Zuid-Afrika Noord

  • 8 tot 15 reizigers

  • 13 dagen

  • 8 fietsdagen

  • 343 km

Zuid-Afrika Noord

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Vlucht via FLY AND BiKE?*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

    • Bezoek aan het historische goudzoekersdorp Pilgrims Rest
    • Fietstocht over de Panoramaroute langs diepe kloven, weelderige bossen, majestueuze watervallen en spectaculaire uitzichten op de Blyde River Canyon
    • Bewonder de Big 5 vanuit een open safarivoertuig in het Kruger National Park
    • Fiets tussen zebra’s en antilopen in het natuurreservaat van Mlilwane
    • Overnacht in een traditioneel gebouwde bijenkorfhutten in het koninkrijk Swaziland
    • Safari op zoek naar de neushoorn in Hluhluwe Game Reserve
    • Fietstocht door Zulu land door de vallei van de 1000 heuvels
    • Bezoek aan het Apartheidsmuseum in Johannesburg
  • Prijs per persoon op basis van een gedeelde kamer

    Vertrekdatum Terugdatum Prijs per persoon
    06.10.2024 18.10.2024 €2735
    20.10.2024 01.11.2024 €2735

    Prijs éénpersoonskamer: 310 euro
    Toeslag e-bike: 50 euro

  • 12 overnachtingen in kamer met ontbijt, Engelstalige fietsgids, lokale gidsen, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, snacks en water tijdens het fietsen, hoteltaksen en garantiefonds.

Programma

  • Dag 1

    Bij aankomst te Johannesburg word je afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking met het team, nemen we de volgwagen en rijden naar Dullstroom waar we stoppen voor het middagmaal. In de namiddag rijden we verder over de Long Tom Pas naar een mooi ingericht hotel te Graskop waar we twee nachten zullen verblijven.
    Graskop Hotel

  • Dag 2

    Na het ontbijt rijden we in een half uurtje naar het mijnwerkersstadje Pilgrim’s Rest. We voorzien voldoende tijd dit historisch stadje, dat bekendstaat om zijn goed bewaard gebleven gebouwen uit de goudkoortsperiode én zijn prachtige ligging in de bergen van Mpumalanga, te verkennen. Nadien start ons fietsavontuur. Onder begeleiding van de fietsgids testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. We vertrekken op een mooie verharde zandweg, op en neer, naar het natuurfenomeen Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de twee rivieren de Blyde en de Treur samen. De kolkende watermassa’s van beide rivieren, vermengd met het zand en het grind hebben de rotsen uitgeslepen tot een prachtig natuurlijk kunstwerk. Door de erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. Er ontstaan grillig gevormde cirkelvormige formaties, deels gevuld met water. Na een wandeling door deze indrukwekkende geologische creatie plannen we de lunch op één van de schaduwrijke picknickplaatsen . Om het eten wat te laten verteren nemen we na het middagmaal de volgwagen gedurende een 20 km naar het unieke uitkijkpunt, de 3 Rondavels, ook ontstaan door jarenlange erosie. Deze drie groene heuvels, die qua vorm lijken op de traditionele hutten (= rondavels) van de Xhosa stam, zijn met hun 700 m hoogte een groots natuurfenomeen. We stappen terug op de fiets en dalen na een laatste helling een 10 km af naar het Laagveld. Tijdens deze tocht hebben we prachtige zichten op de Blyde Rivier Canyon. Aangekomen aan de wat drukkere R36 stappen we over in de volgwagen voor een rit van drie kwartier terug naar het hotel.
    Graskop Hotel (B)

  • Dag 3

    Vandaag fietsen we in een mooie lus door het gebied van de Panoramaroute.
    De uitzichten langs deze route zijn fenomenaal. Mooie berglandschappen, groene bossen, rivieren en watervallen en uitgestrekte zichten op de op twee na grootste canyon ter wereld, de Blyde River Canyon. De eerste stop houden we aan God’s Window. Vanop één van de meest schilderachtige uitkijkpunten in heel Zuid-Afrika heeft u een spectaculair zicht over de canyon en het 1000 m lager gelegen Laagveld. De reisbegeleider zal met plezier wat meer uitleg geven over de inheemse planten, varens en bomen die in dit vruchtbare gebied groeien. Even verder houden we halt aan de klaterende Lisbon watervallen. Een korte wandeling brengt ons naar de hoogste waterval van Zuid-Afrika, genoemd naar de Portugese mijnwerkers die hier naar goud zochten. Het water stroomt van een 90 meter hoge klif naar beneden in een poel. We maken de lus rond met een mooie afdaling naar de Laagvelden en eindigen terug in Graskop. Na het middagmaal nemen we de volgwagen en rijden in een uurtje naar het Kruger Park. We verblijven in een mooie lodge, ten zuiden van het park. Op weg naar onze overnachtingsplek, zullen we met wat geluk de eerste dieren spotten.
    Kruger National Park Camp (B)

