Jordanië

10 dagen
-
Amman naar Amman

U fietst van de zilte Dode Zee, langs adembenemende landschappen, via het unieke Petra, door de woestijn van Wadi Rum terug naar Amman. De fietstochten zijn onbeschrijflijk mooi. Vermijd het klassieke massatoerisme en verlaat de drukte. De gastvrije bevolking laat u met veel plezier een heel apart stukje Midden-Oosten zien. Een minder evidente fietsbestemming maar daarom net zéér bijzonder!

 

Dag 1

We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Amman. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en de Nederlandstalige reisbegeleider en rijden door naar het hotel te Madaba. Afhankelijk van het uur zal de reisleider nog een groepsmaaltijd voorstellen op wandelafstand van het hotel.

1880 Hotel of Hotel Mariam (B)

Dag 2

Na een lekker ontbijt overlopen we in groep de laatste praktische zaken van dit fietsavontuur. Nadien nemen we de volgwagen naar de fietsdepot net buiten de stad. We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Ons fietsavontuur start met een korte fietstocht in de omgeving van Madaba. We fietsen langs een veld bezaaid met Dolmens (5000 jaar oude grafkamers) en rijden door naar de berg Nebo, die zijn betekenis dankt aan de profeet Mozes. Hier parkeren we de fietsen en wandelen naar het prachtige uitkijkpunt waar de reisleider de geschiedenis van deze berg zal vertellen. We bezoeken ook kort het kleine museum. Na deze stop fietsen we naar de tip van de Dode Zee waar we de fietsen in de volgwagen plaatsen en naar de mooie site van Jerash rijden.
Deze historische site is de grootste bewaarde Romeinse stad buiten Italië en wordt ook wel eens het Pompeii van het Midden-Oosten genoemd. Na dit culturele luik nemen we de volgwagen terug naar het hotel en maken ons klaar voor een lekker welkomstmaaltijd in het centrum van Madaba.

1880 Hotel of Hotel Mariam (B.L.D)

icoBike
32 km fietsen (+ 80 m / - 1180 m)
 
 

Dag 3

Vroeg in de ochtend nemen we de volgwagen voor een korte transfer naar Libb waar we overstappen op de fiets. We fietsen rustig op en neer naar het gehucht Bani Hamida. Indien open bezoeken we het Jordan River Foundation (JRF) project. Opgericht in 19997 ondersteunt deze organisatie de lokale economie en meer in het bijzonder de positie van de vrouw in deze maatschappij met de bedoeling het levensonderhoud van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Via allerlei projecten, waaronder het maken van schoonheidsproducten, het weven van tapijten, tracht men de vrouwen meer onafhankelijkheid aan te leren. Kort na dit bezoek fietsen we verder en vrij snel bevinden we ons bijna zonder overgang in een schitterend desolaat landschap van witte canyons met adembenemende vergezichten.
Na een mooie tocht komen we toe aan de ruïnes van de vesting van koning Herodes, waar Johannes de Doper, op aandringen van Salomo het leven verloor. Na een snack- en drankstop beklimmen we het plateau en genieten van de stilte in deze adembenemende omgeving.
Vervolgens fietsen we naar Mukawir, waar we te gast zijn bij een Jordaanse familie. Zij bereiden voor de groep een heerlijke mezze lunch bestaande uit allerlei kleine hapjes die in brood worden gedopt, vergezeld van de typische humus. De lokale begeleider assisteert ons in de communicatie met deze gastvrije mensen. Ter info: FLY and BiKE gaat steeds bij een andere familie van de gemeenschap eten, om op die manier een aantal families te laten genieten van uw bezoek. Het geld voor de maaltijd gaat rechtstreeks naar de gemeenschap, die er lokale projecten mee ondersteunt.
Na deze typische maaltijd starten we aan een mooie afdaling van een 16 km naar de op 396 meter onder de zeespiegel gelegen Dode Zee. We fietsen als door een maanlandschap en passeren slechts sporadisch een eenzame wagen. Prachtig. De zonsondergang genieten we in een kleine bar aan het strand. Liefhebbers kunnen wat drijven op het enorm zoute water, voor we naar Feynan Eco Lodge, onze overnachtingsplaats, rijden.

