Myanmar

16 dagen
-
Yangon naar Mandalay

Maak kennis met deze prachtige parel. Door de onderdrukking is er weinig contact met de westerse wereld. Reizen door Myanmar is dan ook als reizen door de tijd. FLY and BiKE laat de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk meegenieten van ons bezoek en probeert - waar mogelijk - wat financiële hulp te bieden. Doen! Steun deze fantastische bevolking!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

600 km
Untitled-3

Fietsdagen

10 volle, 3 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Myanmar is een erg gesloten land met weinig toerisme. De bevolking is uitermate vriendelijk en gastvrij. De reis legt hoofdzakelijk het accent op cultuurbeleving, maar aangezien u de tempels met de fiets bezoekt, is de kans op culturele overdaad eerder klein.

Het grootste deel van de reis gaat eerder door licht heuvelachtig gebied en is toegankelijk voor de gemiddelde fietser. Het Shan gebied in het Noordoosten van Myanmar is fysiek meer uitdagend, maar u bepaalt zelf hoeveel u wenst te fietsen. De lange afstanden leggen we af per binnenlandse vlucht.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen en een lokale Engelstalige fietsgids.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

De reis is op basis van vol pension.
De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.

Myanmar heeft geen culinair hoogstaande keuken zoals China, Thailand en India. Het is meer een volkskeuken. Wel heeft de Birmese keuken dingen overgenomen van andere keukens, zoals de kruiden van India, de pittige smaak en de vis van Thailand en de Chinese manier van eten bereiden. En ook al hoeft het gerecht niet zeer bijzonder te zijn, de aandacht voor eten is er wel degelijk; in de ogen van de Birmezen is eten een belangrijke sociale activiteit. Typisch zijn de theehuizen van Myanmar waar de bevolking elkaar ontmoet.

Het kraantjeswater in Myanmar is niet drinkbaar. U kunt het best flessen mineraalwater kopen.

Thee is de nationale drank van Myanmar. Lokale frisdranken zijn zoet maar men vindt er meer en meer Westerse frisdranken. Een lekker alternatief is lime juice of lime soda.

Birma heeft eigen biermerken zoals Tiger en Mandalay.

Lokale sterke dranken zijn Mandalay Rum, whiskey en Dry Gin.

Geldzaken, fooien en budget

Euro’s of dollars? Men kan zowel euro’s als dollars wisselen.

De biljetten moeten ‘gewassen en gestreken’ zijn. Beschadigde en/of iets vuilere biljetten kunnen NIET en NERGENS aanvaard of gewisseld worden (het is een fobisch systeem).

Belangrijk dollarbiljetten die starten met de letters CB worden niet aanvaard.

De koers voor 100$ biljetten is beter dan voor kleine coupures

U kan bij aankomt op de luchthaven van Yangon makkelijk geld wisselen.

Bij vertrek in Mandalay kan u uw resterend geld makkelijk terug omwisselen.

Creditkaarten (visa en master!) zijn ondertussen ook bruikbaar.

Richtprijzen:

drinken: bier 650 ml: 2500 – 3500 Kyat

frisdrank: 2500 – 3500 Kyat

fles wijn: 17000 – 25000 (Red Mountain Estate)

Het totale budget is sterk afhankelijk van wat u koopt aan souvenirs en aan wat u drinkt bij de maaltijden.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De gezondheidszorg in Myanmar staat vergeleken met onze Westerse geneeskunde op een laag peil. De artsen zijn voldoende opgeleid, maar de voorzieningen zijn eerder beperkt. De privé hospitalen zijn redelijk voorzien. Toch is het belangrijk een eigen reisapotheek mee te nemen met onder meer: pleisters, verbandmateriaal, ontsmettingsmiddel, zonnebrandcrème, schaartje, pijnstillers, middelen tegen uitdroging, tegen reisziekte, tegen diarree of verstopping, bescherming tegen muggen (met DEET), koortsthermometer, .....

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Myanmar beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het merk Trek en Giant.

Het zijn allen type mountainbike, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Myanmar geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Het grootste deel van Myanmar heeft een tropisch klimaat dat bepaald wordt door de zuidwest-moesson. De maanden februari tot en met april zijn, met name in de laagvlakten, heet en droog. In deze periode kan de temperatuur oplopen tot 35°C - 40°C. Dit is echter een hitte die beter te verdragen is dan de klamme hitte die je in veel andere tropische landen tegenkomt.

Voorzorgsmaatregelen als het regelmatig insmeren met zonnebrandolie en het dragen van hoofdbedekking zijn wel gewenst. Deze hete en droge maanden worden gevolgd door de moessonregens die het land vanuit het zuidwesten binnenvallen. Met name in de maanden juli en augustus valt in het zuiden van Myanmar de nodige neerslag. Een voordeel is dat in deze periode Myanmar landschappelijk zeer fraai is. Overal groeien en bloeien bloemen en planten. De maanden oktober tot en met januari vormen een koelere, droge periode en zijn zeer geschikt om Myanmar te bezoeken. Het is dan helder weer, aangenaam warm en het regent niet of weinig. Let wel: de nachten en ochtenden zijn in het hoger gelegen gebied koeler (10°C).

De regio van Mandalay, Monywa en Bagan kennen regelmatig erg hoge temperaturen in de maanden oktober / november.

Overnachtingen

U verblijft 15 nachten in hotels.

Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de hotels. Regelmatig verblijven we in het beste hotel aanwezig, er zitten een aantal pareltjes bij.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis.

Reisdocumenten

Voor Myanmar heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Er is ook een visum nodig, dat u best van tevoren aanvraagt. Sinds 2015 kan dit makkelijk elektronisch aangevraagd worden.

Bij aankomst dient u ook het ‘report of arrival’ in te vullen. U ontvangt dit op het vliegtuig.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Deze reis kan bv verlengd worden aan de zee. Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Myanmar reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.