Noord Vietnam - Noord Laos

14 dagen
-
Hanoi naar Luang Prabang

Dé geschikte reis voor zij die houden van een sportieve activiteit in een prachtige natuur. De reis gaat door een ongerept gebied in Vietnam en Noord Laos met een onwaarschijnlijk mooie natuur van rijstvelden, onderbroken door torenhoge kalksteenpieken. We fietsen door traditionele dorpen, bezoeken grotten en maken bootcruises. Het accent ligt meer op natuur dan op cultuur. Gezien we door een weinig toeristisch gebied reizen, zijn de accommodaties af en toe wat eenvoudiger. Sommige fietstrajecten zijn wat langer, maar u heeft steeds de assistentie van de volgwagen.

 

Dag 1

Na aankomst ontmoet u  het lokale team in het hotel te Hanoi gevolgd door een lekker welkomstmaal in een goed restaurant.

Church Boutique Hotel Hang Gai (D)

Dag 2

Vandaag starten we het fietsavontuur, na een korte transfer uit de drukte van de stad. We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Het eerste deel begint met een mooie rustige tocht op de dijk langs de Rode rivier, een prima gelegenheid om te wennen aan de huurfietsen. Onze eerste stop is in het dorp Bat Trang, bekend om zijn handgemaakte keramiek. Vervolgens fietsen we zuidwaarts, langs traditionele dorpen en rijstvelden naar het hart van de delta. We ruilen de fiets voor de volgwagen en rijden in twee uur naar Tam Coc waar we in een lokaal restaurant het middagmaal genieten. De namiddag start met een stukje off-road fietsen tot aan een kleine pier waar we de fiets ruilen voor een ontspannen cruise op de Ngo Dong rivier. We varen met een privé boot tussen een schilderachtig landschap van vreemd gevormde kalksteen rotsen die uitsteken boven de groene rijstvelden. Drie maal varen we door een grot, waarvan de grootste 125 meter lang is, een bijzondere ervaring. We eindigen deze dag met een fietstocht via de Thai Vi tempel naar Tam Coc.
Tam Coc Rice Fields Resort (B.L.D)

icoBike
58 km fietsen (+ 315 m / - 310 m)
 
 

Dag 3

We vertrekken per fiets aan het hotel en rijden via een vlakke, prachtige rit naar Hoa Lu, de voormalige hoofdstad van de dynastieën van Dinh en Ly. De rit is adembenemend mooi, door een landschap van felgroene rijstvelden, omgeven door de pieken van het kalksteengebergte. Onderweg houden we halt aan de Dinh Le tempel en fietsen verder langs de Hoang Long rivier. De eerste 35 km van vandaag zijn vlak. Naarmate we het nationale park van Cuc Phoang naderen, zijn er een paar kleine hellingen te overbruggen. Bij aankomst in dit park bezoeken we Endangered Primate Rescue Center, een primatenreservaat. Hier verblijven een grote verscheidenheid aan inheemse apen en gibbons, waaronder de ernstig bedreigde langoeren. Deze apen werden gered uit de handen van smokkelaars en worden gerehabiliteerd om terug te keren naar het wild. Na een uitgebreide kennismaking met dit centrum is het nog een 20 km fietsen naar onze eenvoudige overnachtingsplaats.
Cuc Phuong Guest House (B.L.D)

icoBike
Max. 77 km fietsen (+ 1181 m / - 1028 m)

Dag 4

Deze ochtend nemen we kort de volgwagen naar Lanh An. We fietsen op een mooie asfaltbaan naast de Buoi rivier door dorpen, langs velden met maïs, cassave en suikerriet. Het middagmaal, een lekkere Pho (noedelsoep) plannen we in een klein lokaal restaurantje. In de namiddag nemen we kort de volgwagen door de bergen, gevolgd door een prachtige afdaling door de vallei naar een prachtig gelegen resort in Mai Chau. We komen tijdig toe om te genieten van een duik in het zwembad gevolgd door een zonsondergang vanaf uw balkon in onze luxe lodge.

Mai Chau Eco Lodge (B.L.D)

icoBike
62 km fietsen (+ 582 m / - 802 m)
 
 

Dag 5

De dag begint met een mooie wandeling door de Mai Chau vallei, het woongebied van de uiterst vriendelijk White Thai en Muong minderheden. Zij wonen in paalwoningen boven de rijstvelden, omgeven door de adembenemende groene vallei. Terug in het hotel checken we uit en fietsen naar het Pu Luong natuurreservaat door een landschap van rijstterrassen, uitgestrekte velden, bossen en beekjes. De eerste 20 km zijn vlak, gevolgd door een klim van 17 km. Er volgt een welverdiende afdaling naar Dong Tam. Het middagmaal plannen we onderweg in een paalwoning, bij een Thaïse familie. We eindigen de dag met een transfer naar Quan Son.
Mien Tay Hotel (B.L.D)

icoBike
Max. 75 km fietsen (+ 1264 m / - 1351 m)

Dag 6

Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de grens waar we worden verwelkomd door het Laotiaanse team. Samen fietsen we naar het historische Vieng Xai, eens het hoofdkwartier van de Laos communisten. Het gebied waar we door fietsen wordt gekenmerkt door het opmerkelijke landschap van kalksteenbergen, bezaaid met grotten die werden gebruikt als schuilplaats tijdens de meedogenloze bombardementen.
Naxai Guesthouse 2 (B.L.D)

icoBike
58 km fietsen (+ 1167 m / - 631 m)
 
 

Dag 7

’s Ochtends gaan we naar het Vieng Xai Caves Visitor Center. De Vieng Xai-grotten zijn een uitgebreid netwerk van grotten in kalksteenbergen. Vierhonderdtachtig van deze grotten werden door het leger van de Communistische Partij gebruikt om zich te beschermen tegen Amerikaanse luchtaanvallen tijdens de Tweede Indochina Oorlog, ook bekend als de oorlog in Vietnam. We fietsen van grot naar grot en in de grotten beluisteren we via een audiotour de bijzonder geschiedenis van deze plaats. Na het middagmaal stappen we terug op de fiets en rijden door een aantal traditionele etnische dorpen naar Xam Neua, de provinciale hoofdstad van Houaphanh.
Xayphasouk Hotel (B.L.D)

icoBike
30 km fietsen (+ 692 m / - 648 m)

Dag 8

Vandaag laten we de fiets aan de haak en maken een safari door de Nam Et-Phou Louey National Protected Area. Met de volgwagen rijden we naar de ingang van het park in Ban Sonkhoua. Onderweg houden we nog halt aan de 100 meter lange waterval over de rotsplaten van Saleuy. Het bosrijke gebied van Nam Et-Phou Louey kent een enorm grote biodiversiteit en er huizen een groot aantal bedreigde diersoorten, waaronder de tijger, het Sambar-hert, de witwanggibbon en de gaur, een Aziatische rundsoort. Bij valavond plannen we een bootsafari, op zoek naar de verschillende dieren. We overnachten in eenvoudige maar goed ingerichte bamboehutten omgeven door de geluiden van de jungle die ons omringt.

Nam Nern Eco Lodge (B.L.D)

 
 

Dag 1

Na aankomst ontmoet u de andere groepsleden in het hotel te Hanoi gevolgd door een lekker welkomstmaal in een goed restaurant.

Church Boutique Hotel Hang Gai (D)

Dag 10

Na te hebben genoten van een heerlijk bad in de warmwaterbronnen begint een wat sportiever traject naar de vlakte van de Plain of Jars (= vlakte der kruiken), een wat vreemde historische site. Het is een geleidelijke, maar lange klim door talrijke dorpjes naar het plateau. Eenmaal toegekomen op de vlakte verandert het landschap in groene grasvelden en fietsen we nog een 40 km licht op en neer.

Vansana Plain of Jars Hotel (B.L.D)

icoBike
69 km fietsen (+ 1265 m / - 657 m)
 
 

Dag 11

Vandaag bezoeken we uitgebreid de mysterische site. Er liggen duizenden kruiken verspreid over de verschillende velden. De grootste kruik is meer dan 3 meter hoog en weegt 6000 kilo. Er zijn veel theorieën en legendes maar onderzoekers weten nog steeds niet door wie, waarom en hoe ze zijn gemaakt. We fietsen naar site 1, waar er nog veel bomkraters te zien zijn (dit gebied werd tijdens de oorlog het zwaarst getroffen door de bombardementen boven Laos). Vervolgens fietsen we naar site 2, waar her en der massaal veel kruiken liggen verspreid. Na het middagmaal op de site kan u ofwel met de fiets, ofwel met de volgwagen de 20 km terug naar de stad rijden. De namiddag is vrij, wat u de kans geeft het MAG Office-UXO Visitor Information Centre te bezoeken. Hier legt men onder meer aan de hand van een film de geschiedenis uit van de Vietnam oorlog.
Er zijn tal van restaurants op wandelafstand van het hotel, de begeleider zal u graag advies geven waar u vanavond kan gaan eten.
Vansana Plain of Jars Hotel (B.L)

icoBike
50 km fietsen (+ 487 m / - 467 m)

Dag 12

Na het ontbijt fietsen we richting het oosten naar Nongtang, een groot natuurlijk meer omgeven door hoge pieken van kalksteenrotsen. Na een fotoshop rijden we verder naar de Nam Chat rivier waar we het middagmaal plannen. In de namiddag nemen we de volgwagen naar onze overnachtingsplaats in Phou Koun, waar we tijdig toekomen zodat u de tijd heeft te genieten van de zonsondergang over de prachtige omgeving.
Sala Phou Khoun (B.L.D)

icoBike
Max. 77 km fietsen (+ 939 m / - 1224 m)
 
 

Dag 13

Voor zij die een langere afstand wensen te fietsen is vandaag een echte uitdaging! We vertrekken vroeg aan het hotel en fietsen de eerste 32, op en neer, een pittige tocht door het gebergte. De rest van de groep wacht hier de fietsers op en samen rijden we met de volgwagen een 20 km verder, naar een plateau waar een zalige afdaling van 18 km volgt naar Ban Khoua Nam Ming, waar we lunchen. Terug op de fiets volgt een pittige beklimming van 14 km voor de route uitvlakt en we via glooiende heuvels de mooie stad Luang Prabang bereiken. Deze oude koningsstad, gelegen aan de oevers van de Mekongrivier, met verschillende tempels en een mooi Koninklijk Paleis behoort terecht tot het Werelderfgoed.

Sala Prabang (B.L.D)

icoBike
Max. 112 km fietsen (+ 2497 m / - 3453 m)

Dag 14

De laatste dag plannen we nog een fietstocht naar de grotten van Pak Ou. Na een uitgebreid bezoek aan de met duizenden Boeddhabeelden gevulde rotsen nemen we de boot terug naar Luang Prabang, een mooi einde van dit fietsavontuur.
(B.L)

B = ontbijt

L = middagmaal

D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.

icoBike
30 km fietsen