja Village, gelegen aan het met palmbomen omzoomde strand.

 • Dag 15

  We starten de dag met een transfer van een drie uur door het Saadani Nationaal Park. Met wat geluk zien we onderweg gazelles, giraffen en waterbokken. Uit het park rijden we nog even verder voor we starten aan de laatste fietsrit van deze reis naar het oude Bagamoyo. Het is een rustige tocht over kalme secundaire zandwegen naar het plaatsje Bagamoyo. In het Swahili betekent Bagamoyo: ‘Gooi je hart weg’. Deze belangrijke handelshaven was dé kustplaats waar tijdens de piek van de slavenhandel, jaarlijks 50.000 slaven werden verhandeld naar alle uithoeken van de wereld. Na een wandeling door het historische centrum rijden we verder naar een mooie lodge met bungalows onder de hoge palmbomen aan het strand.
  Travelers Lodge Strandhuisje (B.L.D)

 • Dag 16

  Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar Dar Es Salaam, waar het programma eindigt.
  Indien gewenst kunnen we een verlenging organiseren naar het tropische eiland Zanzibar. Ook een verlenging aan het strand van Dar es Salaam behoort tot de mogelijkheden.

 • Dag 1

  Bij aankomst in Nairobi word je afgehaald aan de luchthaven en naar het gastverblijf in het centrum van de stad gebracht. Rond 17 uur plannen we een kennismaking met de andere groepsleden én het lokale Engelstalige team. Na het overlopen van de belangrijkste praktische zaken genieten we van een lekkere welkomstmaaltijd in een typisch Afrikaans restaurantje.
  Wildebeest Eco Camp (D)

 • Dag 2

  Na het ontbijt, vertrekken we met de volgwagen aan het gastverblijf. Kort voor we de stad verlaten stoppen we aan het Sheldrick Elephant Ophanage. Dit is een ‘olifantenweeshuis’ waar jonge verweesde olifanten worden opgevangen en verzorgd met als uiteindelijke doel, de dieren terug hun vrijheid te geven. Alternatief is een bezoek aan het Giraffe Centre.

  Hier krijgen bezoekers de mogelijkheid om deze vriendelijke reuzen van dichtbij te leren kennen. Het centrum heeft als hoofddoel het bieden van natuurbeschermingseducatie aan schoolkinderen en de jongeren van Kenia. Na een interessant bezoek aan één van beide centra nemen we nog even de volgwagen (40 minuten, afhankelijk van het verkeer) verder de stad uit waar we aan een rustige weg de fietsen afladen.

  We nemen uitgebreid de tijd de fietsen te testen en aan te passen waar nodig. Het fietstraject vandaag gaat langs het Nairobi Nationaal Park, over een kort stukje asfalt gevolgd door een brede zandweg, hoofdzakelijk een vlakke rit. Kort na de middag komen we toe aan onze kampeerplaats en zetten na het middagmaal de tenten voor een eerste maal op. In de namiddag staat er niets op het programma en bestaat de mogelijkheid te genieten van het nabijgelegen zwembad.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 3

  Een voorlopig laatste transfer, brengt ons in een uur en half weg uit de Westerse wereld, heerlijk. Ter hoogte van een zandweg laden we de fietsen af. Het eerste deel van de tocht gaat op en neer door een aantal uitgedroogde rivierbeddingen. Na deze toch wel pittige start, stoppen we voor een uitgebreide picknick lunch aan de kant van de weg. Ook de namiddag start wat sportiever met een 20 km heuvelachtig parcours. We eindigen deze eerste fietsdag  10 km zalig vlak door het uitgestrekte  Masaï land. De Masaï zijn een kleurrijk nomadisch volk, voornamelijk woonachtig in Kenia en Tanzania. De Masaï leven voor hun vee en gaan hier bijzonder respectvol mee om. Ze eten het vlees van de dieren, verwerken het bloed en de melk, gebruiken de huiden en de botten voor bijvoorbeeld haarkammen, kortom, er gaat niets van de dieren verloren.
  Vanavond zijn we met onze tenten te gast op het stuk grond van een lokale bevriende familie.  We logeren een eerste maal in wat we noemen een ‘bushcamp‘ met toilet voorzien in de vrije natuur. Aan de zijkant van de volgwagen hangen we een eenvoudige douche, met plastiek zak, zodat je je toch wat kan verfrissen na deze sportievere fietsdag. Tijdens het avondmaal, vertelt de familie met veel enthousiasme vertellen over hun fascinerende levenswijze.
  Bushcamp (B.L.D)

 • Dag 4

  Na het ontbijt nemen we afscheid van de erg gastvrije familie en vertrekken met de fiets voor een mooie, vlakke tocht. De rit over de verharde rode zandwegen gaat met uitzondering van hier en daar wat mul zand, erg vlot. We fietsen langs kleine dorpjes en passeren verschillende Masaï, gekleed in de prachtige, typisch rood en blauw gekleurde doeken. De picknick lunch houden we onderweg in de schaduw van een eenzame boom. In de verte kunnen we met wat geluk impala’s, giraffen en zebra’s aan de horizon spotten. Tijdens het middagmaal worden de fietsen onderhouden en de banden nagekeken op eventuele doorns.
  Na deze aangename stop volgt nog een korte rit tot de ingang van het Amboseli Nationaal Park. Bij aankomst plannen we een eerste safari met de volgwagen, door dit uitgestrekte park. Het Amboseli park bestaat uit savannevlaktes, acaciabossen en moerasgebieden, steeds met op de achtergrond de majestueuze Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg. Het park is bekend om de imposante olifantenpopulatie (een 650 tal, waarvan verschillende dieren met grote slagtanden), buffels, giraffen, zebra’s en wildebeesten.  Na de safari zetten we ons kamp op, net buiten het park, op een eenvoudige kampeergrond mét beperkte faciliteiten maar met een uniek zicht op de ondergaande zon over de Kilimanjaro.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 5

  In de ochtendkoelte, bij zonsopgang, verlaten we ons kamp op zoek naar de vele kuddes olifanten, zebra’s, gnoe’s, apen en giraffen in het Amboseli Park.  Onderweg genieten we van een kleine picknick op Observation Hill. Terug bij de kampeerplaats nemen we een uitgebreid ontbijt, breken de tenten af en vertrekken voor een bijzondere fietstocht door het uitgedroogde meer van Amboseli. Kilometers aan een stuk fietsen we over de gekrakeleerde harde witte zandgrond van het meer, een unieke ervaring! Het lijkt steeds alsof we water zien schitteren aan de verre horizon, een fata morgana gezien in deze periode van het jaar het meer kurkdroog staat. De rit vandaag brengt ons naar een 30 meter hoge rotswand. We zetten onze tenten op in de schaduw van deze rots, dit is het 2de en tevens ook laatste bushcamp. Aan de andere zijde van de rots bevindt zich een masai-kraal (dorp) met aan het hoofd Salomon, een erg vriendelijke gastheer.
  Terwijl we onze tenten opzetten worden we vanop de rots geobserveerd door giechelende, nieuwsgierige kinderen. Bij zonsondergang klimmen wij op diezelfde rots en genieten van een heerlijke maaltijd, bestaande uit allerlei Afrikaanse specialiteiten, vergezeld van een lekker glaasje wijn. Het zicht op het dorp beneden dat zich klaarmaakt voor de nacht, is bijzonder. Later bij het kampvuur komen een paar Masaï-krijgers vertellen over hun avontuurlijke leven in de uitgestrekte, Afrikaanse steppe.
  Bushcamp (B.L.D)

 • Dag 6

  Bij het ochtendgloren, klimmen we terug op de rots en aanschouwen hoe het dorp beneden ontwaakt. Na een lekker ontbijt wandelen we samen met het stamhoofd Salomon naar de drie kralen. Onder zijn begeleiding verkennen we het ‘dorp’ en bezoeken een aantal hutten. De levenswijze van de Masaï is erg primitief maar bijzonder interessant. Na deze aparte ervaring verlaten we definitief de droge steppe en fietsen richting de landsgrens met Tanzania. We vervullen de formaliteiten en rijden met de volgwagen naar Arusha.
  Spice and Herbs (B.L)

 • Dag 7

  Vandaag fietsen we voor het eerst sinds een week terug in de bewoonde wereld. Een eerder lange fietstocht, beetje saai, hoofdzakelijk over asfalt, brengt ons naar het gezellige dorp Mto Wa Mbo. Bij lunchtijd komen we toe aan de kampeerplaats. Na een middagje relax bezoeken we ‘s avonds de kleurrijke markt en gaan uitgebreid eten in één van de lokale restaurantjes.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 8

  We laten de fiets aan de haak en gaan een volledige dag op safari in de Ngorongoro-krater. Deze krater is een uitgedoofde vulkaan gelegen op  2200 meter hoogte boven zeespiegel met een diameter van een 20 km en een oppervlakte van plusminus 260 vierkante km. Het is de thuishaven van een 30.000 wilde dieren waaronder de big five. We verkennen dit Afrikaanse wonder in een open safari truck, onder leiding van een gespecialiseerde ranger. Nadat we 600 meter zijn afgedaald bereiken we de bodem van de vulkaan, ook wel eens een natuurlijke tuin van Eden genoemd. De variatie aan landschappen en wild is indrukwekkend. In onze privé truck gaan we op zoek naar gnoes, wildebeest, buffels, zebra’s, leeuwen, hyena’s, olifanten, enz…  Wanneer de groep voldaan is rijden we terug naar ons gastverblijf in Arusha.
  Spice and Herbs (B.L)

 • Dag 9

  Bij het ochtendgloren verlaten we Arusha voor een langere transfer (plusminus 4 uur) door de Masaï–steppe richting de kust van Tanzania. Na het middagmaal in een klein restaurantje onderweg stappen we terug op de fiets. We fietsen langs een verlaten spoorweg door verschillende kleine nederzettingen verwelkomd door enthousiaste kinderen. De rit gaat door een prachtig gebied van oude Baobab-bomen, grasvelden en de hoge, afgescheiden bergen in de verte. Onze kampeerplaats midden in de natuur, ligt schitterend (af)gelegen langs een kronkelende rivier.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 10

  Na het ontbijt verlaten we de laagvlakten en gaan met de volgwagen naar de Usambara bergen. Aangekomen bij de eerste hellingen laden we de fietsen af en begint een prachtige fietstocht, op en neer door het groene landschap richting Lushoto. Het traject is wat sportiever maar de combinatie van de frissere temperatuur én de schaduwrijke weg maken dit zeker haalbaar. De schilderachtige rit, langs dorpjes en velden, brengt ons naar een uitkijkpunt met zicht over de eindeloze vlaktes in de verte. Een doolhof van verharde zandwegen door dorpjes leidt ons naar de kampaarplaats van vandaag. De vele ontmoetingen met de juichende kinderen onderweg zijn een onvergetelijke ervaring. Ze lopen gillend en zingend achter de fietsen. We eindigen de dag in de tuin van een koloniale villa met prachtig uitzicht over de omliggende bergen.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 11

  Vandaag is een rustdag. De geïnteresseerden kunnen een bezoek brengen aan een plaatselijke school, gesteund en gefinancieerd mede door de lokale collega’s. Je kan dit project eventueel steunen door ter plekke deel te nemen aan een ‘boomplantactie’. Fantastisch om te zien hoeveel ‘geschonken’ bomen er al groeien.  Een mooi initiatief van de vele passerende reizigers!
  Zij die nog voldoende energie hebben kunnen onder begeleiding nog een wandeltocht maken door de omliggende hoogvlakten.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 12

  Kronkelend langs weinig gebruikte zandwegen fietsen we verder door deze
  prachtige bergen. Een landschap van regenwoud afgewisseld door akkers en door dorpen met op de achtergrond regelmatig het gejuich van de vele schoolkinderen. We fietsen door een streek waar men niet vaak toeristen ziet en ook hier weer zijn de ontmoetingen uniek. De kinderen lopen gillend achter de fiets en duwen ons de zwaarste hellingen op. De wat ouderen jongeren, staan nieuwsgierig, wat verlegen langs de kant van de weg te kijken.
  Kamperen (B.L.D)

 • Dag 13

  Bestemming vandaag is de schitterende, tropische kustlijn. De dag begint met een heerlijke kronkelende afdaling naar de opvallende warmere laaglanden. Toegekomen aan de hoofdweg nemen we kort de volgwagen over een wat drukker stukje. De rest van de dag fietsen we op rustige zandwegen door kleine, schijnbaar ingeslapen dorpjes.
  Hotel (B.L.D)

 • Dag 14

  Na een rustig ontbijt fietsen we verder naar de zee. Op een gegeven moment zien we helblauwe oceaan glinsteren tussen de bomen. Een magisch moment. Na dagen fietsen door het droge Afrikaanse binnenland zorgt het eerste zicht op de turquoise oceaan voor een kippenvelmoment. Hier en daar zijn er delen van de weg wat zanderig en doen we stukjes te voet. We overnachten in de buurt van Mkwaja Village, gelegen aan het met palmbomen omzoomde strand.

 • Dag 15

  We starten de dag met een transfer van een drie uur door het Saadani Nationaal Park. Met wat geluk zien we onderweg gazelles, giraffen en waterbokken. Uit het park rijden we nog even verder voor we starten aan de laatste fietsrit van deze reis naar het oude Bagamoyo. Het is een rustige tocht over kalme secundaire zandwegen naar het plaatsje Bagamoyo. In het Swahili betekent Bagamoyo: ‘Gooi je hart weg’. Deze belangrijke handelshaven was dé kustplaats waar tijdens de piek van de slavenhandel, jaarlijks 50.000 slaven werden verhandeld naar alle uithoeken van de wereld. Na een wandeling door het historische centrum rijden we verder naar een mooie lodge met bungalows onder de hoge palmbomen aan het strand.
  Travelers Lodge Strandhuisje (B.L.D)

 • Dag 16

  Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar Dar Es Salaam, waar het programma eindigt.
  Indien gewenst kunnen we een verlenging organiseren naar het tropische eiland Zanzibar. Ook een verlenging aan het strand van Dar es Salaam behoort tot de mogelijkheden.

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Deze reis is een absolute aanrader voor die mensen die een heel aparte beleving zoeken in Afrika. De kampeerformule maakt het mogelijk in een gebied te reizen, weinig bekend met toerisme. Het contact met de lokale bevolking is nog ‘echt’, de beleving van de natuur is intens. De reisleiders verzorgen de maaltijden maar een helpende hand wordt zeker gewaardeerd. Twee nachten slapen we in een bush-camp met beperkte faciliteiten. Wat we inruilen aan comfort wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een unieke ervaring, diep in Oost-Afrika.

Met uitzondering van een paar dagen, is dit hoofdzakelijk een vlakke tot licht heuvelachtige route. De hele reis wordt begeleid door een volgwagen die ook al het kook- en kampeermateriaal vervoert. 85 % van de fietsroute gaat over verharde zandwegen waardoor mountainbikes aangewezen zijn. Hoewel het geen technische route is vraagt de reis wel wat sportiviteit gezien de vele dagen fietsen en de vaak oneffen ondergrond.

De reis wordt over het algemeen ervaren als eerder sportief maar steeds heb je de assistentie van onze volgwagen.

ACCOMMODATIES

In tegenstelling tot de andere reizen van FLY and BiKE is deze reis hoofdzakelijk gebaseerd op kamperen. Dit geeft ons de kans ver weg van de begane paden te reizen en op die manier een optimale beleving te garanderen door deze landen.

We kamperen 11 nachten. Wij voorzien ruime tenten en goede slaapmatrassen. Het enige dat je moet voorzien tijdens het kamperen is een 2-3 seizoenen slaapzak en eventueel een klein reiskussen.

De kampeerplaatsen waar we verblijven hebben een gemeenschappelijk sanitair, met uitzondering van de 2 bushcamps.

Indien gewenst kan je tijdens 4 van de 10 kampeernachten ter plekke een upgrade boeken naar een hotelkamer. Reken hiervoor een 50-75 USD gemiddeld, ter plaatse te bevestigen en betalen.

De andere 5 nachten verblijven we in lokale gastverblijven.

In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte overnachtingsplaatsen vermeld.

Zijn bepaalde hotels onderweg volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

 

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen als door twee Engelstalige fietsbegeleiders.

De begeleiders kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot je comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
De fietsbegeleiders zorgen voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg. Het is een volledige omgebouwde ‘vrachtwagen’ met naast zéér comfortabele zitplaatsen, een volledig ingerichte keuken en groot waterreservoir.

ETEN EN DRINKEN

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, met uitzondering van 2 avondmalen.

De gezonde maaltijden worden gemaakt door de begeleiders onderweg. Met lokale producten slaagt men er steeds in een lekkere en afwisselende maaltijd klaar te maken. Een beetje hulp bij dit koken en vooral ook het afwassen wordt geapprecieerd maar is geen verplichting. Steeds werkt men met een soort mini buffet zodat elkeen kan genieten van een gezonde maaltijd. Het ontbijt bestaat uit brood, confituur, regelmatig een eitje, yoghurt, granen, warme dranken, …. Het middagmaal is vaak brood met kaas, avocado en wat slaatjes en fruit. Voor het avondmaal heb je meestal de keuze uit een aantal warme groentegerechten en vaak ook rijst, aangevuld met vlees. Regelmatig bakt men een lekker dessert.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

Tijdens deze reis gebruikt je 2 verschillende munteenheden.

