Sri Lanka

12 dagen
-
Colombo naar Colombo

Géén land in Azië is zo afwisselend als het voormalige Ceylon. Per fiets verkennen we de oude sites, gaan op zoek naar de wilde olifant, rijden langs eindeloze specerijentuinen, fietsen door de dichte jungle om te eindigen aan het parelwitte strand van de Westkust.

Untitled-2

Groepsgrootte

2 tot 16
icoBike

Fietskilometers

575 km
Untitled-3

Fietsdagen

6 volle, 3 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Sri Lanka is een erg toegankelijk land. Het eten is lekker en niet te pikant, de mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Dé perfecte combinatie van cultuur en geschiedenis in het binnenland en mooie natuur langs de kusten. Dit land wordt niet voor niets de parel van het Oosten genoemd. De reis is bijzonder afwisselend met een goede balans tussen natuur en cultuur.

Behalve de kuststrook zijn er weinig vlakke stukken en is de route vrij sportief. Er zijn ook een aantal langere fietsdagen tijdens de reis. U heeft echter steeds de assistentie van een volgwagen en er is voldoende tijd de heuvels op een rustige manier te overwinnen.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

De internationale groepsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 9 middag- en 10 avondmalen.

Zowel het ontbijt als het avondmaal bestaan in de meeste hotels uit uitgebreide buffetten. Hier vindt u zowel Westers als Singalees eten. Voor het middagmaal trachten we een lichtere maaltijd te voorzien.

In de lokale keuken vindt u veel invloeden van de koloniale lange geschiedenis van Sri Lanka. U zou het kort samen kunnen vatten als een menu ‘oriental-occidental-chinees’.

Sri Lanka heeft geleerd op de westerse manier te koken dankzij de Portugese, Nederlandse en Engelse gemeenschappen op het eiland. Zo wordt het ontbijt bijvoorbeeld met toast opgediend, een geklutst ei, met thee of koffie. Ouder en traditioneler zijn de erfenissen van het Oosten: typische vleesschotels van de Arabische gastronomie, sausen met specerijen van Maleisië, vegetarische tradities van Zuid-India, China bekend om haar zoetzure sausen om de zeevruchten in te bereiden. U kunt hier alle kanten op, het is vooral lekker.

's Middags kan u behalve een kleine snack ook een typische 'rice and curry' maaltijd nemen, bestaande uit rijst, gecombineerd met verschillende curie gerechten.

Geldzaken, fooien en budget

De munteenheid in Sri Lanka is de Roepie.

In de grote steden kan u makkelijk geld afhalen met een bankkaart met Maestro of Cirrus symbool. Dit kan ook op de luchthaven van Colombo.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

U kan ook handig cash Euro's wisselen in de hotels waar wij verblijven. Neem best coupures mee van 50-100 Euro, die niet beschadigd zijn.

Let op buiten Sri Lanka kan u geen Roepies wisselen in Euro!

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: zo goed als alle maaltijden zijn inbegrepen in de reis.

Richtprijzen op restaurant:
* Maaltijd: 10-20 euro

* Mineraal water: 0.5 euro

* Frisdrank: 0.7 euro

* Grote fles lokaal bier: 1.7 euro

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Zorg ook voor een goede persoonlijke EHBO kit.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.

De voertaal tijdens deze reizen is Engels.

Voor deze reis gaan we van 2 tot 16 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

In Sri Lanka beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike, met voorvering en 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Giant en Trek.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Op onze groepsreizen naar Sri Lanka is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

Sri Lanka kent een tropische klimaat met een gemiddelde jaartemperatuur van 27°C in de kustgebieden. Omdat dit eiland dicht bij de evenaar ligt zijn de temperatuurverschillen tussen de zomer en winter in de lager gelegen gebieden niet heel groot. Gemiddeld gezien zijn de aanden tussen maart en augustus de warmste en tussen oktober en februari de koudste.

In het westelijk kustgebied is het overdag bijna altijd 28°C tot 30°C. In het hoger gelegen binnenland (Kandy en Nuwara Eliya) is het overdag tussen de 16 en 24° C, terwijl de temperatuur ’s nachts schommelt rond de 10°C.

De temperatuur van het zeewater is altijd aangenaam warm, rond de 25 – 27°C. Tijdens de zomermaanden is de zee aan de westkust soms wild en kunnen er gevaarlijke onderstromen zijn waardoor zwemmen te gevaarlijk is.

Sri Lanka kent twee moessonperiodes. De zuidwestmoesson van mei tot en met september, is vooral van invloed aan de zuid- en westkust. De noordoostmoesson van oktober tot en met april is vooral van invloed aan de noord- en oostkust, een gebied waar onze fietsreis niet komt.

Het regent nooit de hele dag. De tropische regenbuien duren meestal een tweetal uur waarna het opklaart en de lucht meestal terug stralend blauw is.

Overnachtingen

U verblijft 11 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels of volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

De hotels in Sri Lanka zijn over het algemeen van zéér goede kwaliteit en ze hebben vaak een erg mooie architectuur en knappe tuin. Veel van de gebruikte hotels hebben zwembaden.

Reisdocumenten

Voor Sri Lanka heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.

Sinds 1 januari 2012 is het voor Belgen verplicht een visum aan te kopen.
U kan dit makkelijk on-line aanvragen via http://www.eta.gov.lk/slvisa/.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wilt u verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlenging

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis aan het strand.

Vervoer en vluchten

In Sri Lanka reizen we met een veilige bus waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon.

De fietsen worden meestal vervoerd in een extra pick-up wagen.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.