Mexico

  • 10 tot 16 reizigers

  • 18 dagen

  • 12 fietsdagen

  • 415 km

Mexico

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

    • Op de autoluwe zondag Mexico City ontdekken per fiets
    • Begeleid door Murielle, een heerlijke Mexicaanse met Limburgse roots
    • Combi Oaxaca en Chiapas
    • Fietsen door de dicht begroeide biosfeer van Tehuacan-Cuicatlan
    • Afkoelen in de watervallen van El Chiflon
    • Feesten in de bruisende stad San Cristobal de las Casa
    • Bezoek aan Palenque, een oude Maya-stad gelegen in de weelderige jungle
  • internationale vluchten, luchthaventaksen bij vertrek, transfers van en naar de luchthavens, 15 overnachtingen in kamer met ontbijt, 13 middag- en 4 avondmalen, 1 Ado nachtbus, Engelstalige fietsgids, lokale gidsen, Nederlandstalige begeleider, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, snacks en water tijdens het fietsen, vertrekvergadering, hoteltaksen en garantiefonds.

  • Prijs per persoon op basis van een gedeelde / dubbele kamer

    Vertrekdatum Terugdatum Prijs per persoon
    30.11.2024 17.12.2024 €5520

    Prijs éénpersoonskamer:  765 euro

Programma

  • Dag 1

    Nadat we ons hebben aangemeld in Brussel nemen we een lijnvlucht naar Mexico City.
    Bij aankomst ’s avonds worden we afgehaald door Murielle, de Nederlandstalige reisleidster en nemen de volgwagen naar het Hotel Parque Mexico gelegen in de chique wijk La Condesa. Brede schaduwrijke lanen, statige art-nouveau huizen en goed onderhouden appartementsgebouwen vaak in art-deco stijl geven deze wijk een trendy Europese uitstraling. In deze wijk vind je heel wat trendy winkels, cocktailbarretjes en hipstercafés en de sfeer is er erg gemoedelijk en rustig.
    Hotel Parque Mexico.

  • Dag 2

    Vandaag is het autoloze zondag en verkennen we de stad per fiets. Mexico Stad is met zijn 8000 vierkante kilometer en 22 miljoen inwoners enorm groot en druk, maar tegelijk ook gastvrij, traditioneel én hip.
    Het lijkt onwaarschijnlijk maar het fietsen in de stad is aangenaam en verrassend veilig. Het stadsbestuur van Mexico stad doet er alles aan om van de hoofdstad een leefbare stad te maken zowel voor haar bewoners  als voor de vele bezoekers. Eén van de vele initiatieven is de wekelijkse autoloze zondagvoormiddag in het centrum van de stad. Belangrijke hoofdstraten en verkeersassen worden ingenomen door tal van families, groepen vrienden en sportievelingen om te fietsen, joggen, skaten enz. Verder worden allerlei nevenactiviteiten georganiseerd zoals sport voor mensen met andere capaciteiten, yoga, kraampjes met gezond eten enz. Ideaal dus om per fiets de zondagse sfeer van de stad op te snuiven.
    We fietsen een hele dag door de leuke wijken Roma en Condesa, langs het immense Chapultepec park, over de grote avenue Reforma en door de hoofdstraten van het historisch centrum, dit alles met comfortabele fietsen en lokale begeleiders. Het middagmaal plannen we op een leuke markt en rond 17 uur komen we terug toe aan het hotel.
    Hotel Parque Mexico (B.L)

  • Dag 3

    Deze ochtend rijden we naar Nochixtlan een rit van een 5 uur. Bij aankomst worden verwelkomd door de rest van het  Mexicaanse team. Na een lekkere picknick lunch nemen we gedurende een laatste uurtje de volgwagen naar Mixteca, de meest droge regio van de staat Oaxaca. De rit gaat door een prachtig landschap van bossen van steeneik, versierd met engelenhaar, fruitgaarden van appel en abrikoos, agaves en machtige solitaire bomen. Ter hoogte van een grintweg laden we de fietsen af en begint het echte fietsavontuur. We fietsen op en neer over een verharde zandweg door een landschap dat steeds droger en ruwer wordt. We eindigen deze eerste tocht met een mooie afdaling van 5 km met spectaculair zicht op de kloof. Hier en daar liggen wat grotere stenen en voorzichtigheid is dan ook geboden. We komen toe in het kleine koloniale dorp Santiago Apoala, gelegen in de indrukwekkende vallei van de Sierra Mixteca – de bergen ten noorden van de stad Oaxaca. Hier installeren we ons in ruime cabañas schitterend gelegen ten midden van de natuur vlakbij de ingang van de kloof. Het avondmaal plannen we in het gezellige en enige restaurant in het dorp.
    Cabañas Apoala (B.L.D)

  • Dag 4

    In de vroege ochtend maken we een wandeling door de kloof van Apoala. Langs en over de rivier wandelen we over een soort wandelpad in de schaduw van de hoge wanden van ruwe granieten rotsen. De stilte en ongerepte schoonheid van de omgeving zijn mysterieus en tegelijk overweldigend.
    Hierna volgt het ontbijt en maken we ons klaar voor de fietstocht. We nemen de volgwagen uit de vallei tot het vlakkere plateau waar de fietsen ondertussen klaar staan. Vandaag verkennen we het Tehuacan-Cuicatlan-biosfeerreservaat, dat in 1988 tot beschermd natuurgebied is uitgeroepen. Het eerste deel van onze fietstocht brengt ons door een dichtbegroeid bos, met enkele heuvelachtige secties. Op deze hoogte (+2400 m) kan het koel en vochtig zijn, maar de sportieve start van het traject zorgt ervoor dat je al snel de lagere temperatuur vergeet. We doorkruisen vervolgens een landbouwgebied met uitgestrekte akkers en passeren door de kleine dorpen San Antonio Nduayaco en San Pedro Jocotipac. Na verloop van tijd wordt de omgeving meer open en genieten we van prachtige vergezichten over de velden vol cactussen. We dalen bijna 2000 meter af in een dor en warm landschap, omringd door torenhoge pieken van cactussen. Mexico zoals je het je fantaseert. Beneden in de vallei plannen we een picknick en rijden we in ongeveer 2-3 uur naar de stad Oaxaca, de hoofdstad van de staat Oaxaca, waar we twee nachten verblijven in een mooi, goed gelegen, hotel.
    Hotel Casa Del Sotano (B.L)
  • Dag 5

    Na het ontbijt stappen we in de volgwagen en rijden we in een 40 minuten naar de historische site Monte Albán, die fungeerde als hoofdstad voor de Zapoteekse cultuur en ook bewoond werd door de Olmeken en Mixteken. Op deze belangrijke archeologische vindplaats komen de diverse invloeden van deze culturen samen. Na ons bezoek aan deze fascinerende site plannen we een fietstocht langs enkele dorpjes in het landbouwgebied van de Centrale Vallei van Oaxaca. We fietsen deels over gebroken asfalt en deels over een goede zandweg naar het dorp San Antonio Arrazola, waar we een stop maken bij het atelier van kunstenaar Manuel Jimenez (overleden in 2005). Hij is de grondlegger van de Oaxacaanse versie van ‘alebrijes‘ – fantasierijke dierlijke wezens beschilderd in levendige kleuren. Vandaag de dag zetten zijn zoon en familie het atelier en deze bijzondere kunstvorm verder. Vervolgens fietsen we door naar Cuilapam de Guerrero, waar we pauzeren bij een indrukwekkend, onafgewerkt klooster met een prachtige zuilengaanderij. Terwijl de fietsen op de volgwagen worden geladen, genieten we van een uitgebreide lunch in La Capilla, een bekend restaurant in Zaachila, op een half uurtje rijden van ons hotel.
    De namiddag is vrij om de stad verder op eigen houtje te verkennen. Oaxaca is een stad die nog niet echt door het toerisme is ontdekt. De stad staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoed lijst: de kleine steegjes, de plaza’s vol met gezellige terrasjes, de huizen in alle kleuren van de regenboog, de koloniale gebouwen, de markten met hun vers Mexicaans eten, de kathedraal die in het midden van de stad pronkt…Murielle zal met enthousiasme advies geven over wat er allemaal te doen valt en waar je ’s avonds lekker kan gaan eten.
    Hotel Casa Del Sotano (B.L)
  • Dag 6

    De ochtend begint met een transfer van 1,5 uur naar het gehucht Cuajimoloyas, waar vandaag onze fietstocht begint. We doorkruisen de prachtige Sierra Norte van Oaxaca, een uitgestrekt en bosrijk gebied waar de lokale bevolking zich actief inzet om de biodiversiteit te behouden. Een van de initiatieven is het organiseren van communautair ecotoerisme, waarbij lokale gemeenschappen een centrale rol spelen bij het ontwikkelen en beheren van toeristische activiteiten in hun regio. Dit type ecotoerisme heeft als doel zowel een positieve impact op de natuur en het milieu als op de lokale gemeenschappen te hebben. Veel eigendommen behoren toe aan de gemeenschap, en er is een soort gemeenschapsdienst die ervoor zorgt dat de prachtige natuurlijke omgeving behouden en onderhouden blijft. Het is inspirerend om een succesvol alternatief te zien voor de sterk geprivatiseerde levensstijl die wij kennen in het Westen.
    We vertrekken op 3185 meter boven zeeniveau om te eindigen in Carrizal, gelegen op 2000 meter hoogte. Na een kort stukje asfalt gaat de weg over in een brede zandweg door een bos vol sparren en dennenbomen. Naarmate we dalen wordt de omgeving meer en meer open en hebben we prachtige zichten op de omliggende bergketen. We eindigen de ochtend, na een lange afdaling, bij de forellenkwekerij van Juana. Terwijl we genieten van een drankje wordt de forel gevangen, gekuist en ter plekke op een houtvuur klaar gemaakt. Een heerlijk vers middagmaal. Na deze uitgebreide lunch nemen we de volgwagen naar de eenvoudige maar gezellige cabañas.
    Cabañas Carrizal. (B.L.D)

  • Dag 7

    We maken kort gebruik van de volgwagen tot net voor het bijna 600 meter hoger gelegen dorp Benito Juarez, waar vandaag onze fietstocht begint. Onze route voert ons voornamelijk over verharde zandwegen met prachtige panoramische uitzichten over de vallei. Het eerste gedeelte omvat wat klimmen door de bossen, gevolgd door een heerlijke afdaling tot het Zapoteekse dorp Teotitlán del Valle, bekend om zijn eeuwenoude tapijtenindustrie. We brengen een bezoek aan de weverij van Josefina en haar familie, waar ze ons tonen hoe ze wol spinnen, draden op natuurlijke wijze kleuren met extracten van verschillende soorten fruit en groenten, en tapijten weven volgens oude technieken. Na dit bezoek maken we een tussenstop bij een mezcal-fabriek, waar we het ambachtelijke proces van het maken van dit heerlijke cactussendrankje kunnen bewonderen.
    De laatste 20 km van de dag fietsen we door de open vallei, van dorp naar dorp. We maken een laatste stop in San Jerónimo de Tlacochahuaya om een bezoek te brengen aan een 16de-eeuwse kerk, waar we een prachtig eeuwenoud orgel kunnen bewonderen. Onze eindbestemming voor de dag is het dorp Santa María del Tule, bekend om een eeuwenoude, reusachtige ahuehuete-boom die schittert op het Centrale Plein. In de namiddag nemen we de volgwagen naar Oaxaca voor onze laatste overnachting in deze stad. In de namiddag nemen we de volgwagen terug naar Oaxaca, waar we een douche nemen, afscheid nemen van ons Oaxaca-team en nog wat kunnen relaxen in de stad alvorens de nachtbus te nemen naar Chiapas.
    ADO nachtbus (B.L)

  • Dag 8

    De staat Chiapas is bijzonder aantrekkelijk. Niet alleen zijn er tal van Maya-sites, verscholen in de jungle, maar we leren ook de hedendaags Maya’s kennen, die nog steeds tal van oude tradities en gewoontes in stand houden. De natuur in deze staat is verbluffend. We vinden er nevelwoud en tropische jungle met turquoise rivieren, meren en watervallen.
    San Cristobal de las Casas, een stad doordrenkt van koloniale charme en levendige kleuren, weet haar bezoekers te betoveren met een unieke bohemien atmosfeer. Je vindt er kleurrijke huizen, gezellige pleintjes, knusse straten en erg veel gezellige barretjes. Vandaag houden we het rustig en heb je de kans wat te slenteren door de stad op zoek naar mooie souvenirs.
    Hotel Parador Margarita (B)

  • Dag 9

    Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende Indiaanse omgeving van San Cristobal en houden halt bij twee Tzotzil dorpen: San Juan Chamula en Zinacantan, twee oude Maya-dorpen. We fietsen over een combinatie van verharde zandwegen en gebroken asfaltbanen naar het eerste dorp San Juan de Chamula. In dit dorp gelden de inheemse collectieve ‘usos y costumbres’ (lokale gebruiken en gewoontes). Het is de Spaanse kolonisten destijds niet gelukt het hier voor het zeggen te krijgen en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid. Na een korte stop aan het kerkhof bezoeken we de kerk en zijn getuige van allerlei vreemde ceremonies. Dit vormt een levendig bewijs van hoe de ziel en geloofspraktijken van de oude Maya’s behouden zijn gebleven, zij het vermengd met elementen uit het katholicisme.
    Na deze eerste fascinerende kennismaking met de eeuwenoude Maya tradities fietsen we naar het volgende dorp. Ook dit deel van de fietstocht gaat over een combinatie van asfalt en goed verharde zandwegen, steeds klimmend en dalend door de bergachtige omgeving van San Cristobal. Af en toe zijn er erg steile stukjes weg, maar deze beklimmingen zijn niet lang en vallen makkelijk, te voet, met de fiets aan de hand, te overbruggen. Verspreid over de velden zien we verschillende serres, waarin men de kleurrijke bloemen teelt die worden gebruikt tijdens verschillende ceremonies. Bij het binnenrijden van Zinacantan valt meteen op dat de plaatselijke vrouwen erg kleurrijk zijn gekleed. Het dorp is dan ook befaamd vanwege de vele textielweverijen. We brengen een bezoek aan het huis en de werkplaats van Magdalena, samen met haar vier dochters. Terwijl we de keuken verkennen bereidt de familie ons een eenvoudige lekkere lunch van tortilla’s. Na dit middagmaal toont Magdalena ons hoe ze met het traditionele heupweefgetouw prachtige sjaals, tapijtjes, kussenslopen enz. maakt. In de namiddag fietsen we terug naar San Cristobal, waar je kan genieten van een aangenaam terrasje en de bijzondere gezellige bohemien sfeer van de binnenstad.
    Hotel Parador Margarita (B.L)
  • Dag 10

    We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden met de volgwagen naar het Indiaanse dorp Amatenango del Valle. Ook hier zijn de dames weer erg kleurrijk en mooi gekleed. Terwijl we het pottenbakatelier van Albertina bezoeken worden buiten de fietsen klaar gezet. We fietsen nog even langs het kerkplein om vervolgens over een zandweg door de maïsvelden het dorp uit te rijden. De weg gaat over in een goede, rustige asfaltbaan die we gedurende een 20 km volgen (hoofdzakelijk bergaf). Éénmaal door het dorp Villa las Rosas fietsen we terug over een verhard zandpad. Er volgt een prachtig stuk door de suikerrietvelden, erg mooi om te fietsen, maar hier en daar moeten we wel opletten voor de wat grotere stenen verspreid over de weg. We rijden tot het erg kleurrijke dorp Socoltenango, waar we stoppen voor een picknicklunch onder de bomen op het centrale plein. In de namiddag fietsen we verder door de suikerrietvelden. We eindigen deze mooie fietsdag langs een smal kanaaltje en kunnen in de verte voor het eerst de machtige watervallen van El Chiflon bewonderen. Bij aankomst aan de Sociedad Cooperativa Cascadas El Chiflon installeren we ons in de comfortabele bungalows, naast de rivier. ‘s Middags kun je hier een duik nemen, een wandeling maken langs diverse watervallen, en voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om via een tokkelbaan terug naar het park te glijden.
    Bungalows een de watervallen van Chiflon (B.L)

  • Dag 11

    Onze bestemming voor vandaag zijn de Meren van Montebello, een bosrijk gebied met ongeveer zestig meren in verschillende tinten, variërend van azuurblauw tot smaragdgroen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lichtinval.
    Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen tot de archeologische site van Chincultik, een minder gekende maar complete Maya stad, gelegen in de bergen van de Sierra Madre. Van hieruit volgt een kleine transfer van 10 km tot het beginpunt van onze fietstocht in Lazaro Cardenas. We fietsen over een verharde zandweg zo’n 14 km door een landbouwgebied met voornamelijk maisvelden tot het dorp El Triunfo. Bij het verlaten van het dorp verandert de omgeving en rijden we over een verharde zandweg door mooie uitgestrekte bossen. Onderweg houden we halt voor een picknick. Eindpunt is het meer van Esmeralda.
    Van hieruit nemen we kort de volgwagen naar het meer van Tziscao waar we overnachten in eenvoudige houten huisjes.
    Bungalows aan het meer van Tziscao (B.L.D)
  • Dag 12

    Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het uitkijkpunt over de Cinco Lagos. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over de felblauwe meren worden de fietsen klaar gezet. Na een kort stukje fietsen over een slingerende asfaltweg door donkere naaldbossen gaat de weg over in een verharde zandweg. Vrij snel veranderden de kleuren van het landschap van donkergroen naar het tropische frisgroene en bemerken we de eerste bananenbomen aan de kant van de weg. We fietsen door kleine dorpjes en de omgeving wordt meer open. Kenmerkend voor dit deel van Mexico is de biologische manier van koffie kweken waarbij men de koffiestruiken plant in de natuurlijke schaduw tussen de bananenbomen en maisstengels. Dit is een landbouwtechniek die bekendstaat als ‘schaduwkoffieteelt’, een duurzame en ecologische aanpak van koffieproductie waarbij koffieplanten worden geïntegreerd in een natuurlijk ecosysteem.
    Vlak voor het dorp Rio Blanco is er een pittige afdaling van een 3 km over een onverharde weg in erg slechte staat. Er is echter steeds de assistentie van de volgwagen en je kan indien gewenst dit stukje in de wagen afleggen. Toegekomen in het dorp stoppen we bij de lokale bakker gerund door vrouwen voor een eenvoudige, lekkere lunch. Na dit middagmaal nemen we de volgwagen naar het gehucht Nuevo Huixtan. Er volgt een sportieve maar erg mooie tocht naar de volgende overnachtingsplaats. De laatste 10 km vlakt de route wat af en fietsen we langs de helder turquoise blauwe Santo Domingo rivier tot aan de lodge. Deze is uniek gelegen aan de rand van de jungle naast de klaterende waterval van Las Nubes.
    Ecolodge Las Nubes (B.L)
  • Dag 13

    Na het ontbijt, op het terras aan de watervallen, maken we ons klaar voor de fietstocht, een mooie lus door de jungle en langs kleine gehuchtjes. Via een hangbrug gaat het over de rivier recht de Lacandona jungle in. We fietsen 9 km door de brousse, over een verharde zandweg, deels langs de rivier in het gezelschap van het vrolijk getjilp van kleurrijke vogels. Hierna volgen een 3 km over een asfaltweg tot het gehucht Maravilla Tenejapa. Van hieruit gaan we opnieuw 6 km over een verharde zandweg tot het dorp Loma Bonita. We steken de rivier opnieuw over en voltooien onze lus via hoofdzakelijk onverharde wegen, terug naar Las Nubes.
    Ecolodge Las Nubes (B.L)

  • Dag 14

    Vandaag staat een langere transfer op het programma en rijden we met ons busje naar de stad Ocosingo, gelegen in een vruchtbare vallei. Rond de middag houden we onderweg halt in het mooie koloniale stadje Comitán de Dominguez waar we lunchen op een terrasje. In de namiddag is het nog een kleine 3 uur rijden naar ons hotel. Nadat we geïnstalleerd zijn kunnen we relaxen aan het zwembad of een heerlijke koffie drinken op het plein.
    Hotel Ex Hacienda La Ilusion (B.L)

  • Dag 15

    We vertrekken per fiets aan het hotel. Bij het verlaten van de stad gaat de weg over in een goed onverharde pad en rijden we gedurende 14 km langs en door verschillende ranchos (boerderijen). Onderweg genieten we van prachtige vergezichten en doorkruisen een unieke vegetatie, aangezien de vallei met een gemiddelde hoogte van 900 meter fungeert als een overgangszone tussen de jungle en de bergen van Chiapas. We fietsen tot de site van Toniná, met zijn magische maya-tempels gebouwd tegen en op een natuurlijke berg.  Hier verfrissen we ons met een pozole, een frisse cacao-drank en genieten van een lichte lunch. Ter info: de site is sinds eind 2023 gesloten wegens een dispuut met de grondeigenaar waarop de site zich bevindt. Als de site terug opent én er voldoende tijd is brengen we een bezoek. Reken op een 2 uur hiervoor. We eindigen het fietsgedeelte over een 16 km asfalt terug naar de stad van Ocosingo. We stappen over in de volgwagen en rijden naar Palenque, waar we tegen de avond toekomen. Als de tijd het toelaat, stoppen we onderweg nog even aan de watervallen van Agua Azul, om te genieten van een verfrissende duik. 
    Hotel La Aldea (B.L)

  • Dag 16

    ’s Ochtends bezoeken we uitgebreid de site van Palenque.
    Palenque is zonder twijfel de meest verfijnde maya-stad. Zowel de architecturale stijl als de afwerking van de gebouwen met zijn vele details maken van deze site een juweel, ook al omwille van de ligging in de weelderige, altijd groene jungle. Dankzij de goed bewaarde teksten (op de muren van de gebouwen oa) weten we heel wat van de geschiedenis van deze stad. De site herbergt indrukwekkende Maya-ruïnes, waaronder de Tempel van de Inscripties, die het graf van de machtige koning Pakal herbergt. De site staat bekend om zijn prachtige architectuur, met fijn uitgehouwen inscripties en paleisstructuren, en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de oude Maya-beschaving. Murielle, is naast fietsbegeleidster, ook historische gids en zal je dus meenemen in de waan van deze site… Na het bezoek keren we terug naar ons hotel waar je lekker kan lunchen en genieten van het mooie zwembad in de exotische tuin van het hotel.
    ’s Avonds plannen we een afscheidsmaal in een leuk restaurant met life muziek vlakbij het hotel.
    Hotel La Aldea. (B.D)

  • Dag 17 en 18

    Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Villahermosa voor de terugvlucht via Mexico naar België, waar we dag 18 toekomen.
    (B)

  • Dag 1

    Nadat we ons hebben aangemeld in Brussel nemen we een lijnvlucht naar Mexico City.
    Bij aankomst ’s avonds worden we afgehaald door Murielle, de Nederlandstalige reisleidster en nemen de volgwagen naar het Hotel Parque Mexico gelegen in de chique wijk La Condesa. Brede schaduwrijke lanen, statige art-nouveau huizen en goed onderhouden appartementsgebouwen vaak in art-deco stijl geven deze wijk een trendy Europese uitstraling. In deze wijk vind je heel wat trendy winkels, cocktailbarretjes en hipstercafés en de sfeer is er erg gemoedelijk en rustig.
    Hotel Parque Mexico.

  • Dag 2

    Vandaag is het autoloze zondag en verkennen we de stad per fiets. Mexico Stad is met zijn 8000 vierkante kilometer en 22 miljoen inwoners enorm groot en druk, maar tegelijk ook gastvrij, traditioneel én hip.
    Het lijkt onwaarschijnlijk maar het fietsen in de stad is aangenaam en verrassend veilig. Het stadsbestuur van Mexico stad doet er alles aan om van de hoofdstad een leefbare stad te maken zowel voor haar bewoners  als voor de vele bezoekers. Eén van de vele initiatieven is de wekelijkse autoloze zondagvoormiddag in het centrum van de stad. Belangrijke hoofdstraten en verkeersassen worden ingenomen door tal van families, groepen vrienden en sportievelingen om te fietsen, joggen, skaten enz. Verder worden allerlei nevenactiviteiten georganiseerd zoals sport voor mensen met andere capaciteiten, yoga, kraampjes met gezond eten enz. Ideaal dus om per fiets de zondagse sfeer van de stad op te snuiven.
    We fietsen een hele dag door de leuke wijken Roma en Condesa, langs het immense Chapultepec park, over de grote avenue Reforma en door de hoofdstraten van het historisch centrum, dit alles met comfortabele fietsen en lokale begeleiders. Het middagmaal plannen we op een leuke markt en rond 17 uur komen we terug toe aan het hotel.
    Hotel Parque Mexico (B.L)

  • Dag 3

    Deze ochtend rijden we naar Nochixtlan een rit van een 5 uur. Bij aankomst worden verwelkomd door de rest van het  Mexicaanse team. Na een lekkere picknick lunch nemen we gedurende een laatste uurtje de volgwagen naar Mixteca, de meest droge regio van de staat Oaxaca. De rit gaat door een prachtig landschap van bossen van steeneik, versierd met engelenhaar, fruitgaarden van appel en abrikoos, agaves en machtige solitaire bomen. Ter hoogte van een grintweg laden we de fietsen af en begint het echte fietsavontuur. We fietsen op en neer over een verharde zandweg door een landschap dat steeds droger en ruwer wordt. We eindigen deze eerste tocht met een mooie afdaling van 5 km met spectaculair zicht op de kloof. Hier en daar liggen wat grotere stenen en voorzichtigheid is dan ook geboden. We komen toe in het kleine koloniale dorp Santiago Apoala, gelegen in de indrukwekkende vallei van de Sierra Mixteca – de bergen ten noorden van de stad Oaxaca. Hier installeren we ons in ruime cabañas schitterend gelegen ten midden van de natuur vlakbij de ingang van de kloof. Het avondmaal plannen we in het gezellige en enige restaurant in het dorp.
    Cabañas Apoala (B.L.D)

  • Dag 4

    In de vroege ochtend maken we een wandeling door de kloof van Apoala. Langs en over de rivier wandelen we over een soort wandelpad in de schaduw van de hoge wanden van ruwe granieten rotsen. De stilte en ongerepte schoonheid van de omgeving zijn mysterieus en tegelijk overweldigend.
    Hierna volgt het ontbijt en maken we ons klaar voor de fietstocht. We nemen de volgwagen uit de vallei tot het vlakkere plateau waar de fietsen ondertussen klaar staan. Vandaag verkennen we het Tehuacan-Cuicatlan-biosfeerreservaat, dat in 1988 tot beschermd natuurgebied is uitgeroepen. Het eerste deel van onze fietstocht brengt ons door een dichtbegroeid bos, met enkele heuvelachtige secties. Op deze hoogte (+2400 m) kan het koel en vochtig zijn, maar de sportieve start van het traject zorgt ervoor dat je al snel de lagere temperatuur vergeet. We doorkruisen vervolgens een landbouwgebied met uitgestrekte akkers en passeren door de kleine dorpen San Antonio Nduayaco en San Pedro Jocotipac. Na verloop van tijd wordt de omgeving meer open en genieten we van prachtige vergezichten over de velden vol cactussen. We dalen bijna 2000 meter af in een dor en warm landschap, omringd door torenhoge pieken van cactussen. Mexico zoals je het je fantaseert. Beneden in de vallei plannen we een picknick en rijden we in ongeveer 2-3 uur naar de stad Oaxaca, de hoofdstad van de staat Oaxaca, waar we twee nachten verblijven in een mooi, goed gelegen, hotel.
    Hotel Casa Del Sotano (B.L)
  • Dag 5

    Na het ontbijt stappen we in de volgwagen en rijden we in een 40 minuten naar de historische site Monte Albán, die fungeerde als hoofdstad voor de Zapoteekse cultuur en ook bewoond werd door de Olmeken en Mixteken. Op deze belangrijke archeologische vindplaats komen de diverse invloeden van deze culturen samen. Na ons bezoek aan deze fascinerende site plannen we een fietstocht langs enkele dorpjes in het landbouwgebied van de Centrale Vallei van Oaxaca. We fietsen deels over gebroken asfalt en deels over een goede zandweg naar het dorp San Antonio Arrazola, waar we een stop maken bij het atelier van kunstenaar Manuel Jimenez (overleden in 2005). Hij is de grondlegger van de Oaxacaanse versie van ‘alebrijes‘ – fantasierijke dierlijke wezens beschilderd in levendige kleuren. Vandaag de dag zetten zijn zoon en familie het atelier en deze bijzondere kunstvorm verder. Vervolgens fietsen we door naar Cuilapam de Guerrero, waar we pauzeren bij een indrukwekkend, onafgewerkt klooster met een prachtige zuilengaanderij. Terwijl de fietsen op de volgwagen worden geladen, genieten we van een uitgebreide lunch in La Capilla, een bekend restaurant in Zaachila, op een half uurtje rijden van ons hotel.
    De namiddag is vrij om de stad verder op eigen houtje te verkennen. Oaxaca is een stad die nog niet echt door het toerisme is ontdekt. De stad staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoed lijst: de kleine steegjes, de plaza’s vol met gezellige terrasjes, de huizen in alle kleuren van de regenboog, de koloniale gebouwen, de markten met hun vers Mexicaans eten, de kathedraal die in het midden van de stad pronkt…Murielle zal met enthousiasme advies geven over wat er allemaal te doen valt en waar je ’s avonds lekker kan gaan eten.
    Hotel Casa Del Sotano (B.L)
  • Dag 6

    De ochtend begint met een transfer van 1,5 uur naar het gehucht Cuajimoloyas, waar vandaag onze fietstocht begint. We doorkruisen de prachtige Sierra Norte van Oaxaca, een uitgestrekt en bosrijk gebied waar de lokale bevolking zich actief inzet om de biodiversiteit te behouden. Een van de initiatieven is het organiseren van communautair ecotoerisme, waarbij lokale gemeenschappen een centrale rol spelen bij het ontwikkelen en beheren van toeristische activiteiten in hun regio. Dit type ecotoerisme heeft als doel zowel een positieve impact op de natuur en het milieu als op de lokale gemeenschappen te hebben. Veel eigendommen behoren toe aan de gemeenschap, en er is een soort gemeenschapsdienst die ervoor zorgt dat de prachtige natuurlijke omgeving behouden en onderhouden blijft. Het is inspirerend om een succesvol alternatief te zien voor de sterk geprivatiseerde levensstijl die wij kennen in het Westen.
    We vertrekken op 3185 meter boven zeeniveau om te eindigen in Carrizal, gelegen op 2000 meter hoogte. Na een kort stukje asfalt gaat de weg over in een brede zandweg door een bos vol sparren en dennenbomen. Naarmate we dalen wordt de omgeving meer en meer open en hebben we prachtige zichten op de omliggende bergketen. We eindigen de ochtend, na een lange afdaling, bij de forellenkwekerij van Juana. Terwijl we genieten van een drankje wordt de forel gevangen, gekuist en ter plekke op een houtvuur klaar gemaakt. Een heerlijk vers middagmaal. Na deze uitgebreide lunch nemen we de volgwagen naar de eenvoudige maar gezellige cabañas.
    Cabañas Carrizal. (B.L.D)

  • Dag 7

    We maken kort gebruik van de volgwagen tot net voor het bijna 600 meter hoger gelegen dorp Benito Juarez, waar vandaag onze fietstocht begint. Onze route voert ons voornamelijk over verharde zandwegen met prachtige panoramische uitzichten over de vallei. Het eerste gedeelte omvat wat klimmen door de bossen, gevolgd door een heerlijke afdaling tot het Zapoteekse dorp Teotitlán del Valle, bekend om zijn eeuwenoude tapijtenindustrie. We brengen een bezoek aan de weverij van Josefina en haar familie, waar ze ons tonen hoe ze wol spinnen, draden op natuurlijke wijze kleuren met extracten van verschillende soorten fruit en groenten, en tapijten weven volgens oude technieken. Na dit bezoek maken we een tussenstop bij een mezcal-fabriek, waar we het ambachtelijke proces van het maken van dit heerlijke cactussendrankje kunnen bewonderen.
    De laatste 20 km van de dag fietsen we door de open vallei, van dorp naar dorp. We maken een laatste stop in San Jerónimo de Tlacochahuaya om een bezoek te brengen aan een 16de-eeuwse kerk, waar we een prachtig eeuwenoud orgel kunnen bewonderen. Onze eindbestemming voor de dag is het dorp Santa María del Tule, bekend om een eeuwenoude, reusachtige ahuehuete-boom die schittert op het Centrale Plein. In de namiddag nemen we de volgwagen naar Oaxaca voor onze laatste overnachting in deze stad. In de namiddag nemen we de volgwagen terug naar Oaxaca, waar we een douche nemen, afscheid nemen van ons Oaxaca-team en nog wat kunnen relaxen in de stad alvorens de nachtbus te nemen naar Chiapas.
    ADO nachtbus (B.L)

  • Dag 8

    De staat Chiapas is bijzonder aantrekkelijk. Niet alleen zijn er tal van Maya-sites, verscholen in de jungle, maar we leren ook de hedendaags Maya’s kennen, die nog steeds tal van oude tradities en gewoontes in stand houden. De natuur in deze staat is verbluffend. We vinden er nevelwoud en tropische jungle met turquoise rivieren, meren en watervallen.
    San Cristobal de las Casas, een stad doordrenkt van koloniale charme en levendige kleuren, weet haar bezoekers te betoveren met een unieke bohemien atmosfeer. Je vindt er kleurrijke huizen, gezellige pleintjes, knusse straten en erg veel gezellige barretjes. Vandaag houden we het rustig en heb je de kans wat te slenteren door de stad op zoek naar mooie souvenirs.
    Hotel Parador Margarita (B)

  • Dag 9

    Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende Indiaanse omgeving van San Cristobal en houden halt bij twee Tzotzil dorpen: San Juan Chamula en Zinacantan, twee oude Maya-dorpen. We fietsen over een combinatie van verharde zandwegen en gebroken asfaltbanen naar het eerste dorp San Juan de Chamula. In dit dorp gelden de inheemse collectieve ‘usos y costumbres’ (lokale gebruiken en gewoontes). Het is de Spaanse kolonisten destijds niet gelukt het hier voor het zeggen te krijgen en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid. Na een korte stop aan het kerkhof bezoeken we de kerk en zijn getuige van allerlei vreemde ceremonies. Dit vormt een levendig bewijs van hoe de ziel en geloofspraktijken van de oude Maya’s behouden zijn gebleven, zij het vermengd met elementen uit het katholicisme.
    Na deze eerste fascinerende kennismaking met de eeuwenoude Maya tradities fietsen we naar het volgende dorp. Ook dit deel van de fietstocht gaat over een combinatie van asfalt en goed verharde zandwegen, steeds klimmend en dalend door de bergachtige omgeving van San Cristobal. Af en toe zijn er erg steile stukjes weg, maar deze beklimmingen zijn niet lang en vallen makkelijk, te voet, met de fiets aan de hand, te overbruggen. Verspreid over de velden zien we verschillende serres, waarin men de kleurrijke bloemen teelt die worden gebruikt tijdens verschillende ceremonies. Bij het binnenrijden van Zinacantan valt meteen op dat de plaatselijke vrouwen erg kleurrijk zijn gekleed. Het dorp is dan ook befaamd vanwege de vele textielweverijen. We brengen een bezoek aan het huis en de werkplaats van Magdalena, samen met haar vier dochters. Terwijl we de keuken verkennen bereidt de familie ons een eenvoudige lekkere lunch van tortilla’s. Na dit middagmaal toont Magdalena ons hoe ze met het traditionele heupweefgetouw prachtige sjaals, tapijtjes, kussenslopen enz. maakt. In de namiddag fietsen we terug naar San Cristobal, waar je kan genieten van een aangenaam terrasje en de bijzondere gezellige bohemien sfeer van de binnenstad.
    Hotel Parador Margarita (B.L)
  • Dag 10

    We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden met de volgwagen naar het Indiaanse dorp Amatenango del Valle. Ook hier zijn de dames weer erg kleurrijk en mooi gekleed. Terwijl we het pottenbakatelier van Albertina bezoeken worden buiten de fietsen klaar gezet. We fietsen nog even langs het kerkplein om vervolgens over een zandweg door de maïsvelden het dorp uit te rijden. De weg gaat over in een goede, rustige asfaltbaan die we gedurende een 20 km volgen (hoofdzakelijk bergaf). Éénmaal door het dorp Villa las Rosas fietsen we terug over een verhard zandpad. Er volgt een prachtig stuk door de suikerrietvelden, erg mooi om te fietsen, maar hier en daar moeten we wel opletten voor de wat grotere stenen verspreid over de weg. We rijden tot het erg kleurrijke dorp Socoltenango, waar we stoppen voor een picknicklunch onder de bomen op het centrale plein. In de namiddag fietsen we verder door de suikerrietvelden. We eindigen deze mooie fietsdag langs een smal kanaaltje en kunnen in de verte voor het eerst de machtige watervallen van El Chiflon bewonderen. Bij aankomst aan de Sociedad Cooperativa Cascadas El Chiflon installeren we ons in de comfortabele bungalows, naast de rivier. ‘s Middags kun je hier een duik nemen, een wandeling maken langs diverse watervallen, en voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om via een tokkelbaan terug naar het park te glijden.
    Bungalows een de watervallen van Chiflon (B.L)

  • Dag 11

    Onze bestemming voor vandaag zijn de Meren van Montebello, een bosrijk gebied met ongeveer zestig meren in verschillende tinten, variërend van azuurblauw tot smaragdgroen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lichtinval.
    Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen tot de archeologische site van Chincultik, een minder gekende maar complete Maya stad, gelegen in de bergen van de Sierra Madre. Van hieruit volgt een kleine transfer van 10 km tot het beginpunt van onze fietstocht in Lazaro Cardenas. We fietsen over een verharde zandweg zo’n 14 km door een landbouwgebied met voornamelijk maisvelden tot het dorp El Triunfo. Bij het verlaten van het dorp verandert de omgeving en rijden we over een verharde zandweg door mooie uitgestrekte bossen. Onderweg houden we halt voor een picknick. Eindpunt is het meer van Esmeralda.
    Van hieruit nemen we kort de volgwagen naar het meer van Tziscao waar we overnachten in eenvoudige houten huisjes.
    Bungalows aan het meer van Tziscao (B.L.D)
  • Dag 12

    Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het uitkijkpunt over de Cinco Lagos. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over de felblauwe meren worden de fietsen klaar gezet. Na een kort stukje fietsen over een slingerende asfaltweg door donkere naaldbossen gaat de weg over in een verharde zandweg. Vrij snel veranderden de kleuren van het landschap van donkergroen naar het tropische frisgroene en bemerken we de eerste bananenbomen aan de kant van de weg. We fietsen door kleine dorpjes en de omgeving wordt meer open. Kenmerkend voor dit deel van Mexico is de biologische manier van koffie kweken waarbij men de koffiestruiken plant in de natuurlijke schaduw tussen de bananenbomen en maisstengels. Dit is een landbouwtechniek die bekendstaat als ‘schaduwkoffieteelt’, een duurzame en ecologische aanpak van koffieproductie waarbij koffieplanten worden geïntegreerd in een natuurlijk ecosysteem.
    Vlak voor het dorp Rio Blanco is er een pittige afdaling van een 3 km over een onverharde weg in erg slechte staat. Er is echter steeds de assistentie van de volgwagen en je kan indien gewenst dit stukje in de wagen afleggen. Toegekomen in het dorp stoppen we bij de lokale bakker gerund door vrouwen voor een eenvoudige, lekkere lunch. Na dit middagmaal nemen we de volgwagen naar het gehucht Nuevo Huixtan. Er volgt een sportieve maar erg mooie tocht naar de volgende overnachtingsplaats. De laatste 10 km vlakt de route wat af en fietsen we langs de helder turquoise blauwe Santo Domingo rivier tot aan de lodge. Deze is uniek gelegen aan de rand van de jungle naast de klaterende waterval van Las Nubes.
    Ecolodge Las Nubes (B.L)
  • Dag 13

    Na het ontbijt, op het terras aan de watervallen, maken we ons klaar voor de fietstocht, een mooie lus door de jungle en langs kleine gehuchtjes. Via een hangbrug gaat het over de rivier recht de Lacandona jungle in. We fietsen 9 km door de brousse, over een verharde zandweg, deels langs de rivier in het gezelschap van het vrolijk getjilp van kleurrijke vogels. Hierna volgen een 3 km over een asfaltweg tot het gehucht Maravilla Tenejapa. Van hieruit gaan we opnieuw 6 km over een verharde zandweg tot het dorp Loma Bonita. We steken de rivier opnieuw over en voltooien onze lus via hoofdzakelijk onverharde wegen, terug naar Las Nubes.
    Ecolodge Las Nubes (B.L)

  • Dag 14

    Vandaag staat een langere transfer op het programma en rijden we met ons busje naar de stad Ocosingo, gelegen in een vruchtbare vallei. Rond de middag houden we onderweg halt in het mooie koloniale stadje Comitán de Dominguez waar we lunchen op een terrasje. In de namiddag is het nog een kleine 3 uur rijden naar ons hotel. Nadat we geïnstalleerd zijn kunnen we relaxen aan het zwembad of een heerlijke koffie drinken op het plein.
    Hotel Ex Hacienda La Ilusion (B.L)

  • Dag 15

    We vertrekken per fiets aan het hotel. Bij het verlaten van de stad gaat de weg over in een goed onverharde pad en rijden we gedurende 14 km langs en door verschillende ranchos (boerderijen). Onderweg genieten we van prachtige vergezichten en doorkruisen een unieke vegetatie, aangezien de vallei met een gemiddelde hoogte van 900 meter fungeert als een overgangszone tussen de jungle en de bergen van Chiapas. We fietsen tot de site van Toniná, met zijn magische maya-tempels gebouwd tegen en op een natuurlijke berg.  Hier verfrissen we ons met een pozole, een frisse cacao-drank en genieten van een lichte lunch. Ter info: de site is sinds eind 2023 gesloten wegens een dispuut met de grondeigenaar waarop de site zich bevindt. Als de site terug opent én er voldoende tijd is brengen we een bezoek. Reken op een 2 uur hiervoor. We eindigen het fietsgedeelte over een 16 km asfalt terug naar de stad van Ocosingo. We stappen over in de volgwagen en rijden naar Palenque, waar we tegen de avond toekomen. Als de tijd het toelaat, stoppen we onderweg nog even aan de watervallen van Agua Azul, om te genieten van een verfrissende duik. 
    Hotel La Aldea (B.L)

  • Dag 16

    ’s Ochtends bezoeken we uitgebreid de site van Palenque.
    Palenque is zonder twijfel de meest verfijnde maya-stad. Zowel de architecturale stijl als de afwerking van de gebouwen met zijn vele details maken van deze site een juweel, ook al omwille van de ligging in de weelderige, altijd groene jungle. Dankzij de goed bewaarde teksten (op de muren van de gebouwen oa) weten we heel wat van de geschiedenis van deze stad. De site herbergt indrukwekkende Maya-ruïnes, waaronder de Tempel van de Inscripties, die het graf van de machtige koning Pakal herbergt. De site staat bekend om zijn prachtige architectuur, met fijn uitgehouwen inscripties en paleisstructuren, en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de oude Maya-beschaving. Murielle, is naast fietsbegeleidster, ook historische gids en zal je dus meenemen in de waan van deze site… Na het bezoek keren we terug naar ons hotel waar je lekker kan lunchen en genieten van het mooie zwembad in de exotische tuin van het hotel.
    ’s Avonds plannen we een afscheidsmaal in een leuk restaurant met life muziek vlakbij het hotel.
    Hotel La Aldea. (B.D)

  • Dag 17 en 18

    Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Villahermosa voor de terugvlucht via Mexico naar België, waar we dag 18 toekomen.
    (B)

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Mexico is tegelijk heel toegankelijk en hip als toch ook nog heel authentiek. De natuur is overweldigend en zéér afwisselend. De inwoners maken Mexico tot een geweldig land. Ze zijn zéér autonoom en daardoor nog weinig aangetast door de Westerse Wereld. In de kleinere steden en op het platteland zijn de mensen erg open, praten graag en houden ervan contact te leggen met geïnteresseerde toeristen. We verkennen de stad Mexico en de minder bezochte staten Oaxaca en Chiapas. Het is geen klassieke reis door Mexico maar vanzelfsprekend bezoeken we in de betrokken staten ook de historische sites. De reis is een combinatie van gezellige steden, veel natuur, veel contact met de lokale bevolking, zowel de man in de straat als met de Indianen, afgewisseld met voldoende cultuur, dit alles door een stuk minder gekend Mexico!

Veel van het fietstraject gaat op en neer en regelmatig worden we geconfronteerd met minder goede en oneffen ondergrond. Het is een reis voor fietsers die niet bang zijn van af en toe wat sportieve uitdaging. Hou er ook rekening mee dat er af en toe steilere afdalingen overbrugd moeten worden. Enige mountainbike ervaring is zeker een pluspunt voor deze reis.
Steeds heb je de assistentie van de volgwagen en de reis is zo opgemaakt dat je eventueel ook stukken vanuit de volgwagen perfect kan beleven.

De veiligheid in Mexico komt vaak negatief in de pers, maar we reizen in een veilig gebied en vermijden die streken waar er al gevaar zou kunnen zijn. De veiligheid van onze reizigers is nog steeds onze eerste prioriteit.

ACCOMMODATIES

Tijdens de Mexico reis verblijf je in een combinatie van verschillende overnachtingstypes.
We verblijven 12 nachten in hotels en 4 nachten in cabañas.
In de steden verblijven we in charmante hotels met een goede ligging.

De cabañas zijn uitstekend voorziende berghutten, met eigen sanitair en vaak ook voorzien van een open haard. Deze maken deel uit van een ecologische coöperatie en op die manier ondersteunen we de lokale bevolking om de natuurlijke eigenheid van het gebied te bewaren.

In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte overnachtingsplaatsen vermeld.

Zijn bepaalde plaatsen volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter alternatief voorzien.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen een lokale Engelstalige fietsgids én een Belgische reisbegeleider.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud  en de technische ondersteuning van de fietsen.

De Nederlandstalige begeleidster, die reeds jaren in Mexico woont, staat in voor het goede verloop van de reis en regelt al de praktische zaken ter plaatse. Zij zorgt voor een fijne groepsdynamiek in samenwerking met de plaatselijke medewerkers. Haar enthousiasme over Mexico en vooral ook kennis die ze heeft over de verschillende indianengemeenschappen is fascinerend en zal ze graag met je delen. Door haar spontane manier van zijn opent ze deuren en legt contacten met mensen onderweg die deze reis zéér bijzonder maakt.

Dankzij dit bijzondere team beleef je ‘meer’ Mexico!

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

In de reis zijn 14 middag en 6 avondmalen inbegrepen.
De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.
Je krijgt bij het eten wel regelmatig een lekker en fris agua de sabor (natuurlijke limonade gemaakt met vers fruit).

De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities, de laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaans fastfood. De restaurants en eethuizen in de grote steden hebben zich volledig aangepast aan de Europese en Amerikaanse eetgewoonten.
Het hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken is maïs, hoofdzakelijk verwerkt in de tortilla’s en taco’s. De meeste gerechten zijn niet scherp gekruid, maar steeds vindt u op tafel een potje sauce, vers gemaakt van ui, tomaat en chilipeper.
Tijdens de reis proberen we zo vaak mogelijk te eten in kleine, lokale restaurantjes, waar men nog de klassieke Mexicaanse keuken serveert. Je kan echter steeds een Westerse variant van het eten bestellen.

Een traditioneel ontbijt bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room. Vooraf drinkt men vaak een wat slappe koffie waar men zoete broodjes in dopt.
Voor het middagmaal voorzien we een picknick met vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), tortillas, tomaten, avocado, kaas, of eten in een restaurant onderweg.
Afhankelijk van het programma eten we ’s avonds in een plaatselijk restaurant, bij mensen thuis of heb je in de steden, keuze uit tientallen restaurants, waar men ook meer Westers eten serveert.

Bij het eten drinkt men vaak water, aangelengd met het beschikbare fruit. Heerlijk verfrissend en gezond. Ook koffie en thee zijn steeds verkrijgbaar.
In de staat Oaxaca serveert men voor het ontbijt vaak een warme chocolademelk. De traditionele Oaxaca chocomelk wordt op verschillende manieren bereid, maar het meest bekend is met suiker, kaneel en amandelen.
Ook bier is volop verkrijgbaar. De klassieke Mexicaanse bieren als Corona, Sol, Presidente bevatten de typisch Mexicaanse grondstoffen mais en/of rijst en weinig hop. Deze bieren hebben een zeer lichte, zachte smaak.
Wijn is minder beschikbaar. Je kan in Mexico ook sterke drank vinden zoals er zijn Mezcal en Tequila (beide gemaakt van het sap van de agaveplant) en de verschillende klassieke cocktails.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

De lokale munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Pesos in omloop.
In Mexico zijn er volop mogelijkheden om geld af te halen met een bankkaart met Cirrus of Maestro logo. Zorg er echter ook voor dat je een bedrag aan contante euro’s bij je hebt voor het geval een geldautomaat niet functioneert. Met een creditcard kan je bij sommige banken geld opnemen en je kan ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 4-5 dollar per persoon / per dag voor de fietsbegeleider en 2-3 dollar per persoon / per dag voor de chauffeurs.

Budget: het merendeel van maaltijden zijn inbegrepen in de prijs.

Richtprijzen op restaurant:

* avondmaal: 120 tot 300 pesos (in toprestaurant)

* fles water: 10 tot 12 pesos

* frisdrank: 10 tot 20 pesos

* pintje: 30 tot 50 pesos

* fles lokale wijn: 200 tot 250 pesos

Fooienpot: dit onderwerp wordt in detail besproken tijdens de vertrekvergadering.
Vrijblijvend: de begeleider zal in het begin van de reis voorstellen per persoon een bepaald bedrag (meestal tussen de 35 en 50 euro) in een fooienpot te stoppen. Dit bedrag vertegenwoordigt de tips voor de mensen onderweg, zijnde fooien voor de dragers op de luchthaven, bagagedragers in de hotels, fooien voor de mensen onderweg, etc…
Een eventuele fooi voor de begeleiders (gezien dit een persoonlijke keuze is) wordt niet betaald uit deze pot.

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

Het niveau van de medische zorg in Mexico is hoog. Openbare ziekenhuizen kampen echter vaak met te weinig personeel en middelen waardoor de kwaliteit van de behandeling vaak matig is. In geval van medische noodzaak zullen we steeds trachten een privaat hospitaal te consulteren.

Wij adviseren op te letten met het kraantjeswater en steeds flessenwater te gebruiken om uw tanden te poetsen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Nederlandstalig begeleide groepen bestaan hoofdzakelijk uit Belgen.

Voor deze reis gaan we van 10 tot 12 reizigers. De reis kan doorgaan vanaf 8 personen maar dan is er een kleine toeslag per persoon. We bekijken dit reis per reis.

We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

Zowel in Mexico Stad, als in de staat Oaxaca als in Chiapas beschikken we over huurfietsen van erg goede kwaliteit, afgestemd op uw lichaamslengte.

In Mexico Stad zijn dit stadsfietsen.
In de staten Oaxaca en Chiapas zijn dit mountainbikes (Orbea en Giant) met een wielmaat van 27.5 tot 29 inch. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Dit type mountainbike maakt het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Tijdens de Mexico reis kan je op aanvraag een goede e-bike huren (toeslag)

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Op onze groepsreizen naar Mexico is de minimumleeftijd 18 jaar.

KLIMAAT

Omdat Mexico een groot land is die ook nog eens onder invloed staat van de Grote Oceaan aan de westelijke kant en de Golf van Mexico en Caribische Zee in het oosten zijn er veel verschillende klimatologische omstandigheden. Grote delen van Mexico kunnen ingedeeld worden binnen de tropische en subtropische klimaattypes.

De temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar. Tot ongeveer 800 meter heerst er een heet en vochtig klimaat, met temperaturen die makkelijk op kunnen lopen tot boven de 30 graden. Daarboven tot ongeveer 1600 meter is er een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 16 graden en 25 graden en nog hoger begint het koele klimaat, waar het ‘s nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Vooral in de laatste zone zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot.

Globaal zijn er twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van november tot en met april, en het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober.

REISDOCUMENTEN

Voor Mexico heb je een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.

SINGLES

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht.
Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur (dit is een reisvoorwaarde en dus geen reden om een reis te annuleren).
Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfel programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERLENGINGEN

Deze reis kan perfect verlengd worden bv. aan een strand in Yucatan.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

VERTREKVERGADERING

Een paar weken vóór vertrek organiseren we voor de Nederlandstalige groepen een vertrekvergadering waar je de laatste informatie ontvangt en kan kennismaken met je medereizigers.

VERVOER EN VLUCHTEN

In Mexico reizen we met een veilige volgwagen waar je gemiddeld 1.5 zitplaats hebt per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.
De vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

2024

30 november Brussel Amsterdam vertrek om 10h45, aankomst om 11h40
30 november Amsterdam Mexico City vertrek om 14h30 aankomst om 19h35

16 december Villahermosa Mexico City
16 december Mexico City Parijs vertrek 23h05 aankomst 16h20 op 17 december
17 december Parijs Brussel Zuid vertrek 18h07 aankomst 19h43 (trein)

VERZEKERING

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Midden Amerika

  • Engelstalige groepsreis

    Havana naar Havana

    Cuba

    vanaf 2.720 euro

    15 dagen

    Bekijken
  • Nederlandstalige groepsreis

    Havana naar Havana

    Cuba

    vanaf 3.900 euro

    16 dagen

    Bekijken
  • Individuele reis

    Havana naar Havana

    Cuba

    vanaf 1.990 euro

    15 dagen

    Bekijken
  • Oaxaca Reis naar Mexico met FLy and BiKE

    Individuele reis

    Mexico Chiapas

    Mexico

    vanaf 1.840 euro

    10 dagen

    Bekijken
  • Individuele reis

    Mexico Oaxaca

    Mexico

    vanaf 1.325 euro

    6 dagen

    Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties