Jordanië

8 dagen
-
Amman naar Amman

U fietst van de zilte Dode Zee, langs adembenemende landschappen, via het unieke Petra, door de woestijn van Wadi Rum terug naar Amman. De fietstochten zijn onbeschrijflijk mooi. Vermijd het klassieke massatoerisme en verlaat de drukte. De gastvrije bevolking laat u met veel plezier een heel apart stukje Midden-Oosten zien. Een minder evidente fietsbestemming maar daarom net zéér bijzonder!

 

Dag 1

De eerste dag plannen we een groepsmeeting om 16 uur in het hotel te Madaba, gevolgd door een lekker welkomstmaal in de oude stad .Afhankelijk van uw aankomstuur, kan u nog een bezoek brengen aan de Grieks-orthodoxe Sint-Georgiuskerk, gekend vanwege het Palestina-mozaïek, een landkaart die uit 2 miljoen steentjes bestaat. Indien uw vlucht later toekomt adviseren we één nacht extra te reserveren in Madaba.
Hotel Mariam (B)

Dag 2

Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de site van de berg Nebo, die zijn betekenis dankt aan de profeet Mozes. Bij aankomst wandelen we naar het prachtige uitkijkpunt waar de reisleider de geschiedenis van deze berg zal vertellen. We brengen ook kort een bezoek aan het bijhorend museum. Na dit culturele luik rijden we door een uitgestrekt landbouwgebied naar de oude King’s Highway tot aan de afslag van Libb. Hier testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Het fietsavontuur start zacht op en neer via het kasteel van King Herod’s naar het kleine dorp Mukawir. Het middagmaal genieten we bij een gastvrije familie. Na de lunch fietsen we langs alweer schitterende landschappen naar de Dode Zee, een afdaling van 1200 meter over een erg rustige geasfalteerde weg. Na een heilzame zwempauze, nemen we de volgwagen gedurende 2.5 uur naar Dana waar we overnachten in een eenvoudig hotel.
Hotel Dana (B.L.D)

icoBike
51 km fietsen (+ 450 m / -1500 m)
 
 

Dag 3

In de ochtendkoelte wandelen we even door het dorpje gevolgd door een korte transfer naar Shobak Castle. Na een uitgebreid bezoek aan het oude kruisvaarders kasteel volgt een prachtige fietstocht op en neer over een verharde zandweg. Onderweg houden we halt voor een picknick lunch. Het landschap is adembenemend met prachtige panorama’s over de Great Rift Valley. Toegekomen aan de King’s Highway nemen we kort de volgwagen naar Petra, waar we drie nachten verblijven.
Edom Hotel (B.L)

icoBike
40 km fietsen (+ 650 m / - 790 m)

Dag 4

Vandaag laten we de fiets aan de haak en bezoeken de hele dag de roze stad Petra. Deze oude hoofdstad van de Nabataërs is maar met één woord te omschrijven: uniek. In de diepe kloven, uitgesleten in roze zandsteen, staan imposante bouwwerken, façades van een oude en rijke cultuur.
Onder leiding van een lokale, Engelstalige gids, wandelen we door de ‘Siq’ (kloof van 1200 m lang), en banen ons een weg langs de rotswanden, versiert met opschriften in oude talen en in de zandsteen uitgehouwen ruimtes. Het belangrijkste monument van Petra, het Schattenhuis, verschijnt op dramatische wijze aan het einde van de Siq. Deze imposante façade is ondertussen in heel de wereld bekend omdat ze werd gebruikt als decor in de slotscene van de film ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc’. Verschillende gangen en trappen leiden naar honderden gebouwen, gevels, graven, badhuizen en tempels. De lokale gids begeleidt ons tot kort vóór het middagmaal door deze fascinerende site. In de namiddag bent u vrij de oude stad van Petra verder op eigen initiatief te verkennen.

Edom Hotel (B)

 
 

Dag 5

Bij het krieken van de dag adviseren we de liefhebbers nogmaals een bezoek aan de site om bij zonsopgang de wandeling door de kloof te maken. Een absolute aanrader is een wandeltocht naar het klooster Al Deir. Om dit spectaculaire monument te bereiken moet u 800 trappen klimmen, op een slingerend pad door de rotsen van Wadi Al-Qattar. Op dit uur van de dag is het nog fris en behoorlijk rustig. Onverwacht duikt het majestueuze monument op aan de rechterzijde. Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt op Al Khazneh, het Schattenhuis, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Een laatste inspanning brengt u naar een adembenemende bergkloof met prachtige uitzichten op de Wadi Siyyagha.
Net na de middag spreken we af aan de receptie van het hotel en rijden we een 12 km met de volgwagen naar Beida, waar we eerst een bezoek brengen aan Klein Petra en de Al Barid Siq.
Tijd om terug op de fiets te stappen. We fietsen een 15 km over kleine zandwegen, door een volledig desolaat gebied. Op de fiets hebben we panoramische zichten over de magische Wadi Araba.
Net vóór zonsondergang zijn de kleuren intens en we genieten van een hopelijk bijzondere zonsondergang op de flanken van een berg. Korte transfer terug naar het hotel.
De liefhebbers kunnen vanavond Petra by night beleven (exclusief).
Edom Hotel.  (B)

icoBike
31 km fietsen (+ 420 m / - 420 m)

Dag 6

Om de hitte te vermijden, vertrekken we vroeg in de ochtend met een korte transfer van 25 km, naar Delagha, gelegen aan een secundaire weg, richting de uitgestrekte woestijn. Hier stappen we op de fiets. De eerste 10 km rijden we heerlijk op en neer over een fijn asfalt baantje. We verlaten definitief de bewoonde wereld en trekken over een verharde zandweg door het woestijnachtige gebied. De omgeving kleurt van wit, naar geel, oker, sommige stukken dieprood, onbeschrijflijk mooi. Regelmatig passeren we nederzettingen van bedoeïnen families die nog altijd als half nomaden leven.
Hier en daar gaan we in op de uitnodiging om een tas thee of koffie te drinken en leren zo heel wat over het dagdagelijkse leven van deze bijzonder gastvrije bewoners.
Aan een zo goed als uitgestorven dorp in Humaimah wacht één van de begeleiders ons op met een heerlijk bereide, verse picknick lunch. In de namiddag fietsen we verder over de zandweg op en neer tot Al Quweira, gelegen aan de Desert Highway. We laden de fietsen in de volgwagen en rijden naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum.
Hier stappen we over in de jeep van onze bedoeïenen gastheer. Hij brengt ons naar zijn volledig uitgeruste kampeerplaats waar we worden verwelkomd met een heerlijk lokaal avondmaal, bestaande uit bedoeïenen ‘zarb’. Dit is een traditioneel gerecht, bestaande uit vlees en groenten, klaargemaakt een halve meter onder het woestijnzand, in een afgesloten pot. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur van de prachtige sterrenhemel. Bij Salem staan er grote tenten met echte bedden, toiletten en er zijn zelfs douches.
Salem Campsite (B.L.D)

icoBike
50 km fietsen (+ 270 m / - 520 m)
 
 

Dag 7

Na het ontbijt plannen we een jeeptocht door de weidse omgeving van Wadi Rum. De landschappen maken de tocht onvergetelijk: het zand kleurt er rood of oker, soms helgeel.
De rots massieven, met hun afgeronde of afgevlakte toppen, steken soms meer dan 1.000 m boven het zand uit. Hun kleuren variëren van beige, oker, roestbruin tot roze. U kan duidelijk de verschillende zandlagen onderscheiden. We stoppen aan één van de natuurlijke rots bruggen, ontstaan door de eolische erosie, een schitterende fotostop. Rond de middag eten we in de schaduw van één van de toppen een smakelijke picknick lunch.
In de namiddag verkennen we de prachtige omgeving verder per fiets. Op een verharde zandplaat fietsen we tussen de hoge toppen door het weidse landschap.
In de vroege avond nemen we de volgwagen  terug naar Madaba.

Hotel Mariam (B.L)

icoBike
25 km fietsen

Dag 8

In de loop van de ochtend (afhankelijk van de vluchturen) rijden we naar de luchthaven waar het programma eindigt.

Contacteer ons gerust voor een verlenging bv aan de Rode Zee.
(B)
B = ontbijt

L = middagmaal

D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.