Jordanië

10 dagen
-
Amman naar Amman

Salaam Jordanië. U fietst van de zilte Dode Zee, langs adembenemende landschappen, via het unieke Petra, door de woestijn van Wadi Rum terug naar Amman. De fietstochten zijn onbeschrijflijk mooi. Vermijd het klassieke massatoerisme en verlaat de drukte. De gastvrije bevolking laat u met veel plezier een heel apart stukje Midden-Oosten zien. Een minder evidente fietsbestemming maar daarom net zéér bijzonder!

Individuele reis - Jordanië
Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

259 km
Untitled-3

Fietsdagen

4 volle, 2 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Jordanië kent vooral het klassieke toerisme in groep met een bus en gids. Wij ervaren dat men dan behalve van de culturele hoogte punten weinig van het and ziet. Door met de fiets van hoogtepunt naar hoogtepunt te reizen, ontdekt u een wereld naast de grote verbindingswegen. Ontdekt u unieke landschappen waar u geen andere toeristen zal ontmoeten. Het is een rondreis geschikt voor iedereen die graag fietst. 40 % van het fietstraject gaat over niet geasfalteerde, verharde, soms oneffen zandwegen. Er is echter geen technische mountainbike ervaring vereist. Er zijn weinig echt vlakke stukken, maar de dag afstanden zijn niet te lang zodat u op uw eigen tempo de dag kan volmaken. Het kleine cultuurverschil maakt dit een erg toegankelijke reis. Laat u verleiden tot een fietsreis door dit fascinerende land.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen en een lokale Engelstalige fietsgids. Onder voorbehoud van wijzigingen gaat er een politieman mee. Reden: is ons na al die jaren nog steeds niet duidelijk.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

De Nederlandstalige groepsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 7 middag- en 8 avondmalen.

De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.

Het ontbijt bestaat uit platte broden en toast, geserveerd met confituur, een witte kaas, hard gekookte eieren en de obligate humus (kikkererwtenpasta, gemixt met een sesampasta, knoflook en citroen). Het middagmaal is meestal een picknick lunch, bestaande uit sla, tomaten, vlees, tonijn uit blik, olijven en humus.

’s Avonds wordt als hoofdgerecht meestal gevogelte of lamsvlees met rijst en groenten geserveerd. Lamsvlees met rijst, pijnboompitten en een yoghurtsaus - 'mansaf' genaamd - is het nationale gerecht.

Jordaniërs houden erg van zoete desserts met honing, deeg, noten, rozenwater en kaneel. Tot slot drinkt men sterke koffie (met onderin de koffiedrab, die je natuurlijk niet opdrinkt!), zoete thee of muntthee.

Ondanks het verbod door de islam is alcoholische drank zo goed als overal verkrijgbaar (behalve gedurende de ramadan) en wordt veelvuldig gedronken.

In Jordanië wordt Amstel gebrouwen en hier verkoopt men ook veel importbier.

De Arabieren drinken ook arak, voor, tijdens en na het eten. Arak is een anijsdistillaat, dat op de Griekse ouzo lijkt en hetzelfde is als de Turkse raki. Arak wordt aangelengd met water.

Er zijn veel, typisch Jordaanse gerechten die het proberen waard zijn.

Neem bijvoorbeeld de mansaf, afkomstig is van de bedouinen, bestaat uit rijst met schapenvlees en yoghurtsaus. Kanafa, lijkt op gebak gevuld met noten of geitenkaas. Verder is musakhan ook het proberen waard; kip in olijfolie en uiensaus geroosterd met Arabisch brood. Probeer ook eens de bekende baklava, gebak gevuld met noten of honing, of qataif, kleine gefrituurde pannenkoekjes gevuld met noten of kaas. Dit laatste gerecht wordt vaak als dessert gegeten tijdens de ramadan, buiten deze periode is het moeilijker verkrijgbaar.

Geldzaken, fooien en budget

De munteenheid in Jordanië is de Jordanian Dinar = JOD.

In Jordanië kan u zowel cash geld wisselen als geld afhalen met uw bankkaart.

Dit kan al bij aankomst op de luchthaven van Amman.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Betalen per creditcard kan, maar hoofdzakelijk beperkt tot grote restaurants en/of hotels.

Wij adviseren steeds wat contant geld mee te nemen op vakantie, voor het geval de bankautomaten niet werken.

Wissel geen geld in België maar in Jordanië.

Dit advies geldt ook voor het terug wisselen aan het einde van de reis; eenmaal terug in België krijgt u slechts een zeer lage wisselkoers voor uw overgebleven dinars.

Voorzie een budget voor dranken en enkele resterende maaltijden. Voor de extra maaltijden geven, we een adviesbudget van een 50-100 €, exclusief dranken. Ook eventuele fooien en de facultatieve activiteiten zijn niet inbegrepen in de prijs.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

De medische voorzieningen zijn heel goed in de hoofdstad, maar beperkt in de rest van het land. Zorg in elk geval voor een middel tegen darmstoornissen, een zoutoplossing tegen uitdroging en een pijnstillend middel.

De reisleiders hebben een goede EHBO-opleiding gevolgd, maar het spreekt voor zich dat zij geen medicatie mogen toedienen. Een goede persoonlijke reisapotheek wordt dan ook sterk aanbevolen.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Jordanië beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike, full suspension met 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Giant en Trek.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Jordanië geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Jordanië bestaat vooral uit woestijnlandschap met aanvullend een strook vruchtbare grond langs de oevers van de Jordaan. In het zuiden heeft Jordanië met de Golf van Akaba een verbinding met de Rode Zee en in het westen ligt de Dode Zee, een meer met een hoog gehalte aan zout waardoor je zeer gemakkelijk blijft drijven.

Een groot gedeelte van Jordanië bestaat uit een plateau met een hoogte van 700 tot 1200 Jordanië heeft in het westen een mediterraan klimaat en meer landinwaarts een steppe- en woestijnklimaat.

In het westen kunnen de winters (november-maart) koud en nat zijn en de zomers (april-november) droog en heet. De droogste maanden zijn mei tot en met augustus, en de natste maand is februari. In de winter kan er zelfs sneeuw vallen.

Het steppe- en woestijnklimaat kenmerkt zich door hete droge zomers en relatief koude winters met nauwelijks regenval. De Dode Zee en de Jordaanvallei zijn heet en droog. Temperaturen van rond de 40° C zijn geen uitzondering.

Overnachtingen

U verblijft 8 nachten in hotels en 1 nacht in een volledig uitgeruste kampeerplaats.

Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de hotels. Regelmatig verblijven we in het beste hotel aanwezig, er zitten een aantal pareltjes bij.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

In Wadi Rum overnachten we één nacht in tenten. Deze zijn groot met vaste bedden in, er zijn toiletten en zelfs douches.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis in het zuiden en verblijven extra aan het strand van de Rode Zee.

Reisdocumenten

Voor Jordanië heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.
Voor een toeristisch verblijf wordt het visum aan de grens/luchthaven afgegeven.

Kostprijs onder voorbehoud 40 JOD (ongeveer 50 €).

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verleningen

Deze reis kan perfect verlengd worden aan de Rode Zee. Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Jordanië reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.