  • Dag 4

    Vandaag laten we de fiets aan de haak en gaan we de hele dag op zoek naar de Big Five in het Kruger Park. In de ochtendkoelte, vóór het ontbijt, heeft u de kans een wandelsafari (exclusief) te maken, onder leiding van twee ervaren rangers. In een rijtje achter elkaar, ingesloten door de gewapende rangers, gaat u op zoek naar wild. De kans dat u groot wild ziet is eerder klein (door het vele lawaai dat toeristen ongewild maken, door bv. alleen al te stappen door het gras), maar de sfeer tijdens de vroege wandeling maakt deze uitstap tot een absolute aanrader. Let wel, dit is vooraf te reserveren, gezien het aantal plaatsen beperkt is tot acht deelnemers. Na het ontbijt  rijden we met de volgwagen naar het volgend kamp, ook gelegen in het Kruger Park. In de namiddag worden we afgehaald door een professionele ranger in een open jeep en doen een volgende safari door het park. We rijden met de jeep door het park op zoek naar leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Kruger Park is het grootste nationale park in Zuid-Afrika en er leven naast de ‘big five’ ook verschillende rendieren, giraffen, zebra’s, wildebeest, etc. De gids geeft met veel enthousiasme een deskundige uitleg over de verschillende dieren in het uitgestrekte park en leert ons de dieren te spotten in hun natuurlijke habitat.
    Kruger National Park Camp (B)

  • Dag 5

    Vroeg in de ochtend plannen we een laatste safari met onze eigen volgwagen door het park. Nadien verlaten we definitief het Kruger Park en rijden door naar Jeppes Reef, gelegen net over de grens in het koninkrijk Swaziland (transfer +/- 3 uur). Genesteld tussen Zuid-Afrika en Mozambique vinden we hier een eerder bergachtig en groen landschap. Her en der staan er beehives verspreid, de traditionele Swazi huizen die wel wat doen denken aan immense bijenkorven. Ook al valt onmiddellijk op dat dit kleine staatje veel minder welvarend is dan Zuid-Afrika er heerst een leuke ambiance en de mensen zijn er zéér vriendelijk en gastvrij.
    Aangekomen in Forbes Reef stappen we terug op de fiets en rijden via een rustige gravelbaan op een neer naar de prachtige Phophonyane Lodge. De lodge ligt te midden van weelderige bossen in het spectaculaire noordwesten van Swaziland. Op wandelafstand van de lodge vindt u de gelijknamige watervallen klaterend over de oudste rotsen (meer dan 3.6 miljard jaar geleden gevormd) ter wereld, een streling voor het oog. Ook zijn er zijn meer dan 240 vogelsoorten te spotten, waaronder de plaatselijke trots, de Narina Trogon, een prachtige en kleurrijke vogel die behoort tot de familie van de Trogons.
    Phophonyane Lodge (B)

  • Dag 6

    Na een lekker ontbijt volgt een korte transfer naar het dorpje Piggs Peak, vernoemd naar William Pigg, die er in 1884 een goudmijn ontdekte. We laden de fietsen af en rijden over een heuvelachtige, verharde weg naar Nsanwini. Hier werden in 1955 rotstekeningen ontdekt die tot 4000 jaar oud zouden zijn. De tekeningen zijn gemaakt met het bloed van de Khoi San (Bosjesmannen) en beelden spirituele figuren, dieren en jagers uit. Na deze interessante stop (een lokale gids zal de nodige uitleg geven) zetten we onze fietstocht verder. Hoe meer we afdalen hoe meer de vegetatie over gaat in een soort doornachtige bush savanne.
    In de namiddag rijden we met de volgwagen naar Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we twee nachten verblijven in een originele, eenvoudige beehive. Per twee verblijf je in een beehive, een grote ronde ‘kamer’ gemaakt van gras, met een stenen uitbouw waar je de eenvoudige badkamer kan vinden.
    Mlilwane Game Reserve (B)

