Myanmar

16 dagen
-
Yangon naar Mandalay

Maak kennis met deze prachtige parel. Door de onderdrukking is er weinig contact met de westerse wereld. Reizen door Myanmar is dan ook als reizen door de tijd. FLY and BiKE laat de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk meegenieten van ons bezoek en probeert - waar mogelijk - wat financiële hulp te bieden. Doen! Steun deze fantastische bevolking!

 

Dag 1

Bij aankomst in Yangon wordt u afgehaald door het lokale team en naar ons comfortabel hotel vlakbij de luchthaven gebracht. We houden een korte samenkomst waar we wat praktische zaken bespreken en geld kunnen wisselen. In de namiddag testen we de fietsen en kunnen de liefhebbers genieten van het mooie zwembad. Bij valavond bezoeken we de wereldberoemde Shwedagon Pagode een immense gouden stoepa, bezet met diamanten en edelstenen, het hart van het boeddhistische Yangon.
’s Avonds staat er een lekker welkomstmaaltijd op het programma.

Myanmar Life Hotel (D)

Dag 2

Na een korte transfer (+/- 45 min) naar Hlegu start het fietsavontuur licht op en neer door de velden naar Kyaikhtiyo, beter gekend als het bedevaartsoord Golden Rock. Het eerste stuk is vlak over een bredere maar rustige weg. Na ongeveer 1.5 uur slaat u rechtsaf en fietst zacht op en neer over een
smallere weg. Let op, vooral tijdens dit 2de deel is er erg weinig schaduw. Het middagmaal staat gepland in een restaurant te Bago. In de namiddag neemt u verder de volgwagen naar de overnachtingsplaats. Na ongeveer 2.5 uur komt u toe aan een groot opvangtehuis voor kinderen. We bezoeken onder meer de keuken, wat slaapzalen en het schooltje. In het Seik Phu Taung Youth Development Centre wonen een 600 kinderen. Zij krijgen zowel schoolonderwijs als een gepaste opvoeding. Het centrum overleeft dankzij de vele giften uit het buitenland. Indien gewenst kan u voordien rijst of andere voedingsmiddelen aankopen op een lokale markt. Let wel, indien u dit wenst te doen, is het belangrijk de begeleider hier even van op de hoogte te brengen. Na een uitgebreid bezoek neemt u kort de volgwagen naar het hotel.

Golden Sunrise Hotel. (B.L.D)

icoBike
50 km fietsen
 
 

Dag 3

In de ochtend fietsen we over kleine verharde wegen, rijden langs riviertjes, door dorpjes omzoomd met bamboebossen. We stoppen aan een aantal schooltjes en ontdekken een stukje erg ongerept Myanmar. We fietsen 2 lussen van een 25 km rond het hotel, dus u kan indien gewenst halverwege de rit reeds terug fietsen naar het hotel. Na een verfrissende douche en een lekker middagmaal, terug in het hotel, rijden we per volgwagen naar Kinpun Base Camp en verder naar de top per open vrachtwagen.
De tocht vol haarspeldbochten is erg steil maar prachtig. Vervolgens is het nog een kwartiertje te voet naar de vergulde rots. Het uitzicht vanop deze pelgrimsplaats is adembenemend. De vergulde rots balanceert als het ware op de rand van een afgrond 1100m boven de zeespiegel. Tal van legendes bestaan over deze pagode en de ‘nats’ (geesten). De gids zal er ons graag een paar vertellen. Na het bezoek wandelt u terug naar de open truck die u naar beneden brengt en vervolgens rijden we nog een kort stukje met de volgwagen terug naar het hotelletje.
Golden Sunrise Hotel. (B.L.D)

icoBike
50 km fietsen

Dag 4

We beginnen de ochtend met een transfer van een 15 km naar de stad Kyaikhtiyo waar we op de fiets stappen. Er volgt een prachtige fietstocht over een kronkelend smal asfaltbaantje door een landbouwgebied van rijstvelden, onderbroken door levendige dorpjes. Er is erg weinig verkeer in dit prachtige stukje Myanmar. Onderweg houden we halt in lokale winkeltjes waar we gezeten op lage plastiek stoelen, genieten van vers fruit, noten en fris water. Na 30 km klimmen we een stukje naar de Kyaik Hti Saung Pagoda en fietsen vervolgens door de mooi versierde poorten naar een stukje beschermde vestigingsmuur uit de 8ste eeuw. Net vóór Bilin, ter hoogte van de aansluiting met de hoofdbaan naar Mawlamyine, plaatsen we de fietsen in de volgwagen en rijden naar een klein restaurant in Thaton waar we het middagmaal nuttigen. Na de lunch rijden we verder naar Mawlamyine, de hoofdstad van de Mon Staat, onze uitvalsbasis voor de volgende dagen. Bij zonsondergang brengen we nog een bezoek aan de Santawshin Pagode, gelegen op een heuvel boven de stad. Vanop het platform van de pagode heeft u een prachtig zicht op de ondergaande zon over de stad.

Attran Hotel. (B.L.D)

icoBike
42 km fietsen
 
 

Dag 5

Na een lekker ontbijt, buiten op het terras met mooi zicht op de brede rivier vertrekken we met de fiets aan het hotel langs Strand Road naar een kleine haven, een zes km fietsen. We plaatsen de fietsen op een lokale boot en varen gedurende een uurtje naar Bilu eiland, ook wel gekend als Ogre eiland. Bij aankomst valt ons onmiddellijk de rust op die heerst op dit eiland. Auto's zijn hier eerder zeldzaam. Naast ossenkarren ziet u van gemotoriseerd verkeer hoofdzakelijk brommertjes en een soort grappige tractoren met groet motor vooraan. Er wonen een 200.000 mensen op het eiland, verspreid over een 64 dorpjes. Deze dorpen zijn zelfvoorzienend, de bewoners leven van de landbouw en het verkopen van allerhande zelf gemaakte handicrafts en werktuigen. Ze zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van bamboe hoeden, rubber banden waarvan elastiekjes worden gemaakt houten instrumenten en pijpen, schrijfborden van leisteen, ... allemaal hand gemaakt zonder gebruik van elektrische machines! We fietsen de hele dag in een lus over het rustige eiland en bezoeken onderweg een aantal werkplaatsen en ateliers van lokale ambachtslui. In de late namiddag nemen we de boot terug naar het vasteland en fietsen naar het hotel.

Attran Hotel. (B.L.D)

icoBike
55 km fietsen

Dag 6

Na een vroeg ontbijt fietsen we naar de rivier en varen gedurende een uurtje over een slingerende zijarm van de Thanlyin rivier naar het gezellige dorpje Kor Nat. Bij aankomst brengen we eerst een uitgebreid bezoek aan het eeuwenoude teak houten U Na Auk klooster, werkelijk een pareltje! Nadien fietsen we door het dorpje naar de hoofdbaan richting Hpa An. Het 2de deel van de fietstocht van vandaag gaat over een vlakke verharde zandweg slingerend door het karstgebergte. De omgeving is fantastisch mooi. De rode zandweg slingert zich door de pieken van lijmsteen met hier en daar een kleine waterplas omringd door wuivende palmbomen. Een 5 km vóór de prachtige overnachtingsplaats stoppen we nog even aan de aparte site van Lumbini waar meer dan 1000 identieke Boeddha beelden ons verwelkomen. Vervolgens fietsen we naar de schitterende Hpa Ann Lodge, gelegen te midden van het karstgebergte. We proberen hier tegen lunchtijd toe te komen zodat u zeker de kans heeft te genieten van de mooie kamers en het frisse zwembad in deze schitterende omgeving.

Hpa-An Lodge. (B.L.D)

icoBike
40 km fietsen
 
 

Dag 7

Na het erg verzorgde ontbijt vertrekken we per fiets aan het hotel. We houden een eerste foto stop aan Kyaik-Ka-Lat klooster, gelegen ten midden van een klein meertje op een rotspunt. Vervolgens fietsen we naar de grotten van Kaw Goon. Hier houden we halt om de grot vol Boeddha beelden te verkennen. Nadien fietsen we even langs de rivier om de rest van de dag een laatste maal te fietsen tussen het bijzondere karstgebergte. We overnachten nogmaals in het kleinschalige familiehotel.
Golden Sunrise Hotel. (B.L.D)

icoBike
44 km fietsen

Dag 8

Na een vroeg ontbijt vertrekken we per fiets aan het hotel voor een bijzonder mooie rit over smalle asfalt- en zandwegen tussen het dichtbegroeide bos. Het eerste deel van het traject gaat over kleine niet geasfalteerde wegen door bamboebossen. Vervolgens een 10 km over asfalt en het laatste deel van de tocht gaat over een bredere zandweg tussen kokosplantages. Halverwege het traject houden we halt aan het oude Shwe Kyaung klooster, een prachtexemplaar! Onderweg proberen we ook nog een bezoek te brengen aan een kleine monnikenschool. Ter hoogte van de grote baan laden we de fietsen in de truck en rijden een 20 minuten naar een plaatselijk restaurantje. Nadien is het nog een uurtje rijden naar Bago. de oude hoofdstad van de vroegere Mon-dynastie, nu een eerder rustig stadje met heel wat pagodes. Op ons programma staat de Kyaikpun Pagode, 4 reuzegrote Boeddha beelden die hun blik richten naar de vier windstreken, en de Shwethalyaung Pagode, de 55m lange en 16m hoge, liggende Boeddha.
Na dit bezoek pikt de volgwagen ons op en brengt ons in een tweetal uur (afhankelijk van de verkeersdrukte!) terug naar Yangon
Myanmar Life Hotel. (B.L.D)

icoBike
42 km fietsen
 
 

Dag 9

Na een vroeg ontbijt verlaten we het hotel en rijden naar de luchthaven voor een korte binnenlandse vlucht naar Bagan. Bij aankomst te Bagan, stappen we onmiddellijk op de fiets en rijden een eerste maal door de bijzondere site. Over smalle zandwegen rijden we van pagode naar pagode, en bezoeken de vele hoogtepunten.
In de namiddag fietsen we naar het hotel en kunnen een eerste maal genieten van een bijzondere zonsondergang van op één van de vele tempels. We logeren 2 nachten in een mooi hotel met een prachtige tuin en een heerlijk zwembad in het oude Bagan.
Bawgatheidi Hotel. (B.L.D)

icoBike
25 km fietsen

Dag 10

Vóór het ontbijt nemen we met de liefhebbers de volgwagen (het is nog donker!) naar één van de tempels om te genieten van een mooie laatste zonsopgang of deel te nemen aan een unieke ballonvaart (exclusief) boven het Unesco werelderfgoed van Bagan.
We hebben de hele dag om rond te fietsen tussen de tempels. Bagan is een fantastische site met 2.800 tempels, wat zorgt voor een sprookjesachtig, mystiek landschap. Het is moeilijk een keuze te maken uit zo’n aanbod, maar we bezoeken onder andere de Ananda en de Shwesandaw Paya, die vrij goed bewaard zijn. We merken dat tal van tempels niet worden onderhouden en in stevig verval zijn. Het is ook onmogelijk voor de plaatselijke bevolking om ze allemaal intact te houden of voldoende te restaureren. Misschien is dit net wel de charme van de site.
In elk geval hebben alle tempels, hoe onderkomen ook, een eigen charme en een eigen geschiedenis, in deze uitgestrekte laagvlakte. Hier wordt de vergane glorie van de Anawrahta vorsten ten toon gespreid.

Bawgatheidi Hotel. (B.L.D)

icoBike
30 km fietsen
 
 

Dag 11

’s Ochtends vroeg nemen we een korte (+/- 1.5 uur) vlucht naar Heho, waar de fietsen u staan op te wachten. Het eerste stuk fietsen is vlak gevolgd door een lichte beklimming van een 2 km. Nadat we het natuurgebied van het Inle Meer zijn binnen gereden, fietsen we over een smalle kronkelende weg naar een klein dorpje, waar we het middagmaal plannen. Onder begeleiding van een lokale inwoner bezoeken we wat huizen en ateliers in het gehucht en fietsen vervolgens door naar Nyaung Shwe, gelegen aan de boorden van het meer. We fietsen door naar het wijngebied van de Red Mountain. De liefhebbers kunnen hier de lokaal geteelde wijnen proeven. Na deze aangename stop fietsen we bij zonsondergang naar onze mooie overnachtingsplaats aan de overs van het meer, waar we de komende twee nachten verblijven.
Inle Resort. (B.L.D)

icoBike
Max. 65 km fietsen

Dag 12

Al vlug na het ontbijt worden we verwacht aan de aanlegsteiger van het dorp om over te stappen op de smalle privé boten voor een ontdekkingstocht over het meer. We varen langs drijvende tuinen en bewonderen de bijzondere vistechniek van de Intha’s en bewonderen hun manier van roeien, rechtopstaand met hun been rond de roeispaan, uniek in de wereld. Onderweg bezoeken we onder meer Inbawkon, een drijvend dorp waar de vrouwen op houten weefgetouwen kleurrijke zijde weven. We bezoeken ook een smidse en een weverij waar de gids ons het hele proces van het spinnen van de draden tot het eindproduct toont. Nadien heeft u voldoende tijd wat producten in zijde te kopen. De lunch nemen we op het meer in een restaurant met prachtig uitzicht over het meer. We verkennen aan de Noordelijke zijde ook de schitterende site van Indein waar u kan wandelen tussen de verschillende stupa's, sommige reeds gerestaureerd, andere in prachtige staat van natuurlijk verval. Tegen zonsondergang varen we terug naar het hotel.

Inle Resort. (B.L.D)

 
 

Dag 13

Vroeg in de ochtend verlaten we het hotel en fietsen we langs de boorden van het meer. We bezoeken onder meer Yaunghwe Kyaung, een prachtig houten klooster. Vervolgens fietsen we over plaatselijke landbouwweggetjes richting Heho. Bij aankomst in Heho bezoeken we een klein ambachtelijk papieratelier. We zijn getuige van het hele proces van het maken van papier uit de bast van de moerbeiboom tot het verwerken van de materialen tot een mooie parasol, vaak gebruikt door de monniken. Na het middagmaal fietsen we over een oude en gehavende landweg verder noordelijk, richting de overnachtingplaats. De weg gaat op en neer over goed asfalt omzoomd met statige eucalyptusbomen. De laatste 20 km naar Pindaya fietsen we als door een lappendeken van velden en kleine dorpjes. Op het land zien we de Pa-O bergstammen de verschillende groentes verzorgen of de oogst binnenhalen. Bij aankomst in Pindaya registreren we in het hotel en bezoeken nadien het grottencomplex, de Shwe Oo Min Natural Cave Pagoda ,een door watererosie ontstane kalksteengrot. De tempel bestaat uit een aantal ‘kamers’ van natuurlijke grotten, waarin meer dan 8000 Boeddhabeelden staan. De verschillende kamertjes zijn verbonden met smalle gangetjes. Fascinerend. Nog steeds worden er beelden gedoneerd door boeddhisten uit gans de wereld.

Conqueror Hotel. (B.L.D)

icoBike
55 km fietsen

Dag 14

Vandaag staat een sportieve maar enorm mooie dag etappe op het programma. We verlaten Pindaya en rijden verder naar het Noordwesten. De panoramische route door onbekend Myanmar gaat op en neer door een prachtig landschap van bergen, groene stroken jungle en ontgonnen cultuurlandschap. De volgwagen is steeds paraat de vermoeide fietsers te assisteren. Beetje afhankelijk van het uur én de staat van de weg, nemen we de lunch in een van de kleine nederzettingen onderweg. Nadien nemen we de volgwagen naar Kyaukse en vandaar verder naar Mandalay. Mandalay, een voormalige hoofdstad onder de vorsten van de Konbaung-dynasty, is de tweede grootste stad van het land. Ondanks de modernisering is Mandalay voor de meeste Birmezen nog steeds de culturele en religieuze hoofdstad van het land. Het is een drukke stad, maar het hotel waar we logeren is een oase van rust.

Bagan King Hotel. (B.L.D)

icoBike
60 km fietsen
 
 

Dag 15

’s Ochtends fietsen we kort naar de haven en nemen de boot over de Irrawaddy rivier naar Mingun. Hier bevinden zich de ruïnes van wat ooit het grootste boeddhistische heiligdom op aarde moest worden, de Pahtodawgyi stupa. De bouwwerken zijn gestart in 1790, maar in 1813 was de schatkist leeg en werd de bouw stop gezet. De aardbeving van 1838 veranderde het bouwwerk in de grootste stapel bakstenen ter wereld. Ondanks de schade is de ruïne een indrukwekkend monument. Net ten noorden van de pagode bevindt zich de grootste klok op aarde. De klok is 4m hoog, heeft een diameter van 5 meter en weegt 9 ton!
Na een uitgebreid bezoek fietsen we op en neer langs de rivier naar het drukkere Sagain. Via een brede brug steken terug de rivier over en nemen een klein bootje naar het eiland Ava, Inwa genoemd door de lokale bevolking. Hier plannen we een lekkere lunch op een terras in de schaduw van de bomen. Na het middagmaal fietsen we over een verharde zandweg tussen de bananenplantages van tempel naar tempel. Ook een bezoek aan het prachtige Shwenandaw Klooster, ook wel gekend als het 'Gouden Paleis', staat op het programma. We eindigen de dag met een mooie zonsondergang bij U Bein Bridge, de langste teakhoutenbrug ter wereld over het Taungtham meer. Na een uitgebreide fotostop nemen we de volgwagen terug naar het hotel. 's Avonds nemen we bij een lekker avondmaal afscheid van het lokale team.

Bagan King Hotel. (B.L.D)

icoBike
40 km fietsen

Dag 16

Na een laatste stadsbezoek en eventueel zoektocht naar souvenirs, eindigt het programma met een transfer naar de luchthaven.

B = ontbijt

L = middagmaal

D = avondmaal

Overnachtingsplaatsen steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.