India

13 dagen
-
Kochi naar Kochi

Een fascinerende rondreis door een bijzonder stukje India, met uitzonderlijke schoonheid. Kerala is een masala van kronkelende rivieren, meertjes en kreken verbonden door kanalen omzoomd door kokospalmen. U vindt er rubber- en theeplantages, bergen gehuld in mist, kleurrijke tempels én een erg rijke fauna en flora. Maak op de fiets kennis met de erg serene en gastvrije bevolking.

Untitled-2

Groepsgrootte

6 tot 15
icoBike

Fietskilometers

347 km
Untitled-3

Fietsdagen

5 volle, 3 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Reizen door India kan erg intens zijn. De lokale bevolking is enorm geïnteresseerd in de blanke mens en zal dan ook heel vaak (dezelfde) vragen stellen. Als u dit alles kan relativeren, is India een fantastisch land om te ervaren per fiets.

Vanwege de grotere rijkdom is de Kerala reis misschien toegankelijker in vergelijking tot de fietsreis door Rajasthan onze andere India.

De reis is toegankelijk voor de gemiddelde fietser.

Er zijn wat meer sportieve dagen maar steeds heeft u de assistentie van de volgwagen en bovendien zijn die dagen de fietsafstanden aangepast. Het fietstempo van de internationale groepen ligt over het algemeen wat hoger.

De eerste dagen klimmen we van de kust naar het gebied van de theenijverheid waar het wat meer klimmen is. De beklimmingen zijn (soms) vrij lang maar de hellingsgraad is geleidelijk en goed te overbruggen. Af en toe ligt de weg er slechter bij maar u heeft geen technische mountainbike ervaring nodig om te kunnen genieten van deze reis.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een Engelstalige fietsbegeleider, vaak twee fietsbegeleiders.
De lokale begeleiders kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. De fietsbegeleiders zorgen voor het dagelijkse onderhoud van de fietsen.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

De internationale groepsreis is gebaseerd op basis van kamer met ontbijt, 9 middag- en 9 avondmalen.

De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.

De eetgewoontes in Zuid-India verschillen radicaal met die in België.

In principe eten Indiërs gezeten op de grond met hun rechterhand van een metalen bord. Alvorens wast men hun handen en gezicht. Ontbijten vóór het tandenpoetsen, of zelfs thee of koffie drinken, vinden ze vies. Veel mensen in Zuid-India zijn uit religieuze of morele overwegingen strikt vegetarisch en ook eieren vallen buiten hun dieet. Er wordt niets anders dan water gedronken bij of na de maaltijd en als je koffie bestelt bij het ontbijt, zonder nadere toelichting, dan krijg je die na afloop. Praten wordt gedaan vóór het eten, nauwelijks tijdens of erna. Wie uitgenodigd wordt om te komen eten bij mensen thuis, gaat eerst gezellig babbelen, maar na het eten word je geacht te vertrekken. Vrouwen en kinderen eten apart en pas nadat de mannen hebben gegeten. Het komt voor dat je als gast alleen eet, terwijl degene die je uitgenodigd heeft, toekijkt en zich uitsluitend bemoeit met de bediening. Dit is een gebaar van beleefdheid, maar het kan bepaald ongemakkelijk voelen.

Indiërs eten driemaal daags warm. De gewone bevolking in het zuiden eet vooral rijst in vaak indrukwekkende hoeveelheden.

De Indische keuken is een echte aanrader! Men kent er veelal groente- en vleesgerechten, en er wordt veel gebruik gemaakt van kruiden. De Indische keuken is ook voor vegetariërs een prima keuken. In India is curry een normaal gerecht, zoals de alu dum, een milde curry van aardappelen en erwten, of de masala dosa, dat is een soort pannenkoekje gevuld met groentencurry. Ook bekend en lekker zijn korma, vlees of rijst met kokos en knoflook, sheeshkebab, dat zijn vleesgehaktballetjes en tandoori, traditionele gerechten met kip. In India drinkt men veelal thee. Houdt u er rekening mee dat het drinken van alcohol in India op sommige plaatsen verboden is, en bovendien erg duur!

Een reden waarom toeristen slecht tegen het eten kunnen, is omdat ze naar verhouding teveel van de curries opscheppen en te weinig brood of rijst. Curries zijn vaak vet en scherp en kunnen beter in kleine hoeveelheden worden gegeten als smaakmaker bij de koolhydraten. Zo doet de Indiër het ook. Wie zo lang mogelijk gezond wil blijven moet vooral voorzichtig zijn met fruit dat door anderen is geschild, ongekookte groenten en consumptie-ijs.

IJsblokjes in frisdranken worden vrijwel altijd gemaakt van ongekookt water.

Nog belangrijker is om alleen daar te eten waar het druk is en niet in dure restaurants die weinig omzet hebben. Waar het druk is, is het goed.

Let op met het leidingwater. Wij adviseren ten alle tijden flessenwater te kopen, ook voor het poetsen van de tanden!

Geldzaken, fooien en budget

De lokale munt is de Roepie.

U kan makkelijk ter plaatse Euro’s inwisselen en in de grote steden geld afhalen met een bankkaart met Cirrus symbool. Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Kredietkaarten worden aanvaard in de grotere hotels en (duurdere) toeristenwinkels.

Wij adviseren het grootste deel van uw budget cash mee te nemen. Dit is nog steeds de meest betrouwbare manier om aan Roepies te raken.

Richtprijs drank:
frisdrank: 30-50 INR
bier 650 ml: 175 INR

Als budget voor de maaltijden niet inbegrepen in de reis adviseren we een 150 € per persoon.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen.

Zorg in elk geval voor een middel tegen darmstoornissen, een zoutoplossing tegen uitdroging en een pijnstillend middel

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen. Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Kerala beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het type mountainbike, onder voorbehoud van het merk Cannondale, met voorvering en 21-27 versnellingen. Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Voor onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

Zuid India heeft een tropisch klimaat en kan je het beste bezoeken van september tot maart. De verschillen in temperatuur zijn door het jaar heen niet zo groot.

April en mei zijn de heetste maanden. De belangrijkste factor die bepalend is voor de beste reistijd in Zuid-India is de moesson. De hevige zuid-west moesson duurt van juni tot en met september. De regenval langs de westkust van het schiereiland neemt in deze periode af naarmate deze moesson over het Deccan- plateau naar het oosten toe wegtrekt. In de bergen van de Western Ghats is het steeds frisser.

Overnachtingen

U verblijft 12 nachten in hotels, waaronder sommige overnachtingsplaatsen echte pareltjes zijn.

Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de hotels. Regelmatig verblijven we in het beste hotel aanwezig, er zitten een aantal pareltjes bij.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

U kan ons contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis aan de kust.

Reisdocumenten

Voor India heeft u een geldig internationaal reispas nodig, minimum 6 maanden geldig na terugkeer in België.
Er is ook een visum nodig, dat u van tevoren moet aanvragen.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Deze reis kan perfect verlengd worden aan de kust. Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Kerala reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.