Bhutan

13 dagen
-
Kathmandu naar Kathmandu

Verborgen hoog onder de machtige Himalaya, gelegen tussen India en China ligt het verborgen koninkrijk van Bhutan. Een bezoek door dit land wordt zelfs door de meest doorwinterde reizigers ervaren als een voorrecht. Valleien met glooiende groene heuvels, met sneeuw bedekte bergtoppen, en kleurrijke Dzongs (kloosterburchten) sieren het landschap. De mooie natuur, de eenvoudige, traditionele manier van leven en de serene sfeer maken Bhutan heel speciaal. Er is geen ander land ter wereld wat op Bhutan lijkt. Het eten, de bouwstijl, de rituelen, alles is uniek, en dat voel je. De invloed van het Boeddhisme op het dagelijkse leven zorgt voor een erg harmonieuze en vredige sfeer. Dit alles beleven per fiets, maakt het net nog dat tikje meer bijzonder. Leuk weetje: in dit kleine koninkrijkje in de Himalaya is het Bruto Nationaal Product vervangen door het Bruto nationaal Geluk: de welvaart van het land wordt gemeten aan de hand van het geluksgevoel van de inwoners.

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

356 km
Untitled-3

Fietsdagen

4 volle, 5 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Bhutan is doordrenkt met cultuur en tradities. Een land waar alles in het teken staat van het Tibetaans boeddhisme, en bovenal een land met een onnavolgbaar vriendelijke en gastvrije bevolking. Het land is uniek in zijn soort. Er is geen westerse inmenging. Zowel een topper voor de novices als voor de ervaren reizigers.

Het fietsen zorgt voor een afwisseling die reizen door Bhutan nog meer speciaal maakt!

Laat u niet afschrikken door het berglandschap. Het merendeel van de wegen is (goed) geasfalteerd en we dalen meer dan dat we stijgen. Door de combinatie van fietsen en wandelen en met de assistentie van een volgwagen, is deze Bhutan fietsreis voor elke actieve fietser toegankelijk. We houden rekening met de hoogte boven zeeniveau en bouwen de reis rustig op. Een niet voor de hand liggende bestemming, maar wel uniek.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.
De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

Eten en drinken

Het gedeelte Bhutan van deze reis is op basis van vol pension. Het gedeelte Nepal (2 dagen) is op basis van ontbijt en avondmaal inbegrepen.

De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.

Bhutan: de maaltijden zijn vaak in buffetvorm.

Het ontbijt is redelijk uitgebreid, bestaande uit brood, boter, confituur, eiergerechten, warme groentenschotels, vers fruit (beperkt), fruitsap, thee en oploskoffie.

Bij het middag- en avondmaal kan u kiezen uit verschillende soorten groenten, aardappelen (vaak met een kaassaus), vlees, paddenstoelen en soms ‘momo’ (sort dumpling): een gerecht uit de Tibetaanse keuken. Er is ook altijd een keuze uit verschillende soorten rijst.

Rijst wordt door de plaatselijke bevolking drie keer per dag gegeten. De Bhutanezen zelf eten zeer pikant: in bijna alle gerechten zitten rode en groene pepers, maar voor de toeristen worden de gerechten klaargemaakt zonder deze pikante pepers. De meest populaire drank van Bhutan is thee. Er zijn twee soorten thee zoals ‘nadja’: thee met melk en suiker en ‘sudja’: ofwel boterthee gemaakt met zout en boter. Koffie is bijna niet verkrijgbaar en steeds in poedervorm.

U vindt er verschillende soorten bier en kan geïmporteerde wijn kopen, zowel per glas als per fles.

Nepal: voor het ontbijt heeft u keuze uit 3 menus. Westers, Aziatisch en een combi van beide.

Het middagmaal (niet inbegrepen) kan in één van de vele restaurantjes op wandelafstand van het hotel.

Het avondmaal plannen we in groep in een gezellig restaurant.

Het nationale gerecht van Nepal is dal bhat arkari. Dit gerecht bestaat uit rijst met linzensoep en groente, meestal in een lekkere curry. Bij de niet vegetarische versies voegt men kip, geit of buffel toe. In Kathmandu vindt u veel restaurants met internationale menu’s met gerechten als pizza, allerlei soorten pasta, tortil¬la…..

Het aanbod aan drank zowel niet alcoholisch als alcoholisch is zo goed al onbeperkt in Kathmandu.

Geldzaken, fooien en budget

De nationale munteenheid van Bhutan is de ngultrum (Nu).
Euro’s (dollars) kunnen gewisseld worden in de wisselkantoren op de luchthaven, in de banken in de stad of in de grotere hotels.
Creditcards (visa en mastercard) worden enkel aanvaard in de grotere hotels en winkels maar er wordt soms een extra commissie gerekend. Vaak zijn er slechte verbindingen met de terminals, dus betrouw niet volledig op uw creditcard. Neem in elk geval cash Euro of USD mee.
Een gewone bankkaart werkt slechts in een heel beperkt aantal bankautomaten en adviseren we dus niet.

De nationale munteenheid van Nepal is de roepie of NPR. U kan makkelijk geld wisselen op de luchthaven, of in de stad.

Ook zéér handig zijn de verschillende geldautomaten waar u met uw gewone bankkaart geld kan afhalen.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Het meeste van de uitgaves is inbegrepen in de prijs van uw reis: hotelovernachtingen, transport, excursies, gidsen, maaltijden, taksen, permits… Veel extra geld heeft u dus ter plaatse niet nodig.

In Nepal dient u nog wel de middagmaaltijden en de eventuele inkomstgelden te betalen. Reken op een 50 euro voor beide dagen.

Richtprijzen drank Bhutan:

Bier 650 ml = 150 - 250 NU

Water 1l = 50 - 75 NU

Blikje frisdrank : 100 - 150 NU

Wijn per glas: 300 NU

Wijn per fles: 800 - 1800 NU

Geschatte budget voor de hele reis (Bhutan + 2 dagen Nepal): een 300 euro per persoon.

Fooien: het geven van fooien was tot voor kort niet echt gebruikelijk in Bhutan. De laatste jaren wordt dit echter ook in Bhutan meer en meer een gebruik.

De chauffeurs en gidsen zijn voor een groot deel van hun inkomen afhankelijk van de fooien die ze ontvangen van hun bezoekers. Richtlijnen bij het geven van fooien zouden kunnen zijn: bent u tevreden, deed de gids/chauffeur meer dan enkel het nodige, hoe lang en hoe zwaar was u op pad.... Een fooi is dus altijd met plezier gegeven!

Zéér uitzonderlijk geven we graag een richtlijn van een 100 Euro per person voor het Bhutanese team. LET WEL, dit is slechts een richtlijn!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Voor Bhutan zijn er geen verplichte inentingen.
Het niveau van de gezondheidszorg in Bhutan is redelijk.
Het wordt afgeraden kraanwater te drinken in Bhutan.
Dranken waarin gekookt water gebruikt wordt, zoals thee of koffie, kunnen wel gewoon genuttigd worden. Het wordt aangeraden water en andere dranken alleen uit een afgesloten fles te drinken. Fruitsap is alleen veilig om drinken als er geen water aan is toegevoegd.
Zorg in elk geval voor een middel tegen darmstoornissen, een zoutoplossing tegen uitdroging en een pijnstillend middel.
Hoogteziekte is tijdens de fietsreizen naar Bhutan eerder zeldzaam. De gevoeligheid voor acute hoogteziekte is persoonsgebonden en is helemaal niet afhankelijk van uw fysieke conditie of van het aantal keren dat u in het verleden reeds op grote hoogte was. Heeft u hart of longproblemen dan loopt u wel een groter risico.
Milde symptomen zijn: hoofdpijn, kortademigheid, licht gevoel in het hoofd, moeite met slapen, verlies van eetlust, lichte misselijkheid of braken en vermoeidheid.
Een belangrijke regel is de eerste dagen het kalmer aan te doen en vooral veel te drinken zodat de vochthuishouding in uw lichaam op peil blijft. . Vermijd het gebruik van alcohol of vochtafdrijvende dranken (koffie).
Belangrijk, als u merkt dat u lichaam zich niet of slecht aanpast aan de hoogte, praat hier dan over met uw begeleiders. Zij hebben ervaring hermee en weten hoe te handelen.
Een controle bij uw tandarts voor vertrek is raadzaam. Tandproblemen spelen vaak op wanneer u verblijft op grotere hoogte.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Bhutan beschikken we over goede huurfietsen.

Het zijn fietsen van het type mountainbike, met voorvering en 21-27 versnellingen. De fietsen zijn onder voorbehoud van het merk Trek.

Ze hebben een bandomtrek van 29 of 27,5 inch (afhankelijk van de grootte van het frame), ideaal voor het fietsen op asfaltwegen met hier en daar stukken verhard zand en grint.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Bhutan geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Bhutan kent verschillende klimaatzones.

Van een hooggebergteklimaat in de bergen tot tropisch in het zuiden. Het klimaat in Bhutan is nogal onvoorspelbaar en kan per plek en van dag tot dag erg verschillen. Het zuiden van Bhutan heeft een tropisch klimaat met een moessonseizoen. Het oosten is warmer dan het westen. In de dalen van Thimphu en Paro is het 's winters overdag 16° C bij helder weer, maar 's nachts vriest het vaak. Het noorden heeft een hard klimaat, met moessonregens in de zomer en pakken sneeuw in de winter waardoor alle wegen naar het centrum van het land geblokkeerd worden.

Het klimaat wordt vooral bepaald door de regentijd die duurt van juni tot ongeveer half september.

Voor het programma dat wij hebben samengesteld is de periode november tot en met februari-maart ideaal. Tijdens deze maanden dient u rekening te houden met helder en zonnig maar wel fris weer. Met uitzondering van de vallei van Punakha koelt het snel af zodra de zon verdwijnt achter de bergen. Dit is het geval ’s ochtends bij het vertrek en in de latere namiddag wanneer we naar het hotel rijden.

Dit gegeven geldt ook voor de 2 dagen in Kathmandu.

Overnachtingen

U verblijft 12 nachten in hotels. 10 in Bhutan en 2 in Kathmandu

Tijdens de productie hebben we heel erg ons best gedaan selectief te zijn in de hotels. Regelmatig verblijven we in het beste hotel aanwezig, er zitten een aantal pareltjes bij.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en de route wat aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in overnachtingsplaatsen kan beperken.

Reisdocumenten

Voor Bhutan en Nepal heeft u een internationaal paspoort nodig plus een visum.
Het visum voor Nepal kan u makkelijk aankopen bij aankomst. Prijs onder voorbehoud 25 USD.
Het visum voor Bhutan is inbegrepen in de prijs en regelen wij vooraf. Hiervoor hebben we een copy van uw paspoort nodig.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Vervoer en vluchten

In Bhutan reizen we met een veilige volgwagen, aangepast aan de grootte van uw gezelschap.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.