Sri Lanka

12 dagen
-
Colombo naar Colombo

Géén land in Azië is zo afwisselend als het voormalige Ceylon. Per fiets verkennen we de oude sites, gaan op zoek naar de wilde olifant, rijden langs eindeloze specerijentuinen, fietsen door de dichte jungle om te eindigen aan het parelwitte strand van de Westkust.

 

Dag 1

Bij aankomst in Colombo kunnen we indien gewenst een transfer regelen naar het eerste hotel in de badplaats Negombo. We overnachten in een strandhotel met mooi zwembad. Rond 17 uur staat er een kennismaking met de andere groepsleden en het lokale Engelstalige team op het programma, gevolgd door een lekkere welkomstmaaltijd.

Goldi Sands Hotel (D)

Dag 2

Na een lekker buffet ontbijt fietsen we via de oude kustweg naar het Noorden. We rijden door de dorpjes van de Karava vissers en stoppen regelmatig om foto’s te nemen van de vissers en levendige vismarkten aan het strand. Na ongeveer 30 km te hebben gereden verlaten we de mooie kustweg en fietsen nog een 20 km richting binnenland. We houden onderweg een lekkere picknick lunch onder een palmboom. In de namiddag transfer (3 uur) naar de beroemde rotstempel van Dambulla, een grottencomplex, bestaande uit een stenen klooster met vijf verschillende grotten. Deze boeddhistische grottentempel, ook wel de Gouden Tempel genoemd, is het grootste en best bewaarde grottempelcomplex van het land en bevat meer dan 150 Boeddhabeelden. De grotten zijn zeer bijzonder omdat ze van top tot teen versierd zijn met muurschilderingen van Boeddha, gemaakt in de 18de eeuw. Na een uitgebreid bezoek nemen we de volgwagen naar het mooie hotel gelegen tussen de mangobomen en rijstvelden.

Thilanka Spa & Resort (B.L.D)

icoBike
54 km fietsen (+ 402 m / - 364 m)
 
 

Dag 3

Vandaag plannen we een daguitstap naar de rots van Sigiriya = Lions Rock. In de ochtendkoelte vertrekken we per fiets aan het hotel en rijden op een deels geasfalteerde weg en deels een goede, verharde zandweg. We fietsen door fruitgaarden, rijstvelden en uitgestrekte stroken van olifantsgras. Vrij snel fietsen we langs de oevers van het uitgestrekte Kandalama Meer en zien in de verte reeds de hoge rots liggen. Bij aankomst aan de site van Sigiriya Rock parkeren we de fietsen aan de volgwagen en bezoeken de site verder te voet. Op deze rots (175 meter hoog) vindt u de restanten van een paleis van koning Kaspaya, daterend uit de 5de eeuw. De klim naar de top is behoorlijk zwaar (veel trappen), maar onderweg stoppen we onder meer aan prachtige, kleurrijke fresco’s en aan de ‘mirror wall’. Het uitzicht van op de rots is bij helder weer adembenemend. Dit bezoek duur een twee tal uur. Nadien gaan we lunchen in een lokaal restaurantje. In de namiddag fietsen we langs een oud irrigatiekanaal, over rustige verharde zand wegen terug naar Dambulla.

Thilanka Spa & Resort (B.L.D)

icoBike
60 km fietsen (+ 555 m / - 578 m)

Dag 4

De fietstocht vandaag start eerder sportief met een traject over de Kaladuwa heuvels. De weg is goed geasfalteerd maar bij de afdaling aan de andere zijde dienen we rekening te houden met wilde olifanten die de weg kunnen kruisen. Vervolgens fietsen we over een schaduwrijke landweg naar het kunstmatige meer van Polonnaruwa waar we een lekkere middagmaal plannen in een voormalig hotel, vandaag een sfeervol restaurant. In de namiddag fietsen we van tempel naar tempel door de historische site van Polonnaruwa. De ruïnes liggen verspreid in een groot gebied en zijn verbonden door goede zandwegen. Wanneer we voldaan zijn nemen we de volgwagen voor een korte transfer (20 min.) naar een mooi hotel aan de oevers van het meer.

Deer Park (B.L.D)

icoBike
Max. 78 km fietsen (+ 538 m / - 655 m)
 
 

Dag 5

We vertrekken aan het hotel en fietsen vrij snel langs het kunstmatige meer van Parakrama Samudra. Nadien rijden we een stukje door het prachtige Angammedilla Nationaal Park om vervolgens langs de Ambon Ganga rivier verder naar het zuiden te fietsen. We rijden door begroeide heuvels, langs een panoramische route, ook wel gekend als de kruidenroute, naar Naula waar we aan een drukkere weg de volgwagen nemen naar Kandy.
We verblijven twee nachten in een centraal gelegen hotel.
Thilanka Hotel (B.L.D)

icoBike
Max. 75 km fietsen (+ 620 m / - 381 m)

Dag 6

Vrije dag te Kandy. De begeleiding zal u graag adviseren in een mooie daguitstap in deze stad. Een aanrader zijn zeker de botanische tuinen van Peradeniya en de Tempel van de Tand, waar volgens overlevering de tand van Llord Buddha bewaard wordt.
Thilanka Hotel (B)

 
 

Dag 7

Na de rustdag van gisteren volgt vandaag een behoorlijk sportieve dag volledig in het teken van de thee nijverheid. We beginnen de dag met een korte transfer per volgwagen en fietsen vervolgens over een eerder vlakke weg, licht op en neer door een mooie riviervallei naar Gampola, waar we toekomen na 21 km fietsen. We stoppen aan een gekend theehuis om het hele productieproces van het plukken tot het eindproduct te aanschouwen. Hier kunnen de liefhebbers de trein nemen naar onze overnachtingsplaats in Hatton. Het volgende deel van de dag gaat op en neer door de diepgroene heuvels van de theeplantages. We nemen ruim de tijd te genieten van de verschillende vergezichten over de theevelden en kunnen onderweg voldoende foto's nemen. De fietstocht gaat met de nodige pauzes, verder langs kleine Tamilgemeenschappen en kleurrijke hindoetempels. Na een laatste klim, dalen we heerlijk af naar onze overnachtingsplaats, een uniek gelegen koloniale villa, te midden van een theeplantage.

Upper Glencairn Bungalow (B.L.D)

icoBike
Max. 78 km fietsen (+ 1530 m / - 891 m)

Dag 8

Vandaag fietsen we verder door de theeregio. We worden begroet door de vele theeplukkers op weg naar het natuurpark Peak Wilderness met de opvallende Adam’s Peak aan de horizon. Het is een lange maar geleidelijke klim naar Bogownatalawa. De laatste 10 km wordt het wel pittig naar een bergpas met schitterende vergezichten. De beloning voor de lange klim is een verbluffende 30 km, 1000 m afdaling door kleine dorpjes en theegemeenschappen, die eindigt in de buurt van Banlangoda. Na de lunch in een lokaal restaurant, pakken we onze fietsen in en transfereren we naar ons hotel, aan de oevers van een meer, aan de rand van het Udawalawe Nationaal Park.
Elephant Trails (B.L.D)

icoBike
58 km fietsen (+ 1040 m / - 1675 m)
 
 

Dag 9

We vertrekken aan het hotel en fietsen 21 km naar het Udawalawe Nationaal Park, het park waar we olifanten kunnen bewonderen in hun natuurlijke habitat. In het park leven ongeveer 400 olifanten in kleine kuddes verspreid. U kan er ook krokodillen spotten, apen, ontzettend vele bijzondere vogelsoorten en wilde buffels. Na een uitgebreid bezoek fietsen we via een smal irrigatiekanaaltje terug naar het hotel.
Elephant Trails (B.L.D)

icoBike
52 km fietsen (+ 415 m / - 414 m)

Dag 10

Na het ontbijt fietsen we van aan het hotel richting het zuiden. De sfeer onderweg is relax en zuiders met veel lachende gezichten die ons nastaren. De rit gaat zacht op en neer, regelmatig stoppen we om te genieten van het vele verse fruit dat in deze regio groeit. We proberen in de vroege namiddag toe te komen aan het hotel, zodat u nog de kans heeft te genieten van het mooie strand van Mirissa.
 Mandara Mirissa (B.L.D)

icoBike
Max. 81 km fietsen (+ 844 m / - 932 m)
 
 

Dag 11

De volgende dag fietsen we langs rijstvelden en kaneelplantages naar de oude historische haven van Galle. Hier zijn nog veel sporen te vinden uit de tijd dat de Nederlanders hier de dienst uitmaakten. Omdat Galle zeer gunstig is gelegen, gebruikten de Nederlanders de stad voor het in- en uitvoeren van specerijen via het water. Om de havenstad te beschermen bouwden de Nederlanders in 1663 een groot fort. Dit fort is vandaag de dag nog steeds volledig in tact en zeker een bezoek waard. We voorzien voldoende tijd deze tot Unesco Werelderfgoed erkende stad te voet te verkennen. In de namiddag brengt de volgwagen ons terug naar het strandhotel.

Mandara Mirissa (B.L.D)

icoBike
39 km fietsen (+ 237 m / - 233 m)

Dag 12

Na het ontbijt nemen we de volgwagen in drie uur terug naar Colombo luchthaven, waar het programma eindigt.
B = ontbijt
L = middagmaal

D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.