Oezbekistan

14 dagen
-
Brussel naar Brussel

Het land spreekt terecht tot de verbeelding van vele reizigers. U stapt er terug in de tijd en ontdekt er sprookjesachtige steden met rijkversierde moskeeën, paleizen en Koranscholen, die tot in detail zijn bewerkt met blauwe, witte en groene mozaïeken. Een reis door Oezbekistan is een aaneenschakeling van culturele pracht en praal. Behalve de prachtige bouwwerken vindt u er een afwisselende natuur gaande van uitgestrekte steppes tot dorre woestijn- en groene berglandschappen. Fiets van hoogtepunt naar hoogtepunt en beleef zo dit fascinerende land op een nog meer unieke manier!

 

Dag 1 en 2

Afspraak in Brussel waar we in-checken op een lijnvlucht naar Oezbekistan. Bij aankomst in Tashkent worden we afgehaald door het lokale team en naar ons charmant hotel in het centrum van de stad gebracht. De volgende ochtend nemen we de volgwagen naar het fietsmagazijn en testen onder het goedkeurend oog van de mechanieker de fietsen. Nadat we eventueel aanpassingen hebben gedaan rijden we terug naar het centrum. ’s Namiddags staat een begeleide stadstour op het programma. Tashkent is een stad waar het Sovjetverleden nog duidelijk zichtbaar is. Een stad met enorme pleinen, brede met bomen omzoomde avenues en imposante overheidsgebouwen, vandaag de dag ontwikkeld tot een moderne metropool. We brengen onder meer een bezoek aan de Vrijdag moskee, enkele mausolea, de kleurrijke en levendige Chorzu-bazaar en het Onafhankelijkheidsplein. We sluiten de dag af met een welkomstmaaltijd in een gezellig restaurant.
Samir Hotel (B.L.D)

Dag 3

De dag begint met een transfer van een drie uur naar Zaamin waar het echte fietsavontuur start. De eerste 12 km fietsen we gestaag maar licht bergop langs een bredere weg omringd door hoge bomen. Aansluitend volgt een beklimming van een 3 km naar een uitkijkpunt over het Zaman stuwmeer (u kan dit vanzelfsprekend ook in de volgwagen doen). Na een welverdiende drankstop is het zalig afdalen door de heuvels naar de ingang van het Zaamin Nationaal Park. Dit park kenmerkt zicht door een afwisseling van dichte naaldbossen en uitgestrekte steppegebieden. De dag eindigt heerlijk fietsend over een smal kronkelend asfaltbaantje in de frisse, zuivere lucht, aan een comfortabel hotel.
Plato Hotel (B.L.D)

icoBike
39 km fietsen
 
 

Dag 4

Na een korte transfer volgt een prachtige fietsdag langs kloven en diepe valleien door de glooiende heuvels bezaaid met knoestige jeneverbesbomen. De uitzichten zijn weids met aan de verre horizon de besneeuwde toppen van het buurland Tadzjikistan. Het is een afgelegen stukje Oezbekistan waar u behalve misschien een verdwaalde lokale toerist weinig mensen zal tegen komen. Onderweg houden we halt voor een wandeling naar Kyrk-Kyz, wat’ veertig meisjes’ betekent. Het zijn torenhoge rotsformaties in een open vlakte die wat doen denken aan mythische sfinxen. Bij aankomst in het wat Russisch aandoend dorp Bakhmal plaatsen we de fietsen op de volgwagen en rijden naar Samarkand waar we twee nachten verblijven.
Malika Prime (B.L.D)

icoBike
55 km fietsen

Dag 5

Vandaag laten we de fiets aan de haak en staat een stadstour op het programma. De stad, ook wel gekend als parel van het Oosten, is rijk aan monumenten en het unieke tegelwerk in diepblauwe kleur zorgt voor een sprookjesachtige sfeer. We beginnen met een bezoek aan het Gur-Emir Mausoleum, waar de Turks Mongoolse veroveraar Timur de Grote begraven ligt. Vervolgens gaat het naar het Registan Plein het centrale plein omzoomd door drie prachtige medressa’s (Koranscholen). We brengen ook een bezoek aan de Bibi-Khanym Moskee, een prachtig, groot gebouw met een mooie binnenplaats met standbeelden. Verder gaan we naar het beroemde 15de-eeuwse observatorium van Ulug Beg, beschouwd als één van de beste observatoria in de islamitische wereld. Als we de kans hebben bezoeken we ’s avonds de bijzondere lichtshow over het Registan Plein.
Malika Prime (B.L.D)

 
 

Dag 6

We verlaten het hotel per volgwagen en rijden naar Kysa, een klein afgelegen dorpje ten zuiden van het Aydarkul Meer. De transfer is een drie uur dus we trachten vroeg te vertrekken. Eenmaal toegekomen aan het dorpje ruilen we de volgwagen voor de fiets en rijden over een goede grindweg verder naar het noorden. We klimmen erg geleidelijk naar de Sarubel bergpas, gelegen op 1160 meter. In totaal is het een 370 meter klimmen over 14 km. Nadat we hebben genoten van het uitzicht volgt een welverdiende afdaling naar de hoofdweg in Yangikishlak. We fietsen het stadje in naar een klein lokaal restaurant waar we het middagmaal plannen. In de namiddag nemen we de volgwagen naar het gezellige gastverblijf in het bergdorpje Hayat. De kamers zijn eenvoudig maar erg proper en de gastvrijheid van de familie is warm. Als de tijd het toelaat maken we bij aankomst nog een mooie wandeling in de omgeving.
Gastverblijf Hayat (B.L.D)

icoBike
28 km fietsen

Dag 7

Na een lekker ontbijt nemen we afscheid van de familie en fietsen van aan het guesthouse met een wat pittige afdaling door de bergen, langs de dorpjes, terug naar de hoofdbaan. Hier toegekomen volgt een vlak traject over een rustige weg tussen het meer en de Nuratau bergen naar een yurtkamp, gelegen in de Kyzyl-Kum woestijn. We eindigen de dag bij het kampvuur onder een hopelijk schitterende sterrenhemel.
Yurtkamp (B.L.D)

icoBike
70 km fietsen
 
 

Dag 8

Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de op 1420 meter hoogte gelegen Langkar Pas. Hier stappen we op de fiets en rijden hoofdzakelijk bergaf naar Yangirabad. Het eerste deel van de fietstocht gaat door een dor wat woest berglandschap. Slechts af en toe moeten we een stukje klimmen maar globaal gezien zullen we heel de dag dalen. We eindigen de dag met een transfer van een kleine drie uur naar Bukhara waar we twee nachten verblijven in een mooi hotel met prachtig dakterras.
Minoral Kalon (B.L.D)

icoBike
49 km fietsen

Dag 9

In de ochtendkoelte wandelen we van het hotel naar de Ark van Bukhara, de middeleeuwse citadel. Terwijl we dit fort verkennen worden buiten de fietsen klaargezet. Na dit bezoek maken we een fietstocht naar Sitorai Mokhi Hosa, ook wel bekend als de voormalige zomerresidentie van de laatste Emir van Bukhara. Het is een aangename vlakke fietstocht door de buitenwijken van de stad. In de namiddag bent u vrij de stad en zijn verschillende hoogtepunten op eigen houtje te verkennen. Indien gewenst zal de fietsgids u begeleiden tijdens het bezoek maar wij ervaren het fijner dit op eigen houtje en tempo te doen. Aan u de keuze!
Minoral Kalon (B.L.D)

icoBike
30 km fietsen
 
 

Dag 10

Na het ontbijt nemen we de volgwagen voor een rit van 400 km naar het westen. Afhankelijk van het uur van aankomst stappen we voor of een stukje na de spoorwegovergang te Beruniy op de fiets. Het is een heerlijk vlakke tocht door een landschap dat meer en meer dor en droog wordt naarmate we de woestijnkastelen ten noorden van Khiva naderen. Bij valavond komen we toe in een eenzaam gelegen yurtkamp aan de andere zijde van de Kyzil-Kum woestijn.
Yurtcamp (B.L.D)

icoBike
40 km fietsen

Dag 11

In de ochtendkoelte wandelen we  naar de overblijfselen van het nabijgelegen fort, het Ayal Kala. De omgeving is schitterend desolaat, volledig omringd door uitgestrekte woestijn. Na een uitgebreid bezoek aan de ruïnes volgt een stukje avontuurlijk fietsen over een verharde zandweg naar de overblijfselen van de versterkte stad Toprak Kala. Regelmatig moeten we wat door mul zand ploeteren maar de machtige omgeving doet ons de inspanning snel vergeten. De kleuren van het landschap gaan van  zandkleur, naar oker, fel wit, ... werkelijk zéér mooi. Op het einde van de dag nemen we de volgwagen naar Khiva waar we verblijven in een mooi hotel in de volledig ommuurde oude binnenstad.
Arkanchi (B.L.D)

icoBike
30 km fietsen
 
 

Dag 12

We hebben heel de dag om Khiva, een sprookjesachtige stad te bezoeken. De relatief kleine stad ligt als een soort oase te midden de woestijn. De volledige ommuurde binnenstad van Khiva werd al in 1990 door UNESCO opgenomen als werelderfgoed, toen Oezbekistan nog deel uitmaakte van de Sovjetunie. We bezoeken de verschillende hoogtepunten, waaronder Kalta-Minior en Islam-Khodja minaretten, de Juma Moskee met haar 218 versierde houten kolommen en de diverse madrassa’s of Koranscholen, waarvan er verschillende zijn omgebouwd tot kleurrijke winkeltjes. Een wandeling door Khiva is als een wandeling door een openluchtmuseum. We eindigen de dag met een mooie zonsondergang vanaf de stadsmuur over de vele monumenten in de oude binnenstad.
Arkanchi (B.L.D)

Dag 13 en 14

In de loop van de dag nemen we de volgwagen van Khiva naar Urgensh waar we een binnenlandse vlucht nemen terug naar Tashkent.
In Tashkent heeft u nog de kans de laatste souvenirs te kopen en de laatste maal de sfeer van de stad op te snuiven. We voorzien voor onze reizigers nog een hotelkamer zodat u op het einde van de dag nog even kan douchen of u verfrissen. Na het avondmaal rijden we naar de luchthaven voor onze vlucht terug naar Brussel waar  we op dag 14 's ochtends toekomen.