Noord Vietnam - Noord Laos

14 dagen
-
Hanoi naar Luang Prabang

Dé geschikte reis voor zij die houden van een sportieve activiteit in een prachtige natuur. De reis gaat door een ongerept gebied in Vietnam en Noord Laos met een onwaarschijnlijk mooie natuur van rijstvelden, onderbroken door torenhoge kalksteenpieken. We fietsen door traditionele dorpen, bezoeken grotten en maken bootcruises. Het accent ligt meer op natuur dan op cultuur. Gezien we door een weinig toeristisch gebied reizen, zijn de accommodaties af en toe wat eenvoudiger. Sommige fietstrajecten zijn wat langer, maar u heeft steeds de assistentie van de volgwagen.

Individuele reis - Noord Vietnam - Noord Laos
Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

761 km
Untitled-3

Fietsdagen

10 volle, 2 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

De reis gaat door een ongerept gebied met een onwaarschijnlijk mooie natuur van rijstvelden, onderbroken door torenhoge kalksteenpieken. We fietsen door traditionele dorpen, bezoeken grotten en maken bootcruises. Het accent ligt meer op natuur dan op cultuur. Gezien we door een weinig toeristisch gebied reizen, zijn de accommodaties af en toe wat eenvoudiger.

De totale fietsafstand is vrij groot en af en toe zijn er langere beklimmingen, maar (bijna) steeds heeft u de assistentie van een volgwagen. De route gaat voor het groot deel over geasfalteerde wegen, regelmatig afgewisseld door verharde zandwegen en wegen in slechte staat. U heeft geen technische mountainbike ervaring nodig om te kunnen genieten van deze reis maar enige ervaring met het rijden op een slechtere ondergrond maakt uw ervaring meer aangenaam.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

De reis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 13 middag- en 12 avondmalen.

Vietnam: de keuken in Vietnam behoort tot de beste en fijnste van de wereld. In onze programma's zijn de meeste maaltijden inbegrepen. De Vietnamese keuken bestaat hoofdzakelijk uit rijstgerechten aangevuld met lekkere bijgerechten van verse groenten, kip, vis en/of vlees. De gerechten worden fijn op smaak gebracht met allerlei soorten kruiden. Ook noedels en soepen behoren tot het menu. In Vietnam hecht men ook veel belang aan de manier van serveren. Vaak zijn de borden een echt plaatje!

Laos: het ontbijt zijn regelmatig buffetten waar u de keuze heeft uit Europees en Aziatische gerechten. Vaak worden er baguettes geserveerd, een overblijfsel uit de Franse tijd.
De andere maaltijden voorzien we in lokale restaurants en trachten u zoveel mogelijk het plaatselijke eten te leren kennen op basis van allerlei kleine gerechten.

De keuken in Laos kent invloeden van zowel Frankrijk als Thailand. Sticky Rice (kleef rijst), die men eet met de vingers, is de basis van de maaltijden. Men eet hierbij groenten al dan niet aangevuld met gegrilde kip en vis. Een ander populair gerecht is 'miesoep', een fijne, sobere soep op basis van fijne noedels. Een aanrader is ook de pikante papaja salade. Erg lekker! U merkt de invloed van de Fransen door de aanwezigheid van het stokbrood. Een goede afwisseling als lunch. In de steden vindt u veel restaurants met een internationale keuken.

Het water van de kraan is niet drinkbaar, maar er is overal flessenwater te koop.

Laos heeft erg lekkere, sterke koffie (let wel, men doet er vaak een mierezoete gecondenseerde melk bij!), net als thee.

Het populairste en bekendste bier in Laos is het Beer Lao. Het bier wordt verkocht in grote flessen en is erg goedkoop. Lao Lao is de lokale sterke drank van Laos, namelijk rijstwhiskey.

Heeft u echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons vooraf te laten weten. in de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

Geldzaken, fooien en budget

Vietnam: de officiële munteenheid is de Dong.
Er zijn zowel briefjes als muntstukken. Wisselen van Euro’s kan u bij hotels, banken en wisselkantoren. Tegenwoordig vindt u ook meer en meer geldautomaten waar u met uw gewone bankkaart (mét Maestro) geld kan afhalen. Kredietkaarten worden over het algemeen alleen geaccepteerd in de duurdere hotels en restaurants. Vaak wordt er dan een commissie van zo'n 4% bij gerekend. Informeer hier even naar voor u wil betalen op deze wijze, zo komt u niet voor onaangename verrassingen te staan.

Laos: de nationale munteenheid van Laos is de Kip (Lak).
Het grootste bankbiljet is 5000 Kip hou er dus rekening mee dat u een pak geld ontvangt wanneer u gaat wisselen. Er zijn geen muntstukken in Laos. Makkelijkst om te wisselen zijn cash USD en Thaise Bath. De Euro kan, maar u ontvangt er over het algemeen een slechtere wisselkoers mee.Kredietkaarten worden aanvaard in de grotere hotels en (duurdere) toeristenwinkels.Tegenwoordig vindt u ook meer en meer geldautomaten waar u met uw gewone bankkaart (mét Maestro) geld kan afhalen.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

U kan in de steden makkelijk Euro's wisselen.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: bijna alle maaltijden zijn inbegrepen in de reis.

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De medische voorzieningen in de grote steden zijn van goede tot uitstekende kwaliteit. De artsen en het verplegend personeel hebben meestal een erg goede opleiding genoten, vaak in het buitenland. Gezien er in deze landen geen sociale zekerheid is zoals bij ons kunnen de kosten heel snel erg oplopen. Vandaar ook de verplichting van een goede reisverzekering af te sluiten.

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden wel minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Zorg ook voor een goede persoonlijke EHBO kit.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

Tijdens deze reis beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike met 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Giant en Trek.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen. U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben geen kinderfietsen.Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

In het Noorden van Vietnam en Laos heeft u warme zomers en koele winters. In de wintermaanden (december-maart) is het ten noorden van Hanoi zo’n 10-15 graden en kan de temperatuur in de bergen zelfs zakken tot rond het vriespunt. In de zomermaanden (mei-oktober) is het warm en krijgt u zo af en toe te maken met een flinke regenbui. Het is niet gebruikelijk dat het hele dagen regent, maar hevige regenval kan wel voor overlast zorgen in de berggebieden. Vaak ook kan u in juli en augustus overigens prima weer hebben met heel weinig regen. Beste gemiddelde reistijd: maart-mei en september-november.

Overnachtingen

U verblijft 13 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels of volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

De hotels tijdens deze reis zijn gezien het gebied waar u door fietst regelmatig wat eenvoudiger.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis.

Reisdocumenten

Voor Vietnam en Laos heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Er is voor Vietnam en Laos ook een visum nodig. Het visum van Vietnam dient u van tevoren aan te vragen. Het visum van Laos kan u makkelijk aankopen aan de grens.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlenging

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis.

Vervoer en vluchten

Tijdens deze reis reizen we met een veilige volgwagen, aangepast aan het aantal deelnemers van u gezelschap. .

De fietsen worden meestal vervoerd in een extra pick-up wagen.

U wordt begeleid door 2 verschillende teams. Aan de grensovergangen wordt het team telkens gewisseld.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.