Laos

8 dagen
-
Ubon Ratchatani naar Ubon Ratchatani

Laat u verleiden door de uiterst vriendelijke bevolking, het dichtbegroeide Bolaven Plateau met zijn magische watervallen, het rivierleven én de overweldigende natuur. De afwisseling van landschappen is op deze 8 daagse ongekend. Laos straalt een warme rust uit, waar u op de fiets zeker van zal genieten!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

262 km
Untitled-3

Fietsdagen

5 volle, 1 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Reizen door Laos is vanwege de rust, verrassend toegankelijk. In het zuiden is het erg tropisch en met al het water en groen is het er heel aangenaam om te vertoeven.

Deze fietsreis neemt u mee door de zuidelijke laaglanden van Pakse, kortbij de Cambodjaanse grens voordat we naar het noorden en vervolgens naar het oosten gaan naar de vruchtbare gebieden van het koffie rijke Bolaven-plateau. De natuur is erg mooi en de kans om de zeldzame Irrawaddy-dolfijnen te spotten maakt deze reis bijzonder.

De landschappen zijn zeer afwisselend. Het gaat van droog struikgewas naar oerwoud tot weelderig groene valleien. Het uitzicht op sommige plaatsen waar we verblijven is adembenemend en dit gecombineerd met de steeds wisselende omgeving maakt de reis tot een absolute aanrader voor de natuurliefhebbers. Behalve fietsen, nemen we ook de tijd om de 5e-eeuwse tempels van Wat Phu te bekijken, bezoeken we een aantal prachtige watervallen en brengen ook een bezoek aan een van de best koffie-groeiende gebieden ter wereld.

Het grootste deel van deze fietsreis gaat over vlakke wegen, behalve aan het einde van dag 5 tot en met dag 7, is het wat sportiever. U bevindt zich dan op het Bolaven Plateau. Hier is het klimmen, maar net als gedurende heel de reis beschikt u over een volgwagen waar u zonder probleem in kan meerijden. Het wegdek is over het algemeen erg goed en iedereen met een gewone tt matige conditie zal van deze reis genieten.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

De fietsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 6 middag- en 7 avondmalen.

Het ontbijt zijn regelmatig buffetten waar u de keuze heeft uit Europees en Aziatische gerechten. Vaak worden er baguettes geserveerd, een overblijfsel uit de Franse tijd.

De andere maaltijden voorzien we in lokale restaurants en trachten u zoveel mogelijk het plaatselijke eten te leren kennen op basis van allerlei kleine gerechten.

Heeft u echter speciale dieetvoorschriften (ook voor op de eventuele vluchten!), gelieve ons vooraf te laten weten. in de mate van het mogelijke kunnen we de maaltijden aanpassen.

De keuken in Laos kent invloeden van zowel Frankrijk als Thailand. Sticky Rice (kleef rijst), die men eet met de vingers, is de basis van de maaltijden. Men eet hierbij groenten al dan niet aangevuld met gegrilde kip en vis. Een ander populair gerecht is 'miesoep', een fijne, sobere soep op basis van fijne noedels. Een aanrader is ook de pikante papaja salade. Erg lekker! U merkt de invloed van de Fransen door de aanwezigheid van het stokbrood. Een goede afwisseling als lunch. In de steden vindt u veel restaurants met een internationale keuken.

Het water van de kraan is niet drinkbaar, maar er is overal flessenwater te koop.

Laos heeft erg lekkere, sterke koffie (let wel, men doet er vaak een mierezoete gecondenseerde melk bij!), net als thee.

Het populairste en bekendste bier in Laos is het Beer Lao. Het bier wordt verkocht in grote flessen en is erg goedkoop. Lao Lao is de lokale sterke drank van Laos, namelijk rijstwhiskey.

Geldzaken, fooien en budget

De nationale munteenheid van Laos is de Kip (Lak).
Het grootste bankbiljet is 5000 Kip hou er dus rekening mee dat u een pak geld ontvangt wanneer u gaat wisselen. Er zijn geen muntstukken in Laos. Makkelijkst om te wisselen zijn cash USD en Thaise Bath. De Euro kan, maar u ontvangt er over het algemeen een slechtere wisselkoers mee.

Kredietkaarten worden aanvaard in de grotere hotels en (duurdere) toeristenwinkels.

Tegenwoordig vindt u ook meer en meer geldautomaten waar u met uw gewone bankkaart (mét Maestro) geld kan afhalen. Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Zorg ook voor een goede persoonlijke EHBO kit.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Laos beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike, full suspension met 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Trek.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Laos geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Laos heeft een tropisch klimaat met vrij hoge luchtvochtigheid. Er zijn drie seizoenen: van maart tot juni is het warm en droog, met temperaturen tussen 27°C en 40°C, met nachttemperaturen in de 20°C. Het regenseizoen is van juni tot oktober. Het koelere seizoen is van november tot februari, met gemiddelde temperaturen tussen 20°C en 30°C. Het kan 's nachts op hogere hoogtes het hele jaar door een beetje koud worden, dus breng voor ’s avonds een wat dikkere trui mee.

Overnachtingen

U verblijft 7 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels of volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

De hotels in Laos zijn over het algemeen van zéér goede kwaliteit en ze hebben vaak een erg mooie architectuur en knappe tuin. Veel van de gebruikte hotels hebben zwembaden.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis in het mooie hotel aan de Mekong rivier in Ubon Ratchatani.

Reisdocumenten

Voor Laos heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Er is ook een visum nodig, dat u makkelijk aan de grens op de luchthaven kan kopen.
Let op, u heeft een pasfoto en US dollars (tussen de 30 en 40 USD) nodig!

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlenging

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis in het mooie hotel in Ubon Ratchatani.

Vervoer en vluchten

In Laos reizen we met veilige volgwagens, waarvan we het type en grootte aanpassen naargelang het aantal reizigers.

De fietsen worden meestal vervoerd in een extra pick-up wagen.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

GARANTIEFONDS REIZEN

FLY and BiKE is lid van het VVR en het Garantiefonds Reizen.

Bij financieel onvermogen van de reisorganisator met wie u een reiscontract afsloot, kan u een beroep doen op het Garantiefonds Reizen.
Dit kan u doen door u te wenden tot uw reisorganisator of reisbemiddelaar of door rechtstreeks contact op te nemen op het adres: Metrologielaan 8, 1130 Brussel.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.