  • Dag 7

    Na een korte transfer uit het park rijden we het koelere uSutu bos binnen. We fietsen via kleine Swazi dorpjes, zachtjes op en neer naar het ambachtelijke project van Swazi Candles.
    Swazi Candles werd in 1982 opgericht door twee Zuid-Afrikaanse kunststudenten in een oude stal van een voormalige zuivelfabriek. In die tijd was het Koninkrijk Swaziland een oase van rust omringd door onrustige buurlanden en het bleek een uitstekende plaats te zijn voor het opzetten van een ambachtelijke industrie. Het bergachtige landschap was prachtig, de inwoners van Swazi waren warm en vriendelijk en bleken ideale partners te zijn voor deze nieuwe industrie. De ambiance tijdens de workshops, het unieke karakter van het product en de bekwaamheid van de ambachtslieden hebben ertoe geleid dat Swazi Candles een van de belangrijkste toeristische attracties van Swaziland is geworden. Tegen het midden van de jaren negentig was de bescheiden stalwerkplaats uitgegroeid tot een industrie die meer dan 200 lokale mensen te werk stelde en over de hele wereld kaarsen exporteerde. Meer info op: www. swazicandles.com.
    Na dit bezoek fietsen we verder naar het Mlilwane Animal Protection Nationaal Park. In dit park fietsen we over een goede zandweg op zoek naar zebra’s, blesbokken, impala’s en struisvogels en met wat geluk spotten we aan de dam nijlpaarden badend in het water. De terugrit naar de beehives brengt ons nog langs het Koninklijk Paleis.
    ‘s Namiddags plannen we een fiets- of wandelsafari (volledig veilig!) verder op zoek naar nijlpaarden, zebra’s en struisvogels. Volgens een lokaal ‘verhaal’ zou er één giraf in het park zitten. Nooit gezien….
    Mlilwane Game Reserve (B)

  • Dag 8

    Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve (transfer van een vier uur), de oudste ‘Wildtuin’ van Zuid-Afrika. Ook hier plannen we een uitgebreide safari (met onze eigen wagen) op zoek naar groot en klein wild, zoals leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, neushoorns, impala’s, gnoes, hyena’s, wildebeesten en diverse soorten bokken. Het park heeft een uniek gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge bushvelden en open savanne.
    In de late namiddag rijden we in een klein uurtje door naar het Greater St Lucia Wetland Park, een moerasgebied gevormd door de brede riviermonding van de St Luciarivier.
    Het landschap bestaat uit mooie mangrovebossen omgeven een groot gebied van plassen en moerassen. We overnachten in een gezellige lodge, met zwembad, gerund door een hartelijk Zuid-Afrikaans echtpaar.
    Umlilo Lodge (B)

  • Dag 9

    Vandaag zijn er geen vaste plannen. Je kan een boottocht maken (exclusief) op de rivier monding van de St Lucia Rivier. Gezeten op het dek van de boot observeer je verschillende soorten reigers, krokodillen, nijlpaarden met felroze buiken en nog meer beweging door het riet langs de waterkant. Je kan ook een fietstocht maken in de omgeving in het gezelschap van een enthousiaste lokale gids (+/- 20 km). Samen met hem bezoek je wat dorpjes en maak je kennis met het lokale leven. Ook een bush wandeling of gewoon lekker luieren aan het strand behoort tot de mogelijkheden. De begeleiders zullen je graag adviseren over de verschillende opties.
    Umlilo Lodge (B)

  • Dag 10

    We starten de dag met een langere transfer (+/- 3,5 uur) naar Wartburg waar we, na de lunch, beginnen te fietsen op een mooie, golvende weg door Zululand. De omgeving is schitterend en de vele vriendelijke mensen onderweg maken dit tot een onvergetelijke tocht. Na dit sportieve luik nemen we kort de volgwagen naar onze comfortabele overnachtingsplaats in Pietermaritzburg.
    Lexden Guest House (B)

  • Dag 11

    ’ s Ochtends rijden we met de volgwagen in een uur en half naar Bergville waar we terug op de fiets stappen. Het fietstraject gaat door een heuvelachtig landschap met afwisselend kleine Zuludorpjes en uitgestrekte dorre velden. Na een 10 tal kilometer fietsen hebben we een prachtig zicht op het blauwe water van de Woodstock Dam, waar we even later ook over zullen fietsen. De Drakensbergen, in de verte, vormen een randmassief met spectaculair steile kliffen en diepe valleien, door Zulu’s erg toepasselijk ‘muur van speren’ genoemd. Het is een rit door een indrukwekkend landschap met adembenemende zichten op deze Drakensbergen. In de verte lijkt het een granieten muur van hoge bergtoppen. De toppen zijn rond de 3000 meter, de hoogste reiken zelfs tot 3400 meter. Onderweg worden we regelmatig aangemoedigd door lachende kinderen. Deze rit zal voor sommige reizigers als eerder lastig worden ervaren, maar ook vandaag heb je heel de rit de assistentie van de volgwagen. Op het einde van de dagtocht volgt een korte (15 min) transfer naar een prachtig gelegen berglodge.
    Tower of Pizza (B)

  • Dag 12

    We laten de fiets aan de haak en maken een indrukwekkende wandeltocht door het Royal Natal Nationaal Park. De trekpleister van dit park is het Amfitheater, een bijzondere basaltformatie (immense rotsmuur) van ongeveer 5 km lang en 1500 meter hoog. Hier vind je ook de op één na hoogste waterval ter wereld, de Tugela waterval. Deze zou 947 meter ‘lang zijn. We wandelen in totaal een 5 uur door de Tugela kloof naar de basis van het beroemde amfitheater. De Tugela Rivier valt bulderend over het door rode rotsen gevormde amfitheater, een machtig spektakel. Na deze wandeldag nemen we de volgwagen terug naar de lodge.
    Tower of Pizza (B)

  • Dag 13

    Na het ontbijt rijden we met de volgwagen terug naar Johannesburg. Indien de vluchturen het toelaten plannen we nog een bezoek aan het Apartheid Museum waar u meer inzicht krijgt over de turbulente geschiedenis van dit schitterende land. Nadien volgt een transfer naar de luchthaven en nemen we afscheid van het lokale team.
    (B)

  • Dag 1

    Bij aankomst te Johannesburg word je afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking met het team, nemen we de volgwagen en rijden naar Dullstroom waar we stoppen voor het middagmaal. In de namiddag rijden we verder over de Long Tom Pas naar een mooi ingericht hotel te Graskop waar we twee nachten zullen verblijven.
    Graskop Hotel

  • Dag 2

    Na het ontbijt rijden we in een half uurtje naar het mijnwerkersstadje Pilgrim’s Rest. We voorzien voldoende tijd dit historisch stadje, dat bekendstaat om zijn goed bewaard gebleven gebouwen uit de goudkoortsperiode én zijn prachtige ligging in de bergen van Mpumalanga, te verkennen. Nadien start ons fietsavontuur. Onder begeleiding van de fietsgids testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. We vertrekken op een mooie verharde zandweg, op en neer, naar het natuurfenomeen Bourke’s Luck Potholes. Hier komen de twee rivieren de Blyde en de Treur samen. De kolkende watermassa’s van beide rivieren, vermengd met het zand en het grind hebben de rotsen uitgeslepen tot een prachtig natuurlijk kunstwerk. Door de erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. Er ontstaan grillig gevormde cirkelvormige formaties, deels gevuld met water. Na een wandeling door deze indrukwekkende geologische creatie plannen we de lunch op één van de schaduwrijke picknickplaatsen . Om het eten wat te laten verteren nemen we na het middagmaal de volgwagen gedurende een 20 km naar het unieke uitkijkpunt, de 3 Rondavels, ook ontstaan door jarenlange erosie. Deze drie groene heuvels, die qua vorm lijken op de traditionele hutten (= rondavels) van de Xhosa stam, zijn met hun 700 m hoogte een groots natuurfenomeen. We stappen terug op de fiets en dalen na een laatste helling een 10 km af naar het Laagveld. Tijdens deze tocht hebben we prachtige zichten op de Blyde Rivier Canyon. Aangekomen aan de wat drukkere R36 stappen we over in de volgwagen voor een rit van drie kwartier terug naar het hotel.
    Graskop Hotel (B)

  • Dag 3

    Vandaag fietsen we in een mooie lus door het gebied van de Panoramaroute.
    De uitzichten langs deze route zijn fenomenaal. Mooie berglandschappen, groene bossen, rivieren en watervallen en uitgestrekte zichten op de op twee na grootste canyon ter wereld, de Blyde River Canyon. De eerste stop houden we aan God’s Window. Vanop één van de meest schilderachtige uitkijkpunten in heel Zuid-Afrika heeft u een spectaculair zicht over de canyon en het 1000 m lager gelegen Laagveld. De reisbegeleider zal met plezier wat meer uitleg geven over de inheemse planten, varens en bomen die in dit vruchtbare gebied groeien. Even verder houden we halt aan de klaterende Lisbon watervallen. Een korte wandeling brengt ons naar de hoogste waterval van Zuid-Afrika, genoemd naar de Portugese mijnwerkers die hier naar goud zochten. Het water stroomt van een 90 meter hoge klif naar beneden in een poel. We maken de lus rond met een mooie afdaling naar de Laagvelden en eindigen terug in Graskop. Na het middagmaal nemen we de volgwagen en rijden in een uurtje naar het Kruger Park. We verblijven in een mooie lodge, ten zuiden van het park. Op weg naar onze overnachtingsplek, zullen we met wat geluk de eerste dieren spotten.
    Kruger National Park Camp (B)

  • Dag 4

    Vandaag laten we de fiets aan de haak en gaan we de hele dag op zoek naar de Big Five in het Kruger Park. In de ochtendkoelte, vóór het ontbijt, heeft u de kans een wandelsafari (exclusief) te maken, onder leiding van twee ervaren rangers. In een rijtje achter elkaar, ingesloten door de gewapende rangers, gaat u op zoek naar wild. De kans dat u groot wild ziet is eerder klein (door het vele lawaai dat toeristen ongewild maken, door bv. alleen al te stappen door het gras), maar de sfeer tijdens de vroege wandeling maakt deze uitstap tot een absolute aanrader. Let wel, dit is vooraf te reserveren, gezien het aantal plaatsen beperkt is tot acht deelnemers. Na het ontbijt  rijden we met de volgwagen naar het volgend kamp, ook gelegen in het Kruger Park. In de namiddag worden we afgehaald door een professionele ranger in een open jeep en doen een volgende safari door het park. We rijden met de jeep door het park op zoek naar leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Kruger Park is het grootste nationale park in Zuid-Afrika en er leven naast de ‘big five’ ook verschillende rendieren, giraffen, zebra’s, wildebeest, etc. De gids geeft met veel enthousiasme een deskundige uitleg over de verschillende dieren in het uitgestrekte park en leert ons de dieren te spotten in hun natuurlijke habitat.
    Kruger National Park Camp (B)

  • Dag 5

    Vroeg in de ochtend plannen we een laatste safari met onze eigen volgwagen door het park. Nadien verlaten we definitief het Kruger Park en rijden door naar Jeppes Reef, gelegen net over de grens in het koninkrijk Swaziland (transfer +/- 3 uur). Genesteld tussen Zuid-Afrika en Mozambique vinden we hier een eerder bergachtig en groen landschap. Her en der staan er beehives verspreid, de traditionele Swazi huizen die wel wat doen denken aan immense bijenkorven. Ook al valt onmiddellijk op dat dit kleine staatje veel minder welvarend is dan Zuid-Afrika er heerst een leuke ambiance en de mensen zijn er zéér vriendelijk en gastvrij.
    Aangekomen in Forbes Reef stappen we terug op de fiets en rijden via een rustige gravelbaan op een neer naar de prachtige Phophonyane Lodge. De lodge ligt te midden van weelderige bossen in het spectaculaire noordwesten van Swaziland. Op wandelafstand van de lodge vindt u de gelijknamige watervallen klaterend over de oudste rotsen (meer dan 3.6 miljard jaar geleden gevormd) ter wereld, een streling voor het oog. Ook zijn er zijn meer dan 240 vogelsoorten te spotten, waaronder de plaatselijke trots, de Narina Trogon, een prachtige en kleurrijke vogel die behoort tot de familie van de Trogons.
    Phophonyane Lodge (B)

