Oezbekistan

14 dagen
-
Brussel naar Brussel

Het land spreekt terecht tot de verbeelding van vele reizigers. U stapt er terug in de tijd en ontdekt er sprookjesachtige steden met rijkversierde moskeeën, paleizen en Koranscholen, die tot in detail zijn bewerkt met blauwe, witte en groene mozaïeken. Een reis door Oezbekistan is een aaneenschakeling van culturele pracht en praal. Behalve de prachtige bouwwerken vindt u er een afwisselende natuur gaande van uitgestrekte steppes tot dorre woestijn- en groene berglandschappen. Fiets van hoogtepunt naar hoogtepunt en beleef zo dit fascinerende land op een nog meer unieke manier!

Untitled-2

Groepsgrootte

10 tot 14
icoBike

Fietskilometers

341 km
Untitled-3

Fietsdagen

4 volle, 4 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Oezbekistan is een land met een mooie en afwisselende natuur en met een uitgesproken cultureel aanbod. We fietsen door uitgestrekte steppelandschappen, reizen door de bergen, overnachten in de woestijn en verdwalen in de steden. We bezoeken de belangrijkste historische steden waaronder Tashkent, Samarkand, Buchara en Khiva en tussendoor trachten we zoveel mogelijk te genieten van het fietsen.
Een reis voor de actieve fietser die ook van geschiedenis, architectuur en culturele hoogtepunten houdt.
Regelmatig gaat het fietstraject op en neer en is de ondergrond minder goed en oneffen. We dalen echter meer dan dat we klimmen en de fietsafstanden zijn niet bijzonder groot. Steeds heeft u de assistentie van de volgwagen. De fietsdagen worden afgewisseld door culturele bezoeken.
De logementen gaan van luxueus naar eenvoudig maar steeds proper en goed onderhouden.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen, een lokale Engelstalige fietsgids als door een Nederlandstalige begeleider.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
De Nederlandstalige begeleiders staan in voor het goede verloop van de reis en regelen al de praktische zaken ter plaatse. Zij zorgen voor een fijne groepsdynamiek in samenwerking met de plaatselijke medewerkers. Het zijn geen gidsen maar ze vertalen waar nodig en delen met u graag de vele ervaringen die ze hebben in het betrokken land.

Eten en drinken

De reis is op basis van vol pension. De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.
De Oezbeekse keuken wordt getypeerd door gerechten die voornamelijk bestaan uit rijst, noedels, groenten en heel veel schapenvlees. Als vegetariër is het uitdagend maar niet onmogelijk om vleesvrije maaltijden te vinden.

Een typisch gerecht in Oezbekistan is Plov. Dit gerecht bestaat uit rijst met (schapen)vlees, uien, wortels, rozijnen en diverse kruiden gebakken in vet.

Een ander typisch gerecht is Lagman, een soort noedelsoep op basis van vlees en groenten. Wordt vaak voor de maaltijd gegeten.

Ook Shashlik gemarineerde, gegrilde of geroosterde stukken vlees zal men vaak serveren.

Het ontbijt bestaat meestal uit brood, vlees, zuivelproducten, eieren, jam, thee en koffie. Vaak vindt u ook wat seizoensfruit op het buffet. Dit zijn meestal appels, druiven en meloen.
Het middagmaal bestaat uit kleine gerechtjes, vaak voorafgegaan door soep en een slaatje van tomaat en uit. Men serveert hier steeds de typisch platte broden bij, al dan niet met een yoghurtsausje.
‘s Avonds gaan we wat uitgebreider eten en laten we u kennismaken met de verschillende specialiteiten van het land.

Bij het eten worden mineraalwater, frisdrank en thee geserveerd. Koffie (oploskoffie) is niet altijd verkrijgbaar dit in tegenstelling tot thee (zwart of groen) dat overal en altijd gedronken wordt. Wodka is er in alle soorten en maten en wordt regelmatig ook bij het middagmaal gedronken. Ook bier, zowel lokale merken als Westers bier is volop verkrijgbaar. Ook lokale wijnen, zowel wit als rood kan u er vinden.
Het kraanwater in Oezbekistan is niet drinkbaar, maar flessen mineraalwater zijn makkelijk verkrijgbaar!

Geldzaken, fooien en budget

De nationale munteenheid van Oezbekistan is de Oezbeekse Sum.
Vaak staan er aan de hotels geldautomaten maar deze werken niet altijd. Geld afhalen met een kredietkaart werkt tot op heden (2019) niet.
Makkelijkst ondervinden wij van contact geld in euro’s mee te nemen. U kan zéér makkelijk en aan een eerlijke koers geld wisselen, vaak ook in de hotels.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.

Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.

Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: het meeste van de uitgaves is inbegrepen in de prijs van uw reis: hotelovernachtingen, transport, excursies, gidsen, maaltijden, taksen, permits… Veel extra geld heeft u dus ter plaatse niet nodig.

Richtprijzen op restaurant:
* Mineraal water: 0.2 euro
* Frisdrank: 0.5 euro
* Fles lokale wijn: 5-10 euro
* Grote fles lokaal bier: 0.9 euro

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Voor Oezbekistan zijn er geen verplichte inentingen.

Het niveau van de medische voorzieningen in Oezbekistan is over het algemeen een stuk lager dan de Westerse normen.

Tip: gebruik flessenwater om uw tanden te poetsen. Zorg ook voor een goede en volledige persoonlijke EHBO kit.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Nederlandstalig begeleide groepen bestaan hoofdzakelijk uit Belgen.

Voor deze reis gaan we van 10 tot 14 reizigers. Regelmatig laten we de reis doorgaan in wat wij noemen petit-comité. De reis kan dan doorgaan in Belgische gezelschap, met vertrekvergadering vooraf maar enkel met Engelstalige begeleiding. Er is dan een beperkte toeslag per persoon, dit bekijken we met alle reizigers afzonderlijk en reis per reis. vanaf 8 personen maar dan is er een kleine toeslag per persoon. We bekijken dit reis per reis.
We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

In Oezbekistan beschikken we over goede huurfietsen.

Het zijn fietsen van het type mountainbike, met voorvering en 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk XDS.
Ze hebben een bandomtrek van 29 of 27,5 inch (afhankelijk van de grootte van het frame, sommige ook 26 inch), ideaal voor het fietsen op asfaltwegen met hier en daar stukken verhard zand en grint.
Tijdens de groepsreizen naar Oezbekistan gaat een fietshersteller mee met de groep. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

Oezbekistan heeft een landklimaat. De zomers (van mei tot oktober) zijn droog en bijzonder heet. De winters lopen van november tot februari en kunnen zeer koud zijn met temperaturen tot ver onder nul . Regen valt er weinig en als die valt is dat vooral in de Bergen. In de nazomer, begin oktober, kan er vooral in berggebieden ook regen vallen.

Beste reistijd voor Oezbekistan
De beste reisperiode is in het voorjaar (april-mei) of in het najaar (september-oktober).

Overnachtingen

U verblijft 10 nachten in goede hotels en 2 nachten in een volledig georganiseerd yurt camp in de woestijn. Een yurt is een grote tent, waar u in kan recht staan, met vaste bedden. De matrassen op de bedden zijn spijtig genoeg vaak dun. Het sanitair is gemeenschappelijk (mannen- en vrouwenblok), maar steeds erg proper en goed onderhouden. Men voorziet handdoeken. Meestal is er warm water. Het restaurant is in een nog grotere tent, of soms in een afzonderlijk gebouwtje.
Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de hotels. Regelmatig verblijven we in het beste hotel aanwezig, er zitten een aantal pareltjes bij.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.
In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Dit kan ook voor of na de groepsreis.

Reisdocumenten

Voor Oezbekistan heeft u een internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Voor deze bestemming is sinds begin 2019 geen visum meer nodig voor reizigers met de Belgische of Nederlandse nationaliteit.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wilt u verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

Veiligheid

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.
Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.
Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Vertrekvergadering

Een paar weken vóór vertrek organiseren we voor de Nederlandstalige groepen een vertrekvergadering waar u de laatste informatie ontvangt en kan kennismaken met uw reisleider en de medereizigers.

Vervoer en vluchten

In Oezbekistan rijden we gezien de vaak slechtere staat van de weg in stevige minivans plus een afzonderlijke assistentiewagen. We voorzien maximaal 6 reizigers minivan. Dit maakt de reizen duurder maar net als voor alle FLY and BiKE reizen is de veiligheid een prioriteit.

Vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6.3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.
In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.
Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.