Kenia - Tanzania

16 dagen
-
Nairobi naar Dar es Salaam

Beleef het ultieme fietsavontuur in Kenia en Tanzania. De combinatie fietsen en kamperen maakt het mogelijk nog meer van de klassiek bereisde paden af te wijken. De reis wordt geleid door twee fietsbegeleiders en één kok/chauffeur. Het contact met de plaatselijke bevolking is intens en onvergetelijk. De fietsritten door de natuur zijn uniek. Het slapen onder de Afrikaanse sterrenhemel, doet u dromen van meer!

 

Dag 1

Bij aankomst in Nairobi wordt u afgehaald aan de luchthaven en naar het gastverblijf in het centrum van de stad gebracht. Rond 17 uur plannen we een kennismaking met de andere groepsleden én het lokale Engelstalige team. Na het overlopen van de belangrijkste praktische zaken genieten we van een lekkere welkomstmaaltijd in een typisch Afrikaans restaurantje.
Wildebeest Eco Camp (D)

Dag 2

Na het ontbijt, vertrekken we met de volgwagen aan het gastverblijf. Kort voor we de stad verlaten stoppen we aan het Sheldrick Elephant Ophanage. Dit is een 'olifantenweeshuis' waar jonge verweesde olifanten worden opgevangen en verzorgd met als uiteindelijke doel, de dieren terug hun vrijheid te geven. Na een interessant bezoek nemen we nog even de volgwagen (40 minuten, afhankelijk van het verkeer) verder de stad uit waar we aan een rustige weg de fietsen afladen. We nemen uitgebreid de tijd de fietsen te testen en aan te passen waar nodig. Het fietstraject vandaag gaat langs het Nairobi Nationaal Park, over een kort stukje asfalt gevolgd door een brede zandweg, hoofdzakelijk een vlakke rit. Kort na de middag komen we toe aan onze kampeerplaats en zetten na het middagmaal de tenten voor een eerste maal op. In de namiddag staat er niets op het programma en bestaat de mogelijkheid te genieten van het nabijgelegen zwembad. 
Kamperen (B.L.D)

icoBike
25 km fietsen
 
 

Dag 3

Een voorlopig laatste transfer, brengt ons in een uur en half weg uit de Westerse wereld, heerlijk. Ter hoogte van een zandweg laden we de fietsen af. Het eerste deel van de tocht gaat op en neer door een aantal uitgedroogde rivierbeddingen. Na deze toch wel pittige start, stoppen we voor een uitgebreide picknick lunch aan de kant van de weg. Ook de namiddag start wat sportiever met een 20 km heuvelachtig parcours. We eindigen deze eerste fietsdag  10 km zalig vlak door het uitgestrekte  Masaï land. De Masaï zijn een kleurrijk nomadisch volk, voornamelijk woonachtig in Kenia en Tanzania. De Masaï leven voor hun vee en gaan hier bijzonder respectvol mee om. Ze eten het vlees van de dieren, verwerken het bloed en de melk, gebruiken de huiden en de botten voor bijvoorbeeld haarkammen, kortom, er gaat niets van de dieren verloren.
Vanavond zijn we met onze tenten te gast op het stuk grond van een lokale bevriende familie.  We logeren een eerste maal in wat we noemen een 'bushcamp' met toilet voorzien in de vrije natuur. Aan de zijkant van de volgwagen hangen we een eenvoudige douche, met plastiek zak, zodat u zich toch wat kan verfrissen na deze sportievere fietsdag. Tijdens het avondmaal, vertelt de familie met veel enthousiasme vertellen over hun fascinerende levenswijze.

Bushcamp (B.L.D)

icoBike
Max. 82 km fietsen

Dag 4

Na het ontbijt nemen we afscheid van de erg gastvrije familie en vertrekken met de fiets voor een mooie, vlakke tocht. De rit over de verharde rode zandwegen gaat met uitzondering van hier en daar wat mul zand, erg vlot. We fietsen langs kleine dorpjes en passeren verschillende Masaï, gekleed in de prachtige, typisch rood en blauw gekleurde doeken. De picknick lunch houden we onderweg in de schaduw van een eenzame boom. In de verte kunnen we met wat geluk impala’s, giraffen en zebra’s aan de horizon spotten. Tijdens het middagmaal worden de fietsen onderhouden en de banden nagekeken op eventuele doorns.
Na deze aangename stop volgt nog een korte rit tot de ingang van het Amboseli Nationaal Park. Bij aankomst plannen we een eerste safari met de volgwagen, door dit uitgestrekte park. Het Amboseli park bestaat uit savannevlaktes, acaciabossen en moerasgebieden, steeds met op de achtergrond de majestueuze Kilimanjaro, Afrika's hoogste berg. Het park is bekend om de imposante olifantenpopulatie (een 650 tal, waarvan verschillende dieren met grote slagtanden), buffels, giraffen, zebra's en wildebeesten.  Na de safari zetten we ons kamp op, net buiten het park, op een eenvoudige kampeergrond mét beperkte faciliteiten maar met een uniek zicht op de ondergaande zon over de Kilimanjaro.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
35 km fietsen
 
 

Dag 5

In de ochtendkoelte, bij zonsopgang, verlaten we ons camp op zoek naar de vele kuddes olifanten, zebra’s, gnoe's, apen en giraffen in het Amboseli Park.  Onderweg genieten we van een kleine picknick op Observation Hill. Terug bij de kampeerplaats nemen we een uitgebreid ontbijt, breken de tenten af en vertrekken voor een bijzondere fietstocht door het uitgedroogde meer van Amboseli. Kilometers aan een stuk fietsen we over de gekrakeleerde harde witte zandgrond van het meer, een unieke ervaring! Het lijkt steeds alsof we water zien schitteren aan de verre horizon, een fata morgana gezien in deze periode van het jaar het meer kurkdroog staat. De rit vandaag brengt ons naar een 30 meter hoge rotswand. We zetten onze tenten op in de schaduw van deze rots, dit is het 2de en tevens ook laatste bushcamp. Aan de andere zijde van de rots bevindt zich een masai-kraal (dorp) met aan het hoofd Salomon, een erg vriendelijke gastheer.
Terwijl we onze tenten opzetten worden we vanop de rots geobserveerd door giechelende, nieuwsgierige kinderen. Bij zonsondergang klimmen wij op diezelfde rots en genieten van een heerlijke maaltijd, bestaande uit allerlei Afrikaanse specialiteiten, vergezeld van een lekker glaasje wijn. Het zicht op het dorp beneden dat zich klaarmaakt voor de nacht, is bijzonder. Later bij het kampvuur komen een paar Masaï-krijgers vertellen over hun avontuurlijke leven in de uitgestrekte, Afrikaanse steppe.

Bushcamp (B.L.D)

icoBike
20 km fietsen

Dag 6

Bij het ochtendgloren, klimmen we terug op de rots en aanschouwen hoe het dorp beneden ontwaakt. Na een lekker ontbijt wandelen we samen met het stamhoofd Salomon naar de drie kralen. Onder zijn begeleiding verkennen we het ‘dorp’ en bezoeken een aantal hutten. De levenswijze van de Masaï is erg primitief maar bijzonder interessant. Na deze aparte ervaring verlaten we definitief de droge steppe en fietsen richting de landsgrens met Tanzania. We vervullen de formaliteiten en rijden met de volgwagen naar Arusha.
Spice and Herbs (B.L)

icoBike
30 km fietsen
 
 

Dag 7

Vandaag fietsen we voor het eerst sinds een week terug in de bewoonde wereld. Een eerder lange fietstocht, beetje saai, hoofdzakelijk over asfalt, brengt ons naar het gezellige dorp Mto Wa Mbo. Bij lunchtijd komen we toe aan de kampeerplaats. Na een middagje relax bezoeken we 's avonds de kleurrijke markt en gaan uitgebreid eten in één van de lokale restaurantjes.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
Max. 105 km

Dag 8

We laten de fiets aan de haak en gaan een volledige dag op safari in de Ngorongoro-krater. Deze krater is een uitgedoofde vulkaan gelegen op  2200 meter hoogte boven zeespiegel met een diameter van een 20 km en een oppervlakte van plusminus 260 vierkante km. Het is de thuishaven van een 30.000 wilde dieren waaronder de big five. We verkennen dit Afrikaanse wonder in een open safari truck, onder leiding van een gespecialiseerde ranger. Nadat we 600 meter zijn afgedaald bereiken we de bodem van de vulkaan, ook wel eens een natuurlijke tuin van Eden genoemd. De variatie aan landschappen en wild is indrukwekkend. In onze privé truck gaan we op zoek naar gnoes, wildebeest, buffels, zebra’s, leeuwen, hyena’s, olifanten, enz…  Wanneer de groep voldaan is rijden we terug naar ons gastverblijf in Arusha. 
Spice and Herbs (B.L)

 
 

Dag 9

Bij het ochtendgloren verlaten we Arusha voor een langere transfer (plusminus 4 uur) door de Masaï–steppe richting de kust van Tanzania. Na het middagmaal in een klein restaurantje onderweg stappen we terug op de fiets. We fietsen langs een verlaten spoorweg door verschillende kleine nederzettingen verwelkomd door enthousiaste kinderen. De rit gaat door een prachtig gebied van oude Baobab-bomen, grasvelden en de hoge, afgescheiden bergen in de verte. Onze kampeerplaats midden in de natuur, ligt schitterend (af)gelegen langs een kronkelende rivier.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
20 km fietsen

Dag 10

Na het ontbijt verlaten we de laagvlakten en gaan met de volgwagen naar de Usambara bergen. Aangekomen bij de eerste hellingen laden we de fietsen af en begint een prachtige fietstocht, op en neer door het groene landschap richting Lushoto. Het traject is wat sportiever maar de combinatie van de frissere temperatuur én de schaduwrijke weg maken dit zeker haalbaar. De schilderachtige rit, langs dorpjes en velden, brengt ons naar een uitkijkpunt met zicht over de eindeloze vlaktes in de verte. Een doolhof van verharde zandwegen door dorpjes leidt ons naar de kampaarplaats van vandaag. De vele ontmoetingen met de juichende kinderen onderweg zijn een onvergetelijke ervaring. Ze lopen gillend en zingend achter de fietsen. We eindigen de dag in de tuin van een koloniale villa met prachtig uitzicht over de omliggende bergen.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
45 km fietsen
 
 

Dag 11

Vandaag is een rustdag. De geïnteresseerden kunnen een bezoek brengen aan een plaatselijke school, gesteund en gefinancierd mede door de lokale collega's. U kan dit project eventueel steunen door ter plekke deel te nemen aan een 'boomplantactie'. Fantastisch om te zien hoeveel 'geschonken' bomen er al groeien.  Een mooi initiatief van de vele passerende reizigers!
Zij die nog voldoende energie hebben kunnen onder begeleiding nog een wandeltocht maken door de omliggende hoogvlakten.

Kamperen (B.L.D)

Dag 12

Kronkelend langs weinig gebruikte zandwegen fietsen we verder door deze
prachtige bergen. Een landschap van regenwoud afgewisseld door akkers en door dorpen met op de achtergrond regelmatig het gejuich van de vele schoolkinderen. We fietsen door een streek waar men niet vaak toeristen ziet en ook hier weer zijn de ontmoetingen uniek. De kinderen lopen gillend achter de fiets en duwen ons de zwaarste hellingen op. De wat ouderen jongeren, staan nieuwsgierig, wat verlegen langs de kant van de weg te kijken.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
42 km fietsen
 
 

Dag 13

Bestemming vandaag is de schitterende, tropische kustlijn. De dag begint met een heerlijke kronkelende afdaling naar de opvallende warmere laaglanden. Toegekomen aan de hoofdweg nemen we kort de volgwagen over een wat drukker stukje. De rest van de dag fietsen we op rustige zandwegen door kleine, schijnbaar ingeslapen dorpjes.  Aangekomen aan onze afgelegen kampeerplaats worden we warm verwelkomd door de gastfamilie. We sluiten de dag ook vandaag af bij een gezellig kampvuur.
Kamperen (B.L.D)

icoBike
57 km fietsen

Dag 14

Na een rustige ochtend in het gezelschap van de familie, fietsen we verder naar de zee. Op een gegeven moment zien we helblauwe oceaan glinsteren tussen de bomen. Een magisch moment. Na dagen fietsen door het droge Afrikaanse binnenland zorgt het eerste zicht op de turquoise oceaan voor een kippenvelmoment. Hier en daar zijn er delen van de weg wat zanderig en doen we stukjes te voet. We overnachten in de buurt van Mkwaja Village, gelegen aan het met palmbomen omzoomde strand.

Kamperen (B.L.D)

icoBike
40 km fietsen
 
 

Dag 15

Na het ontbijt start de laatste fietsrit van deze reis naar het oude Bagamoyo. Het is een rustige tocht over kalme secundaire zandwegen naar het plaatsje Bagamoyo. In het Swahili betekent Bagamoyo: ‘Gooi je hart weg’. Deze belangrijke handelshaven was dé kustplaats waar tijdens de piek van de slavenhandel, jaarlijks 50.000 slaven werden verhandeld naar alle uithoeken van de wereld. Na een wandeling door het historische centrum rijden we verder naar een mooie lodge met bungalows onder de hoge palmbomen aan het strand.
Travelers Lodge Strandhuisje (B.L.D)

icoBike
47 km fietsen

Dag 16

Na het ontbijt rijden we met de volgwagen naar Dar Es Salaam, waar het programma eindigt.
Indien gewenst kunnen we een verlenging organiseren naar het tropische eiland Zanzibar. Ook een verlenging aan het strand van Dar es Salaam behoort tot de mogelijkheden.B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal