Indonesië

15 dagen
-
Bali naar Lombok

De natuur, de eeuwenoude tempels, de bijzondere ambachten, de steeds aanwezige beleving van de religie, dit alles maakt beide landen enorm boeiend om te bezoeken. Het kleurrijke Hindoeïsme, het unieke vulkaanlandschap op Bali en de ongerepte stranden en prachtige natuur op Lombok maken de reis zéér afwisselend. 'You can find Bali in Lombok but you can't find Lombok on Bali...' We cruisen door kleurrijke dorpjes, vliegen door bamboe bossen, balanceren op smalle paadjes tussen de rijstvelden en rijden langs, op en in een vulkaankrater. We eindigen de reis op het paradijselijke eiland Gili Air. Kortom de bestemming voor reizigers die een perfecte mix zoeken tussen cultuur, natuur en contact met lokale bevolking. Na al het natuurleed van het voorbije jaar, verdient deze fantastische bevolking onze opperste steun. Gaan!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

326 km
Untitled-3

Fietsdagen

6 volle, 3 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Absoluut een reis aangewezen voor die reiziger die meer wil beleven dan enkel strand op deze mooie tropische eilanden. Het contact met de bevolking is intens. De hotels waar we verblijven zijn eenvoudig maar mooi en het eten is lekker. Een toegankelijke maar wel eerder sportieve reis.

Steeds heeft u de assistentie van de volgwagen, dus u bent niet verplicht de beschreven tochten volledig te fietsen. Prijs / kwaliteit onze topper! Contacteer ons gerust indien u een upgrade wenst in de hotels.

Beide eilanden zijn vulkanisch, wat betekent dat er weinig vlakke stukken zijn. Globaal gezien dalen we meer dan dat we stijgen maar het blijft toch eerder een sportief programma. Gezien de regelmatig slechte staat van het wegdek is enige ervaring met een mountainbike zeker een pluspunt. Steeds heeft u echter de assistentie van een volgwagen. De dag afstanden houden we bewust kort, zodat u voldoende tijd heeft om te genieten van de mooie omgeving.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Tijdens deze reis wordt u begeleid door een team op Bali en een team op Lombok.

Eten en drinken

De fietsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 7 middag- en 2 avondmalen.

Het ontbijt bestaat in de meeste hotels uit buffetten. Hier vindt u zowel Westers als Aziatisch eten. Voor het middagmaal trachten we een lichtere, vaak een picknick maaltijd te voorzien. Voor het avondmaal zal de reisleiding zal u met plezier adviseren waar de lekkere restaurants zijn.

Eigenlijk kan er niet echt gesproken worden over de Indonesische keuken. De duizenden eilanden van de archipel vertonen op culinair gebied natuurlijk overeenkomsten, maar regionale specialiteiten en variaties zijn er in overvloed.

Indonesisch eten wordt traditioneel gegeten met gestoomde rijst met behulp van de vingers of lepel en vork (chopsticks worden soms gebruikt voor Chinees eten of noedels).

Rijst (nasi) is het hoofdbestanddeel van de maaltijd en wordt tot driemaal per dag gegeten. Noedels (mie) zijn ook erg populair. Gezien Indonesië is samengesteld uit duizenden eilanden, zijn vis en zeevruchten bijna overal te vinden.

Op Bali vindt u vaker varkenvlees op het menu, op het Islamitische eiland Lombok is dit eerder kip, geit en rundvlees. Voor de vegetariërs kunnen is er tofu (tahu), tempe en een assortiment van groenten.

Hier zijn enkele specialiteiten:

- Sate: heerlijke spiesen gekookt boven kolen, variërend van kip, geit, schapenvlees of konijn. ‘Sate Madura’ wordt geserveerd met wat extra groenten.

- Nasi Goreng wordt door velen beschouwd als het nationale gerecht van Indonesië. Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken. Deze rijst wordt meestal gebakken met een eerder zoete dikke soja saus en geserveerd met ei, komkommers en wortels.

- Gado-Gado: een mix is van gekookte lange bonen, aardappellen, spinazie, ei, taugé, tofu, tempe en chili. Vaak vergezeld van een soort zoetere pindasaus.

- Bakso is een gehaktbal-noodlesoep die voornamelijk wordt verkocht in de eetkraampjes langs de straat. De gehaktballen zijn gemaakt van kip, rundvlees, varkensvlees, of misschien een mengsel van allemaal. De bouillon bevat ook een mix van kool, tauge, sjalotjes en selderij.

- Ayam Bakar (gegrilde kip) gegrilde gekruide kip geserveerd met rijst, tempe en tofu.

- Ayam Goreng (gebakken kip) gebakken, gekruide kip geserveerd met rijst, tempe en tofu.- - Nasi Padang is een zeer populaire maaltijd, bij ons beter gekend als een ‘rijsttafel’. Verschillende bijgerechten worden geserveerd met rijst en u neemt waar u zin in heeft.

- Soto Ayam een smakelijke soep bestaande uit bouillon, kip, sjalotten, rijst, uien en andere ingrediënten, afhankelijk van in welke regio u zich bevindt.

Erg populair in Indonesië is thee (teh). In sommige restaurants wordt gratis een (beetje flauwe) pot geserveerd bij het eten. In de Indonesische thee zitten meestal grote ladingen suiker. Bestel ‘teh tawar’ als u thee zonder suiker wenst.

Koffie, oftewel kopi, wordt ook veel gedronken. Deze is zoet en vaak sterk.

Het in Indonesië geproduceerde bier, Bintang en Anker, is overal te koop, maar sterke drank is moeilijker te krijgen. Er zijn wel een aantal lokaal gebrouwen dranken zoals arak (rijst of palmwijn), tuak (palmwijn) of de Balinese brem (rijstwijn).

Het kraanwater in Indonesië is niet drinkbaar, maar flessen mineraalwater zijn makkelijk verkrijgbaar!

Geldzaken, fooien en budget

De munteenheid in Indonesië is de Rupiah (Rp).

In de grote steden kan u makkelijk geld afhalen met een bankkaart met Maestro of Cirrus symbool. Dit kan ook op de luchthaven van Colombo.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

U kan ook handig cash Euro's wisselen in de hotels waar wij verblijven. Neem best coupures mee van 50-100 Euro, die niet beschadigd zijn.

Zorg echter altijd dat u ook wat euro’s cash op zak heeft, zodat u altijd geld bij de hand heeft als een geldautomaat leeg is. In minder bezochte gebieden kan u vaak alleen met cash geld betalen. Euro’s kan u het beste wisselen bij banken en wisselkantoren. De reisleiding zal u hier graag bij assisteren.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: Indonesië is een eerder goedkope reisbesteming ten opzichte van onze Westerse normen.

Richtprijzen op restaurant:
* Maaltijd: 5 - 15 euro

* Mineraal water: 0.25 euro

* Frisdrank: 0.5 euro

* Grote fles lokaal bier: 2 euro

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Zorg ook voor een goede persoonlijke EHBO kit.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Indonesië beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike, met voorvering en 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Polygon en Giant.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Indonesië geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong maar deze reis is uitermate geschikt voor families. Het klimaat is ideaal in onze vakantieperiode en het land en zijn bevolking is erg kindvriendelijk.

Klimaat

De eilanden Bali en Lombok hebben grotendeels te maken met een tropisch klimaat. De ligging vlak bij de evenaar zorgt ervoor dat het aan de kust gegarandeerd warm is met temperaturen die vrijwel het hele jaar door rond de 30-31 graden liggen. Op de hoogste plekken kan het fris worden met temperaturen die ‘s nachts dalen tot rond de tien graden. Ook overdag is het in de berggebieden vaak een stukje koeler dan in de lager gelegen gebieden.

We kennen twee seizoenen: het droge seizoen en het natte seizoen. Het droge seizoen loopt van april tot en met september. Het natte seizoen loopt van oktober/november tot en met maart/april. In het regenseizoen valt er vaak (soms wel iedere dag) een bui en de luchtvochtigheid ligt dan een stuk hoger. Het kan tijdens het regenseizoen ook droog zijn. Zeker in de maanden november en maart. Maar de kans is wel een stuk groter op flinke regen. Soms zijn de regenperiodes erg lang, maar het gaat voornamelijk om de frequentie (bijvoorbeeld elke dag een bui) en de intensiteit (namelijk stortbuien!).

Overnachtingen

U verblijft 14 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels of volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

De hotels zijn tijdens deze reis soms wat eenvoudiger. Op éénvoudig verzoek bekijken we de mogelijkheden tot een upgrade.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis aan het strand van Gili Air of terug op Bali.

Reisdocumenten

Voor Indonesië heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België/Nederland.
Sinds 2015 is een visum niet meer nodig voor een verblijf niet langer dan 30 dagen.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlenging

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis aan het strand van Gili Eiland of met wat extra dagen op Bali.

Vervoer en vluchten

In Indonesië reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

De fietsen worden of op het dak van de volgwagen of met een afzonderlijke pick-up vervoerd.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.