  • Dag 6

    Na een lekker ontbijt volgt een korte transfer naar het dorpje Piggs Peak, vernoemd naar William Pigg, die er in 1884 een goudmijn ontdekte. We laden de fietsen af en rijden over een heuvelachtige, verharde weg naar Nsanwini. Hier werden in 1955 rotstekeningen ontdekt die tot 4000 jaar oud zouden zijn. De tekeningen zijn gemaakt met het bloed van de Khoi San (Bosjesmannen) en beelden spirituele figuren, dieren en jagers uit. Na deze interessante stop (een lokale gids zal de nodige uitleg geven) zetten we onze fietstocht verder. Hoe meer we afdalen hoe meer de vegetatie over gaat in een soort doornachtige bush savanne.
    In de namiddag rijden we met de volgwagen naar Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we twee nachten verblijven in een originele, eenvoudige beehive. Per twee verblijf je in een beehive, een grote ronde ‘kamer’ gemaakt van gras, met een stenen uitbouw waar je de eenvoudige badkamer kan vinden.
    Mlilwane Game Reserve (B)

  • Dag 7

    Na een korte transfer uit het park rijden we het koelere uSutu bos binnen. We fietsen via kleine Swazi dorpjes, zachtjes op en neer naar het ambachtelijke project van Swazi Candles.
    Swazi Candles werd in 1982 opgericht door twee Zuid-Afrikaanse kunststudenten in een oude stal van een voormalige zuivelfabriek. In die tijd was het Koninkrijk Swaziland een oase van rust omringd door onrustige buurlanden en het bleek een uitstekende plaats te zijn voor het opzetten van een ambachtelijke industrie. Het bergachtige landschap was prachtig, de inwoners van Swazi waren warm en vriendelijk en bleken ideale partners te zijn voor deze nieuwe industrie. De ambiance tijdens de workshops, het unieke karakter van het product en de bekwaamheid van de ambachtslieden hebben ertoe geleid dat Swazi Candles een van de belangrijkste toeristische attracties van Swaziland is geworden. Tegen het midden van de jaren negentig was de bescheiden stalwerkplaats uitgegroeid tot een industrie die meer dan 200 lokale mensen te werk stelde en over de hele wereld kaarsen exporteerde. Meer info op: www. swazicandles.com.
    Na dit bezoek fietsen we verder naar het Mlilwane Animal Protection Nationaal Park. In dit park fietsen we over een goede zandweg op zoek naar zebra’s, blesbokken, impala’s en struisvogels en met wat geluk spotten we aan de dam nijlpaarden badend in het water. De terugrit naar de beehives brengt ons nog langs het Koninklijk Paleis.
    ‘s Namiddags plannen we een fiets- of wandelsafari (volledig veilig!) verder op zoek naar nijlpaarden, zebra’s en struisvogels. Volgens een lokaal ‘verhaal’ zou er één giraf in het park zitten. Nooit gezien….
    Mlilwane Game Reserve (B)

  • Dag 8

    Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar het Hluhluwe Imfolozi Game Reserve (transfer van een vier uur), de oudste ‘Wildtuin’ van Zuid-Afrika. Ook hier plannen we een uitgebreide safari (met onze eigen wagen) op zoek naar groot en klein wild, zoals leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, neushoorns, impala’s, gnoes, hyena’s, wildebeesten en diverse soorten bokken. Het park heeft een uniek gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge bushvelden en open savanne.
    In de late namiddag rijden we in een klein uurtje door naar het Greater St Lucia Wetland Park, een moerasgebied gevormd door de brede riviermonding van de St Luciarivier.
    Het landschap bestaat uit mooie mangrovebossen omgeven een groot gebied van plassen en moerassen. We overnachten in een gezellige lodge, met zwembad, gerund door een hartelijk Zuid-Afrikaans echtpaar.
    Umlilo Lodge (B)

  • Dag 9

    Vandaag zijn er geen vaste plannen. Je kan een boottocht maken (exclusief) op de rivier monding van de St Lucia Rivier. Gezeten op het dek van de boot observeer je verschillende soorten reigers, krokodillen, nijlpaarden met felroze buiken en nog meer beweging door het riet langs de waterkant. Je kan ook een fietstocht maken in de omgeving in het gezelschap van een enthousiaste lokale gids (+/- 20 km). Samen met hem bezoek je wat dorpjes en maak je kennis met het lokale leven. Ook een bush wandeling of gewoon lekker luieren aan het strand behoort tot de mogelijkheden. De begeleiders zullen je graag adviseren over de verschillende opties.
    Umlilo Lodge (B)

  • Dag 10

    We starten de dag met een langere transfer (+/- 3,5 uur) naar Wartburg waar we, na de lunch, beginnen te fietsen op een mooie, golvende weg door Zululand. De omgeving is schitterend en de vele vriendelijke mensen onderweg maken dit tot een onvergetelijke tocht. Na dit sportieve luik nemen we kort de volgwagen naar onze comfortabele overnachtingsplaats in Pietermaritzburg.
    Lexden Guest House (B)

  • Dag 11

    ’ s Ochtends rijden we met de volgwagen in een uur en half naar Bergville waar we terug op de fiets stappen. Het fietstraject gaat door een heuvelachtig landschap met afwisselend kleine Zuludorpjes en uitgestrekte dorre velden. Na een 10 tal kilometer fietsen hebben we een prachtig zicht op het blauwe water van de Woodstock Dam, waar we even later ook over zullen fietsen. De Drakensbergen, in de verte, vormen een randmassief met spectaculair steile kliffen en diepe valleien, door Zulu’s erg toepasselijk ‘muur van speren’ genoemd. Het is een rit door een indrukwekkend landschap met adembenemende zichten op deze Drakensbergen. In de verte lijkt het een granieten muur van hoge bergtoppen. De toppen zijn rond de 3000 meter, de hoogste reiken zelfs tot 3400 meter. Onderweg worden we regelmatig aangemoedigd door lachende kinderen. Deze rit zal voor sommige reizigers als eerder lastig worden ervaren, maar ook vandaag heb je heel de rit de assistentie van de volgwagen. Op het einde van de dagtocht volgt een korte (15 min) transfer naar een prachtig gelegen berglodge.
    Tower of Pizza (B)

  • Dag 12

    We laten de fiets aan de haak en maken een indrukwekkende wandeltocht door het Royal Natal Nationaal Park. De trekpleister van dit park is het Amfitheater, een bijzondere basaltformatie (immense rotsmuur) van ongeveer 5 km lang en 1500 meter hoog. Hier vind je ook de op één na hoogste waterval ter wereld, de Tugela waterval. Deze zou 947 meter ‘lang zijn. We wandelen in totaal een 5 uur door de Tugela kloof naar de basis van het beroemde amfitheater. De Tugela Rivier valt bulderend over het door rode rotsen gevormde amfitheater, een machtig spektakel. Na deze wandeldag nemen we de volgwagen terug naar de lodge.
    Tower of Pizza (B)

  • Dag 13

    Na het ontbijt rijden we met de volgwagen terug naar Johannesburg. Indien de vluchturen het toelaten plannen we nog een bezoek aan het Apartheid Museum waar u meer inzicht krijgt over de turbulente geschiedenis van dit schitterende land. Nadien volgt een transfer naar de luchthaven en nemen we afscheid van het lokale team.
    (B)

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Zuid-Afrika is in hoofdzaak een reisbestemming voor de natuurliefhebbers.

De reis in het Noorden van Zuid-Afrika kenmerkt zich door een afwisseling van wilde dieren en mooie natuur.

Zowel gezien de kwaliteit van de overnachtingsplaatsen als het soort keuken dat men hier serveert zal je weinig cultuurverschil ondervinden met het (rijkere) Westen.

De fietsreis door Zuid-Afrika Noord is geschikt voor iedereen die gewoon graag fietst en actief bezig is. Let wel, de fietstochten gaan hoofdzakelijk door heuvelachtig gebied. Echte bergen beklimmen we niet, maar de meeste dagen klimmen en dalen we langs, eerder lange, regelmatige hellingen. Globaal gezien wordt er wel meer gedaald dan geklommen. Het spreekt voor zich dat een minimale fysieke conditie deze reis aangenamer maakt. Heel de reis wordt begeleid door een volgwagen voor zowel de fietsers als voor de bagage.

Mits een toeslag van 65 euro kan u een elektrische fiets huren.

We fietsen hoofdzakelijk over goed geasfalteerde wegen en als we op zand- grintwegen fietsen, is de ondergrond zéér vlak. Er is geen technische vaardigheid vereist voor de trajecten over de niet-geasfalteerde wegen.

ACCOMMODATIES

Je verblijft 12 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

In Zuid-Afrika verblijven we regelmatig in kleinschalige hotels waar je erg persoonlijk wordt ontvangen door de gastheer en gastvrouw. De sfeer is er zéér aangenaam.

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een Engelstalige fietsbegeleider.

De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en technische ondersteuning van de fietsen.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

De reis is op basis van kamer met ontbijt.

Voor de overige maaltijden laten we de keuze aan de reizigers zelf, maar zal de reisbegeleider vaak nuttige tips en aanraders bezorgen.

De lunch wordt tijdens een reisdag meestal onderweg genuttigd. Voor deze maaltijd reken je best tussen de 10 en 15 euro.
Het avondmaal wordt meestal in het hotel genuttigd.

In Zuid-Afrika is de prijs- kwaliteitsverhouding van de maaltijden erg goed. Je kan er erg lekker eten en de wijn is er van uitstekende kwaliteit!

Reken voor een avondmaal tussen de 25 en de 35 euro, afhankelijk van het aantal gangen dat je kiest en de eventuele wijnkeuze die je maakt.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

De nationale munteenheid in Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR).

Bij aankomst in Johannesburg kan je makkelijk geld afhalen met je gewone bankkaart (of creditcard) of kan u ook euro’s wisselen in de lokale munt. Om veiligheidsredenen hebben Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wil afhalen in Zuid-Afrika dien je deze instelling tijdelijk online te wijzigen naar ‘Wereld’.

Creditcard als betaalmiddel worden enkel aanvaard in de grotere winkels, hotels of restaurants.

Richtprijzen op restaurant:

• Middagmaal: tussen de 10 en 15 euro

• Avonmaal: tussen de 25 en 35 euro

• Frisdrank: 1 euro

• Bier: 1.5 euro

• Lokale wijn: 10 tot 15 euro

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

Zuid-Afrika is een modern land met uitstekende medische voorzieningen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.
De voertaal tijdens deze reizen is Engels.
Voor deze reis gaan we van 8 tot 15 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

In Zuid-Afrika beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.Het zijn fietsen van het merk Trek of gelijkwaardig.

Het zijn allen type mountainbike, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Voor deze reis kiezen we specifiek voor fietsen met banden van 27,5 tot 29 inch (afhankelijk van de grootte van het frame). Dit type mountainbike maakt het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

KLIMAAT

Zuid-Afrika vertoont een prettig klimaat het hele jaar door, op wat warme regenval niet te na gesproken. We houden er rekening mee dat de seizoenen in dit zuidelijk halfrond de omgekeerde zijn van de onze.

De Zuid-Afrikaanse winter (onze zomer) is de beste periode voor het Noordelijke deel van Zuid-Afrika om op safari te gaan omdat u dan door het ontbreken van bladeren de meeste kans hebt wilde dieren te zien.

Omwille van de zachte en droge winters en lentes verkiezen we deze periode om de reizen te maken. Het is dan overdag aangenaam warm en ’s avonds en ’s nachts koelt het af.

De kans op regen is in die periode minimaal.

REISDOCUMENTEN

Voor Zuid-Afrika heb je als Belg enkel een geldig internationaal paspoort nodig.

Dit reispaspoort moet nog minimaal dertig dagen geldig zijn na je vertrek uit Zuid-Afrika.

Let op, voor kinderen onder de 18 jaar gelden strengere voorwaarden. Wij zullen je deze graag toelichten.

SINGLES

Bij deze internationale groepsreis is er géén toeslag voor reizigers alleen.
Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht.
Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur (dit is een reisvoorwaarde en dus geen reden om een reis te annuleren). Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfel programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERVOER EN VLUCHTEN

In Zuid-Afrika reizen we met een veilige bus waar je gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon.

De fietsen worden vervoerd op een trailer achter de volgwagen.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger je reserveert, hoe voordeliger je vliegt!

De reis start en eindigt in Johannesburg.

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal je graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

VERZEKERING

Voor onze fietsreizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Afrika

  • Engelstalige groepsreis

    Kenia Tanzania

    Kenia Tanzania

    vanaf 4.215 euro

    16 dagen

    Bekijken
  • Engelstalige groepsreis

    Madagaskar

    Madagaskar

    vanaf 2.693 euro

    16 dagen

    Bekijken
  • Engelstalige groepsreis

    Marokko

    Marokko

    vanaf 1.715 euro

    8 dagen

    Bekijken
  • Individuele reis

    Marokko

    Marokko

    vanaf 1.815 euro

    8 dagen

    Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties