Kenia - Tanzania

16 dagen
-
Nairobi naar Dar es Salaam

Beleef het ultieme fietsavontuur in Kenia en Tanzania. De combinatie fietsen en kamperen maakt het mogelijk nog meer van de klassiek bereisde paden af te wijken. De reis wordt geleid door twee fietsbegeleiders en één kok/chauffeur. Het contact met de plaatselijke bevolking is intens en onvergetelijk. De fietsritten door de natuur zijn uniek. Het slapen onder de Afrikaanse sterrenhemel, doet u dromen van meer!

Untitled-2

Groepsgrootte

6 tot 12
icoBike

Fietskilometers

540 km
Untitled-3

Fietsdagen

8 volle, 4 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Deze reis is een absolute aanrader voor die mensen die een heel aparte beleving zoeken in Afrika. De kampeerformule maakt het mogelijk in een gebied te reizen, weinig bekend met toerisme. Het contact met de lokale bevolking is nog ‘echt’, de beleving van de natuur is intens. De reisleiders verzorgen de maaltijden maar een helpende hand wordt zeker gewaardeerd. Twee nachten slapen we in een bush-camp met beperkte faciliteiten. Wat we inruilen aan comfort wordt echter ruimschoots gecompenseerd door een unieke ervaring, diep in Oost-Afrika.

Met uitzondering van een paar dagen, is dit hoofdzakelijk een vlakke tot licht heuvelachtige route. De hele reis wordt begeleid door een volgwagen die ook al het kook- en kampeermateriaal vervoert. 85 % van de fietsroute gaat over verharde zandwegen waardoor mountainbikes aangewezen zijn. Hoewel het geen technische route is vraagt de reis wel wat sportiviteit gezien de vele dagen fietsen en de vaak oneffen ondergrond.

De reis wordt over het algemeen ervaren als eerder sportief maar steeds heeft u de assistentie van onze volgwagen.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door twee Engelstalige fietsbegeleiders.

De begeleiders kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. De fietsbegeleiders zorgen voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg. Het is een volledige omgebouwde ‘vrachtwagen’ met naast zéér comfortabele zitplaatsen, een volledig ingerichte keuken en groot waterreservoir.

Eten en drinken

Tijdens de reis zijn alle maaltijden inbegrepen, met uitzondering van 2 avondmalen.

De gezonde maaltijden worden gemaakt door de begeleiders onderweg. Met lokale producten slaagt men er steeds in een lekkere en afwisselende maaltijd klaar te maken. Een beetje hulp bij dit koken en vooral ook het afwassen wordt geapprecieerd maar is geen verplichting. Steeds werkt men met een soort mini buffet zodat elkeen kan genieten van een gezonde maaltijd. Het ontbijt bestaat uit brood, confituur, regelmatig een eitje, yoghurt, granen, warme dranken, …. Het middagmaal is vaak brood met kaas, avocado en wat slaatjes en fruit. Voor het avondmaal heeft u meestal de keuze uit een aantal warme groentegerechten en vaak ook rijst, aangevuld met vlees. Regelmatig bakt men een lekker dessert.

Geldzaken, fooien en budget

Tijdens deze reis gebruikt u 2 verschillende munteenheden.

In Kenia werkt men met de Keniaanse Shilling, in Tanzania met de Tanzaniaanse Shilling. Beide kan u makkelijk afhalen met een bankkaart bij aankomst in betrokken landen. Meer info volgt bij de reisdocumenten.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Voor de gids gedurende de safari door de Ngorongoro-krater adviseren we een 10 USD per persoon als fooi.

Budget: Met uitzondering van 2 avondmalen zijn alle maaltijden inbegrepen in de reis.

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Voor deze reis specifiek wijzen we op het belang va een goede medische check-up vóór u vertrekt. We verblijven regelmatig in afgelegen gebieden waar we minder snel toegang hebben tot Westerse faciliteiten.

De reisleiders hebben beide een goede EHBO-opleiding gevolgd, maar het spreekt voor zich dat zij geen medicatie mogen toedienen.

We doen ons best de hygiënische omstandigheden tijdens het kamperen optimaal te houden en verplichten iedereen de handen te wassen voor men aan voedsel komt.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.

De voertaal tijdens deze reizen is Engels.

Voor deze reis gaan we van 6 tot 12 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

In Kenia Tanzania beschikken we over goede huurfietsen die specifiek voor deze reis werden gemaakt / samengesteld.

Het zijn type mountainbike, met tubeless banden van 27.5 inch. Dit type band is ideaal op dit soort vaak oneffen ondergrond met vele doorns. De fietsen hebben een goede voorvering, mechanische schijfremmen (makkelijker in onderhoud) en betrouwbare componenten van Shimano. We hebben deze fietsen in S, M, L en XL

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

De periode dat we de reizen organiseren (juni tot september), is het droge, koelere seizoen in Oost-Afrika. De temperatuur in juni en juli is over over het algemeen wat koeler, met dagtemperaturen variërend van 15-30 graden.

Vanaf augustus wordt het steeds warmer met in september temperaturen tot 35 graden overdag. ’ s Nachts koelt het af.

Hoe later op ons reisseizoen hoe droger de ondergrond met (soms) wat meer mul zand.

Overnachtingen

In tegenstelling tot de andere reizen van FLY and BiKE is deze reis hoofdzakelijk gebaseerd op kamperen. Dit geeft ons de kans ver weg van de begane paden te reizen en op die manier een optimale beleving te garanderen door deze landen.

We kamperen 11 nachten. Wij voorzien ruime tenten en goede slaapmatrassen. Het enige dat u moet voorzien tijdens het kamperen is een 2-3 seizoenen slaapzak en eventueel een klein reiskussen.

De kampeerplaatsen waar we verblijven hebben een gemeenschappelijk sanitair, met uitzondering van de 2 bushcamps.

Indien gewenst kan u tijdens 4 van de 11 kampeernachten ter plekke een upgrade boeken naar een hotelkamer. Reken hiervoor een 50-75 USD gemiddeld, ter plaatse te bevestigen en betalen.

De andere 4 nachten verblijven we in lokale gastverblijven.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte overnachtingsplaatsen vermeld.

Zijn bepaalde hotels onderweg volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Reisdocumenten

Voor Kenia Tanzania heeft u een geldig internationaal paspoort nodig plus een visum voor beide landen en recent ook een internationaal vaccinatiepaspoort. Reizigers met de Belgische nationaliteit (ook baby's en kinderen) hebben een internationaal digitaal leesbaar paspoort nodig, met minimaal 2 lege pagina's, dat nog minstens 6 maanden geldig is na uw terugreis.

Zowel het visum van Kenia als van Tanzania kan makkelijk digitaal (elektronisch) aangevraagd worden. Wij zullen u tijdig de nodige informatie hierover bezorgen, net als de link voor het verplichte vaccinatiepaspoort.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wilt u verzekerd zijn van een éénpersoonstent en kamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleiders hebben een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Deze reis kan perfect verlengd worden aan het strand van Dar es Salaam of op het eiland Zanzibar. Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Kenia Tanzania rijden we met een tot volgwagen, omgebouwde vrachtwagen.

In deze comfortabele wagen zijn er grote ramen, comfortabel zitplaatsen, voldoende ruimte voor de fietsen en de bagage, een ingebouwde keuken en een groot waterreservoir voor zowel het drinkwater als voor het dagdagelijkse gebruik.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.

U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie u een reiscontract afsloot, kan u een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan u doen door u te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.