Indonesië

15 dagen
-
Bali naar Lombok

De natuur, de eeuwenoude tempels, de bijzondere ambachten, de steeds aanwezige beleving van de religie, dit alles maakt beide landen enorm boeiend om te bezoeken. Het kleurrijke Hindoeïsme, het unieke vulkaanlandschap op Bali en de ongerepte stranden en prachtige natuur op Lombok maken de reis zéér afwisselend. 'You can find Bali in Lombok but you can't find Lombok on Bali...' We cruisen door kleurrijke dorpjes, vliegen door bamboe bossen, balanceren op smalle paadjes tussen de rijstvelden en rijden langs, op en in een vulkaankrater. We eindigen de reis op het paradijselijke eiland Gili Air. Kortom de bestemming voor reizigers die een perfecte mix zoeken tussen cultuur, natuur en contact met lokale bevolking. Na al het natuurleed van het voorbije jaar, verdient deze fantastische bevolking onze opperste steun. Gaan!

 

Dag 1

Bij aankomst in Denpasar wordt u afgehaald en naar het kunstenaarsdorp Ubud gebracht. Ubud is het culturele hart van Bali, gelegen tussen prachtige groene rijstvelden. Afhankelijk van het uur van aankomst heeft u nog de kans de vele bezienswaardigheden van dit kleine stadje te ontdekken. Naast Monkey Forest, een mooi stukje tropisch bos, kan u de lokale tempels bezoeken of gewoon wandelen langs de verschillende galerijen en winkeltjes waar men u met plezier zal inwijden in de Balinese schilderkunst. Op wandelafstand van het hotel vindt u verschillende lekkere en gezellige restaurants.
Nick’s Pension

Dag 2

Na het ontbijt volgt een korte transfer naar Mengwi waar we de Taman Ayung tempel bezoeken. Taman Ayun letterlijk vertaald als ‘prachtige tuin’ wordt algemeen beschouwd als één van de mooiste tempels van Bali. De Taman Ayun tempel ligt in een park met bomen en vijvers, enkel te bereiken via een brug door een rijkelijk versierde poort. Na een uitgebreid bezoek vervolgen onze weg door de bergen naar het startpunt van onze eerste fietstocht. Onderweg bezoeken we nog de pittoreske tempel van Bratan en ook een specerijen -en orchideeën markt waar we ook het middagmaal plannen. Nadien start het echte fietsavontuur. We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Vervolgens dalen we al fietsend af over kleine plattelandswegen, langs adembenemende rijstvelden en plantages. Overal staan enthousiaste kinderen langs de kant van de weg en worden we vriendelijk begroet met een ‘hello mister’. U rijdt over rustige geasfalteerde wegen, met af en toe wat gaten of bulten. We eindigen de dag terug in Ubud.

Nick’s Pension (B.L)

icoBike
50 km fietsen
 
 

Dag 3

Vandaag gaat de tocht naar het bergachtige noorden van Bali. Het eerste stuk fietsen we weer langs prachtige rijstvelden en langs verschillende kokosplantages. Het landschap gaat langzaam over in bos met af en toe een sinaasappelboomgaard richting het kratermeer van de Batur vulkaan. Deels per volgwagen, deels per fiets bereiken we Kintamani waar we logeren in een eenvoudig hotel met adembenemende zichten op het meer en de 1717 meter hoge vulkaan. Het kratermeer is 11 bij 13,5 kilometer en is daarmee één van ‘s werelds grootste. De liefhebbers kunnen in de namiddag warmwaterbronnen bezoeken en aansluitend genieten van een massage (exclusief), heerlijk ontspannend na het fietsen.
Lake View Hotel (B)

icoBike
40 km fietsen

Dag 4

’s Ochtends brengt de volgwagen ons naar de buitenste rand van de caldera. Hier werpen we een laatste blik op de vulkaan en het meer voordat we via een eerder smal pad naar de noordkust van het eiland fietsen. Het is een prachtige, hoofdzakelijk bergafwaartse route, door koffie- en cacao plantages, niet toegankelijk voor wagens. In de kleine bergdorpjes waar ze nauwelijks toeristen zien, zijn de mensen ontzettend vriendelijk en gastvrij. Het enthousiast zwaaien en wuiven van de plaatselijke bevolking is prachtig om zien. We eindigen onze fietstocht in Tejakula en nemen de volgwagen naar Amed waar we twee nachten verblijven in een schitterend hotel met vanuit het zwembad een eindeloos zicht op de azuurblauwe zee.
Puri Wirata (B)

icoBike
50 km fietsen
 
 

Dag 5

Vandaag laten we de fiets aan de haak en plannen een vrije dag te Amed. U kan lekker luieren bij het hotel of de omgeving verkennen, boven of onder water. Het achterland van Amed is dunbevolkt en relatief droog. Echter, de zee biedt een prachtig koraal en vissen en het is zelfs mogelijk om rechtstreeks snorkelen vanaf het zwartgrijze lava strand. Voor duikers zijn er ook genoeg mogelijkheden, vraag het hotel gerust om de mogelijkheden.

Puri Wirata (B)

Dag 6

De ochtend begint met een korte transfer naar Tirtagangga gevolgd door een indrukwekkende wandeling door de rijstvelden (2 uur). We maken kennis met het leven van een rijstboer en leren het hele proces van het planten tot het oogsten van de rijst. De gids leidt ons langs smalle paadjes door de velden en vertelt ons ook over kruiden en exotische vruchten uit de omgeving. De wandeling eindigt aan het koninklijke waterpaleis, opgetrokken uit een unieke combinatie van Balinese en Chinese stijl. De koning en zijn familie gebruikten het waterpaleis om te rusten en relaxen en diende tevens als ontvangstplaats voor belangrijke gasten. Van een echt paleis is eigenlijk geen sprake, het is meer een waterpark met Balinese beelden, fonteinen en vijvers. De liefhebbers kunnen hier zelfs zwemmen in één van de bassins. Na een lekkere picknick lunch nemen we de fiets bergafwaarts richting Padang Bai, een klein haven plaatsje in het oosten van Bali. Het laatste stuk, tot aan de kust, gaat over een asfaltbaantje langs en door uitgestrekte bananen plantages.
In Padang Bai nemen we afscheid van het Balinese team.

Puri Rai (B)

icoBike
46 km fietsen
 
 

Dag 7

Na een vroeg ontbijt nemen we de overzetboot (fast ferry in ongeveer 3 uur) naar Lombok. We worden in Teluk Kodek, de kleine haven opgewacht door een nieuw team en rijden naar het hotel te Senggigi waar we twee nachten verblijven in een mooi hotel aan het strand. Onderweg naar het hotel kan een bezoek gebracht worden aan de tempel Gunung Pengsong en een werkplaats waar maskers worden gemaakt. Deze houten maskers worden versierd met parelmoer, een heel secuur werk. Senggigi is een toeristisch plaatsje aan de west kust van Lombok. Het hart van het plaatsje heeft een aantal gezellige cafeetjes en restaurants.

Puri Bunga (B)

Dag 8

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar de startpunt van onze vlakke fietstocht door het platteland van West Lombok. We zien mensen aan het werk op het land en stoppen aan een kleine markt om de lokale koopwaar te  bekijken. In het dorp Karang Bayan zijn twee zéér oude moskeeën te bewonderen, waarvan één nog steeds gebruikt wordt voor de Waktu Telu, een oude animistische religie, die eigenlijk uit Indonesië is verbannen. In dit uitgestrekte gebied leven de meerderheid van de mensen van de landbouw en van het weven van manden. Het laatste stuk van onze tocht vandaag gaat door fruitplantages. Op weg naar Senggigi kan nog een worden gebracht aan Puri Lingsar. Deze hindoetempel is gebouwd in 1714 en wordt beschouwd als één van de heiligste tempels van het land. Vanuit heel Lombok komen mensen naar deze plek om offers te brengen en de tempel is uniek omdat omdat ook moslims hier in harmonie met de hindoes bidden. De rest van de namiddag is vrij om eventueel te genieten van het strand.
Puri Bunga (B.L) 

icoBike
25 km fietsen
 
 

Dag 9

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het dorpje Pancor waar we op de fiets stappen. Het eerste stuk is vals plat en gaat over goed asfalt langs uitgestrekte rijstvelden. Onderweg hebben we mooie uitzichten op Lombok’s hoogste vulkaan de Rinjani. We rusten uit bij een watertuin te Aik Bubak. Dan wordt het even een stukje klimmen, maar snel wordt deze inspanning beloond met een lange afdaling over kleine wegen langs verschillende kleine marktjes. U zal merken dat hier haast nooit toeristen komen en de mensen zijn vooral verbaasd dat er ook mensen zijn die fietsen voor het plezier. Het laatste stuk naar Tetebatu is terug klimmen, maar net als gedurende heel de reis heeft u de assistentie van de volgwagen.

Tetebatu Mountain Resort (B.L)

icoBike
25 km fietsen

Dag 10

Vandaag maken we een fietstocht rondom Tetebatu. Het eerste stuk gaat over asfalt. Al snel gaan we verder over een zandpad langs ananas- en zoete aardappel plantages. We stoppen bij een stukje heilig bos mét waterbron, waar zwarte en grijze apen wonen. Er volgt een stuk waar er geklommen moet worden. In het dorp Pringgasela stoppen we voor een heerlijke Sasak lunch. We wandelen door dit dorp waar er door bijna iedere vrouw geweven wordt. Daarna stappen we weer op de fiets en gaan vervolgens via kleine wegen naar Masbagik, een dorpje waar nog op traditionele wijze potten worden gebakken. Heeft u dan nog energie over dan kan u verder fietsen naar Loyok, een dorpje waar men bamboe spullen maakt. Vervolgens gaan we terug naar Tetebatu.

Tetebatu Mountain Resort (B.L)

icoBike
35 km fietsen
 
 

Dag 11

Vandaag steken we het eiland over richting de noordkust. We rijden met de volgwagen over Pusuk, de hoogste bergpas van Lombok. We dalen af naar en grote vallei waar we terug op de fiets stappen. De lucht is heerlijk gevuld met de aroma's van knoflook en lente-uitjes die hier welig groeien. Voor het middagmaal stoppen we in Sembalun, waar u net als gisteren traditionele weefkunst kan bewonderen, zij het totaal anders dan die van Pringgasela. Na de lunch verlaten we per fiets de valeei en dalen af naar de kust. In Bayan wacht de volgwagen en brengt ons naar Senaru onze overnachtingsplaats voor twee nachten. 
Pondok Senaru (B.L)

icoBike
30 km fietsen

Dag 12

Vandaag laten we de fiets aan de haak en plannen een uitstap in de weidse omgeving. Er bestaat een project opgezet door de Nieuw-Zeelandse regering om lokale vrouwen op te leiden tot gidsen en tijdens deze fascinerende wandeling zal één van deze dames jullie gids zijn. We genieten van een aantal fantastische uitzichten terwijl we wandelen over smalle paadjes door bamboebossen die ons leiden naar pittoreske rijstterrassen. Onderweg bezoekt u verschillende traditionele dorpen en leert u meer over het kleurrijke leven van de Sasak bevolking, de inheemse bewoners van Lombok. De wandeling eindigt bij een waterval genaamd Sendang Gila waar u een frisse duik kan nemen voor we terug naar het hotel gaan. 
Pondok Senaru (B)

 
 

Dag 13

Dit wordt de laatste fietsdag langs de kust. In het begin is er bijna geen verkeer, ideaal om te fietsen. Langs de weg ontmoeten we veel apen, op zoek naar voedsel. Na het stadje Tanjung wordt het drukker en stappen we over in de volgwagen naar de kleine haven van Bangsal. Hier nemen we een ferry en varen in een half uurtje naar het eilandje Gili Air. Gili Air maakt deel uit van de Gili-eilandenarchipel  net voor de noordwestkust van Lombok. Het is het op één na kleinste van de drie eilanden en het dichtst bij het vasteland van Lombok. De witte zandstranden zijn misschien we de beste van de Gili-eilanden en de waters lenen zicht uitstekend tot snorkelen en duiken voor de oostkust, met wat geluk kan u zeeschildpadden spotten langs de koralen. We verblijven twee nachten in een mooi hotel met zwembad en zicht op zee.
Vila Karang (B.L)

icoBike
15-20 km fietsen

Dag 14

Een hele dag genieten van het eiland. Naast heerlijk genieten van de zon en het strand, kan u in circa 2.5 uur het hele eiland rondwandelen, de sfeer is hier erg relax.
Vila Karang (B)

 
 

Dag 15

We verlaten het strand en rijden naar de luchthaven van Lombok waar het programma eindigt.
(B)


B = ontbijt

L = middagmaal

D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.