Turkije

9 dagen
-
Kayseri / Nevsehir naar Kayseri / Nevsehir

Merhaba! Cappadocië hét sprookjeslandschap. Het is een uniek landschap van vulkanisch gesteente dat doorheen de tijd omgevormd werd tot een ware sprookjeswereld van bizarre rotsformaties, turfsteenkegels, rotskerkjes en ondergrondse steden. We fietsen door dit indrukwekkende landschap over smalle paden door verschillende dalen met sprookjesachtige namen zoals de Vallei van de Zwaarden of Love Valley (met een knipoog naar de fallusvormige rotspartijen) om tussendoor een paar grotwoningen en zelfs een complete ondergrondse stad te bezichtigen.

 

Dag 1

Bij aankomst wordt u afgehaald en naar het hotel te Urgup gebracht, een transfer van een uurtje.
Urgup is één van de oudste vestigingsplaatsen van Cappadocië. U vindt er een mix van geschiedenis en moderne welvaart. We verblijven twee nachten in een eenvoudig familiaal hotel, gevestigd in een 600 jaar oud natuurstenen gebouw.
In de vroege avond maakt u kennis met uw medereizigers en geniet van een lekker welkomstmaal op wandelafstand van het hotel.

Hitit Hotel (D)

Dag 2

Na het ontbijt houden we een korte samenkomst en bespreken met de fietsgids het verloop en wat praktische zaken van de reis. Nadien testen we de fietsen en doen aanpassingen waar gewenst. Het Turkse fietsavontuur start met een verkenning van de vallei van de Uzengi rivier. We rijden de stad uit en vrij snel slaan we af op een verharde zandweg langs een rivierbedding. In een verlaten dorp stoppen we voor een eerste snack- en drankstop.
Het tweede stuk van de ochtend wordt wat sportiever over een eerder oneffen zandweg richting Ortahisar. We houden, net voor we de stad inrijden, nog een mooie fotostop aan een uitkijkpunt over de 90 meter hoge kasteelrots, een welgekend landmark in Cappadocië. Terwijl de begeleiders het middagmaal regelen in een lokaal restaurantje kan u wat rondwandelen in de omgeving. In de namiddag fietsen we over een combinatie van asfalt en zandwegen door uitgestrekte wijngaarden terug naar Urgup.
Hitit Hotel (B.L.D)


icoBike
20 km (+ 700 m / - 700 m )
 
 

Dag 3

In de ochtendkoelte verlaten we het hotel en fietsen de stad uit. Vrij snel gaat de stedelijke omgeving over in landbouwgebied en passeren we akkers vol pompoenen en aardappelen. Na een klein uurtje rijden komen we toe aan de Karavanserai (= een overnachtingsplaats voor de karavanen van rondreizende handelaars) van Sarihan. We parkeren de fietsen en wandelen via een majestueuze, in natuursteen gebouwde poort, het complex binnen. Na een uitgebreid bezoek aan dit prachtige gebouw fietsen we over zowel asfalt als brede zandwegen verder naar een pottenbakkerij in Avanos. Hier maakt u kennis met het hele verwerkingsproces van het winnen van klei tot het bakken van de potten. Het middagmaal nemen we op een terras aan de Rode rivier. Het fietstraject in de namiddag is sportiever. We starten over een eerder vlak maar zanderig stuk, gevolgd door een pittige beklimming naar een indrukwekkend uitkijkpunt over de Love Valley, met een knipoog naar de fallusvormige rotspartijen. We eindigen deze mooie fietsdag met een laatste beklimming naar het kleine dorpje Uchisar waar we twee nachten te gast zijn in een gezellig familiepension met prachtig zicht over de omgeving.
Kilim Pension (B.L.D)

icoBike
35 km ( + 1000 m / - 700 m)

Dag 4

Na een lekker ontbijt verlaten we het hotel en fietsen over een brede rustige asfaltbaan naar Kavak. Hier slaan we af op een rustig baantje en fietsen een tijdje off-road via een eerder sportief, zanderig traject. Op een desolate weg, 1525 m boven de zeespiegel, houden we een uitgebreide snack- en drankstop. Nadien genieten we van een wel verdiende afdaling naar het dorpje Mazi. Eénmaal door het gehucht volgt terug een sportief stuk hoofdzakelijk klimmen over een mulle zandweg naar onze picknickplaats in de schaduw van wat bomen. Het fietstraject in de namiddag gaat eerst door een aantal erg authentieke dorpjes om via een indrukwekkende canyon in de vallei van Baskoy toe te komen. We eindigen deze mooie fietsdag via een zalige afdaling tot Soganli. Na een bezoek aan de typische rots kerken nemen we de volgwagen voor een uurtje terug naar Uchisar.
Kilim pension (B.L.D)

icoBike
50 km (+ 800 m / - 600 m)
 
 

Dag 5

We starten de dag met een transfer terug naar Soganli. Voor de sportievelingen wacht een bijzondere uitdaging. Een beklimming van 1.5 km aan 13-14 % over een oneffen ondergrond. Verkiest u de dag rustig te starten dan kan u vanzelfsprekend ook pas beginnen fietsen boven op de hoogvlakte. Het eerste deel van de route gaat zacht op en neer over een brede grindweg door akkers tot het dorpje Orhanli. Na een soms modderig stukje door frisgroene aardappelvelden eindigen we via een mooie asfaltbaan in Derinkuyu. Na het middagmaal bezoeken we de ondergrondse stad, op wandelafstand van het restaurant. Het ondergrondse netwerk van tunnels en kamers werd ontdekt in 1963 en bevat alles wat u ook in een gewone stad zou vinden: woonruimtes, stallen, kerken, opslagruimtes, eetzalen en wijnlokalen. Men zegt dat hier mogelijk wel 20.000 mensen hebben geleefd. In de late namiddag fietsen we naar Komurcu, een aangenaam, klein dorp op de hellingen van Gollu Dag. De dag eindigt met een transfer van een half uurtje naar Guzelyurt waar we twee nachten verblijven in een karaktervol hotel.
Ihlara Konaklari (B.L.D)

icoBike
60 km (+ 800 m / - 600 m)

Dag 6

Na de sportieve dag van gisteren houden we het vandaag rustig. ‘s Ochtends verkennen we per fiets het dorpje en de omgeving. We starten in de oude stad en fietsen vervolgens over een mooie asfaltweg naar een afgelegen kerkje met zicht op het Guzelyurt Goleti meer.
In de namiddag zal de begeleiding u graag adviseren over de verschillende mogelijkheden van activiteiten. Een extra fietstocht behoort hier zeker tot de mogelijkheden!

Ihlara Konaklari (B.L.D)

icoBike
15 km (+ 150 m / -150 m)
 
 

Dag 7

Vandaag wacht ons een erg afwisselende dag. We fietsen op en neer door aardappel- en pompoenvelden tot de rots site van Selime. Na een uitgebreid bezoek fietsen we verder op een smal pad langs de Melendiz rivier. Sommige stukken moeten we de fiets over de rotsen dragen, maar de prachtige én enorm afwisselende natuur, doen dit ongemak snel vergeten. Aangekomen in de kleine nederzetting Belisirma genieten we van een lekker middagmaal aan de oever van de rivier. In de namiddag ruilen we de fietsen voor wandelschoenen en stappen gedurende een paar uur verder door de machtige Ihlara Canyon naar het dorpje Ihlara waar de volgwagen ons opwacht. Afhankelijk van wat u verkiest (en de drukte in de kloof) kan u deze wandeling ook per fiets doen, zij het wel een wat meer technisch parcours. We eindigen de dag met een transfer van 1.5 uur terug naar Urgup.
De liefhebbers adviseren we bij aankomst zeker een bezoekje te brengen aan de plaatselijke hamman (Turks badhuis) om de vermoeide spieren te laten ontspannen met een heerlijke massage.

Hitit Hotel (B.L.D)

icoBike
60 km (+ 1050 m / - 1300 m)

Dag 8

Vandaag fietsen we een laatste dag door de schitterende landschappen van Cappadocië. We maken een lus rond Urgup en bezoeken onderweg de verschillende hoogtepunten. Het parcours gaat zowel over geasfalteerde als onverharde wegen door spectaculaire rotsformaties gevormd door jarenlange erosie. We fietsen letterlijk tussen de tufsteenkegels door, een prachtig gebied. We vertrekken aan het hotel en fietsen naar het openluchtmuseum van Goreme, een kloostercomplex bestaande uit kerken en kapellen versierd met kleurrijke fresco’s. Na een uitgebreid bezoek aan de site fietsen we via een verharde zandweg slingerend door de prachtige Roze Vallei naar Cavusin, een oud Grieks dorp, deels uitgehouwen uit de omliggende rotsen. Het middagmaal plannen we in een restaurantje in Zelve. Ook hier bezoeken we het openluchtmuseum voor we door de Vallei der Verbeelding terug naar Urgup fietsen. Bij aankomst terug in de stad brengen we nog een bezoek aan een erg kleurrijke markt, alvorens de avond af te sluiten met een lekker afscheidsmaal.
Hitit Hotel (B.L.D)

icoBike
30 km (+ 700 m / - 700 m)
 
 

Dag 9

De reis eindigt met een transfer terug naar Kayseri of Nevsehir luchthaven.

B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal
Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.