Havana naar Havana

 • 10 tot 15 reizigers

 • 16 dagen

 • 10 fietsdagen

 • 509 km

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
Kamertype*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

  • Reis in klein Nederlandstalig gezelschap
  • Verken Havana zowel per fiets als te voet, de bruisende en kleurrijke hoofdstad van Cuba
  • Fietsen door de dramatische vallei van Viñales met zijn spectaculair karstgebergte
  • Maak kennis met de rijke geschiedenis van Santa Clara inclusief bezoek aan het mausoleum van Che Guevara
  • Dans en geniet van de sfeer in Trinidad, werelderfgoed ten top
  • Maak gebruik van de beste huurfietsen in Cuba geïmporteerd uit de UK
  • Leer alles over dit unieke land en zijn geschiedenis
  • Fietsen in Cuba geeft je de kans om in direct contact te komen met de vriendelijke en gastvrije Cubaanse bevolking ook in landelijke gebieden
 • Inbegrepen:
  internationale vluchten, taksen bij vertrek, transfers van en naar de luchthaven, 14 overnachtingen in kamer met ontbijt, 11 middag- en 4 avondmalen, Engelstalige fietsgids, Nederlandstalige begeleiding, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, water tijdens het fietsen, vertrekvergadering, hoteltaksen en garantiefonds.

 • Prijs éénpersoonskamer: 375 euro

   

Programma

 • Dag 1

  We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Havana. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en in een half uurtje naar ons hotel in Miramar, een buitenwijk van Havana, gebracht.
  Memories Miramar Hotel 

 • Dag 2

  In de ochtendkoelte maken we kennis met de fietsgids en verdelen de fietsen. Na een uitgebreide test en eventueel kleine aanpassingen aan de fiets vertrekken we voor een fiets- wandeltocht door de verschillende stadswijken van Havana. We verkennen de welgestelde Miramar wijk uit de jaren 50, de thuishaven van de meest opvallende 20ste eeuw architectuur uit Havana. Naast de prachtige neoklassieke villa’s, waarvan vele nu ambassades zijn, is de zéér opvallende architectuur van de Russische ambassade een wat vreemd landmerk. Vervolgens rijden we door het Parque Metropolitano naar de wijk Nieuw Vedado, waar vandaag vooral de middenklasse van Havana woont. We stoppen aan de Plaza de la Revolucion, door Vedado naar het gekende Hotel Nacional, dat onderdak bood aan menig beroemdheid, waaronder Winston Churchill en verschillende leden van de maffia. We fietsen verder naar het Capitolio, een copy van het Capitool in Washington. Over de Paseo de Marti (het Prado) passeren we het oude treinstation (nu een overdekte markt) naar het Plaza de Armas waar we de fietsen achterlaten en de oude stad verder verkennen te voet. Na een lekkere lunch in een lokaal restaurant fietsen we in de late namiddag via de Malécon boulevard terug naar het hotel.
  Memories Miramar Hotel (B.L.D)

 • Dag 3

  Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de drukte van Havana en nemen de volgwagen naar de buitenwijken van de stad Mariel, een 50 km ten Westen van Havana. Hier stappen we op de fiets en rijden via een rustige weg richting Las Terrazas, een ecologisch project opgericht in de jaren ’70 en door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Na een 15-tal km verlaten we de hoofdweg en slaan af op een zéér afgelegen secundaire weg. Het wegdek is in erg slechte staat met putten en deels opgebroken asfalt, maar de machtige vergezichten en mooie, tropische omgeving doen dit snel vergeten. De tocht gaat verder op en neer tot de ingang van Las Terrazas. Door het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat het gebied ook wel bekend als ‘de regenboog van Cuba’. De witte huizen met kleurrijke daken zijn omringd door vijvers en tuinen met varens, orchideeën en andere bloemen. We bezoeken uitgebreid het unieke project en genieten van een lekker biomiddagmaal op een terras met mooi zicht op een meer. Na de lunch bezoeken we de warmwaterbronnen aan de Rio San Juan en kan je je wagen aan een death ride boven en over de glinsterende meren. Afhankelijk van de zin van de groep en het uur van de dag nemen we de fiets of volgwagen naar het dorpje Soroa.
  Villa Soroa (B.L)

 • Dag 4

  We verlaten in de ochtendkoelte het hotel en fietsen door het dorp van Soroa richting de opvallend kalme autostrade. Aan de overzijde van de brug slaan we rechtsaf op de erg rustige carretera central. Door het licht heuvelend landschap fietsen we van dorpje naar dorpje met als bestemming het ingeslapen dorp San Diego de los Baños. Hier toegekomen plannen we de lunch en nemen de volgwagen naar de hoofdstad van de Cubaanse sigarenindustrie: Piñar del Rio.
  Hotel Vuelta Abajo Pinar del Rio (B.L)

 • Dag 5

  Vandaag staat alles in het teken van de tabaksindustrie. We fietsen via San Juan (met zéér opvallende kerk) op en neer naar de Alejandro Robaina’s tabaksplantage, één van de gekendste tabaksboeren uit Cuba en de enige plantage die uitsluitend tabak verbouwt voor het eigen merk. Dit merk is in 1977 ontstaan als eerbetuiging aan de legendarische patriarch Don Alejandro, vaak aangeduid als ‘de peetvader van de Cubaanse tabak’. Na een uitgebreid bezoek aan de tabaksvelden fietsen we over kleine landwegen naar La Gaubina, een veeboerderij gelegen aan een meertje, waar we verwacht worden voor een typische Cubaanse maaltijd. In de namiddag rijden we met de volgwagen naar het plattelandsdorp Viñales waar we voor twee nachten te gast thuis bij mensen in hun casa particular.
  ‘s Avonds koken zij een heerlijk avondmaal met de beperkte middelen aanwezig. Later op de avond heb je nog voldoende tijd dit kleine dorp te verkennen en al dan niet een danspasje te placeren in één van de lokale barretjes.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 6

  Na het ontbijt nemen we de fiets en rijden op en neer door het unieke landschap van de groen begroeide mogotes (oude rotsen). Na ongeveer 20 km slaan we af en krijgen we de eerste zichten op de prachtige azuurblauwe zee. Eindbestemming vandaag is het witte strand van Cayo Jutias, gelegen op een klein eilandje dat via een smalle dam verbonden is met de kust. We genieten de rest van de dag aan het strand en nemen ’s avonds de volgwagen terug naar Viñales.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 7

  Deze ochtend staat een langere transfer naar Santa Clara op het programma, reken op een zes uur rijden. Onderweg houden we regelmatig halt om wat meer uitleg te krijgen over het dagelijkse leven van de Cubanen en stoppen we ook onderweg voor ene picknick lunch in de schaduw van een boom. We verwachten aan te komen in de historisch stad in de late namiddag.
  Hotel La Granjita or Caneyes. (B.L)

 • Dag 8

  Deze ochtend bezoeken we het Che Mausoleum, een gigantisch gedenkteken én de officiële rustplaats van Che sinds zijn stoffelijke resten in 1997 vanuit Bolivia naar Cuba werden gebracht. Gelegen op het indrukwekkende Plaza de la Revolucion belichaamt dit indrukwekkende mausoleum de Cubaanse revolutie én haar erfenis. Vanuit Santa Clara rijden we met de volgwagen naar het prachtige Topes de Collantes, een natuurpark in de bergen boven Trinidad, bezaaid met magische watervallen en koele poelen. Bij aankomst maken we een mooie wandeling langs het Guanayara pad door het ongerepte tropische bos met wel 100 verschillende soorten varens en meer dan 40 soorten orchideeën. Na een verfrissende duik in het verkoelende water van een waterval gaan we eten in de hacienda van La Galleda. In de namiddag rijden we in een half uurtje naar Trinidad, waar we twee nachten te gast zijn in een mooie casa particular in het oude centrum van de stad. We genieten van een heerlijke huisgemaakte maaltijd in Casa de Alberto voordat we eropuit trekken om het bruisende nachtleven van Trinidad te verkennen.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 9

  ‘s Ochtends fietsen we naar Playa Ancon, het populaire strand van Trinidad gelegen op een landtong een 10 km buiten de stad. Na een verfrissende zwemstop rijden we via de vissersplaats La Boca terug naar ons gastverblijf. In de namiddag ben je vrij Trinidad verder op eigen houtje te verkennen. In 1988 werd dit juweel aan de Cubaanse kroon uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Unesco. Maak een wandeling door de geplaveide straatjes, bezoek enkele van de vele musea van de stad en adem de bijzondere sfeer van dit perfect bewaard gebleven koloniale marktstadje in. ‘s Avonds is een bezoek aan de Casa de la Trova en musica zeker aan te bevelen. Gezeten op de trappen van het plein aanschouw je onder het genot van een drankje het lokale nachtleven. Met plezier zal men je de danspassen van de salsa aanleren.
  Casa Particular (B)

 • Dag 10

  Met schitterende zichten op de Caraïbische Zee fietsen we licht op en neer richting Cienfuegos. Net voor we toekomen in de universiteitsstad stoppen we aan de uitgestrekte, prachtige botanische tuinen. Je vindt er niet minder dan 2000 verschillende plantensoorten, waaronder meer dan 400 soorten orchideeën. Na een lunch in de tuin, rijden we door naar Cienfuegos, de parel van het zuiden.
  Bij aankomst wandelen we door het Parque José Marti met het prachtige Teatro Tomas Terry en brengen nog een bezoek aan de kathedraal.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 11

  We nemen afscheid van Cienfuegos en gaan landinwaarts naar de kleine stad Navarra waar de fietsrit van vandaag begint. In Playa Giron houden we een eerste maal halt. Na kennis te hebben gemaakt met een stukje geschiedenis over de invasie in Varkensbaai  (de mislukte invasie van de Varkensbaai in 1961 verwijst naar de Amerikaanse geheime operatie waarbij Cubaanse ballingen probeerden Fidel Castro’s regering omver te werpen, maar uiteindelijk werden verslagen door de Cubaanse troepen, wat leidde tot een diplomatieke crisis tussen de Verenigde Staten en Cuba) vervolgen we onze tocht langs de prachtige kust naar Caleta Buena waar we stoppen voor het middagmaal. We genieten van het strand en de mooie omgeving voor we de volgwagen nemen naar Playa Larga, onze overnachtingsplaats vandaag.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 12

  Deze ochtend beginnen we met een transfer naar het stadje Jaguey Grande waar we terug op de fiets stappen. We fietsen door citrus plantages en via het gehucht Pedro Betancourt naar onze lunchstop in finca Coincidentia, een charmante wat excentrieke organische boerderij. We genieten van een lekker en zeker ook gezond middagmaal, geserveerd in ceramische borden, gemaakt door de boer zelf. Na deze lekkere maaltijd bezoeken we uitgebreid de boerderij en stappen we terug op de fiets. De fietsdag eindigt met een transfer naar de havenstad Matanzas, ook wel bekend als de ‘stad van de vele bruggen’ gezien er drie rivieren door de stad lopen en in de zee uitmonden. Matanzas heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van twee Cubaanse dansen, de Rumba en de Danzon alsook van verschillende religies van Afrikaanse afkomst, waardoor het een essentiële bijdrage levert aan de Afro-Cubaanse cultuur. Deze interessante stad wordt door velen onterecht overgeslagen in een reis door Cuba!
  Velasco Hotel (B.L)

 • Dag 13

  We vertrekken per fiets aan het hotel. Het eerste deel van de fietstocht kan het wat drukker zijn tot we afslaan naar het kleine stadje Ceiba Mocha. Van hier fietsen we omhoog door de Picadura vallei met prachtige vergezichten, terug afdalend naar het bijzonder mooie strand van Jibacoa, waar we halt houden voor een middagje strand. We plannen hier een bbq-lunch, all-inclusive drankjes en natuurlijk een duik in de zee! Na een ontspannende middag op het strand gaan we op tijd terug naar Havana voor een avondje uit.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 14

  Vrije dag te Havana. Als je moe bent van je 2 weken fietsen, kan je een dagpas kopen om te ontspannen aan het zwembad van het hotel Nacional. (optioneel). De begeleiders zullen je graag adviseren in wat bijzondere bezienswaardigheden.
  Casa Particular (B)

 • Dag 15 en 16

  Na het ontbijt plannen we nog een wandeltocht door het historische, verkeersvrije centrum van Oud Havana. ‘s Avonds nemen we de volgwagen naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel waar we dag 16 toekomen.
  (B)

 • Dag 1

  We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Havana. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en in een half uurtje naar ons hotel in Miramar, een buitenwijk van Havana, gebracht.
  Memories Miramar Hotel 

 • Dag 2

  In de ochtendkoelte maken we kennis met de fietsgids en verdelen de fietsen. Na een uitgebreide test en eventueel kleine aanpassingen aan de fiets vertrekken we voor een fiets- wandeltocht door de verschillende stadswijken van Havana. We verkennen de welgestelde Miramar wijk uit de jaren 50, de thuishaven van de meest opvallende 20ste eeuw architectuur uit Havana. Naast de prachtige neoklassieke villa’s, waarvan vele nu ambassades zijn, is de zéér opvallende architectuur van de Russische ambassade een wat vreemd landmerk. Vervolgens rijden we door het Parque Metropolitano naar de wijk Nieuw Vedado, waar vandaag vooral de middenklasse van Havana woont. We stoppen aan de Plaza de la Revolucion, door Vedado naar het gekende Hotel Nacional, dat onderdak bood aan menig beroemdheid, waaronder Winston Churchill en verschillende leden van de maffia. We fietsen verder naar het Capitolio, een copy van het Capitool in Washington. Over de Paseo de Marti (het Prado) passeren we het oude treinstation (nu een overdekte markt) naar het Plaza de Armas waar we de fietsen achterlaten en de oude stad verder verkennen te voet. Na een lekkere lunch in een lokaal restaurant fietsen we in de late namiddag via de Malécon boulevard terug naar het hotel.
  Memories Miramar Hotel (B.L.D)

 • Dag 3

  Na een vroeg ontbijt nemen we afscheid van de drukte van Havana en nemen de volgwagen naar de buitenwijken van de stad Mariel, een 50 km ten Westen van Havana. Hier stappen we op de fiets en rijden via een rustige weg richting Las Terrazas, een ecologisch project opgericht in de jaren ’70 en door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Na een 15-tal km verlaten we de hoofdweg en slaan af op een zéér afgelegen secundaire weg. Het wegdek is in erg slechte staat met putten en deels opgebroken asfalt, maar de machtige vergezichten en mooie, tropische omgeving doen dit snel vergeten. De tocht gaat verder op en neer tot de ingang van Las Terrazas. Door het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat het gebied ook wel bekend als ‘de regenboog van Cuba’. De witte huizen met kleurrijke daken zijn omringd door vijvers en tuinen met varens, orchideeën en andere bloemen. We bezoeken uitgebreid het unieke project en genieten van een lekker biomiddagmaal op een terras met mooi zicht op een meer. Na de lunch bezoeken we de warmwaterbronnen aan de Rio San Juan en kan je je wagen aan een death ride boven en over de glinsterende meren. Afhankelijk van de zin van de groep en het uur van de dag nemen we de fiets of volgwagen naar het dorpje Soroa.
  Villa Soroa (B.L)

 • Dag 4

  We verlaten in de ochtendkoelte het hotel en fietsen door het dorp van Soroa richting de opvallend kalme autostrade. Aan de overzijde van de brug slaan we rechtsaf op de erg rustige carretera central. Door het licht heuvelend landschap fietsen we van dorpje naar dorpje met als bestemming het ingeslapen dorp San Diego de los Baños. Hier toegekomen plannen we de lunch en nemen de volgwagen naar de hoofdstad van de Cubaanse sigarenindustrie: Piñar del Rio.
  Hotel Vuelta Abajo Pinar del Rio (B.L)

 • Dag 5

  Vandaag staat alles in het teken van de tabaksindustrie. We fietsen via San Juan (met zéér opvallende kerk) op en neer naar de Alejandro Robaina’s tabaksplantage, één van de gekendste tabaksboeren uit Cuba en de enige plantage die uitsluitend tabak verbouwt voor het eigen merk. Dit merk is in 1977 ontstaan als eerbetuiging aan de legendarische patriarch Don Alejandro, vaak aangeduid als ‘de peetvader van de Cubaanse tabak’. Na een uitgebreid bezoek aan de tabaksvelden fietsen we over kleine landwegen naar La Gaubina, een veeboerderij gelegen aan een meertje, waar we verwacht worden voor een typische Cubaanse maaltijd. In de namiddag rijden we met de volgwagen naar het plattelandsdorp Viñales waar we voor twee nachten te gast thuis bij mensen in hun casa particular.
  ‘s Avonds koken zij een heerlijk avondmaal met de beperkte middelen aanwezig. Later op de avond heb je nog voldoende tijd dit kleine dorp te verkennen en al dan niet een danspasje te placeren in één van de lokale barretjes.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 6

  Na het ontbijt nemen we de fiets en rijden op en neer door het unieke landschap van de groen begroeide mogotes (oude rotsen). Na ongeveer 20 km slaan we af en krijgen we de eerste zichten op de prachtige azuurblauwe zee. Eindbestemming vandaag is het witte strand van Cayo Jutias, gelegen op een klein eilandje dat via een smalle dam verbonden is met de kust. We genieten de rest van de dag aan het strand en nemen ’s avonds de volgwagen terug naar Viñales.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 7

  Deze ochtend staat een langere transfer naar Santa Clara op het programma, reken op een zes uur rijden. Onderweg houden we regelmatig halt om wat meer uitleg te krijgen over het dagelijkse leven van de Cubanen en stoppen we ook onderweg voor ene picknick lunch in de schaduw van een boom. We verwachten aan te komen in de historisch stad in de late namiddag.
  Hotel La Granjita or Caneyes. (B.L)

 • Dag 8

  Deze ochtend bezoeken we het Che Mausoleum, een gigantisch gedenkteken én de officiële rustplaats van Che sinds zijn stoffelijke resten in 1997 vanuit Bolivia naar Cuba werden gebracht. Gelegen op het indrukwekkende Plaza de la Revolucion belichaamt dit indrukwekkende mausoleum de Cubaanse revolutie én haar erfenis. Vanuit Santa Clara rijden we met de volgwagen naar het prachtige Topes de Collantes, een natuurpark in de bergen boven Trinidad, bezaaid met magische watervallen en koele poelen. Bij aankomst maken we een mooie wandeling langs het Guanayara pad door het ongerepte tropische bos met wel 100 verschillende soorten varens en meer dan 40 soorten orchideeën. Na een verfrissende duik in het verkoelende water van een waterval gaan we eten in de hacienda van La Galleda. In de namiddag rijden we in een half uurtje naar Trinidad, waar we twee nachten te gast zijn in een mooie casa particular in het oude centrum van de stad. We genieten van een heerlijke huisgemaakte maaltijd in Casa de Alberto voordat we eropuit trekken om het bruisende nachtleven van Trinidad te verkennen.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 9

  ‘s Ochtends fietsen we naar Playa Ancon, het populaire strand van Trinidad gelegen op een landtong een 10 km buiten de stad. Na een verfrissende zwemstop rijden we via de vissersplaats La Boca terug naar ons gastverblijf. In de namiddag ben je vrij Trinidad verder op eigen houtje te verkennen. In 1988 werd dit juweel aan de Cubaanse kroon uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Unesco. Maak een wandeling door de geplaveide straatjes, bezoek enkele van de vele musea van de stad en adem de bijzondere sfeer van dit perfect bewaard gebleven koloniale marktstadje in. ‘s Avonds is een bezoek aan de Casa de la Trova en musica zeker aan te bevelen. Gezeten op de trappen van het plein aanschouw je onder het genot van een drankje het lokale nachtleven. Met plezier zal men je de danspassen van de salsa aanleren.
  Casa Particular (B)

 • Dag 10

  Met schitterende zichten op de Caraïbische Zee fietsen we licht op en neer richting Cienfuegos. Net voor we toekomen in de universiteitsstad stoppen we aan de uitgestrekte, prachtige botanische tuinen. Je vindt er niet minder dan 2000 verschillende plantensoorten, waaronder meer dan 400 soorten orchideeën. Na een lunch in de tuin, rijden we door naar Cienfuegos, de parel van het zuiden.
  Bij aankomst wandelen we door het Parque José Marti met het prachtige Teatro Tomas Terry en brengen nog een bezoek aan de kathedraal.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 11

  We nemen afscheid van Cienfuegos en gaan landinwaarts naar de kleine stad Navarra waar de fietsrit van vandaag begint. In Playa Giron houden we een eerste maal halt. Na kennis te hebben gemaakt met een stukje geschiedenis over de invasie in Varkensbaai  (de mislukte invasie van de Varkensbaai in 1961 verwijst naar de Amerikaanse geheime operatie waarbij Cubaanse ballingen probeerden Fidel Castro’s regering omver te werpen, maar uiteindelijk werden verslagen door de Cubaanse troepen, wat leidde tot een diplomatieke crisis tussen de Verenigde Staten en Cuba) vervolgen we onze tocht langs de prachtige kust naar Caleta Buena waar we stoppen voor het middagmaal. We genieten van het strand en de mooie omgeving voor we de volgwagen nemen naar Playa Larga, onze overnachtingsplaats vandaag.
  Casa Particular (B.L.D)

 • Dag 12

  Deze ochtend beginnen we met een transfer naar het stadje Jaguey Grande waar we terug op de fiets stappen. We fietsen door citrus plantages en via het gehucht Pedro Betancourt naar onze lunchstop in finca Coincidentia, een charmante wat excentrieke organische boerderij. We genieten van een lekker en zeker ook gezond middagmaal, geserveerd in ceramische borden, gemaakt door de boer zelf. Na deze lekkere maaltijd bezoeken we uitgebreid de boerderij en stappen we terug op de fiets. De fietsdag eindigt met een transfer naar de havenstad Matanzas, ook wel bekend als de ‘stad van de vele bruggen’ gezien er drie rivieren door de stad lopen en in de zee uitmonden. Matanzas heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van twee Cubaanse dansen, de Rumba en de Danzon alsook van verschillende religies van Afrikaanse afkomst, waardoor het een essentiële bijdrage levert aan de Afro-Cubaanse cultuur. Deze interessante stad wordt door velen onterecht overgeslagen in een reis door Cuba!
  Velasco Hotel (B.L)

 • Dag 13

  We vertrekken per fiets aan het hotel. Het eerste deel van de fietstocht kan het wat drukker zijn tot we afslaan naar het kleine stadje Ceiba Mocha. Van hier fietsen we omhoog door de Picadura vallei met prachtige vergezichten, terug afdalend naar het bijzonder mooie strand van Jibacoa, waar we halt houden voor een middagje strand. We plannen hier een bbq-lunch, all-inclusive drankjes en natuurlijk een duik in de zee! Na een ontspannende middag op het strand gaan we op tijd terug naar Havana voor een avondje uit.
  Casa Particular (B.L)

 • Dag 14

  Vrije dag te Havana. Als je moe bent van je 2 weken fietsen, kan je een dagpas kopen om te ontspannen aan het zwembad van het hotel Nacional. (optioneel). De begeleiders zullen je graag adviseren in wat bijzondere bezienswaardigheden.
  Casa Particular (B)

 • Dag 15 en 16

  Na het ontbijt plannen we nog een wandeltocht door het historische, verkeersvrije centrum van Oud Havana. ‘s Avonds nemen we de volgwagen naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel waar we dag 16 toekomen.
  (B)

Praktisch

AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Cuba verandert snel. Een goede reden om nu naar Cuba te reizen. We hebben onze route én overnachtingsplaatsen zo aangepast dat je optimaal kan genieten van het nog authentieke Cuba. De bevolking is globaal gezien eerder arm en we vinden er bijna geen winkels zoals in andere landen. Met dit charmante gegeven dien je rekening te houden.

Reizen door Cuba vraagt behoorlijk wat flexibiliteit en wijzigingen tot net vóór vertrek gebeuren.

Maar, Cuba is Cuba. Een bijzonder land om te beleven!

Het grootste deel van het fietstraject gaat over geasfalteerde wegen, weliswaar in slechte staat. De meeste dagen fiets je door heuvelachtig terrein maar er zijn geen echt grote beklimmingen en de volgwagen is steeds in de buurt om de eventueel vermoeide fietsers te assisteren.

ACCOMMODATIES

Je verblijft 5 nacht in een hotel en 9 nachten bij burgers thuis in wat men noemt een casa particular.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

We werken enkel samen met casa particulars waarvan we de eigenaars kennen en met wie we een goede band hebben opgebouwd gedurende jaren. Het zijn eenvoudige maar propere kamers, steeds met eigen badkamer.
Een casa particular is een soort accommodatie in Cuba die vergelijkbaar is met een bed and breakfast of een kleinschalig pension.
In een casa particular verblijf je in een privéwoning van een Cubaans gezin. Dit kan een kamer in het huis van de familie zijn of een apart gedeelte van de woning met een eigen ingang. De eigenaren van de casa particular bieden meestal één of meerdere kamers aan toeristen aan, compleet met basisvoorzieningen zoals een bed, een badkamer en soms zelfs een keuken.
Casa particulares zijn een populaire keuze voor reizigers die een authentieke ervaring willen hebben tijdens hun verblijf in Cuba. Het geeft je de mogelijkheid om in contact te komen met de lokale bevolking, de cultuur te ervaren en meer te leren over het dagelijks leven in Cuba.
Omdat er toch heel wat concurrentie is onder de verschillende casas, doen de mensen echt wel hun best een mooie overnachtingsplaats aan te bieden.

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen een lokale Engelstalige fietsgids én een Belgische reisbegeleider.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud  en de technische ondersteuning van de fietsen.

De Nederlandstalige begeleider staat in voor het goede verloop van de reis en regelt al de praktische zaken ter plaatse. Zij zorgt voor een fijne groepsdynamiek in samenwerking met de plaatselijke medewerkers.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

De groepsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 11 middag- en 4 avondmalen.

In alle eerlijkheid, het eten in Cuba is geen hoogvlieger. Door het gebrek aan producten is de keuken eerder éénzijdig en vaak weinig gekruid.

Het ontbijt bestaat meestal uit brood, confituur, eitjes en af en toe kaas.
Voor het middagmaal stellen we regelmatig een picknick lunch voor. Dit zijn broodjes met beleg (ham, kaas of ham met kaas…).Vaak is het middageten echter ook een warme maaltijd, gezien dit ook de manier is dat de Cubanen leven en er niet veel brood beschikbaar is.
Voor het avondmaal gaan we naar de kleinere restaurants, waar beschikbaar. De keuze is meestal beperkt tot kip, varkensvlees en met wat geluk vis, allen aangevuld met rijst. Regelmatig kan je ook lekkere langoustines eten (wat men in Cuba kreeft noemt).
Naast een beetje tomaten, wat witte kool, zoete aardappel en bruine bonen, is er niet veel keuze aan groenten.

Cuba is een koffie producerend land, dus koffie zal steeds geserveerd worden. Thee is vaak een probleem.
Mineraal water en frisdrank zijn relatief makkelijk te kopen. Je vindt in Cuba ook een aantal lekkere biersoorten en uiteraard is het aanbod aan vers gemaakt cocktails groot.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

Sinds 2021 is er nog slechts één munteenheid in Cuba, de Cubaanse peso (CUP) ook wel de Moneda Nacional genoemd.  1 euro is 25.2 peso (oktober 2023)

Het is heel gemakkelijk om geld te wisselen in Cuba zolang je contant geld (euro’s!) hebt – het is geen bestemming waar kaarten of geldautomaten vaak worden gebruikt.
Als de wachtrijen niet te lang zijn, kun je alvast wat geld wisselen op de luchthaven, anders kan dat zodra je bij het hotel aankomt of in Havana in een van de door de staat gerunde CADECA wisselkantoren. Wissel in ieder geval alleen slechts beperkt geld in CUP en vraag  eventueel advies aan je begeleider.
Op sommige plaatsen (bepaalde restaurants en casas particulares ) hebben ze graag dat je in euro’s betaalt, dus cash euro’s in kleine coupures kunnen handig zijn.

Kredietkaarten van Visa en Master Card worden slechts beperkt aanvaard. Men kan dit meenemen als back up, maar reken er best niet te veel op.
Geldautomaten werken vaker niet dan wel.

Cubaanse peso’s hebben geen waarde buiten Cuba en het is verboden deze te exporteren!
Voor dat je door de douane gaat moeten alle CUP gewisseld zijn in euro’s. Probeer dit echter te vermijden, de wisselkoers van CUP naar een andere valuta is erg nadelig.

Richtprijzen:
middagmaal:              7-20 euro
avondmaal:                10-30 euro
bier (blik):                   2-3 euro
cocktails:                    3-7 euro
T-shirt:                        7-12 euro
Sigaar                         5-20 euro
fles rum:                     5-50 euro

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Als je tevreden was over de geboden service is een extraatje voor die mensen die je hebben begeleid  meer dan welkom.
Internationaal adviseert men voor de fietsgids 5-8 euro per persoon per dag en voor de chauffeur een 3-5 euro per persoon / per dag.

Budget: in 2023 spendeerden onze reizigers gemiddeld 250-350 euro per persoon (exclusief de fooien).

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

De gezondheidszorg is redelijk goed ontwikkeld op Cuba, er zijn voldoende artsen en ziekenhuizen.
Er zijn twee hospitalen in Havana die specifiek dienstverlening verzorgen voor buitenlanders (Clinica Central Cira García www.cirag.cu en Cimeq www.sld.cu/sitios/cimeq). Anderzijds beschikken alle andere hospitalen en poliklinieken, ook al laten de materiële omstandigheden soms wat te wensen over, over degelijke artsen en specialisten.
Medicijnen zijn in Cuba beperkt beschikbaar, net als producten voor persoonlijke verzorging en vrouwelijke hygiëne.
Vergeet niet een degelijke en bij voorkeur uitgebreide reisapotheek mee te nemen!

Het grootste gevaar dat de reiziger op het gebied van de gezondheid loopt is zonnebrand of zonnesteek. Laat je lichaam geleidelijk wennen aan de zon, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zorg ervoor dat uw hoofd bedekt is, liefst door een hoed met een brede rand en draag een goede zonnebril. Neem voldoende zonnebrandcrème mee van thuis, het is moeilijk te vinden in Cuba.

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Als je een drankje bestelt vraag dan of de ijsklontjes van ‘agua purificada’ zijn gemaakt, zodat je geen risico loopt op eventuele ziektekiemen die in gewoon leidingwater kunnen zitten.
Reizigers worden er vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar je lichaam snel afweer tegen opbouwt.
Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen en specifiek in Cuba kan men een Engelstalig / Spaanstalig attest eisen aan de douane.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

GROEPSGROOTTE EN SAMENSTELLING

Onze Nederlandstalig begeleide groepen bestaan hoofdzakelijk uit Belgen.

Voor deze reis gaan we van 10 tot 15 reizigers. De reis kan doorgaan vanaf 8 personen maar dan is er een kleine toeslag per persoon. We bekijken dit reis per reis.

We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

HUURFIETSEN

Gezien er in Cuba geen goede huurfietsen beschikbaar zijn hebben we vanuit de UK fietsen geëxporteerd.

Het zijn fietsen van het merk Trek, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano.
Het merendeel van onze fietsen zijn van het type Trek 8.3 DS. Dit is een sportieve hybride, deels ontwikkeld als stadsfiets en deels ontwikkeld als mountainbike.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.
We zijn er trots op te kunnen stellen dat we met de beste fietsen rijden beschikbaar in Cuba.

KINDEREN

Op onze groepsreizen naar Cuba is de minimumleeftijd 18 jaar.

KLIMAAT

In Cuba heerst een subtropisch klimaat met twee verschillende seizoenen: het droge seizoen van november tot mei en het regenseizoen van mei tot oktober.

De tropische stormen en orkanen situeren zich tussen juni en oktober en hebben de hevigste neerslag op de noordkust en in de heuvels van het binnenland.
Het gemiddeld aantal dagen zon is 330!

REISDOCUMENTEN

Voor Cuba heb je een internationaal paspoort nodig, geldig tot na de reis plus een visum = toeristenkaart.
Je kan de toeristenkaart makkelijk aankopen via FLY and BiKE.
Kostprijs onder voorbehoud van wijzigingen 40 euro.

SINGLES

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht.
Indien er geen kamergenoot wordt gevonden rekenen we automatisch de toeslag aan op de factuur (dit is een reisvoorwaarde en dus geen reden om een reis te annuleren).
Wil je verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Over het algemeen geldt dat Cuba een veilig land is.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfel programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERLENGINGEN

Deze reis kan perfect verlengd worden bv. aan het strand.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

VERTREKVERGADERING

Een paar weken vóór vertrek organiseren we voor de Nederlandstalige groepen een vertrekvergadering waar je de laatste informatie ontvangt en kan kennismaken met je reisleider en medereizigers.

VERVOER EN VLUCHTEN

In Cuba reizen we met een veilige bus waar je gemiddeld 1.5 zitplaats hebt per persoon.

Vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Onder voorbehoud van wijzigingen, vliegen we volgens volgend schema:

15 april Brussel Madrid: 1045  1310
15 april Madrid Havana: 1535  1945

30 april Havana Madrid: 2200  1240
30 april Madrid Brussel: 1515  1740

VERZEKERING

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Midden Amerika

 • Nederlandstalige groepsreis

  Mexico

  Mexico

  vanaf 5.520 euro

  18 dagen

  Bekijken
 • Oaxaca Reis naar Mexico met FLy and BiKE

  Individuele reis

  Mexico Chiapas

  Mexico

  vanaf 1.840 euro

  10 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Mexico Oaxaca

  Mexico

  vanaf 1.325 euro

  6 dagen

  Bekijken
 • Engelstalige groepsreis

  Havana naar Havana

  Cuba

  vanaf 2.720 euro

  15 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Havana naar Havana

  Cuba

  vanaf 1.990 euro

  15 dagen

  Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties