Peru

12 dagen
-
Arequipa naar Cuzco

Peru is het land van het indrukwekkende Andes gebergte, de mysterieuze Inca-ruïnes, de kleurrijke, traditioneel Indiaanse bevolking en een heerlijke lokale keuken. Reizen per fiets doet u de spectaculaire natuur nog zo veel meer beleven.

Untitled-2

Groepsgrootte

4 tot 10
icoBike

Fietskilometers

350 km
Untitled-3

Fietsdagen

5 volle, 3 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Peru beleven per fiets is zowel gezien de hoogte boven zeeniveau als de klimatologische omstandigheden geen evidentie. Het is echter de ideale manier om de weidse landschappen ten volle te beleven. Het is zoveel meer genieten wanneer u dit landschap niet alleen ziet (vanachter glas) maar ook echt voelt. De afstanden zijn vaak te groot om dit al wandelend te overbruggen, dus de fiets is het ideale middel hiervoor. Vanzelfsprekend bezoeken we ook de mooie steden, het prachtige Titicacameer en staat er een bezoek aan de wereldberoemde Machu Picchu op het programma. Een klassiek programma maar dan per fiets!

De reis is toegankelijk voor één ieder die graag fietst. We dalen meer dan dat we stijgen en de fietsafstanden zijn beperkt. De belangrijkste factor tijdens deze reis is de hoogte boven zeeniveau waar een groot deel van de reis plaats vindt. We trachten dit rustig op te bouwen maar u dient er wel rekening mee te houden. De periode waarin we reizen is de droge zonnige periode maar ook wel de frissere periode. Er zijn geen technische vaardigheden op de fiets te verwachten enkel wat sportiviteit en de juiste instelling om te anticiperen aan hoofdzakelijk de hoogte.

Het is een fantastische reis voor zij die de hoogtepunten van Peru willen beleven op een actieve manier.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door één of twee Engelstalige fietsgidsen.
De fietsgidsen staan in voor uw veiligheid, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. 
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen. 
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

Tijdens de reis zijn 10 middag- en 6 avondmalen inbegrepen.

De Peruviaanse keuken staat bekend als één van de beste keukens van Zuid-Amerika.

Tijdens onze reizen zorgen we steeds voor een stevig ontbijt (zowel zoet als hartig), trachten we het middagmaal licht te houden en gaan we ’s avonds eerder uitgebreid eten.

Eten: voor Peruanen is de almuerzo (middagmaal) de belangrijkste maaltijd van de dag. Desayuno (ontbijt) is vaak minimaal, hoewel hotels en restaurants in toeristische centra uiteraard inspelen op de behoeften van buitenlandse bezoekers. Bij desayuno continental krijgt u toast met jam, vruchtensap, koffie of thee. Bij desayuno americano komen er eieren bij. De ceña (avon¬maal) vindt doorgaans plaats na een uur of acht. Voor die tijd zijn restau¬rants buiten de toeris¬tenge¬bie¬den vaak akelig leeg. Veel lokale restaurants hebben el menú, een vast menu, dat bestaat uit soep, een hoofdgerecht (pasta of rijst met wat vlees), een glazig gelatinepuddinkje en thee na. Elk gebied kent zijn eigen specialiteiten. In en rond Cuzco is dat gegrilde cuy (cavia).

Drinken: het is niet raadzaam om in Peru het water uit de kraan te drinken. Overal is water in flessen te koop. Agua con gas is water mét bubbels en agua sin gas is water zónder bubbels. Naast de bekende frisdranken als cola is er ook de gele Inca Kola te koop. ‘Té’ is zwarte thee en ‘mate’ is kruidenthee. U zal tijdens de reis door Peru vaak ‘mate de coca’ tegenkomen, thee getrokken van cocabladeren. Het schijnt te helpen tegen hoogteziekte en wordt veel gedronken in de hooglanden van Peru. Koffie is meestal Nescafé. Café con leche is koffie met melk maar smaakt meestal als melk met koffie! Warme chocolademelk is een populaire drank evenals verse vruchtensappen. De beroemdste Peruaanse sterke drank is pisco, de basis van pisco sour (een cocktail van pisco met eiwit, ci¬troensap of Sprite, suiker en ijs). Van de lokale bieren zijn Cusqueña en Arequipeña de betere. In toeristencentra serveert men ook wel wijn, die meestal uit Chili en Argentinië komt.

Geldzaken, fooien en budget

Euro’s of dollars? Men kan zowel euro’s als dollars wisselen maar voor de dollar ontvangt u een globaal gezien een betere wisselkoers.
Het is raadzaam om biljetten in kleine coupures (geen 100 euro of USD biljetten) mee te nemen. Zorg ervoor dat de dollarbiljetten puntgaaf zijn en van na 2004. Een klein scheurtje is vaak al reden om het biljet ongeldig te verklaren. Contante euro’s en Amerikaanse dollars kan u wisselen bij banken, bij casas de cambio (wisselkantoren) en bij hotels. Vraag bij het wisselen steeds om voldoende kleine coupures zodat u gepast kan betalen.
Marktkooplui en taxichauffeurs hebben vaak geen wissel¬geld.
Creditcards worden in de duurdere winkels en hotels geaccepteerd.

De munteenheid in Peru is de nuevo sol (Pen), onderverdeeld in 100 céntimos.

Er zijn biljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 sol. Munten zijn er van 5, 2 en 1 som, evenals 50, 20, 10 en 5 céntimos.

Tegenwoordig vindt u ook meer en meer geldautomaten waar u met uw gewone bankkaart (mét Maestro) geld kan afhalen.

Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart!

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Het niveau van de medische zorg in de grote steden is redelijk. De privéklinieken beschikken over de beste voorzieningen. Wegens de financiële gevolgen van een eventuele ziekenhuisopname is het voor onze reizen verplicht een goede reisverzekering af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder). U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze verzekering via ons af te sluiten.

Hou er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig heeft, kan u het beste onmiddellijk contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij.

Geneesmiddelen:

Op het platteland vindt u slechts hier en daar een arts en vaak geen apotheek. Hou hier rekening mee als u een rondreis maakt. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Ziektes:

Malaria: In Peru komt malaria voor en in het Amazonegebied ook dengue. Deze ziekten worden overgebracht door muggen. Malariamuggen steken voornamelijk 's avonds, 's nachts en in de vroege ochtend, de denguemug steekt overdag. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.

Gedurende het hele jaar komt malaria voor, vooral in het kustgebied, het Amazonegebied en in het grensgebied met Ecuador. Bescherming tegen muggenbeten is altijd belangrijk. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts.

Hondsdolheid: Hondsdolheid komt voor in Peru. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis) bent gebeten.

Hoogteziekte: In de hoger gelegen gebieden kan u last krijgen van hoogteziekte, wat zich uit in hoofdpijn, kortademigheid en duizeligheid. Bij milde klachten moet u niet verder stijgen en wachten tot de klachten voorbij zijn. Bij ernstiger klachten moet u afdalen en medische hulp zoeken.

Inentingen: Inentingen zijn niet verplicht voor Peru.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.

De voertaal tijdens deze reizen is Engels.

Voor deze reis gaan we van 4 tot 10 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

In Peru beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.

Het zijn fietsen van het merk KHS (Amerikaans).

Het zijn allen type mountainbike, met 27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Voor deze reis kiezen we specifiek voor fietsen met banden van 27.5 inch. Dit type mountainbike maken het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Op onze groepsreizen is de minimumleeftijd 18 jaar.

Klimaat

Peru kent in feite slechts twee seizoenen: het droge- en het regenseizoen. Het weer echter, verschilt sterk per geografische regio. De regio’s kunnen grofweg in drieën gedeeld worden: aan de westkust ligt de droge woestijn, in het oosten de Amazone, en de twee gebieden worden gescheiden door de Andes, die Peru van noord tot zuid doorsnijdt.

De beste reistijd in Peru is het droge seizoen, dat loopt van april tot en met september. Een deel van de kuststrook oogt dan wat somber: Lima bijvoorbeeld ligt normaal gesproken in een dichte mist, garúa genaamd, veroorzaakt door de warme lucht van de woestijn die met de koude lucht van de Humboldt-golfstroom botst. Gelukkig is het op andere plekken, zoals Ica en Nazca, vrijwel altijd zonnig. Vijfentwintig tot zelfs dertig graden is geen uitzondering in de ‘winter’!

Ook in het hoogland is het in die periode vrijwel altijd zonnig, al vinden er sterke temperatuurschommelingen plaats tussen dag en nacht. Vooral in juni en juli kan het in Cusco ‘s nachts tegen 0 lopen, terwijl het overdag makkelijk 20 graden of meer kan zijn. De zon brandt op deze hoogte – evenals in de woestijn overigens – zeer fel.

Belangrijk aspect tijdens onze reizen door Peru: zodra er geen zon is daalt de temperatuur erg snel. Dit is het geval ’s ochtends bij het vertrek en in de latere namiddag wanneer de zon verdwijnt achter de bergen.

Overnachtingen

U verblijft 10 nachten in hotels en 1 nacht in een éénvoudiger verblijf bij een gastgezin.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Pre- en post overnachtingen

Contacteer ons gerust voor het regelen van extra overnachtingen voor en na de reis.

Reisdocumenten

Voor Peru dient u in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort voor de ganse duur van uw verblijf.

Handige tip: stuur een scan van uw paspoort naar uw eigen e-mailadres. Dan kan u die ter plekke altijd uitprinten in geval van verlies.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wilt u verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Contacteer ons gerust indien u voor de reis of na de reis extra overnachtingen wenst.

Vervoer en vluchten

In Peru reizen we met een veilige bus waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon.

De fietsen worden vervoerd op een trailer achter de bus.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 5,5 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 6 per persoon per dag.
Een combinatie van beide komt op 8 % van de reissom.

Vraag de voorwaarden van de verschillende polissen eenvoudig aan via kantoor per e-mail.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.