Jordanië

 • 10 tot 14 reizigers

 • 9 dagen

 • 5 fietsdagen

 • 173 km

Jordanië

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

  • Fiets 5 dagen over schilderachtige landwegen en adembenemende woestijnpaden
  • Zwemmen of eerder drijven in de Dode Zee
  • 2 volle dagen om de historische site van Petra te ontdekken
  • Wandeldag door de woestijn met beklimming van de Jebel Al Hasch berg
  • Kamperen in luxe tenten onder de sterrenhemel van Wadi Rum
 • Prijs per persoon op basis van een gedeelde / dubbele kamer

  Vertrekdatum Terugdatum Prijs per persoon
  05.10.2024 13.10.2024 €3040

  Prijs éénpersoonskamer: 170 euro

 • internationale vluchten, taksen bij vertrek, transfers van en naar de luchthaven, 8 overnachtingen in kamer (twee nachten in een volledig uitgerust tentenkamp) met ontbijt, 5 middag- en 3 avondmalen, Engelstalige fietsgids, Nederlandstalige begeleiding, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, 4X4 begeleiding bij off- road, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, snacks en water tijdens het fietsen, vertrekvergadering, hoteltaksen en garantiefonds.

Programma

 • Dag 1

  We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Amman. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en de Nederlandstalige reisbegeleider en rijden in een half uurtje naar het hotel te Madaba.
  Mariam Hotel

 • Dag 2

  Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de historische site van de berg Nebo, die zijn betekenis dankt aan de profeet Mozes. Bij aankomst wandelen we naar het prachtige uitkijkpunt waar de reisleider de geschiedenis van deze berg zal vertellen. We brengen ook kort een bezoek aan het bijhorend museum. Na dit culturele luik rijden we door een uitgestrekt landbouwgebied naar de oude King’s Highway tot aan de afslag van Libb. Hier testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Het fietsavontuur start zacht op en neer via het kasteel van King Herod’s naar het kleine dorp Mukawir. Het middagmaal genieten we bij een gastvrije familie. Na de lunch fietsen we langs alweer schitterende landschappen naar de Dode Zee, een afdaling van 1200 meter over een erg rustige geasfalteerde weg. Na een heilzame zwem/drijfpauze, nemen we de volgwagen gedurende 2.5 uur naar Dana waar we overnachten in een eenvoudig hotel.
  Hotel Dana (B.L.D)

 • Dag 3

  In de ochtendkoelte nemen we de volgwagen voor een korte transfer naar Shobak Castle. Na een uitgebreid bezoek aan het oude kruisvaarders kasteel volgt een prachtige fietstocht op en neer over een verharde zandweg. Onderweg houden we halt voor een picknick lunch. Het landschap is adembenemend mooi met prachtige panorama’s over de Great Rift Valley. Net vóór de lunch moeten we een pittige beklimming van een 6 km overbruggen maar steeds is de volgwagen in de buurt om de vermoeide fietsers te helpen.  Toegekomen aan de King’s Highway volgen we een 6 km (vals plat) deze rustige hoofdweg en slaan dan af terug door de heuvels voor een korte maar pittige klim door de heuvels. We fietsen via een welverdiende afdaling (9 km) naar Little Petra waar de fietsdag eindigt. Na een eerste bezoek nemen we kort de volgwagen naar Petra, waar we drie nachten verblijven.
  Petra Palace (B.L)

 • Dag 4

  Vandaag laten we de fiets aan de haak en bezoeken de hele dag de roze stad Petra. Deze oude hoofdstad van de Nabataërs is maar met één woord te omschrijven: uniek. In de diepe kloven, uitgesleten in roze zandsteen, staan imposante bouwwerken, façades van een oude en rijke cultuur.
  Onder leiding van een lokale, Engelstalige gids, wandelen we door de ‘Siq’ (kloof van 1200 m lang), en banen ons een weg langs de rotswanden, versiert met opschriften in oude talen en in de zandsteen uitgehouwen ruimtes. Het belangrijkste monument van Petra, het Schattenhuis, verschijnt op dramatische wijze aan het einde van de Siq. Deze imposante façade is ondertussen in heel de wereld bekend omdat ze werd gebruikt als decor in de slotscene van de film ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc’. Verschillende gangen en trappen leiden naar honderden gebouwen, gevels, graven, badhuizen en tempels. De lokale gids begeleidt ons tot kort vóór het middagmaal door deze fascinerende site. In de namiddag ben je vrij de oude stad van Petra verder op eigen initiatief te verkennen.
  Petra Palace (B)