Feynan Eco Lodge. (B.L.D)

icoBike
51 km fietsen (+ 420 m / - 1470 m)

Dag 4

Vandaag laten we de fiets aan de haak en plannen een wandeltocht van 14 km door het natuurpark van Dana. De omgeving is schitterend met indrukwekkende bergen en rotspartijen. We houden een picknick lunch in het park en komen in de namiddag toe in het kleine dorpje Dana, waar we overnachten in een eenvoudig hotel. De trekking van vandaag gaat hoofdzakelijk bergop (enkel de laatste km is dit steiler), maar de wandelafstand is vlot te overbruggen.

Dana Guest House. B. L. D

 
 

Dag 5

Na het ontbijt fietsen we licht op en neer over de Kings Highway naar Shobak Castle. Zij die een kortere afstand wensen te fietsen, adviseren we dit eerste stukje in de volgwagen te doen. Bij aankomst bezoeken we het kasteel van Shobak, dat vandaag eerder een ruïne is. Nadien fietsen we naar het kleine dorpje Al Mansura en stoppen vrij snel aan een schitterende picknick plaats gelegen op de flanken van een berg met adembenemend zicht op de Great Rift Valley. In de namiddag volgt nog een fietstocht van een 34 km ‘off road’, op en neer langs een makkelijke zandweg.
Aangekomen aan de Kings Highway, laden we de fietsen op en rijden het laatste stukje (15 minuten) met de volgwagen tot Wadi Musa, vlakbij de historische site van Petra waar we drie nachten verblijven.

Dar Bladi. (B.L.D)

icoBike
Max. 70 km fietsen (+ 1132 m / - 1520 m)

Dag 6

Vandaag laten we de fiets aan de haak en bezoeken de hele dag de roze stad Petra. Deze oude hoofdstad van de Nabataërs is maar met één woord te omschrijven: uniek. In de diepe kloven, uitgesleten in roze zandsteen, staan imposante bouwwerken, façades van een oude en rijke cultuur.
Onder leiding van een lokale, Engelstalige gids, wandelen we door de ‘Siq’ (kloof van 1200 m lang), en banen ons een weg langs de rotswanden, versiert met opschriften in oude talen en in de zandsteen uitgehouwen ruimtes. Het belangrijkste monument van Petra, het Schattenhuis, verschijnt op dramatische wijze aan het einde van de Siq. Deze imposante façade is ondertussen in heel de wereld bekend omdat ze werd gebruikt als decor in de slotscene van de film ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc’. Verschillende gangen en trappen leiden naar honderden gebouwen, gevels, graven, badhuizen en tempels. De lokale gids begeleidt ons tot kort vóór het middagmaal door deze fascinerende site. In de namiddag bent u vrij de oude stad van Petra verder op eigen initiatief te verkennen.
’s Avonds volgen we een kookles onder leiding van een lokale gerenommeerde chef.
Dar Bladi. (B.D)

 
 

Dag 7

Bij het krieken van de dag adviseren we de liefhebbers nogmaals een bezoek aan de site om bij zonsopgang de wandeling door de kloof te maken. Een absolute aanrader is een wandeltocht naar het klooster Al Deir. Om dit spectaculaire monument te bereiken moet u 800 trappen klimmen, op een slingerend pad door de rotsen van Wadi Al-Qattar. Op dit uur van de dag is het nog fris en behoorlijk rustig. Onverwacht duikt het majestueuze monument op aan de rechterzijde. Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt op Al Khazneh, het Schattenhuis, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Een laatste inspanning brengt u naar een adembenemende bergkloof met prachtige uitzichten op de Wadi Siyyagha.
Rond de middag spreken we af aan de receptie van het hotel en rijden we een 12 km met de volgwagen naar Beida, waar we eerst een bezoek brengen aan Klein Petra en de Al Barid Siq.
Tijd om terug op de fiets te stappen. We fietsen een 15 km over kleine zandwegen, door een volledig desolaat gebied. Op de fiets hebben we panoramische zichten over de magische Wadi Araba. Onderweg stoppen we voor een picknick lunch.
Net vóór zonsondergang zijn de kleuren intens en we genieten van een hopelijk bijzondere zonsondergang op de flanken van een berg. Korte transfer terug naar het hotel.
De liefhebbers kunnen vanavond Petra by night beleven (exclusief).
Dar Bladi. (B.L.D)

icoBike
31 km fietsen (+ 600 m / - 600 m)

Dag 8

Om de hitte te vermijden, vertrekken we vroeg in de ochtend met een korte transfer van 25 km, naar Al Rajif, gelegen aan een secundaire weg, richting de uitgestrekte woestijn. Hier stappen we op de fiets. De eerste10 km rijden we heerlijk op en neer over een fijn asfalt baantje. We verlaten definitief de bewoonde wereld en trekken over een verharde zandweg door het woestijnachtige gebied. De omgeving kleurt van wit, naar geel, oker, sommige stukken dieprood, onbeschrijflijk mooi. Regelmatig passeren we nederzettingen van bedoeïnen families die nog altijd als half nomaden leven.
Hier en daar gaan we in op de uitnodiging om een tas thee of koffie te drinken en leren zo heel wat over het dagdagelijkse leven van deze bijzonder gastvrije bewoners.
Aan een zo goed als uitgestorven dorp in Humaimah wacht één van de begeleiders ons op met een heerlijk bereide, verse picknick lunch. In de namiddag fietsen we verder over de zandweg op en neer tot Al Quweira, gelegen aan de Desert Highway. We laden de fietsen in de volgwagen en rijden naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum.
Hier stappen we over in de jeep van onze bedoeïenen gastheer. Hij brengt ons naar zijn volledige uitgeruste kampeerplaats waar we worden verwelkomd met een heerlijk lokaal avondmaal, bestaande uit bedoeïenen ‘zarb’. Dit is een traditioneel gerecht, bestaande uit vlees en groenten, klaargemaakt een halve meter onder het woestijnzand, in een afgesloten pot. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur van de prachtige sterrenhemel. Bij Salem staan er grote tenten met echte bedden, toiletten en er zijn zelfs douches.
Salem Campsite (B. L.D)

icoBike
55 km fietsen (+ 270 m / - 820 m)
 
 

Dag 9

Na het ontbijt plannen we een jeeptocht door de weidse omgeving van Wadi Rum. De landschappen maken de tocht onvergetelijk: het zand kleurt er rood of oker, soms helgeel.
De rots massieven, met hun afgeronde of afgevlakte toppen, steken soms meer dan 1.000 m boven het zand uit. Hun kleuren variëren van beige, oker, roestbruin tot roze. U kan duidelijk de verschillende zandlagen onderscheiden. We stoppen aan één van de natuurlijke rots bruggen, ontstaan door de eolische erosie, een schitterende fotostop. Rond de middag eten we in de schaduw van één van de toppen een smakelijke picknick lunch.
In de namiddag verkennen we de prachtige omgeving verder per fiets. Op een verharde zandplaat fietsen we tussen de hoge toppen door het weidse landschap.
In de vroege avond nemen we de volgwagen naar Amman waar we een afscheidsmaaltijd plannen in een gekend restaurant.

Toledo Hotel (B.L.D)

icoBike
25 km fietsen

Dag 10

In de loop van de ochtend (afhankelijk van de vluchturen) rijden we naar de luchthaven voor de vlucht terug naar België.
Contacteer ons gerust voor een verlenging bv. aan de Rode Zee.
B = ontbijt

L = middagmaal

D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid
.