Marokko

8 dagen
-
Marrakesh naar Marrakesh

Een heel andere wereld vlakbij. De reis start in het sprookjesachtige Marrakesh om vervolgens de drukte voor een tijdje achter ons te laten. Laat u niet afschrikken door de naam ‘Atlas gebergte’. We fietsen door een prachtig desolaat landschap met vele schilderachtige bergdorpjes en ontmoeten onderweg de ontzettend gastvrije bevolking. We overnachten zowel in kleine dorpjes als bij de Berbers onderweg. Een stukje exotisch Afrika zo kortbij!

Untitled-2

Groepsgrootte

2 tot 10
icoBike

Fietskilometers

230 km
Untitled-3

Fietsdagen

4 volle, 1 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Een reis kortbij en toch erg vreemd. Zodra we Marrakech verlaten trekken we door een landschap van bergen en valleien. We bezoeken een aantal kasbahs (vestigingen), rijden door Berber dorpjes maar fietsen vooral in een erg verlaten en afgelegen gebied. Het grootste deel van de reis gaat over verharde zandwegen (70 %), het is echter geen technische mountainbike route. Ervaring met het rijden over onverharde wegen is echter sterk aanbevolen. We passeren stukken met wat mul zand en af en toe liggen er grotere stenen. We moeten regelmatig steilere passen over steken en er zijn er afdalingen over grindwegen maar er is steeds de assistentie van een volgwagen.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een Engelstalige fietsbegeleider.

De lokale begeleiders kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. De fietsbegeleiders zorgen voor het dagelijkse onderhoud van de fietsen.De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

De internationale groepsreis is gebaseerd op kamer met ontbijt, 5 middag- en 6 avondmalen.

Marokko heeft een van 's werelds meest gevierde keukens.

De Marokkaanse keuken is gekruid maar absoluut niet 'scherp' of 'heet'. De kruiden die het meest gebruikt worden zijn komijn, gember, koriander, paprika, anijs en saffraan. Ook wordt er veel gedaan met honing en amandelen.

Couscous is het nationale gerecht van Marokko en ontbreekt dan ook nooit op feestelijkheden. Tajine is een stoofpot van aardappelen, verscheidene soorten groenten en vlees in de gelijknamige aardewerken schotel, waarbij een hoge keramische kegel op een ronde schaal staat. Een eenvoudig gerecht is kefta, gekruide gehaktballetjes in tomatensaus met ei, ook gekruide kebabs, briouats (bladerdeeggebakje gevuld met gekruid vlees of vis) en typisch Marokkaans is ook hariera, een dikke linzensoep, die vooral in de ramadanmaand wordt gegeten. Speciale gerechten zijn mechoui, geroosterd lam en pastilla, een ovengerecht van duif en amandelen in dun bladerdeeg. Een ander lekker gerecht is poulet au citron, malse kip, gestoofd met olijven en citroenen. Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing.

Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker. Vraag om atay bla soukkar als je muntthee zonder suiker wilt. Bij koffie kun je aangeven of je zwarte koffie (kehwa kehla) wilt of kehwa noes noes (koffie met opgeklopte melk). Verse vruchtensappen zoals jus d' orange, grapefruitsap en echte limonade (citroensap met water en suiker) en vruchtenshakes zijn bij elke patisserie verkrijgbaar.

Restaurants in Marrakech variëren van eenvoudige eetstalletjes tot complete sterrenrestaurants met Marokkaanse specialiteiten. We vinden er ook vele internationale restaurants waaronder Franse, Italiaanse, Indische en Chinese restaurants. Buiten de hoofdstad serveert men het typische Marokkaans eten, vergezeld van de lekkere platte broden. Traditioneel eten Marokkanen met hun handen, het brood gebruiken ze om uit een gemeenschappelijke kom te scheppen. Let op: bij het eten uit een gemeenschappelijke kom is het alleen geschikt om uw rechterhand te gebruiken.

Geldzaken, fooien, local payment en budget

De munteenheid in Marokko is de Dirham = MAD.

In Marokko kan u Euro's omwisselen op de belangrijkster luchthavens en bij banken en officiële wisselkantoortjes (bureaux de change) en in de grotere hotels.

Hotels bieden over het algemeen een wat minder gunstige wisselkoers.

Uw reisbegeleider zal u indien nodig met plezier assisteren in het wisselen van geld.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: Met uitzondering van 1 middag- en 1 avondmaal zijn alle maaltijden inbegrepen in de reis.

Reken voor deze reis op een extra budget van een 150 - 200 euro, exclusief de aankoop van eventuele souvenirs.

Dit omvat een bijdrage van 500 Dirham per persoon die uw reisleider normaal gesproken zal adviseren als tip voor het hele ondersteuningsteam. Zoals in de meeste minder welvarende landen zijn fooien een manier van leven in Marokko.

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De reisleiders hebben een goede EHBO-opleiding gevolgd, maar het spreekt voor zich dat zij geen medicatie mogen toedienen. Een uitgebreide persoonlijke reisapotheek wordt dan ook sterk aanbevolen.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.

De voertaal tijdens deze reizen is Engels.

Voor deze reis gaan we van 2 tot 10 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

In Marokko beschikken we over goede huurfietsen.Het zijn fietsen van het type mountainbike, full suspension met 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Giant.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

Marokko heeft een subtropisch klimaat dat beïnvloed wordt door de zee. Het wordt wel eens omschreven als een koud land met een hete zon. Hou rekening met eerder koud weer in de bergen en warm tot heet in de lagere gebieden.

Meer binnenlands zijn de zomers warmer en de winters kouder. Regen valt meestal in de wintermaanden. Er zijn in Marokko verschillende klimaatgebieden te onderscheiden: mediterraan klimaat met droge zomers en natte winters, steppeklimaat en woestijnklimaat, bergklimaat met lagere temperaturen en meer neerslag dan in het omringende gebied met in de winter zelfs sneeuw en extreme vrieskou.

Overnachtingen

De accommodatie tijdens deze reis is een combinatie van erg charmante riads en mooie hotels. De meeste van onze overnachtingsplaatsen beschikken over een (klein) zwembad.
Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.
In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Reisdocumenten

Voor Marokko heeft u een geldig internationaal reispas nodig, geldig tot minstens de dag dat men vertrekt in Marokko.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Gezien we vaak in kleine plaatsen verblijven kunnen we geen éénpersoonskamer garanderen en is deze steeds op aanvraag.
Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleiders hebben een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Deze reis kan perfect verlengd worden in Marrakesh. Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Marokko reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie u een reiscontract afsloot, kan u een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan u doen door u te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.