 • Dag 5

  Bij het krieken van de dag adviseren we de liefhebbers nogmaals een bezoek aan de site om bij zonsopgang de wandeling door de kloof te maken. Een absolute aanrader is een wandeltocht naar het klooster Al Deir. Om dit spectaculaire monument te bereiken moet je 800 trappen klimmen, op een slingerend pad door de rotsen van Wadi Al-Qattar. Op dit uur van de dag is het nog fris en behoorlijk rustig. Onverwacht duikt het majestueuze monument op aan de rechterzijde. Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt op Al Khazneh, het Schattenhuis, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Een laatste inspanning brengt je naar een adembenemende bergkloof met prachtige uitzichten op de Wadi Siyyagha.
  Rond de middag spreken we af aan de receptie van het hotel en rijden we een 12 km met de volgwagen naar Beida en de Al Barid Siq.
  Tijd om terug op de fiets te stappen. We fietsen een 15 km (7-8 km heen en terug zelfde weg) over kleine zandwegen, door een volledig desolaat gebied. Toegekomen aan het uitkijkpunt hebben we panoramische zichten over de magische Wadi Araba.
  Net vóór zonsondergang zijn de kleuren intens en we genieten van een hopelijk bijzondere zonsondergang op de flanken van een berg. Korte transfer terug naar het hotel.
  Petra Palace (B)

 • Dag 6

  Om de hitte te vermijden, vertrekken we vroeg in de ochtend met een korte transfer van 25 km, naar Al Rajif, gelegen aan een secundaire weg, richting de uitgestrekte woestijn. Na een half uurtje stappen we over op de fiets. De eerste 12 km rijden we heerlijk op en neer over een goed, rustig asfalt baantje. We verlaten definitief de bewoonde wereld en trekken over een verharde zandweg door het woestijnachtige gebied. De omgeving kleurt van wit, naar geel, oker, sommige stukken dieprood, onbeschrijflijk mooi. Regelmatig passeren we nederzettingen van bedoeïnen families die nog altijd als half nomaden leven.
  Hier en daar gaan we in op de uitnodiging om een tas thee of koffie te drinken en leren zo heel wat over het dagdagelijkse leven van deze bijzonder gastvrije bewoners.
  In een klein dorp genieten we van een lekkere picknick lunch. ‘s Namiddags fietsen we verder over de zandweg op en neer tot Al Quweira, gelegen aan de Desert Highway. We laden de fietsen in de volgwagen en rijden naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum waar we overstappen in de jeep van Salem, onze bedoeïenen gastheer. Hij brengt ons naar zijn volledige uitgeruste kampeerplaats waar we worden verwelkomd met een heerlijk lokaal avondmaal, bestaande uit bedoeïenen ‘zarb’. Dit is een traditioneel gerecht, bestaande uit vlees en groenten, klaargemaakt een halve meter onder het woestijnzand, in een afgesloten pot. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur van de prachtige sterrenhemel. We overnachten in grote tweepersoonstenten met echte bedden en elektriciteitsvoorzieningen. Er is een nieuw sanitair gebouw (2023) met man/vrouw gescheiden douches en toiletten. Kamperen in alle luxe!
  Salem Campsite (B.L.D)

 • Dag 7

  Na het ontbijt plannen we een jeeptocht door de weidse omgeving van Wadi Rum. De landschappen maken de tocht onvergetelijk: het zand kleurt er rood of oker, soms helgeel.
  De rots massieven, met hun afgeronde of afgevlakte toppen, steken soms meer dan 1.000 m boven het zand uit. Hun kleuren variëren van beige, oker, roestbruin tot roz, je kan duidelijk de verschillende zandlagen onderscheiden. We stoppen aan één van de natuurlijke rots bruggen, ontstaan door de eolische erosie, een schitterende fotostop. Rond de middag eten we in de schaduw van één van de toppen een smakelijke picknick lunch.
  In de namiddag verkennen we de prachtige omgeving verder per fiets. Op een verharde zandplaat fietsen we tussen de hoge toppen door het weidse landschap.
  In de vroege avond nemen we de volgwagen terug naar ons woestijnkamp.
  Salem Campsite (B.L.D)

 • Dag 8

  Vandaag maken we een trektocht door de woestijn naar het uiterste zuiden van de Jordaanse woestijn, niet ver van de grens met Saoedi-Arabië, om de adembenemende Jebel al Hasch te beklimmen. Met een hoogte van 1700 meter is dit één van de hoogste bergen in het land, maar de klim is niet technisch of moeilijk en je begint al op 1350 meter boven zeeniveau. We starten de dag vroeg met een jeeptocht van een half uur door de woestijn, gevolgd door een wandeling door een schilderachtige, rotsachtige vallei. Het pad leidt je over eenvoudige zandsteenplaten en een zandplateau, waar je omheen loopt voordat je een pad volgt naar de top. Geniet van prachtige vergezichten over Wadi Rum en het zuidelijke deel van Saoedi-Arabië. Na het bewonderen van het panorama daal je af via een andere rotsachtige vallei om terug te keren naar de woestijnbodem. In totaal is de wandeling een 8 km, we rekenen hiervoor een 5 uur. Beneden wachten onze begeleiders met een lekkere lunch in de schaduw van de rotsen.
  In de vroege avond nemen we de volgwagen terug naar ons woestijnkamp waar je nog de kans hebt te douchen voor we terug rijden naar Madaba.
  Mariam Hotel (B.L)

 • Dag 9

  In de loop van de ochtend rijden we naar de luchthaven voor de vlucht terug naar België.
  Contacteer ons gerust voor een verlenging bv. aan de Rode Zee.
  (B)

 • Dag 1

  We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Amman. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en de Nederlandstalige reisbegeleider en rijden in een half uurtje naar het hotel te Madaba.
  Mariam Hotel

 • Dag 2

  Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de historische site van de berg Nebo, die zijn betekenis dankt aan de profeet Mozes. Bij aankomst wandelen we naar het prachtige uitkijkpunt waar de reisleider de geschiedenis van deze berg zal vertellen. We brengen ook kort een bezoek aan het bijhorend museum. Na dit culturele luik rijden we door een uitgestrekt landbouwgebied naar de oude King’s Highway tot aan de afslag van Libb. Hier testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Het fietsavontuur start zacht op en neer via het kasteel van King Herod’s naar het kleine dorp Mukawir. Het middagmaal genieten we bij een gastvrije familie. Na de lunch fietsen we langs alweer schitterende landschappen naar de Dode Zee, een afdaling van 1200 meter over een erg rustige geasfalteerde weg. Na een heilzame zwem/drijfpauze, nemen we de volgwagen gedurende 2.5 uur naar Dana waar we overnachten in een eenvoudig hotel.
  Hotel Dana (B.L.D)

 • Dag 3

  In de ochtendkoelte nemen we de volgwagen voor een korte transfer naar Shobak Castle. Na een uitgebreid bezoek aan het oude kruisvaarders kasteel volgt een prachtige fietstocht op en neer over een verharde zandweg. Onderweg houden we halt voor een picknick lunch. Het landschap is adembenemend mooi met prachtige panorama’s over de Great Rift Valley. Net vóór de lunch moeten we een pittige beklimming van een 6 km overbruggen maar steeds is de volgwagen in de buurt om de vermoeide fietsers te helpen.  Toegekomen aan de King’s Highway volgen we een 6 km (vals plat) deze rustige hoofdweg en slaan dan af terug door de heuvels voor een korte maar pittige klim door de heuvels. We fietsen via een welverdiende afdaling (9 km) naar Little Petra waar de fietsdag eindigt. Na een eerste bezoek nemen we kort de volgwagen naar Petra, waar we drie nachten verblijven.
  Petra Palace (B.L)

 • Dag 4

  Vandaag laten we de fiets aan de haak en bezoeken de hele dag de roze stad Petra. Deze oude hoofdstad van de Nabataërs is maar met één woord te omschrijven: uniek. In de diepe kloven, uitgesleten in roze zandsteen, staan imposante bouwwerken, façades van een oude en rijke cultuur.
  Onder leiding van een lokale, Engelstalige gids, wandelen we door de ‘Siq’ (kloof van 1200 m lang), en banen ons een weg langs de rotswanden, versiert met opschriften in oude talen en in de zandsteen uitgehouwen ruimtes. Het belangrijkste monument van Petra, het Schattenhuis, verschijnt op dramatische wijze aan het einde van de Siq. Deze imposante façade is ondertussen in heel de wereld bekend omdat ze werd gebruikt als decor in de slotscene van de film ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc’. Verschillende gangen en trappen leiden naar honderden gebouwen, gevels, graven, badhuizen en tempels. De lokale gids begeleidt ons tot kort vóór het middagmaal door deze fascinerende site. In de namiddag ben je vrij de oude stad van Petra verder op eigen initiatief te verkennen.
  Petra Palace (B)

 • Dag 5

  Bij het krieken van de dag adviseren we de liefhebbers nogmaals een bezoek aan de site om bij zonsopgang de wandeling door de kloof te maken. Een absolute aanrader is een wandeltocht naar het klooster Al Deir. Om dit spectaculaire monument te bereiken moet je 800 trappen klimmen, op een slingerend pad door de rotsen van Wadi Al-Qattar. Op dit uur van de dag is het nog fris en behoorlijk rustig. Onverwacht duikt het majestueuze monument op aan de rechterzijde. Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt op Al Khazneh, het Schattenhuis, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Een laatste inspanning brengt je naar een adembenemende bergkloof met prachtige uitzichten op de Wadi Siyyagha.
  Rond de middag spreken we af aan de receptie van het hotel en rijden we een 12 km met de volgwagen naar Beida en de Al Barid Siq.
  Tijd om terug op de fiets te stappen. We fietsen een 15 km (7-8 km heen en terug zelfde weg) over kleine zandwegen, door een volledig desolaat gebied. Toegekomen aan het uitkijkpunt hebben we panoramische zichten over de magische Wadi Araba.
  Net vóór zonsondergang zijn de kleuren intens en we genieten van een hopelijk bijzondere zonsondergang op de flanken van een berg. Korte transfer terug naar het hotel.
  Petra Palace (B)

 • Dag 6

  Om de hitte te vermijden, vertrekken we vroeg in de ochtend met een korte transfer van 25 km, naar Al Rajif, gelegen aan een secundaire weg, richting de uitgestrekte woestijn. Na een half uurtje stappen we over op de fiets. De eerste 12 km rijden we heerlijk op en neer over een goed, rustig asfalt baantje. We verlaten definitief de bewoonde wereld en trekken over een verharde zandweg door het woestijnachtige gebied. De omgeving kleurt van wit, naar geel, oker, sommige stukken dieprood, onbeschrijflijk mooi. Regelmatig passeren we nederzettingen van bedoeïnen families die nog altijd als half nomaden leven.
  Hier en daar gaan we in op de uitnodiging om een tas thee of koffie te drinken en leren zo heel wat over het dagdagelijkse leven van deze bijzonder gastvrije bewoners.
  In een klein dorp genieten we van een lekkere picknick lunch. ‘s Namiddags fietsen we verder over de zandweg op en neer tot Al Quweira, gelegen aan de Desert Highway. We laden de fietsen in de volgwagen en rijden naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum waar we overstappen in de jeep van Salem, onze bedoeïenen gastheer. Hij brengt ons naar zijn volledige uitgeruste kampeerplaats waar we worden verwelkomd met een heerlijk lokaal avondmaal, bestaande uit bedoeïenen ‘zarb’. Dit is een traditioneel gerecht, bestaande uit vlees en groenten, klaargemaakt een halve meter onder het woestijnzand, in een afgesloten pot. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur van de prachtige sterrenhemel. We overnachten in grote tweepersoonstenten met echte bedden en elektriciteitsvoorzieningen. Er is een nieuw sanitair gebouw (2023) met man/vrouw gescheiden douches en toiletten. Kamperen in alle luxe!
  Salem Campsite (B.L.D)

 • Dag 7

  Na het ontbijt plannen we een jeeptocht door de weidse omgeving van Wadi Rum. De landschappen maken de tocht onvergetelijk: het zand kleurt er rood of oker, soms helgeel.
  De rots massieven, met hun afgeronde of afgevlakte toppen, steken soms meer dan 1.000 m boven het zand uit. Hun kleuren variëren van beige, oker, roestbruin tot roz, je kan duidelijk de verschillende zandlagen onderscheiden. We stoppen aan één van de natuurlijke rots bruggen, ontstaan door de eolische erosie, een schitterende fotostop. Rond de middag eten we in de schaduw van één van de toppen een smakelijke picknick lunch.
  In de namiddag verkennen we de prachtige omgeving verder per fiets. Op een verharde zandplaat fietsen we tussen de hoge toppen door het weidse landschap.
  In de vroege avond nemen we de volgwagen terug naar ons woestijnkamp.
  Salem Campsite (B.L.D)

 • Dag 8

  Vandaag maken we een trektocht door de woestijn naar het uiterste zuiden van de Jordaanse woestijn, niet ver van de grens met Saoedi-Arabië, om de adembenemende Jebel al Hasch te beklimmen. Met een hoogte van 1700 meter is dit één van de hoogste bergen in het land, maar de klim is niet technisch of moeilijk en je begint al op 1350 meter boven zeeniveau. We starten de dag vroeg met een jeeptocht van een half uur door de woestijn, gevolgd door een wandeling door een schilderachtige, rotsachtige vallei. Het pad leidt je over eenvoudige zandsteenplaten en een zandplateau, waar je omheen loopt voordat je een pad volgt naar de top. Geniet van prachtige vergezichten over Wadi Rum en het zuidelijke deel van Saoedi-Arabië. Na het bewonderen van het panorama daal je af via een andere rotsachtige vallei om terug te keren naar de woestijnbodem. In totaal is de wandeling een 8 km, we rekenen hiervoor een 5 uur. Beneden wachten onze begeleiders met een lekkere lunch in de schaduw van de rotsen.
  In de vroege avond nemen we de volgwagen terug naar ons woestijnkamp waar je nog de kans hebt te douchen voor we terug rijden naar Madaba.
  Mariam Hotel (B.L)

 • Dag 9

  In de loop van de ochtend rijden we naar de luchthaven voor de vlucht terug naar België.
  Contacteer ons gerust voor een verlenging bv. aan de Rode Zee.
  (B)

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Jordanië kent vooral het klassieke culturele toerisme in groep met een bus en gids. Wij ervaren dat men dan behalve van de culturele hoogtepunten weinig van het land ziet. Door met de fiets van hoogtepunt naar hoogtepunt te reizen, ontdek je een wereld naast de grote verbindingswegen. Ontdek je unieke landschappen waar je geen andere toeristen zal ontmoeten. Het is een rondreis geschikt voor iedereen die graag fietst. 40 % van het fietstraject gaat over niet geasfalteerde, verharde, soms oneffen zandwegen. Er is echter geen technische mountainbike ervaring vereist. Er zijn weinig echt vlakke stukken, maar de dag afstanden zijn niet te lang zodat je op je eigen tempo de dag kan volmaken.
Enkel het einde van dag 3 ervaren sommige reizigers als ‘sportief’ maar dit stuk kan perfect in de volgwagen worden afgelegd.
Het kleine cultuurverschil maakt dit een erg toegankelijke reis. Laat je verleiden tot een fietsreis door dit fascinerende land.

Het verschil met het andere Jordanië programma (internationaal begeleid) is de duur van de reis (9 dagen ipv 8 dagen). Tijdens dit Nederlandstalige begeleide programma staat ook een wandeltocht door Dana Nationaal Park op de agenda.

Wil je meer kilometers fietsen, bekijk dan ook eens ons Jordanië sportief programma. Meer info

ACCOMMODATIES

Je verblijft 6 nachten in hotels en 2 nachten in een volledig uitgeruste kampeerplaats.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

In Wadi Rum overnachten we één nacht in tenten. Deze tenten zijn groot en uitgerust met vaste bedden en voorzien van elektriciteit. Er is een nieuw (sinds 2023) sanitair gebouw met mooie douches en toiletten, mannen en vrouwen gescheiden.

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen een lokale Engelstalige fietsgids én een Belgische reisbegeleider.
Onder voorbehoud van wijzigingen gaat er ook een politieman mee.
Reden: is ons na al die jaren nog steeds niet duidelijk.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud  en de technische ondersteuning van de fietsen.

De Nederlandstalige begeleider staat in voor het goede verloop van de reis en regelt al de praktische zaken ter plaatse. Zij zorgt voor een fijne groepsdynamiek in samenwerking met de plaatselijke medewerkers.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

De groepsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 5 middag- en 3 avondmalen.

De drank tijdens het avondmaal is niet inbegrepen.

Het ontbijt bestaat uit platte broden en toast, geserveerd met confituur, een witte kaas, hard gekookte eieren en de obligate humus (kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen).
Het middagmaal is regelmatig een picknick lunch, bestaande uit sla, tomaten, vlees, tonijn uit blik, olijven en humus.
De eerste dag zijn we ‘s middags te gast bij mensen thuis, en worden we heerlijk verwend met een uitgebreide lunch.

’s Avonds wordt als hoofdgerecht meestal gevogelte of lamsvlees met rijst en groenten geserveerd. Lamsvlees met rijst, pijnboompitten en een yoghurtsaus – ‘mansaf’ genaamd – is het nationale gerecht.

Jordaniërs houden erg van zoete desserts met honing, deeg, noten, rozenwater en kaneel. Tot slot drinkt men sterke koffie (met onderin de koffiedrab, die je natuurlijk niet opdrinkt!), zoete thee of muntthee.

Ondanks het verbod door de islam is alcoholische drank zo goed als overal verkrijgbaar (behalve gedurende de ramadan) en wordt veelvuldig gedronken.

In Jordanië wordt Amstel gebrouwen en hier verkoopt men ook veel importbier.

De Arabieren drinken ook arak, voor, tijdens en na het eten. Arak is een anijsdistillaat, dat op de Griekse ouzo lijkt en hetzelfde is als de Turkse raki. Arak wordt aangelengd met water.

Er zijn veel, typisch Jordaanse gerechten die het proberen waard zijn.

Neem bijvoorbeeld de mansaf, afkomstig is van de bedouinen, bestaat uit rijst met schapenvlees en yoghurtsaus. Kanafa, lijkt op gebak gevuld met noten of geitenkaas. Verder is musakhan ook het proberen waard; kip in olijfolie en uiensaus geroosterd met Arabisch brood. Probeer ook eens de bekende baklava, gebak gevuld met noten of honing, of qataif, kleine gefrituurde pannenkoekjes gevuld met noten of kaas. Dit laatste gerecht wordt vaak als dessert gegeten tijdens de ramadan, buiten deze periode is het moeilijker verkrijgbaar.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

De munteenheid in Jordanië is de Jordanian Dinar = JOD.
In Jordanië kan je zowel cash geld wisselen als geld afhalen met je bankkaart.
Dit kan al bij aankomst op de luchthaven van Amman.

Betalen per creditcard kan, maar hoofdzakelijk beperkt tot grote restaurants en/of hotels.
Wij adviseren steeds wat contant geld mee te nemen op vakantie, voor het geval de bankautomaten niet werken.

Wissel geen geld in België maar in Jordanië.
Dit advies geldt ook voor het terug wisselen aan het einde van de reis, eenmaal terug in België krijg je slechts een zeer lage wisselkoers voor uw overgebleven dinars.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 4-5 dollar per persoon / per dag voor de fietsbegeleider en 2-3 dollar per persoon / per dag voor de chauffeurs.

Voorzie een budget voor dranken en enkele resterende maaltijden.
Voor de extra maaltijden geven, we een adviesbudget van een 150-200 €, exclusief dranken. Ook eventuele fooien en de facultatieve activiteiten zijn niet inbegrepen in de prijs.

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

De medische voorzieningen zijn heel goed in de hoofdstad, maar beperkt in de rest van het land. Zorg in elk geval voor een middel tegen darmstoornissen, een zoutoplossing tegen uitdroging en een pijnstillend middel.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Nederlandstalig begeleide groepen bestaan hoofdzakelijk uit Belgen.

Voor deze reis gaan we van 10 tot 14 reizigers. De reis kan doorgaan vanaf 8 personen maar dan is er een kleine toeslag per persoon. We bekijken dit reis per reis.

We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

In Jordanië beschikken we over goede huurfietsen. Het zijn fietsen van het type mountainbike, Scott Ascott met voorvering en 21-27 versnellingen

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Op onze groepsreizen naar Jordanië is de minimumleeftijd 18 jaar.

KLIMAAT

Jordanië bestaat vooral uit woestijnlandschap met aanvullend een strook vruchtbare grond langs de oevers van de Jordaan. In het zuiden heeft Jordanië met de Golf van Aqaba een verbinding met de Rode Zee en in het westen ligt de Dode Zee, een meer met een hoog gehalte aan zout waardoor je zeer gemakkelijk blijft drijven.

Een groot gedeelte van Jordanië bestaat uit een plateau met een hoogte van 700 tot 1200 Jordanië heeft in het westen een mediterraan klimaat en meer landinwaarts een steppe- en woestijnklimaat.

In het westen kunnen de winters (november-maart) koud en nat zijn en de zomers (april-november) droog en heet. De droogste maanden zijn mei tot en met augustus, en de natste maand is februari. In de winter kan er zelfs sneeuw vallen.

Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete droge zomers en relatief koude winters met nauwelijks regenval. De Dode Zee en de Jordaanvallei zijn heet en droog. Temperaturen van rond de 40° C zijn geen uitzondering.

REISDOCUMENTEN

Voor Jordanië heb je een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.
Voor een toeristisch verblijf wordt het visum aan de grens/luchthaven afgegeven.
Kostprijs onder voorbehoud 40 JOD (ongeveer 50 €).
Bij groepsreizen trachten we dit visum gratis te regelen.

SINGLES

Bij deze Nederlandstalige groepsreis is er géén toeslag voor reizigers alleen.

Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht.

Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur (dit is een reisvoorwaarde en dus geen reden om een reis te annuleren). Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Over het algemeen geldt dat Jordanië een veilig land is.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfel programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERLENGINGEN

Deze reis kan perfect verlengd worden bv. aan het strand van Aqaba.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

VERTREKVERGADERING

Een paar weken vóór vertrek organiseren we voor de Nederlandstalige groepen een vertrekvergadering waar je de laatste informatie ontvangt en kan kennismaken met je medereizigers en de reisleider.

VERVOER EN VLUCHTEN

In Jordanië reizen we met een veilige volgwagen waar je gemiddeld 1.5 zitplaats hebt per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

maart 2024
Vluchten met Royal Jordanian zijn inbegrepen in de prijs.
Onder voorbehoud van wijzigingen
19 maart: vlucht Brussel naar Amman, vertrek om 15h15 aankomst om 21h40

27 maart: vlucht Amman naar Parijs, vertrek om 10h45, aankomt om 14h10
27 maart: trein Parijs naar Brussel

oktober 2024
Vluchten met Turkish Airlines zijn inbegrepen in de prijs
Onder voorbehoud van wijzigingen
05 oktober: vlucht Brussel naar Istanbul, vertrek om 14h25, aankomst om 19h00
05 oktober: vlucht Istanbul naar Amman: vertrek om 21h15, aankomst om 23h30

13 oktober: vlucht Amman naar Istanbul: vertrek om 10h00, aankomst om 12h35
13 oktober: vlucht Istanbul naar Brussel: vertrek om 15h10, aankomst om 17h35

VERZEKERING

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Midden-Oosten

 • Engelstalige groepsreis

  Turkije Cappadocia

  Turkije

  vanaf 1.920 euro

  9 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Turkije Cappadocia

  Turkije

  vanaf 1.720 euro

  9 dagen

  Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties