Mexico Chiapas

 • vanaf 2 reizigers

 • 10 dagen

 • 6 fietsdagen

 • 220 km

Mexico Chiapas

Geïnteresseerd in deze reis? Laat even je gegevens en voorkeuren achter en wij sturen je extra informatie via mail.

Address*
DD slash MM slash YYYY
Kamertype*
Vlucht via FLY AND BiKE?*
Ik heb het privacybeleid van FLY AND BiKE gelezen en ga hiermee akkoord.**

  • 2 nachten fietsen en feesten in de bruisende stad San Cristobal de las Casas
  • Afkoelen in de watervallen van El Chiflon
  • Fietsen langs de azuurblauwe meren van Montobello
  • Bijzondere fietstocht door de dichte jungle aan de watervallen van Las Nubes
  • Bezoek aan Palenque, een oude Maya-stad beroemd om zijn prachtige tempels en paleizen
 • 9 overnachtingen in kamer met ontbijt, 5 middagmalen, Engelstalige fietsgids, lokale gidsen, goede huurfiets met technische assistentie, volgwagen met airco, alle uitstappen en inkomgelden volgens programma, snacks en water tijdens het fietsen, hoteltaksen en garantiefonds.

   

 • Prijs per persoon op basis van een gedeelde / dubbele kamer

  Aantal reizigers Prijs per persoon
  2 €3090
  3 €2780
  4 €2640
  5 €2325
  6 €2120
  7 €1875
  8 €1840

  Prijs éénpersoonskamer:  490 euro
  3 reizigers = 1 driepersoonskamer / 5 reizigers = 1 dubbele en 1 driepersoonskamer / 7 reizigers = 2 dubbele en 1 driepersoonskamer

Programma

 • Dag 1

  De reis start in de koloniale en kleurrijke stad San Cristobal de las Casas in de deelstaat Chiapas. We installeren ons voor twee nachten in een goed gelegen, gezellig hotel.
  Hotel Parador Margarita

 • Dag 2

  Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende Indiaanse omgeving van San Cristobal en houden halt bij twee Tzotzil dorpen: San Juan Chamula en Zinacantan, twee oude Maya-dorpen. We fietsen over een combinatie van verharde zandwegen en gebroken asfaltbanen naar het eerste dorp San Juan de Chamula. In dit dorp gelden de inheemse collectieve ‘usos y costumbres’ (lokale gebruiken en gewoontes). Het is de Spaanse kolonisten destijds niet gelukt het hier voor het zeggen te krijgen en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid. Na een korte stop aan het kerkhof bezoeken we de kerk en zijn getuige van allerlei vreemde ceremonies. Dit vormt een levendig bewijs van hoe de ziel en geloofspraktijken van de oude Maya’s behouden zijn gebleven, zij het vermengd met elementen uit het katholicisme.
  Na deze eerste fascinerende kennismaking met de eeuwenoude Maya tradities fietsen we naar het volgende dorp. Ook dit deel van de fietstocht gaat over een combinatie van asfalt en goed verharde zandwegen, steeds klimmend en dalend door de bergachtige omgeving van San Cristobal. Af en toe zijn er erg steile stukjes weg, maar deze beklimmingen zijn niet lang en vallen makkelijk, te voet, met de fiets aan de hand, te overbruggen. Verspreid over de velden zien we verschillende serres, waarin men de kleurrijke bloemen teelt die worden gebruikt tijdens verschillende ceremonies. Bij het binnenrijden van Zinacantan valt meteen op dat de plaatselijke vrouwen erg kleurrijk zijn gekleed. Het dorp is dan ook befaamd vanwege de vele textielweverijen. We brengen een bezoek aan het huis en de werkplaats van Magdalena, samen met haar vier dochters. Terwijl we de keuken verkennen bereidt de familie ons een eenvoudige lekkere lunch van tortilla’s. Na dit middagmaal toont Magdalena ons hoe ze met het traditionele heupweefgetouw prachtige sjaals, tapijtjes, kussenslopen enz. maakt. In de namiddag fietsen we terug naar San Cristobal, waar je kan genieten van een aangenaam terrasje en de bijzondere gezellige bohemien sfeer van de binnenstad.
  Hotel Parador Margarita (B.L)
 • Dag 3

  We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden met de volgwagen naar het Indiaanse dorp Amatenango del Valle. Ook hier zijn de dames weer erg kleurrijk en mooi gekleed. Terwijl we het pottenbakatelier van Albertina bezoeken worden buiten de fietsen klaar gezet. We fietsen nog even langs het kerkplein om vervolgens over een zandweg door de maïsvelden het dorp uit te rijden. De weg gaat over in een goede, rustige asfaltbaan die we gedurende een 20 km volgen (hoofdzakelijk bergaf). Éénmaal door het dorp Villa las Rosas fietsen we terug over een verhard zandpad. Er volgt een prachtig stuk door de suikerrietvelden, erg mooi om te fietsen, maar hier en daar moeten we wel opletten voor de wat grotere stenen verspreid over de weg. We rijden tot het erg kleurrijke dorp Socoltenango, waar we stoppen voor een picknicklunch onder de bomen op het centrale plein. In de namiddag fietsen we verder door de suikerrietvelden. We eindigen deze mooie fietsdag langs een smal kanaaltje en kunnen in de verte voor het eerst de machtige watervallen van El Chiflon bewonderen. Bij aankomst aan de Sociedad Cooperativa Cascadas El Chiflon installeren we ons in de comfortabele bungalows, naast de rivier. ‘s Middags kun je hier een duik nemen, een wandeling maken langs diverse watervallen, en voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om via een tokkelbaan terug naar het park te glijden.
  Bungalows een de watervallen van Chiflon (B.L)

 • Dag 4

  Onze bestemming voor vandaag zijn de Meren van Montebello, een bosrijk gebied met ongeveer zestig meren in verschillende tinten, variërend van azuurblauw tot smaragdgroen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lichtinval.
  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen tot de archeologische site van Chincultik, een minder gekende maar complete Maya stad, gelegen in de bergen van de Sierra Madre. Van hieruit volgt een kleine transfer van 10 km tot het beginpunt van onze fietstocht in Lazaro Cardenas. We fietsen over een verharde zandweg zo’n 14 km door een landbouwgebied met voornamelijk maisvelden tot het dorp El Triunfo. Bij het verlaten van het dorp verandert de omgeving en rijden we over een verharde zandweg door mooie uitgestrekte bossen. Onderweg houden we halt voor een picknick. Eindpunt is het meer van Esmeralda.
  Van hieruit nemen we kort de volgwagen naar het meer van Tziscao waar we overnachten in eenvoudige houten huisjes.
  Bungalows aan het meer van Tziscao (B.L)
 • Dag 5

  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het uitkijkpunt over de Cinco Lagos. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over de felblauwe meren worden de fietsen klaar gezet. Na een kort stukje fietsen over een slingerende asfaltweg door donkere naaldbossen gaat de weg over in een verharde zandweg. Vrij snel veranderden de kleuren van het landschap van donkergroen naar het tropische frisgroene en bemerken we de eerste bananenbomen aan de kant van de weg. We fietsen door kleine dorpjes en de omgeving wordt meer open. Kenmerkend voor dit deel van Mexico is de biologische manier van koffie kweken waarbij men de koffiestruiken plant in de natuurlijke schaduw tussen de bananenbomen en maisstengels. Dit is een landbouwtechniek die bekendstaat als ‘schaduwkoffieteelt’, een duurzame en ecologische aanpak van koffieproductie waarbij koffieplanten worden geïntegreerd in een natuurlijk ecosysteem.
  Vlak voor het dorp Rio Blanco is er een pittige afdaling van een 3 km over een onverharde weg in erg slechte staat. Er is echter steeds de assistentie van de volgwagen en je kan indien gewenst dit stukje in de wagen afleggen. Toegekomen in het dorp stoppen we bij de lokale bakker gerund door vrouwen voor een eenvoudige, lekkere lunch. Na dit middagmaal nemen we de volgwagen naar het gehucht Nuevo Huixtan. Er volgt een sportieve maar erg mooie tocht naar de volgende overnachtingsplaats. De laatste 10 km vlakt de route wat af en fietsen we langs de helder turquoise blauwe Santo Domingo rivier tot aan de lodge. Deze is uniek gelegen aan de rand van de jungle naast de klaterende waterval van Las Nubes.
  Ecolodge Las Nubes (B.L)
 • Dag 6

  Na het ontbijt, op het terras aan de watervallen, maken we ons klaar voor de fietstocht, een mooie lus door de jungle en langs kleine gehuchtjes. Via een hangbrug gaat het over de rivier recht de Lacandona jungle in. We fietsen 9 km door de brousse, over een verharde zandweg, deels langs de rivier in het gezelschap van het vrolijk getjilp van kleurrijke vogels. Hierna volgen een 3 km over een asfaltweg tot het gehucht Maravilla Tenejapa. Van hieruit gaan we opnieuw 6 km over een verharde zandweg tot het dorp Loma Bonita. We steken de rivier opnieuw over en voltooien onze lus via hoofdzakelijk onverharde wegen, terug naar Las Nubes.
  Ecolodge Las Nubes (B)

 • Dag 7

  Vandaag staat een langere transfer op het programma en rijden we met ons busje naar de stad Ocosingo, gelegen in een vruchtbare vallei. Rond de middag houden we halt in het mooie koloniale stadje Comitán de Dominguez waar we lunchen op een terrasje. In de namiddag is het nog een kleine 3 uur rijden naar ons hotel. Nadat we geïnstalleerd zijn kunnen we relaxen aan het zwembad of een heerlijke koffie drinken op het plein.
  Hotel Ex Hacienda La Ilusion (B)
 • Dag 8

  We vertrekken per fiets aan het hotel. Bij het verlaten van de stad gaat de weg over in een goed onverharde pad en rijden we gedurende 14 km langs en door verschillende ranchos (boerderijen). Onderweg genieten we van prachtige vergezichten en doorkruisen een unieke vegetatie, aangezien de vallei met een gemiddelde hoogte van 900 meter fungeert als een overgangszone tussen de jungle en de bergen van Chiapas. We fietsen tot de site van Toniná, met zijn magische maya-tempels gebouwd tegen en op een natuurlijke berg.  Hier verfrissen we ons met een pozole, een frisse cacao-drank en genieten van een lichte lunch. Ter info: de site is sinds eind 2023 gesloten wegens een dispuut met de grondeigenaar waarop de site zich bevindt. Als de site terug opent én er voldoende tijd is brengen we een bezoek. Reken op een 2 uur hiervoor. We eindigen het fietsgedeelte over een 16 km asfalt terug naar de stad van Ocosingo. We stappen over in de volgwagen en rijden naar Palenque, waar we tegen de avond toekomen. Als de tijd het toelaat, stoppen we onderweg nog even aan de watervallen van Agua Azul, om te genieten van een verfrissende duik. 
  Hotel La Aldea (B.L)

 • Dag 9

  Onze laatste fietstocht brengt ons naar de Maya site van Palenque. We fietsen hoofdzakelijk over makkelijke en onverharde paden langs palmbomen en ranchos eindigend aan de prachtige site.
  Palenque is zonder twijfel de meest verfijnde Maya stad. Zowel de architecturale stijl als de afwerking van de gebouwen met zijn vele details maken van deze site een juweel, ook al omwille van de ligging in de weelderige, altijd groene jungle. Dankzij de goed bewaarde teksten (onder meer op de muren van de gebouwen) weten we heel wat van de geschiedenis van deze stad. De site herbergt indrukwekkende Maya-ruïnes, waaronder de Tempel van de Inscripties, die het graf van de machtige koning Pakal herbergt. De site staat bekend om zijn prachtige architectuur, met fijn uitgehouwen inscripties en paleisstructuren, en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de oude Maya-beschaving. Een lokale historische gids en zal je meenemen in de waan van deze site…
  Hotel La Aldea (B)

   

 • Dag 10

  Na het ontbijt einde van het programma.

  Contacteer ons gerust voor een verlenging bv in de staat Yucatan, al dan niet eindigend aan één van de mooie stranden.

  (B)

 • Dag 1

  De reis start in de koloniale en kleurrijke stad San Cristobal de las Casas in de deelstaat Chiapas. We installeren ons voor twee nachten in een goed gelegen, gezellig hotel.
  Hotel Parador Margarita

 • Dag 2

  Vandaag gaan we op ontdekkingstocht in de fascinerende Indiaanse omgeving van San Cristobal en houden halt bij twee Tzotzil dorpen: San Juan Chamula en Zinacantan, twee oude Maya-dorpen. We fietsen over een combinatie van verharde zandwegen en gebroken asfaltbanen naar het eerste dorp San Juan de Chamula. In dit dorp gelden de inheemse collectieve ‘usos y costumbres’ (lokale gebruiken en gewoontes). Het is de Spaanse kolonisten destijds niet gelukt het hier voor het zeggen te krijgen en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid. Na een korte stop aan het kerkhof bezoeken we de kerk en zijn getuige van allerlei vreemde ceremonies. Dit vormt een levendig bewijs van hoe de ziel en geloofspraktijken van de oude Maya’s behouden zijn gebleven, zij het vermengd met elementen uit het katholicisme.
  Na deze eerste fascinerende kennismaking met de eeuwenoude Maya tradities fietsen we naar het volgende dorp. Ook dit deel van de fietstocht gaat over een combinatie van asfalt en goed verharde zandwegen, steeds klimmend en dalend door de bergachtige omgeving van San Cristobal. Af en toe zijn er erg steile stukjes weg, maar deze beklimmingen zijn niet lang en vallen makkelijk, te voet, met de fiets aan de hand, te overbruggen. Verspreid over de velden zien we verschillende serres, waarin men de kleurrijke bloemen teelt die worden gebruikt tijdens verschillende ceremonies. Bij het binnenrijden van Zinacantan valt meteen op dat de plaatselijke vrouwen erg kleurrijk zijn gekleed. Het dorp is dan ook befaamd vanwege de vele textielweverijen. We brengen een bezoek aan het huis en de werkplaats van Magdalena, samen met haar vier dochters. Terwijl we de keuken verkennen bereidt de familie ons een eenvoudige lekkere lunch van tortilla’s. Na dit middagmaal toont Magdalena ons hoe ze met het traditionele heupweefgetouw prachtige sjaals, tapijtjes, kussenslopen enz. maakt. In de namiddag fietsen we terug naar San Cristobal, waar je kan genieten van een aangenaam terrasje en de bijzondere gezellige bohemien sfeer van de binnenstad.
  Hotel Parador Margarita (B.L)
 • Dag 3

  We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden met de volgwagen naar het Indiaanse dorp Amatenango del Valle. Ook hier zijn de dames weer erg kleurrijk en mooi gekleed. Terwijl we het pottenbakatelier van Albertina bezoeken worden buiten de fietsen klaar gezet. We fietsen nog even langs het kerkplein om vervolgens over een zandweg door de maïsvelden het dorp uit te rijden. De weg gaat over in een goede, rustige asfaltbaan die we gedurende een 20 km volgen (hoofdzakelijk bergaf). Éénmaal door het dorp Villa las Rosas fietsen we terug over een verhard zandpad. Er volgt een prachtig stuk door de suikerrietvelden, erg mooi om te fietsen, maar hier en daar moeten we wel opletten voor de wat grotere stenen verspreid over de weg. We rijden tot het erg kleurrijke dorp Socoltenango, waar we stoppen voor een picknicklunch onder de bomen op het centrale plein. In de namiddag fietsen we verder door de suikerrietvelden. We eindigen deze mooie fietsdag langs een smal kanaaltje en kunnen in de verte voor het eerst de machtige watervallen van El Chiflon bewonderen. Bij aankomst aan de Sociedad Cooperativa Cascadas El Chiflon installeren we ons in de comfortabele bungalows, naast de rivier. ‘s Middags kun je hier een duik nemen, een wandeling maken langs diverse watervallen, en voor de liefhebbers bestaat de mogelijkheid om via een tokkelbaan terug naar het park te glijden.
  Bungalows een de watervallen van Chiflon (B.L)

 • Dag 4

  Onze bestemming voor vandaag zijn de Meren van Montebello, een bosrijk gebied met ongeveer zestig meren in verschillende tinten, variërend van azuurblauw tot smaragdgroen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lichtinval.
  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen tot de archeologische site van Chincultik, een minder gekende maar complete Maya stad, gelegen in de bergen van de Sierra Madre. Van hieruit volgt een kleine transfer van 10 km tot het beginpunt van onze fietstocht in Lazaro Cardenas. We fietsen over een verharde zandweg zo’n 14 km door een landbouwgebied met voornamelijk maisvelden tot het dorp El Triunfo. Bij het verlaten van het dorp verandert de omgeving en rijden we over een verharde zandweg door mooie uitgestrekte bossen. Onderweg houden we halt voor een picknick. Eindpunt is het meer van Esmeralda.
  Van hieruit nemen we kort de volgwagen naar het meer van Tziscao waar we overnachten in eenvoudige houten huisjes.
  Bungalows aan het meer van Tziscao (B.L)
 • Dag 5

  Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het uitkijkpunt over de Cinco Lagos. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over de felblauwe meren worden de fietsen klaar gezet. Na een kort stukje fietsen over een slingerende asfaltweg door donkere naaldbossen gaat de weg over in een verharde zandweg. Vrij snel veranderden de kleuren van het landschap van donkergroen naar het tropische frisgroene en bemerken we de eerste bananenbomen aan de kant van de weg. We fietsen door kleine dorpjes en de omgeving wordt meer open. Kenmerkend voor dit deel van Mexico is de biologische manier van koffie kweken waarbij men de koffiestruiken plant in de natuurlijke schaduw tussen de bananenbomen en maisstengels. Dit is een landbouwtechniek die bekendstaat als ‘schaduwkoffieteelt’, een duurzame en ecologische aanpak van koffieproductie waarbij koffieplanten worden geïntegreerd in een natuurlijk ecosysteem.
  Vlak voor het dorp Rio Blanco is er een pittige afdaling van een 3 km over een onverharde weg in erg slechte staat. Er is echter steeds de assistentie van de volgwagen en je kan indien gewenst dit stukje in de wagen afleggen. Toegekomen in het dorp stoppen we bij de lokale bakker gerund door vrouwen voor een eenvoudige, lekkere lunch. Na dit middagmaal nemen we de volgwagen naar het gehucht Nuevo Huixtan. Er volgt een sportieve maar erg mooie tocht naar de volgende overnachtingsplaats. De laatste 10 km vlakt de route wat af en fietsen we langs de helder turquoise blauwe Santo Domingo rivier tot aan de lodge. Deze is uniek gelegen aan de rand van de jungle naast de klaterende waterval van Las Nubes.
  Ecolodge Las Nubes (B.L)
 • Dag 6

  Na het ontbijt, op het terras aan de watervallen, maken we ons klaar voor de fietstocht, een mooie lus door de jungle en langs kleine gehuchtjes. Via een hangbrug gaat het over de rivier recht de Lacandona jungle in. We fietsen 9 km door de brousse, over een verharde zandweg, deels langs de rivier in het gezelschap van het vrolijk getjilp van kleurrijke vogels. Hierna volgen een 3 km over een asfaltweg tot het gehucht Maravilla Tenejapa. Van hieruit gaan we opnieuw 6 km over een verharde zandweg tot het dorp Loma Bonita. We steken de rivier opnieuw over en voltooien onze lus via hoofdzakelijk onverharde wegen, terug naar Las Nubes.
  Ecolodge Las Nubes (B)

 • Dag 7

  Vandaag staat een langere transfer op het programma en rijden we met ons busje naar de stad Ocosingo, gelegen in een vruchtbare vallei. Rond de middag houden we halt in het mooie koloniale stadje Comitán de Dominguez waar we lunchen op een terrasje. In de namiddag is het nog een kleine 3 uur rijden naar ons hotel. Nadat we geïnstalleerd zijn kunnen we relaxen aan het zwembad of een heerlijke koffie drinken op het plein.
  Hotel Ex Hacienda La Ilusion (B)
 • Dag 8

  We vertrekken per fiets aan het hotel. Bij het verlaten van de stad gaat de weg over in een goed onverharde pad en rijden we gedurende 14 km langs en door verschillende ranchos (boerderijen). Onderweg genieten we van prachtige vergezichten en doorkruisen een unieke vegetatie, aangezien de vallei met een gemiddelde hoogte van 900 meter fungeert als een overgangszone tussen de jungle en de bergen van Chiapas. We fietsen tot de site van Toniná, met zijn magische maya-tempels gebouwd tegen en op een natuurlijke berg.  Hier verfrissen we ons met een pozole, een frisse cacao-drank en genieten van een lichte lunch. Ter info: de site is sinds eind 2023 gesloten wegens een dispuut met de grondeigenaar waarop de site zich bevindt. Als de site terug opent én er voldoende tijd is brengen we een bezoek. Reken op een 2 uur hiervoor. We eindigen het fietsgedeelte over een 16 km asfalt terug naar de stad van Ocosingo. We stappen over in de volgwagen en rijden naar Palenque, waar we tegen de avond toekomen. Als de tijd het toelaat, stoppen we onderweg nog even aan de watervallen van Agua Azul, om te genieten van een verfrissende duik. 
  Hotel La Aldea (B.L)

 • Dag 9

  Onze laatste fietstocht brengt ons naar de Maya site van Palenque. We fietsen hoofdzakelijk over makkelijke en onverharde paden langs palmbomen en ranchos eindigend aan de prachtige site.
  Palenque is zonder twijfel de meest verfijnde Maya stad. Zowel de architecturale stijl als de afwerking van de gebouwen met zijn vele details maken van deze site een juweel, ook al omwille van de ligging in de weelderige, altijd groene jungle. Dankzij de goed bewaarde teksten (onder meer op de muren van de gebouwen) weten we heel wat van de geschiedenis van deze stad. De site herbergt indrukwekkende Maya-ruïnes, waaronder de Tempel van de Inscripties, die het graf van de machtige koning Pakal herbergt. De site staat bekend om zijn prachtige architectuur, met fijn uitgehouwen inscripties en paleisstructuren, en wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van de oude Maya-beschaving. Een lokale historische gids en zal je meenemen in de waan van deze site…
  Hotel La Aldea (B)

   

 • Dag 10

  Na het ontbijt einde van het programma.

  Contacteer ons gerust voor een verlenging bv in de staat Yucatan, al dan niet eindigend aan één van de mooie stranden.

  (B)

Praktisch


AARD VAN DE REIS EN MOEILIJKHEIDSGRAAD

Mexico is tegelijk heel toegankelijk en hip als toch ook nog heel authentiek. De natuur is overweldigend en zéér afwisselend. De inwoners maken Mexico tot een geweldig land. Ze zijn zéér autonoom en daardoor nog weinig aangetast door de Westerse Wereld. In de kleinere steden en op het platteland zijn de mensen erg open, praten graag en houden ervan contact te leggen met geïnteresseerde toeristen. De reis is een combinatie van gezellige steden, veel natuur, veel contact met de lokale bevolking, zowel de man in de straat als met de Indianen, afgewisseld met voldoende cultuur, dit alles door een stuk minder gekend Mexico!

Veel van het fietstraject gaat op en neer en regelmatig worden we geconfronteerd met minder goede en oneffen ondergrond. Het is een reis voor fietsers die niet bang zijn van af en toe wat sportieve uitdaging. Hou er ook rekening mee dat er af en toe steilere afdalingen overbrugd moeten worden. Enige mountainbike ervaring is zeker een pluspunt voor deze reis.
Steeds heb je de assistentie van de volgwagen en de reis is zo opgemaakt dat je eventueel ook stukken vanuit de volgwagen perfect kan beleven.

De veiligheid in Mexico komt vaak negatief in de pers, maar we reizen in een veilig gebied en vermijden die streken waar er al gevaar zou kunnen zijn. De veiligheid van onze reizigers is nog steeds onze eerste prioriteit.

ACCOMMODATIES

Tijdens de Mexico reis verblijf je in een combinatie van verschillende overnachtingstypes.
We verblijven 7 nachten in charmante hotels en 2 nachten in eenvoudige bungalows met eigen sanitair.
In de reisbeschrijving die je vindt op de website, staan de gebruikte overnachtingsplaatsen vermeld. Zijn bepaalde plaatsen volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter alternatief voorzien.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Zijn bepaalde plaatsen volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter alternatief voorzien.

 

BEGELEIDING

Je wordt zowel begeleid door een volgwagen en een lokale Engelstalige fietsgids.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud  en de technische ondersteuning van de fietsen.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met jou de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

ETEN EN DRINKEN

In de reis zijn 5 middagmalen inbegrepen.
De drank tijdens het middagmaal is niet inbegrepen.
Je krijgt bij het eten wel regelmatig een lekker en fris agua de sabor (natuurlijke limonade gemaakt met vers fruit).

De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities, de laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaans fastfood. De restaurants en eethuizen in de grote steden hebben zich volledig aangepast aan de Europese en Amerikaanse eetgewoonten.
Het hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken is maïs, hoofdzakelijk verwerkt in de tortilla’s en taco’s. De meeste gerechten zijn niet scherp gekruid, maar steeds vindt u op tafel een potje sauce, vers gemaakt van ui, tomaat en chilipeper.
Tijdens de reis proberen we zo vaak mogelijk te eten in kleine, lokale restaurantjes, waar men nog de klassieke Mexicaanse keuken serveert. Je kan echter steeds een Westerse variant van het eten bestellen.

Een traditioneel ontbijt bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room. Vooraf drinkt men vaak een wat slappe koffie waar men zoete broodjes in dopt.
Voor het middagmaal voorzien we een picknick met vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), tortillas, tomaten, avocado, kaas, of eten in een restaurant onderweg.
Afhankelijk van het programma eten we ’s avonds in een plaatselijk restaurant, bij mensen thuis of heb je in de steden, keuze uit tientallen restaurants, waar men ook meer Westers eten serveert.

Bij het eten drinkt men vaak water, aangelengd met het beschikbare fruit. Heerlijk verfrissend en gezond. Ook koffie en thee zijn steeds verkrijgbaar.
In de staat Oaxaca serveert men voor het ontbijt vaak een warme chocolademelk. De traditionele Oaxaca chocomelk wordt op verschillende manieren bereid, maar het meest bekend is met suiker, kaneel en amandelen.
Ook bier is volop verkrijgbaar. De klassieke Mexicaanse bieren als Corona, Sol, Presidente bevatten de typisch Mexicaanse grondstoffen mais en/of rijst en weinig hop. Deze bieren hebben een zeer lichte, zachte smaak.
Wijn is minder beschikbaar. Je kan in Mexico ook sterke drank vinden zoals er zijn Mezcal en Tequila (beide gemaakt van het sap van de agaveplant) en de verschillende klassieke cocktails.

Heb je echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons dit vooraf te laten weten. In de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

GELDZAKEN FOOIEN EN BUDGET

De lokale munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Pesos in omloop.
In Mexico zijn er volop mogelijkheden om geld af te halen met een bankkaart met Cirrus of Maestro logo. Zorg er echter ook voor dat je een bedrag aan contante euro’s bij je hebt voor het geval een geldautomaat niet functioneert. Met een creditcard kan je bij sommige banken geld opnemen en je kan ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als je tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 4-5 dollar per persoon / per dag voor de fietsbegeleider en 2-3 dollar per persoon / per dag voor de chauffeurs.

Budget:

Richtprijzen op restaurant:

* avondmaal: 120 tot 300 pesos (in toprestaurant)

* fles water: 10 tot 12 pesos

* frisdrank: 10 tot 20 pesos

* pintje: 30 tot 50 pesos

* fles lokale wijn: 200 tot 250 pesos

GEZONDHEID

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar je huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).
Meer specifiek verwijzen we graag naar de website Wanda.be, een website van het ITG volledig gericht op reisgeneeskunde.

Het niveau van de medische zorg in Mexico is hoog. Openbare ziekenhuizen kampen echter vaak met te weinig personeel en middelen waardoor de kwaliteit van de behandeling vaak matig is. In geval van medische noodzaak zullen we steeds trachten een privaat hospitaal te consulteren.

Wij adviseren op te letten met het kraantjeswater en steeds flessenwater te gebruiken om uw tanden te poetsen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

HUURFIETSEN

We beschikken over huurfietsen van erg goede kwaliteit, afgestemd op je lichaamslengte
In Chiapas zijn dit mountainbikes (hoofdzakelijk van het merk Giant) met een wielmaat van 27.5 tot 29 inch. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Dit type mountainbike maakt het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Tijdens de Mexico reis kan je op aanvraag een goede e-bike huren (toeslag)

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

KINDEREN

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
Jullie kunnen dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Mexico geen kinderfietsen. Vanaf dat je kind 155-160 cm is, kan het fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

KLIMAAT

Omdat Mexico een groot land is die ook nog eens onder invloed staat van de Grote Oceaan aan de westelijke kant en de Golf van Mexico en Caribische Zee in het oosten zijn er veel verschillende klimatologische omstandigheden. Grote delen van Mexico kunnen ingedeeld worden binnen de tropische en subtropische klimaattypes.

De temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar. Tot ongeveer 800 meter heerst er een heet en vochtig klimaat, met temperaturen die makkelijk op kunnen lopen tot boven de 30 graden. Daarboven tot ongeveer 1600 meter is er een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 16 graden en 25 graden en nog hoger begint het koele klimaat, waar het ‘s nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Vooral in de laatste zone zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot.

Globaal zijn er twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van november tot en met april, en het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober.

Chiapas meer specifiek heeft een tropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur voor Chiapas is 26°C en er valt in een jaar tijd 813 mm regen.
Het heeft een droog en een nat seizoen. Dat laatste loopt van mei tot november, maar ook in de droge tijd kan het flink regenen. Ideale reisperiode is van december tot maart – april.

PROGRAMMA OP MAAT

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

REISDOCUMENTEN

Voor Mexico heb je een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.

VEILIGHEID

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

De fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

VERLENGINGEN

Deze reis kan perfect verlengd worden bv. met een bezoek aan Yucatan.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

VERVOER EN VLUCHTEN

In Mexico reizen we met een veilige volgwagen waar je gemiddeld 1.5 zitplaats hebt per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger je reserveert, hoe voordeliger je vliegt!

De reis start in Tuxtla Gutiérrez en eindigt in Palenque.

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal je graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

VERZEKERING

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
Je bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7,7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvang je samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is via Nordic lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie je een reiscontract afsloot, kan je een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan je doen door je te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien je een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.

Meer reizen in Midden Amerika

 • Engelstalige groepsreis

  Havana naar Havana

  Cuba

  vanaf 2.720 euro

  15 dagen

  Bekijken
 • Nederlandstalige groepsreis

  Havana naar Havana

  Cuba

  vanaf 3.900 euro

  16 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Havana naar Havana

  Cuba

  vanaf 1.990 euro

  15 dagen

  Bekijken
 • Nederlandstalige groepsreis

  Mexico

  Mexico

  vanaf 5.520 euro

  18 dagen

  Bekijken
 • Individuele reis

  Mexico Oaxaca

  Mexico

  vanaf 1.325 euro

  6 dagen

  Bekijken

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox en ontdek als eerste onze promoties