Peru

12 dagen
-
Arequipa naar Cuzco

Peru is het land van het indrukwekkende Andes gebergte, de mysterieuze Inca-ruïnes, de kleurrijke, traditioneel Indiaanse bevolking en een heerlijke lokale keuken. Reizen per fiets doet u de spectaculaire natuur nog zo veel meer beleven.

 

Dag 1

Na ontmoeting met de andere deelnemers en het lokale team in een gezellig hotel te Arequipa, nemen we kort de volgwagen naar de Sachaca wijk, waar de fietsen klaar staan. We testen uitgebreid de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. De eerste twee dagen doen we het kalm aan om het lichaam de kans te geven te wennen aan de ijlere lucht veroorzaakt door de hoogte boven zeeniveau waarop de stad gelegen is (op 2350 meter boven zeeniveau). We maken een eerste fietstocht in het aangrenzende landbouwgebied en fietsen over een licht heuvelig pad (dalen meer dan dat we stijgen) richting de kolkende rivier Rio Chili. Op het einde van deze eerste testrit nemen we de volgwagen naar een klein restaurant terug in de stad. Na het middagmaal worden we afgehaald door een lokale Engelstalige gids. We plannen een eerste bezoek aan Arequipa, ook wel ‘La Ciudad Blanca’, de witte stad genoemd. De stad heeft deze bijnaam te danken aan het witte vulkanische gesteente waaruit de vele gebouwen zijn opgetrokken. We starten onze verkenning met een begeleid bezoek aan het klooster van Santa Catalina. Dit nonnenklooster werd gesticht in de 16e eeuw en is vandaag de dag nog steeds gedeeltelijk in gebruik als klooster. De rest van het kleurrijke complex is sinds de jaren ’70 opengesteld voor het publiek en absoluut een bezoek waard. Bij het binnenwandelen van het klooster valt onmiddellijk de rust op. We wandelen door de vele prachtige steegjes, waarvan de muren hoofdzakelijk rood, wit en blauw zijn geschilderd en overal hangt de geur van de vele kleurrijke bloemen. Na een uitgebreid bezoek nemen we afscheid van de stadsgids en kan u op eigen houtje de stad verder verkennen.
Vlakbij het Santa Catalina klooster vindt u het Plaza de Armas, het centrale plein van Arequipa, een groene oase in de stad. Het plein wordt omringd door koloniale gebouwen, restaurants en kerken, en wordt ook wel het mooiste plein van Peru genoemd. Op dit plein kan u een bezoek brengen aan de kathedraal, het belangrijkste religieuze gebouw van de stad. Opvallend is de enorme gevel, net zo breed als het Plaza de Armas zelf. Oorspronkelijk gebouwd in 1656, maar werd achtereenvolgend verwoest door een brand en een aardbeving, en is uiteindelijk weer prachtig herbouwd.
Fijn weetje, in de kathedraal staat een impressionant orgel van Vlaams makelij, in 1854 door België aan de stad geschonken. Ook een aanrader is het Museo Sanctuarios Andinos, waar het interessante verhaal over de wereldberoemde Inca mummie Juanita te bewonderen is.
’s Avonds plannen we een welkomstmaaltijd met de groep.
Maison d’Elise (L.D)


icoBike
20 km fietsen

Dag 2

Ook vandaag doen we het eerder kalm aan om ons verder aan te passen aan de hoogte.
Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar het zuiden van de stad waar de fietstocht vandaag begint. Hoe verder we de vallei in fietsen hoe meer prachtige oude pre-inca terrassen we bemerken op de heuvels. Ter hoogte van het gehucht Sogay verlaten we de vallei en klimmen naar het hoger gelegen plateau. We ronden de fietslus af en houden nog even halt voor een picknick lunch in de vrije natuur. In de namiddag rijden we met de volgwagen terug naar de stad. Na ons te hebben verfrist in het hotel bezoeken we de lokale San Camillo openlucht markt. Dit is dé plek om exotische vruchten te proeven, waar u kleding kan laten maken of de lekkere olijven en kaas kan proeven. Op deze markt halen de locals hun verse producten en heerst een levendige sfeer. De rest van de namiddag staan er geen activiteiten op het programma.
Maison d’Elise (L.D)

icoBike
20 km fietsen
 
 

Dag 3

Vroeg in de ochtend nemen we de volgwagen en vertrekken uit Arequipa. Gedurende de rit (+/- 2-3 uur) hebben we adembenemende zichten over het spectaculaire Andesgebergte met de vulkanen Misti, Chachani en Picchu Picchu. De reis gaat door het Aguada Blanca reservaat, een opvallend kaal berglandschap. Onderweg grazen lama’s, alpaca’s en de eerder zeldzame vicuñas. Ter hoogte van de Patapampa Pas (Mirador de Los Andes), met 4910 meter de hoogte pas uit de regio, houden we halt. Vanop de pas genieten we met een warme coca thee van een fantastisch uitzicht op de vulkaantoppen. We ruilen de volgwagen voor de fietsen en dalen af door het prachtige berglandschap naar Chivay (3600 meter boven zeeniveau). De fietstocht is adembenemend mooi door een landschap van groene heuvels, bedekt met landbouwterrassen en kleine dorpjes. We bereiken Chivay na vele tientallen haarspeldbochten, gelukkig over een goede asfaltbaan. In Chivay, plannen we het middagmaal. Na deze lunch fietsen we verder door de Colca Vallei. Deze beroemde Colca Canyon wordt wel eens de diepste kloof ter wereld genoemd, het landschap is geweldig mooi. Onderweg stoppen we bij verschillende uitkijkpunten en kerkjes, die karakteristiek zijn voor de Colca Vallei. In Maca wacht de volgwagen en rijden we naar El Refugio, een uniek gelegen warmwaterresort aan de oevers van de Colca Rivier waar we twee nachten verblijven om ten volle te genieten van de prachtige omgeving van de vallei.
Hotel el Refugio (B.L.D)

icoBike
45 km fietsen

Dag 4

Vroeg in de ochtend nemen we de volgwagen naar het uitkijkpunt van de Cruz Del Condor, de meest interessante plek ter wereld om van dichtbij de condor (werelds grootste vliegende vogel met een spanwijdte tot ruim 3 meter en een lengte tot 1.10m) te kunnen bewonderen. Deze grote vogels leven op de bodem van de kloof en komen 's morgens op de thermiek naar boven zweven. We nemen meer dan voldoende tijd om te genieten van het natuurlijk spektakel op deze bijzondere plek. Ondertussen staan de fietsen te wachten en rijden we terug richting Chivay. Dit traject is hoofdzakelijk bergaf over een verharde zandweg met aan onze linkerzijde adembenemende zichten over de 1200 meter diepe Colca Vallei. Het landschap is adembenemend mooi, een beetje dor met hier en daar grote cactussen die eenzaam staan te wezen op de vlakte. Ter hoogte van Maca nemen we de volgwagen terug naar Chivay waar we het middagmaal nemen. In de namiddag rijden we naar de andere zijde van de kloof en maken ook daar een prachtige fietstocht. In het dorpje Coporaque houden we een drankstop. We fietsen verder over de rustige asfaltbaan naar een brug over de Colca rivier waar we de fietsen op de volgwagen laden en terug naar het hotel rijden. U heeft voor het avondmaal nog voldoende tijd te genieten van de natuurlijke warmwaterbronnen in de tuin van het hotel.
Hotel el Refugio (B.L)

icoBike
45 km fietsen
 
 

Dag 5

Vandaag wacht ons een eerder lang transfer (totaal een 5 uur rijden) maar we onderbreken deze rit met een 40 km fietsen. ’s Ochtends verlaten we Chivay en rijden een 2 uur richting Sumbay waar we de benen strekken en overstappen op de fiets. We fietsen door een verlaten landschap, de berggebieden vlakken af en de uitzichten worden weidser. Na een klein uurtje fietsen komen we toe te Chinito waar we stoppen voor het middagmaal. In de namiddag nemen we de volgwagen om een drukker stuk weg te overbruggen. In de buurt van Cabanillas stappen we terug op de fiets en rijden via Mañazo en Vilque over de Altiplano (hoogvlaktes) richting Puno, gelegen aan het Titicacameer, het hoogst bevaarbare meer ter wereld (3820 m).
Casona Paza (B.L)

icoBike
40 km fietsen

Dag 6

We laten de fiets aan de haak en nemen in de haven van Puno de boot over het Titicacameer. Na een half uurtje varen leggen we aan bij de eilanden van de Uros indianen. De circa 300 bewoners van deze eilanden leven op drijvende eilanden gemaakt van totora-riet, in kleine huisjes ook volledig gemaakt van dit riet. Voor de visvangst en het vervoer tussen de eilanden en het vasteland maken de inwoners gebruik van prachtig versierde rieten boten, die tot op de dag van vandaag met de hand worden gemaakt. Tegenwoordig zijn de Uros eilanden een puur toeristische attractie, maar de rieteilanden bieden nog steeds een fascinerende kijk op hoe een volk eeuwenlang op een bijzondere wijze heeft geleefd. Vervolgens varen we door naar het schiereiland van Capachica waar we worden verwelkomd bij een lokaal gastgezin. We verblijven bewust in het minder bezochte (en minder toeristische!) gehucht Llachón. Het dorp is schaars bewoond en met weinig auto's en bijna geen honden, is het een ongelooflijk rustige plek om te zitten en te genieten van een prachtig uitzicht op het Titicacameer, terwijl schapen, koeien, varkens, lama's en kinderen voorbij zwerven. De accommodatie is zeer eenvoudig, maar er zijn weinig plaatsen waar u zo gemakkelijk met de oorspronkelijke indiaanse bewoners van Peru in contact kunt komen als hier. De groep is verdeeld over verschillende gastgezinnen maar de maaltijden nemen we samen in een gemeenschapshuis. Zij die nog voldoende energie hebben kunnen bij zonsondergang een wandeling maken naar een hoger gelegen gedeelte van het eiland waar u een spectaculair uitzicht heeft over het Tititcacameer.
Gastverblijf (B.L.D)

 
 

Dag 7

Na een lekker ontbijt worden we uitgewuifd door het gastgezin en nemen de fiets voor een aangename tocht over de rustige wegen van het schiereiland. We fietsen langs maïs- en quinoa velden afgewisseld met stukken braakliggend land over de Peruviaanse hoogvlakte tot net voor Juliaca. In de drukkere buitenwijken stappen we in de volgwagen en rijden in een kleine 4 uur door tot Sicuani, het gebied van de vele lagunes waar we terug overstappen op de fiets. We rijden via een aantal hoog gelegen meren en kleine dorpjes en eindigen dit traject met een heerlijke afdaling naar de hoofdbaan waar we de volgwagen nemen en in 2 uur naar Cuzco, de oude hoofdstad van het Incarijk, rijden. We verblijven in een klein en gezellig hotel, in het centrum van de stad.
Hotel Ruinas (B.L)

icoBike
50 km fietsen

Dag 8

Rustdag te Cuzco. De reisbegeleiding zal met plezier suggesties doen om de stad te bezoeken. Cuzco betekent in de taal van de Inca's: de navel van de wereld. Eens was de stad het machtige en religieuze centrum van de Inca's en nog steeds ademt Cuzco de mystieke sfeer van die tijd uit. In 1533 werd de Incastad veroverd door de Spanjaarden. Zij verwoestten de stad en gebruikten de fundamenten van de Inca bouwwerken voor de opbouw van een nieuwe koloniale stad. Er zijn nog vele van deze fundamenten in de stad te zien. Het loont de moeite om het speciale 'Cuzco Visitor Ticket' aan te schaffen dat u toegang geeft tot vrijwel alle belangrijke monumenten, kerken en musea in de stad en de belangrijkste ruïnecomplexen in de omgeving. Cusco is een bruisende stad met een heerlijke mix van oud en nieuw.
Hotel Ruinas (B)

 
 

Dag 9

Vandaag verkennen we de prachtige Heilige Vallei van de Inca’s. Fietsend door de Heilige Vallei zal u ongetwijfeld genieten van de landschappen met de groene bergen, de snelstromende Urubamba rivier en de met sneeuw bedekte bergtoppen. Maar de Heilige Vallei staat allereerst bekend om haar charmante dorpjes met kleurrijke markten en indrukwekkende Inca-ruïnes. De tijd lijkt te hebben stilgestaan, in een heel andere wereld net buiten Cuzco. ’s Ochtends nemen we kort de volgwagen uit de stad naar Abra Ccoroa en beginnen te fietsen naar Pisac. Een heerlijke afdaling van een 16 km. Na een uitgebreid bezoek aan het dorp en de archeologische overblijfselen fietsen we verder langs de Urubamba rivier naar de gelijknamige stad. Na een plaatselijk lunch nemen we kort de volgwagen (de weg wordt te druk) naar de stad Ollantaytambo waar we ons installeren in het hotel. De liefhebbers kunnen de archeologische site van Ollantaytambo bezoeken (exclusief). Een absolute aanrader maar voor sommige reizigers wat te veel ruïnes vandaar de keuze dit als optie aan te bieden.
Apu Lodge (B.L)

icoBike
60 km fietsen

Dag 10

We verlaten definitief Cuzco en rijden met de volgwagen naar de bergpas van Albra Malaga, met zijn 4315 meter de hoogste pas in dit gebied. De laatste fietstocht van deze fietsreis is één lange afdaling naar het op 1500 meter gelegen Santa Maria. Onderweg houden we regelmatig halt om te genieten van het prachtige landschap met schitterende vergezichten. Hoe meer wel dalen hoe merkelijk warmer het wordt. We eindigen dit fietstraject in de vochtige warmte van de zogenaamde hooggelegen jungle. Dit is een subtropische omgeving waar men zowel coca, cacao als koffie en thee plantages teelt. Na het middagmaal nemen we de volgwagen naar het dorpje Santa Teresa en vervolgens de trein naar Aguas Calientes, onze uitvalsbasis om Machu Picchu te bezoeken.
Hotel Presidente (B.L.D)

icoBike
Max. 75 km fietsen
 
 

Dag 11

Nog in het schemerdonker verlaten we ons hotel en starten de wandeling naar Machu Picchu. De archeologische site ligt op een hoogte van 2400 meter boven zeeniveau en op 8 km wandelen vanaf Aguas Calientes. Het duurt ongeveer anderhalf a twee uur om vanuit Aguas Calientes naar Machu Picchu te wandelen.
Om de massa voor te zijn trachten we vroeg te vertrekken. De zonsopgang boven de ruïnes is een absoluut hoogtepunt van de reis. Onder begeleiding van een lokale gids bezoeken we de uitgebreide site. Nadien heeft u nog voldoende tijd om de site verder te ontdekken op eigen tempo.
Na het middagmaal in Aquas Calientes en nemen nemen we de trein terug naar Ollantaytambo en vervolgens de volgwagen naar Cuzco.
’s Avonds plannen we een afscheidsmaaltijd in een gezellig restaurant.
Hotel Ruinas (B.L.D)

Dag 12

Na het ontbijt eindigt het programma.

B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Overnachtingsplaatsen onder voorbehoud van beschikbaarheid.