Mongolië

13 dagen
-
Ulaanbaatar naar Ulaanbaatar

Laat u net als wij betoveren door dit fantastische land. Tijdens deze reis maakt u kennis met een bijzonder land van groene steppen, eeuwenoude kloosters, vredige valleien, zingende zandduinen, ruige bergen tot de gigantische Gobiwoestijn. Her en der verspreid versieren de gers, de traditionele nomadententen, het adembenemende landschap. Het contact met de Mongoliërs is bijzonder. Beleefd, direct maar vooral ontzettend gastvrij en oprecht. Voor reizigers met een avontuurlijke instelling is een rondreis door Mongolië een onvergetelijke belevenis!

 

Dag 1

Bij aankomst in Ulaanbaatar wordt u afgehaald door het lokale team en naar ons comfortabel hotel in het centrum van Ulaanbaatar gebracht. Na u te hebben geïnstalleerd in het hotel heeft u de tijd wat te rusten en u te verfrissen voor we op stadsverkenning vertrekken. Indien gewenst wandelen we eerst naar de bank om geld te wisselen.
Onze eerste stop van het stadsbezoek is aan het grote, wat kale Sükhbaatar plein. Hier valt onmiddellijk de wat aparte sfeer van Ulaanbaatar op. Brede straten omringd door grote Russische betonnen complexen waar oude Lada’s en moderne Hummers kriskras door elkaar rijden. Regelmatig zien we ook kleurrijk geklede nomaden te paard de straat over steken. Na het middagmaal rijden we door naar het Boghd Khan Paleis, het voormalige Winterpaleis van de laatste koning. Hier brengen we onder meer een uitgebreid bezoek aan het museum met een mooie collectie aan decoratieve kunst, kleding van de laatste koningen en meubelen en geschenken van buitenlandse delegaties aan het koninklijke hof. Een beetje afhankelijk van de drukte in de stad plannen we na dit bezoek door te rijden naar de depot waar de fietsen klaar staan om te testen. We doen aanpassingen waar nodig en hangen een persoonlijk kenmerk aan de fiets zodat u deze kan herkennen de rest van de reis.
We sluiten de dag af aan het Gandan Khiid tempel complex. Een mooi tempel complex waarvan de oudste gebouwen zijn opgetrokken in Tibetaanse stijl.
’s Avonds plannen we een gezellig avondmaal in een restaurantje in het centrum van de stad.

Springs Hotel. (B.L.D)

Dag 2

Om de ochtendspits uit de hoofdstad te vermijden trachten we vroeg te vertrekken. Net buiten de stad doen we wat laatste inkopen in een grote supermarkt voor we tijdelijk de westerse wereld achter ons laten. Rond het middaguur stoppen we in een klein lokaal restaurant waar onze kok ondertussen een lekker middagmaal voor ons heeft bereid. We maken van deze stop ook gebruik om de talrijke crew aan u voor te stellen.
's Namiddags rijden we nog 80 km met de volgwagen tot we afslaan op de oude weg naar Karkorum, waar de fietsen ondertussen staan te wachten.
Hier start het echte fietsavontuur. Op een verharde zandweg gaat het op en neer naar Karkorum. De laatste kilometers sluiten we terug aan op de nieuwe weg en fietsen we nog even over een goede asfaltbaan naar het Karakorum museum, een interessant en modern museum. Dit museum geeft u heel wat inzicht over de geschiedenis en het ontstaan van het Mongoolse rijk.
Nadien fietsen we nog kort naar een kleinschalige ger kamp waar we vriendelijk worden onthaald door de gastheer en gastvrouw.
We overnachten een eerste maal in een erg gezellige ger (per twee of alleen) met goed onderhouden gemeenschappelijk sanitair.
Als de zon weg is koelt het hier snel af en wordt de houtkachel in de ger aangestoken.

Anja Eco Ger Camp. (B.L.D)

icoBike
20 km fietsen ( + 212 m / - 270 m )
 
 

Dag 3

Na het ontbijt nemen we de volgwagen en rijden in een kwartiertje naar de ingang van de Erdene Zuu tempel. Erdene Zuu is het oudste boeddhistische klooster (bouw gestart in 1586) van het land en staat terecht op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Na een uitgebreid bezoek rijden we in anderhalf uur (72 km) naar de startplaats van onze fietstocht. We fietsen heel de dag over een verharde zandpiste door een landschap van eindeloze steppes omringd door grasgroene heuvels en laaggebergte. Hier en daar verspreid zien we een aantal gers van nomaden en kruisen we grote kuddes schapen, geiten en paarden. Als we de kans hebben stoppen we bij een lokale nomadenfamilie waar we gastvrij worden ontvangen met een soort melkthee. Regelmatig moeten we riviertjes oversteken, soms met natte voeten tot gevolg. Als de rivier te diep is (afhankelijk van de weersomstandigheden) nemen we hiervoor even de 4X4 volgwagens.
Deze eerste echte fietsdag geeft reeds goed het gevoel weer te fietsen in de eindeloze natuur zonder omheiningen en zonder vaste pistes. U fietst waar de weg het makkelijkst en minst drassig ligt. Onderweg stoppen we voor een picknicklunch aan de volgwagens. Kort na het middagmaal fietsen we over een soort 'bergpas'. Eerder pittig (+/- 3 km klimmen), maar net als gedurende heel de reis heeft u de assistentie van de 4X4 jeeps mét trailer om eventueel een stukje te rusten.
In de loop van de namiddag passeren we de eerste kuddes yaks, een veel voorkomende rundsoort met lange haren. Met de fiets kan u makkelijk kortbij deze fascinerende dieren komen.
Bij aankomst te Tsenher fietsen we naar het hotel gelegen aan de gelijknamige warmwaterbronnen. Na het inchecken kan u zich onderdompelen in de buitenbaden gevuld met het warme water van de natuurlijke bronnen waarvan verondersteld wordt dat ze een therapeutische werking hebben en kan u genieten van een welverdiende ontspannende massage (exclusief).
Onder voorbehoud logeren we in kamers met lavabo en eigen toilet en gemeenschappelijke douches.

Duut Resort. (B.L.D)

icoBike
38 km fietsen (+ 588 m / - 346 m)

Dag 4

Na een lekker ontbijt in het hotel fietsen we een 7 km naar een bredere rivier waar we even overstappen in de volgwagens om het diepe water over te steken. Aan de overzijde rijden we verder op en neer over een verhard spoor in de grasvelden. Vandaag fietsen we stukjes door het bos en is de ondergrond het eerste deel van de dag wat meer rotsachtig. Onderweg houden we halt voor een picknicklunch. In de namiddag fietsen we door de groene heuvels, vol mooie blauwe bloemen, gestaag naar een hoogte van 2000 meter boven zeeniveau. Onderweg houden we halt bij een nomadenfamilie om het dagdagelijkse leven van de nomaden even van dichtbij te ontdekken. We eindigen de dag met een mooie afdaling naar onze kampeerplaats in de vrije natuur.
We overnachten per twee in ruime drie persoons tenten en voorzien een gemeenschappelijk toilet en douchetent.
Kamperen. (B.L.D)

icoBike
57 km fietsen (+ 566 m / - 656 m)
 
 

Dag 5

Na het ontbijt nemen we de volgwagens voor een transfer van een drie kwartier naar een afgelegen plek in de Khasai bergen. Hier trekken we de wandelschoenen aan en wandelen door een dichtbegroeid bos naar één van de heiligste plaatsen van boeddhistisch Mongolië, het Tovkhon-klooster. De tocht, hoofdzakelijk bergop, duurt ongeveer een uur en half en kan mits supplement gedaan worden te paard. De ligging van het klooster is schitterend en biedt een prachtig uitzicht over de spectaculaire omgeving versierd met duizenden lichtblauwe gebedsvlaggetjes opgehangen in de dennenbomen. Na een uitgebreid bezoek aan het mysterieuze complex dalen we terug af naar de volgwagens en rijden kort naar een mooie bergpas waar ondertussen alles in gereedheid is gebracht voor een lekkere picknick lunch.
In de namiddag dalen we het eerste stuk gedurende 5 km af naar de weidse grasvlaktes en passeren verschillende uitgedroogde rivierbeddingen. Nadat we ter hoogte van de Battsengel nederzetting de Orkhon rivier zijn overgestoken (via een mooie houten brug) gaat het landschap over in meer rotsachtige formaties die bij het vallen van de avond prachtig roze kleuren. Hier en daar fietsen we langs en over verspreide lavarotsen en moeten af en toe even afstappen van de fiets. Net voor we toekomen in ons gezellig ger kamp brengen we nog een kort bezoek aan de Orkhon watervallen. Deze watervallen ontstonden ongeveer 20.000 jaar geleden ten gevolge van vulkaanuitbarstingen en aardbevingen.
Ons verblijf met gemeenschappelijk sanitair is eenvoudig maar proper en de ligging is bijzonder mooi.

Khurkheree Ger Camp. (B. L.D)

icoBike
35 km fietsen (+ 445 m / - 383 m)

Dag 6

Vandaag is onze tweede en tevens ook laatste lange (300 km) transfer dag. We vertrekken rond 8 uur aan ons gastverblijf. Vooral het eerste deel van het traject erg hobbelig maar de comfortabele jeeps vangen de vaak diepe putten in de weg goed op. Gedurende heel de dag rijden we slechts een klein half uur over asfalt, de rest gaat over al dan niet verharde pistes. In de latere namiddag rijden we het noordelijke deel van de Gobi woestijn binnen en wordt de omgeving meer desolaat en droog. We verwachten toe te komen aan het ger kamp tussen 18 en 19 uur. Na het installeren in het kamp genieten we van het avondmaal op het gezellige terras met zicht op de ondergaande zon over de rivier.
Ongii Energy. (B. L.D)

 
 

Dag 7

Vandaag laten we de fiets aan de haak.
Na een wat later ontbijt wandelen we naar de ruïnes van de Ongii kloosters gelegen langs de Ongiin rivier. Langs beide zijden van de rivier liggen de resten van twee voormalige kloosters, ooit één van de grootste kloostercomplexen van het land, met meer dan 3000 inwonende monniken. We verkennen uitgebreid de resten van één van de kloosters en wandelen nadien naar verder langs de rivier.
Rond het middaguur komen we terug toe in het ger kamp, waar we een vrije middag plannen.
Ongii Energy. (B.L.D)

Dag 8

Vandaag staat een unieke tocht door de Gobi woestijn op het programma.
De Gobi woestijn kent een verrassende mix van zandduinen, halfwoestijn en steppe. We vinden er ongelooflijke vergezichten en de weidsheid blijft verbazen. Hier en daar lopen kamelen kuddes op zoek naar een beetje groen maar meestal zien we er weinig dieren.
De totale afstand tot onze overnachtingsplaats aan de ‘Vlammende Kliffen’ is 180 km, waarvan we met de liefhebbers de laatste 15 km zullen fietsen.
De route is zacht glooiend over een verharde piste. Sommige stukken ondergrond zijn erg verweerd door de winderosie met als gevolg dat er een soort ‘wasbord’ ontstaat wat het fietsen soms wat lastiger maakt maar de schitterende omgeving doet dit ongemak snel vergeten. Net vóór we toekomen aan het gerkamp is het wat pittiger klimmen naar een mooi uitgestrekt plateau. Bij aankomst heeft u de kans zich te verfrissen in het kamp alvorens we het middagmaal plannen.
In de namiddag nemen we kort de volgwagen naar de bossen met schaarse ‘saxualstruiken’.
Deze struikbomen groeien alleen in de Gobi en de bladeren zijn altijd groen, zelfs in zeer droge zomers. Het vocht kan worden opgevangen als drinkwater en is bijgevolg heel belangrijk voor de nomaden en hun vee.
We wandelen vervolgens door een brede uitgedroogde rivierbedding naar de ‘Vlammende Kliffen’, een gebied wat bekend is vanwege de vele dinosaurusskeletten en -eieren die hier gevonden zijn door de Amerikaan Roy Chapman bij zijn expeditie in 1922. De liefhebbers kunnen bij valavond gaan kijken naar de zonsondergang over de Flaming Cliffs. Als de schaduwen lang worden kleurt het licht van de ondergaande zon de zandstenen bergen diep rood, een duidelijke verklaring voor de naam van dit gebied.
We overnachten in een comfortabel ger kamp, onder voorbehoud met eigen toilet en lavabo en gemeenschappelijk goed onderhouden sanitair.

Mongolian Gobi. (B.L.D)

icoBike
15 km fietsen (+ 300 m / - 130 m)
 
 

Dag 9

We vertrekken eerder vroeg aan het ger kamp voor een transfer van een 105 km, twee à drie uur rijden met de jeeps. Onderweg stoppen we even in het kleine dorpje Bulgan waar u eventueel wat extra snacks kan kopen.
We ruilen de volgwagen voor de fiets en rijden over een kleine bergpas naar het ger kamp. Het gaat eerder gestaag omhoog en u heeft voldoende tijd te genieten van het mooie landschap en de uitgestrekte duinen in de verte. De laatste 10 km zijn een heerlijke afdaling tot onze overnachtingsplaats waar we na het inchecken het middagmaal plannen op het terras van het gezellige restaurant.
In de namiddag nemen we de fiets naar de Khongor duinen. Dit zijn de grootste zandduinen van Mongolië, met een lengte van 180 kilometer en een hoogte tot 300 meter kunnen we echt wel spreken van buitengewone afmetingen.
Het is een prachtige vlakke fietstocht over een grindpiste, doch hier en daar wat sportiever door de stukken wasbord ontstaan door de winderosie. We kruisen regelmatig grote kuddes kamelen die ons een beetje vreemd nastaren. Na een kleine 20 km komen we toe aan de duinen. Terwijl de begeleiders de fietsen op de volgwagens plaatsen beginnen wij onze klimtocht naar de top van de duinen. Het is een erg zware klim door het mulle zand (+/- 1 uur), maar de beloning is schitterend. Het uitzicht op de top over de schijnbaar oneindige omgeving is spectaculair en de afdaling al glijdend gaat zalig vlot.
Bij valavond nemen we de volgwagen terug naar ons ger kamp met gedeeld sanitair waar we bij zonsondergang genieten van het avondmaal.

Gobin Anan. (B.L.D)

icoBike
20 + 20 km fietsen (+ 330 m / - 370 m)

Dag 10

De laatste fietsdag, staat misschien wel het meest uitdagende traject op het programma.
We vertrekken zo vroeg mogelijk uit het ger kamp, omdat de staat van de piste naar Bayandalai bijzonder slecht is. Het is slechts een transfer van een 110 km maar reken hiervoor een kleine 3 uur.
Toegekomen te Bayandalai stoppen we even aan een kleine kruidenier en rijden dan het dorpje uit waar we op de fiets stappen. De eerste 20-25 km gaan zacht omhoog over een verharde grindweg door een mooie open vlakte. De omgeving wordt wat meer bergachtig en de ondergrond gaat over in verhard zand. Rond 32 km komen we toe aan de ingang van de Dungenee Kloof. Door deze smalle canyon loopt een rivier die we regelmatig moeten oversteken per fiets. De doortocht is slechts een 4 km en indien gewenst kan u dit stuk te voet of in de volgwagen doen. We eindigen het fietsen met een pittige beklimming van de Oyut Bergpas gevolgd door een steile afdaling, die we adviseren even te doen met de fiets aan de hand. Kort na de pas ontdekken we de idyllisch gelegen kampeerplaats. Met wat geluk genieten we 's avonds van een prachtige natuurlijke sterrenhemel.
Kamperen. (B.L.D)

icoBike
45 km fietsen (+ 896 m / - 156 m)
 
 

Dag 11

Vandaag staat een wandeling op het programma. Na een lekker ontbijt in de vrije natuur nemen we kort de volgwagen naar de parking van de Yolin Am Kloof. Dit is een prachtige kloof van zo’n 10 km lang, waar zelfs in de vroege zomer nog ijs kan voorkomen. We starten deze bijzondere wandeling op een hoogte van 2400 m boven zeeniveau en wandelen omlaag naar 1800 m, een wandeling van een 3 uur. De steile rotswanden van de kloof steken soms meer dan 200 meter boven ons uit. Met wat geluk zien we een ibex (soort steenbok) grazen en kunnen we op de steile rotswanden nesten van de lammergier spotten. Onder voorbehoud van de hoeveelheid ijs dat eventueel nog aanwezig is kan het zijn dat we niet volledig door de kloof kunnen wandelen en we terug naar de parking moeten wandelen. Als de hoeveelheid ijs meevalt wachten op het einde van de kloof de jeeps ons op en rijden we al dan niet nog met een stop aan een andere kloof door naar ons schitterend gelegen laatste ger kamp in de buurt van Dalanzdagad.
Dit ger kamp met gemeenschappelijk sanitair wordt omgeven door een prachtige bergketen die erg mooi verkleurd bij zonsondergang.

Khanbogd tourist camp. (B.L.D)

Dag 12

Vanuit het warme woestijnstadje Dalandzadgad vliegen we terug naar Ulaanbaatar waar we nog een aantal van de culturele hoogtepunten van dit fascinerende land bezoeken. Na het middagmaal, in een klein lokaal restaurant, gaan we terug naar het hotel om wat te rusten en te bekomen van het tijdsverschil. Rond 17 uur rijden we naar een klein theaterzaaltje voor een traditionele Mongoolse dansshow van een uurtje. We eindigen dit culturele luik met een bezoek aan Zaisan Hill. Hier heeft u een mooi uitzicht over Ulaanbaatar en de nabijgelegen heuvels.
We plannen nog een lekker afscheidsmaal in een gezellig restaurant.

Springs Hotel. (B.L.D)

 
 

Dag 13

Na het ontbijt eindigt dit Mongools avontuur met een transfer terug naar de luchthaven.

B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Overnachtingsplaatsen steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.


Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn veel factoren die een reis door Mongolië kunnen beïnvloeden. Daardoor is een strakke planning van de reis doorgaans een utopie. Zo zijn de vluchtschema`s van de binnenlandse vluchten vaak aan wijzigingen onderhevig. Ook hebben de vervoermiddelen, veel te lijden van de zeer slechte wegen. Er moet rekening gehouden worden met oponthoud door noodzakelijke reparaties van voertuigen. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. Het kan noodzakelijk zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Dit betekent dat de reisleiding kan besluiten onderdelen van het hier beschreven reisprogramma in te korten of zelfs te laten vervallen. Daarbij zal alles in het werk gesteld worden de essentiële onderdelen van de reis.