In Kenia werkt men met de Keniaanse Shilling, in Tanzania met de Tanzaniaanse Shilling. Beide kan je makkelijk afhalen met een bankkaart bij aankomst in betrokken landen. Meer info volgt bij de reisdocumenten.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.

Voor de gids gedurende de safari door de Ngorongoro-krater adviseren we een 10 USD per persoon als fooi.

Budget: Met uitzondering van 2 avondmalen zijn alle maaltijden inbegrepen in de reis.

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

Voor deze reis in het bijzonder wijzen we op het belang va een goede medische check-up vóór je vertrekt. We verblijven regelmatig in afgelegen gebieden waar we minder snel toegang hebben tot Westerse faciliteiten.

De reisleiders hebben beide een goede EHBO-opleiding gevolgd, maar het spreekt voor zich dat zij geen medicatie mogen toedienen.

We doen ons best de hygiënische omstandigheden tijdens het kamperen optimaal te houden en verplichten iedereen de handen te wassen voor men aan voedsel komt.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.
De voertaal tijdens deze reizen is Engels.
Voor deze reis gaan we van 6 tot 12 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

In Kenia Tanzania beschikken we over goede huurfietsen die specifiek voor deze reis werden gemaakt / samengesteld.

Het zijn type mountainbike, met tubeless banden van 27.5 inch. Dit type band is ideaal op dit soort vaak oneffen ondergrond met vele doorns. De fietsen hebben een goede voorvering, mechanische schijfremmen (makkelijker in onderhoud) en betrouwbare componenten van Shimano. We hebben deze fietsen in S, M, L en XL

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.
We hebben één vertrek van deze reis gericht op  families met kinderen. Contacteer ons gerust voor bijkomende informatie over deze reis.

KLIMAAT

De periode dat we de reizen organiseren (juni tot september), is het droge, koelere seizoen in Oost-Afrika. De temperatuur in juni en juli is over over het algemeen wat koeler, met dagtemperaturen variërend van 15-30 graden.

Vanaf augustus wordt het steeds warmer met in september temperaturen tot 35 graden overdag. ’ s Nachts koelt het af.

Hoe later op ons reisseizoen hoe droger de ondergrond met (soms) wat meer mul zand.

REISDOCUMENTEN

Voor Kenia Tanzania heb je een geldig internationaal paspoort nodig plus een visum voor beide landen

Reizigers met de Belgische nationaliteit (ook baby’s en kinderen) hebben een internationaal digitaal leesbaar paspoort nodig, met minimaal 2 lege pagina’s, dat nog minstens 6 maanden geldig is na uw terugreis.

Zowel het visum van Kenia als van Tanzania kan makkelijk digitaal (elektronisch) aangevraagd worden. Wij zullen je tijdig de nodige informatie hierover bezorgen.

SINGLES

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonstent én kamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERLENGINGEN

Deze reis kan perfect verlengd worden aan het strand van Dar es Salaam of op het eiland Zanzibar.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

VERVOER EN VLUCHTEN

In Kenia Tanzania rijden we met een tot volgwagen, omgebouwde vrachtwagen.

In deze comfortabele wagen zijn er grote ramen, comfortabel zitplaatsen, voldoende ruimte voor de fietsen en de bagage, een ingebouwde keuken en een groot waterreservoir voor zowel het drinkwater als voor het dagdagelijkse gebruik.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger je vliegt!

De reis start in Nairobi en eindigt in Dar Es Salaam. 

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal je graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

VERZEKERING

Voor onze fietsreizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Afrika

 • Engelstalige groepsreis

  Madagaskar

  Madagaskar

  vanaf 2.695 euro

  16 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Zuid-Afrika Zuid

  Zuid-Afrika

  vanaf 2.635 euro

  12 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Zuid-Afrika Noord

  Zuid-Afrika

  vanaf 2.735 euro

  13 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Marokko

  Marokko

  vanaf 1.715 euro

  8 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Marokko

  Marokko

  vanaf 1.860 euro

  8 dagen

  Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties