Mongolië

13 dagen
-
Ulaanbaatar naar Ulaanbaatar

Laat u net als wij betoveren door dit fantastische land. Tijdens deze reis maakt u kennis met een bijzonder land van groene steppen, eeuwenoude kloosters, vredige valleien, zingende zandduinen, ruige bergen tot de gigantische Gobiwoestijn. Her en der verspreid versieren de gers, de traditionele nomadententen, het adembenemende landschap. Het contact met de Mongoliërs is bijzonder. Beleefd, direct maar vooral ontzettend gastvrij en oprecht. Voor reizigers met een avontuurlijke instelling is een rondreis door Mongolië een onvergetelijke belevenis!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

261 km
Untitled-3

Fietsdagen

5 volle, 2 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

De focus tijdens deze reis ligt toch wel op de natuurbeleving. We bezoeken wel een aantal culturele sites, maar toch eerder beperkt.

Reizen door Mongolië is avontuurlijk. De hoofdzakelijk niet geasfalteerde wegen zijn in bijzonder slechte staat, de afstanden zijn soms wat groter en aanpassingen aan het programma zijn nu en dan onvermijdelijk.

Wij proberen op dit alles te anticiperen door de reis te organiseren in veilige, comfortabele 4x4 terreinwagens met maximaal 3 reizigers per jeep.

De overnachtingen zijn een combinatie van gers, hotels en 2 nachten vrij kamperen met douche en toilet. We hebben ons uiterste best gedaan de best beschikbare accommodaties te selecteren.

De fietstochten gaan hoofdzakelijk over vlak tot licht heuvelachtig terrein maar de ondergrond maakt de ritten hier en daar wat sportiever. We fietsen over verharde zandwegen, grind, door graslanden en kruisen regelmatig ondiepe riviertjes. De grotere rivieren steken we over met de jeeps. Er is echter geen technische fietsvaardigheid vereist.

Een sportieve en vooral ook flexibele geest is onontbeerlijk om ten volle te kunnen genieten van dit unieke land.

Het is een bijzonder boeiend en verrassend land, ook de doorwinterde reizigers zullen hier hun gading vinden.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets, verzorgt de fietsen en begeleid u in al wat specifiek te maken heeft met het fietsen op zich.

Eten en drinken

De reis is op basis van vol pension.
De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.

Het Mongoolse dieet wordt wel als elementair omschreven en in onze westerse ogen zijn de basis ingrediënten inderdaad vaak vrij beperkt. Vanuit een traditie van nomadische veehouders met nauwelijks landbouw zijn dieren de belangrijkste leveranciers voor bestanddelen van zowel eten als drinken: soep van schapenvlees, wodka gedestilleerd uit koeienmelk, yoghurtkoekjes, deegballetjes van schapen- of geitenvlees, gefermenteerde paardenmelk (airag) etc. Maar voor toeristen serveert men inmiddels maaltijden naar de westerse smaak.

Thee wordt in een mengsel van water en melk gekookt en regelmatig met zout gedronken. Alcohol, zowel traditioneel Mongools als geïmporteerde dranken zijn op de steppe volop te krijgen. Bier is duurder dan wodka. Khan Bräu en Chinggis Beer worden voornamelijk in bars en restaurants geschonken.

Het lokale team doet echter ontzettend hun best, de maaltijden aan te passen aan onze westerse keuken. Met de beperkte mogelijkheden die ze hebben, zorgen ze toch steeds voor behoorlijk wat afwisseling.

Ook voor vegetariërs is er voldoende afwisseling. Belangrijk is wel uw maaltijdkeuze van tevoren door te even, vermist veel van de ingrediënten vooraf worden aangeschaft.

Geldzaken, fooien en budget

De nationale munteenheid van Mongolië is de Mongoolse Tugrik.

U kan bij aankomt op de luchthaven van Ulaanbaatar makkelijk geld wisselen. Dit mogen zowel euro’s als USD zijn. Indien gewenst (en lijkt ons makkelijker) kan u bij het stadsbezoek met de assistentie van de fietsgids geld wisselen in een bank in de stad.

Er zijn ook banautomaten (ATM) zowel op de luchthaven als in de stad maar hou er rekening mee dat ze vaak niet werken.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: de reis is op basis van vol pension en echt veel souvenirs zijn er niet te koop.

Richtprijzen in de gers en op restaurant: frisdrank: 3000 MNT

bier (blik): 300 - 5000 MNT

fles wijn: 20.000 - 40.000 MNT

Budget reis 2018: 50 tot 75 euro per persoon voor de hele reis

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De gezondheidszorg in Mongolië staat vergeleken met onze Westerse geneeskunde op een laag peil. De artsen zijn voldoende opgeleid, maar de voorzieningen zijn eerder beperkt.

De privé hospitalen in Ulaanbaatar zijn redelijk voorzien. Toch is het belangrijk een eigen, uitgebreide reisapotheek mee te nemen met onder meer: pleisters, verbandmateriaal, ontsmettingsmiddel, zonnebrandcrème, schaartje, pijnstillers, middelen tegen uitdroging, tegen reisziekte, tegen diarree of verstopping, bescherming tegen muggen, koortsthermometer, .....

Wij adviseren op te letten met het kraantjeswater en steeds flessenwater te gebruiken om uw tanden te poetsen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Mongolië beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.
Het zijn fietsen hoofdzakelijk van het merk Giant en Trek.

Het zijn allen type mountainbike, met 27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano.

Dit type mountainbike maakt het fietsen op de zandpistes zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Mongolië geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Van alle landen in Azië heeft Mongolië één van de meest extreme klimaten.

Het geheel door China en Rusland omsloten land heeft te maken met een drietal bepalende factoren voor het weer en klimaat. Allereerst bestaat Mongolië grotendeels uit hoogvlakte dat grotendeels tussen de duizend en tweeduizend meter boven zeeniveau ligt. Ten tweede is er het permafrost, een ondergrond die nooit helemaal ontdooit. Ten derde is er iedere winter sprake van een zeer sterk hogedrukgebied boven Mongolië, die het weer in vrijwel heel Azië bepaalt. Het zorgt in het zuiden van Azië voor overwegend droog en zonnig weer en in Mongolië zelf voor vrij zonnig en droog weer met lage tot zeer lage temperaturen. De wintermaanden in Mongolië behoren tot de strengere winters ter wereld.

Mongolië heeft te maken met een mix van extreme landklimaten, woestijnklimaten, een steppeklimaat in het oosten en een hooggebergteklimaat in berggebieden zoals de Mongoolse Altaj en het Changajgebergte.

In alle gevallen geldt dat de winters koud zijn en lang duren, er weinig neerslag valt gedurende het hele jaar en de zomers in de lager gelegen gebieden warm tot heet zijn, maar kort duren.

‘s Nachts koelt het ook in de zomermaanden flink af, zodat de temperatuur binnen een etmaal normaliter zo’n twaalf tot meer dan twintig graden schommelt. Grote delen van Mongolië bestaan uit woestijnen, woestijnsteppes en bergen zonder al te veel begroeiing. In het zuiden ligt de Gobiwoestijn, die merendeels uit rotsen bestaat.

Mongolië heeft dankzij de ligging ver van de zee en op middelmatige hoogte te maken met veel extremen wat betreft weersomstandigheden. In de lange winters (oktober tot en met april) zijn temperaturen van min 15 tot min 30 graden in de koelste maanden meer regel dan uitzondering gedurende de dag. ‘s Nachts daalt het kwik nog wat verder tot -25 tot onder de min 35 graden Celsius. In de woestijngebieden in het zuiden vriest het ‘s winters meestal slechts matig en kan het kwik overdag lokaal boven het vriespunt uitkomen. Na een kort overgangsseizoen waarin flinke zandstormen het land kunnen teisteren heeft Mongolië te maken met een korte maar warme zomer. Maximumtemperaturen van rond de dertig graden zijn dan normaal in Mongolië en in de Gobiwoestijn wordt het nog wat warmer. De minimumtemperaturen ‘ nachts liggen met slechts vijf tot ongeveer vijftien graden wel een stuk lager dan overdag.

Mongolië = land van de eeuwig blauwe lucht met meer dan 280 zon dagen per jaar.

Overnachtingen

In Ulaanbaatar verblijft u de eerste en laatste nacht in een comfortabel hotel met erg goede ligging, op wandelafstand van het Sükhbaatar plein.

Ook in Tsenher verblijft u in een mooi hotel, met eigen eenvoudige wellness faciliteiten. Er zijn 3 zwembaden van heet tot zéér heet, gevuld met het water uit de warmwaterbronnen.

U verblijft tijdens deze reis ook 7 nachten in een ger kamp. Een ger (wordt ook soms verkeerdelijk yurt genoemd) is een grote tent, waar u in kan recht staan, met vaste bedden en vaak ook een eigen houtstoof. De matrassen op de bedden zijn spijtig genoeg vaak dun. Het sanitair is gemeenschappelijk (mannen- en vrouwenblok), maar steeds erg proper en goed onderhouden. Men voorziet handdoeken. Meestal is er warm water. Het restaurant is in een nog grotere ger tent, of soms in een afzonderlijk gebouwtje.

Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de keuze van de hotels en ger kampen. Vooral de kwaliteit van het sanitair was voor ons een belangrijke factor in de keuze. We denken dat we steeds de best beschikbare accommodatie aanbieden.

U overnacht ook twee nachten in kleinere koepeltenten. Wij voorzien al het kampeermateriaal, het enige dat u kan voorzien tijdens het kamperen is eventueel een lakenzak en een klein reiskussen. Wij zetten de tenten op, voorzien een eenvoudige kampeerdouche en toilet. Die plekken waar we logeren is er geen alternatief mogelijk.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels en ger kampen vermeld.

Zijn bepaalde hotels of ger kampen volzet, dan wordt een gelijkwaardig of betere overnachtingsplaats voorzien.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en de route wat aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in overnachtingsplaatsen kan beperken.

Sommige individuele reizigers leggen de focus van de reis bv wat meer op wandelen, de paardencultuur, wat korter, wat langer, wat intenser. Contacteer ons en we bekijken de mogelijkheden.

Reisdocumenten

Voor Mongolië heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Er is ook een visum nodig, dat u van tevoren moet aanvragen.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Vervoer en vluchten

In Mongolië kiezen we er bewust voor met 4x4 Land Cruisers te rijden als volgwagen. We voorzien maximaal 3 reizigers per jeep. Dit maakt de reizen duurder reizen maar net als voor alle reizen is de veiligheid een prioriteit.

De fietsen worden vervoerd op een trailer achter de jeeps.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.