Mexico

17 dagen
-
Mexico City naar Villahermosa

Hoe verrassend afwisselend kan een land zijn? Laat u niet afschrikken door de vele negatieve berichten over dit bijzondere land. U vindt er een spectaculair gevarieerd landschap van uitgestrekte bossen, jungle, cactuswoestijnen, felblauwe meren, tot klaterende watervallen. De inwoners maken Mexico tot een geweldig land. De sterk aanwezige Indianencultuur is vreemd en tegelijk zeer fascinerend. Door te logeren in de projecten van het ecoturismo dragen we ons steentje bij tot het behoud van de authenticiteit van dit land. Met FLY and BiKE bezoekt u het niet toeristische Mexico. Last but not least, de Mexicaanse keuken is heerlijk. Que padre!

 

Dag 1

Bij aankomst ’s avonds in Mexico worden we afgehaald door het lokale team en nemen de volgwagen naar het hotel. Hotel Parque Mexico ligt in de wijk ‘Condesa’, ook wel de bohémien buurt genoemd. Hier ziet u goed onderhouden statige art-deco panden en vindt u heel wat trendy winkels, cocktailbarretjes en hipstercafés. Er wonen veel kunstenaars en buitenlanders, de sfeer is er gemoedelijk en rustig.
Wie wil kan ’s avonds nog iets eten in het restaurant van het hotel.
Hotel Parque Mexico.

Dag 2

Autoloze zondag!
Na een lekker ontbijt gaan we de stad verkennen per fiets. Mexico Stad is met zijn 8000 vierkante kilometer en 22 miljoen inwoners enorm groot en druk, maar ook verrassend, vriendelijk, traditioneel én hip.
Het lijkt onwaarschijnlijk maar het fietsen in de stad is aangenaam en verrassend veilig. De regering van Mexico stad doet er alles aan om van de hoofdstad een leefbare stad te maken voor haar bewoners. Één van de initiatieven is de wekelijkse autoloze zondagvoormiddag in het centrum van de stad. Belangrijke hoofdstraten en verkeersassen worden ingenomen door tal van families, groepen vrienden en sportievelingen om te fietsen, joggen, skaten enz. Verder worden allerlei nevenactiviteiten georganiseerd zoals sport voor mensen met andere capaciteiten, yoga, stands met gezond eten enz. Ideaal dus om per fiets de zondagse sfeer van de stad op te snuiven.
We fietsen een hele dag door de leuke wijken Roma en Condesa, langs het immense Chapultepec park, over de grote avenue Reforma en door de hoofdstraten van het historisch centrum, dit alles met comfortabele fietsen en lokale begeleiders. Het middagmaal plannen we op een leuke markt. Rond 17 uur komen we terug toe aan het hotel.
Hotel Parque Mexico. (B.L)

icoBike
20 km fietsen
 
 

Dag 3

Deze ochtend nemen we de ADO bus naar Nochixtlan, een rit van een kleine zes uur. ADO is de grootste busmaatschappij van Mexico en heeft routes door het hele land. De bussen zijn erg comfortabel. Er is een toilet aan boord, er worden films afgespeeld, er is airco en de stoelen zitten makkelijk.
Bij aankomst in Nochixtlan worden we afgehaald door de rest van het team en rijden samen naar een plaatselijk restaurant voor een éénvoudig middagmaal. Na de lunch nemen we gedurende een uurtje de volgwagen naar Mixteca, de meest droge regio van Oaxaca. De rit gaat door een prachtig landschap van bossen van steeneik, versierd met engelenhaar, fruitgaarden van appel en abrikoos, agaves, solitaire bomen….
Ter hoogte van een grintweg laden we de fietsen af. Nadat we de fietsen hebben getest en afgesteld waar nodig, begint het echte fietsavontuur. We fietsen 7 km op en neer over een verharde zandweg door een landschap dat steeds droger en ruwer wordt. De laatste 5 km fietsen we (steil) naar beneden met spectaculair zicht op de kloof. Hier en daar liggen grotere stenen en voorzichtigheid is dan ook geboden. We komen toe in het kleine koloniale dorp Santiago Apoala, gelegen in de indrukwekkende vallei van de Sierra Mixteca - de bergen ten noorden van de stad Oaxaca. Hier installeren we ons in ruime cabañas schitterend gelegen ten midden van de natuur vlakbij de ingang van de kloof.
Als de tijd het toelaat kunnen we hierna nog een wandeling maken langs de rivier, stroomafwaarts, naar drie klaterende watervallen.
Het avondmaal plannen we in het gezellige en enige restaurant in het dorp.

Cabañas Apoala. (B.L.D)

icoBike
14 km fietsen

Dag 4

In de vroege ochtend maken we een wandeling door de kloof van Apoala.
Hierna volgt het ontbijt en maken we ons klaar voor de fietstocht. We nemen de volgwagen uit de vallei tot het vlakkere plateau waar de fietsen staan te wachten. Vandaag fietsen we door het reservaat van de biosfeer Tehuacan-Cuicatlan, in 1988 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Het eerste deel van de fietstocht gaat op en neer door een dicht begroeid bos. Op deze hoogte (+2400 m) kan het fris en vochtig zijn maar vooral het begin van het fietstraject is wat sportiever wat ervoor zorgt dat u de koelere temperatuur snel vergeet. We fietsen door een landbouwgebied met uitgestrekte akkers door de kleine dorpjes San Antonio Nduayaco en San Pedro Jocotipac. Na een uurtje wordt de omgeving meer open en genieten we van prachtige vergezichten over de velden vol cactussen. We dalen bijna 2000 meter in een erg dor en warm landschap tussen de metershoge pieken van cactussen. Mexico zoals u het zich fantaseert. De laatste 6 km gaan over een asfaltbaan naar San Juan Bautista Cuicatlan. Na het middagmaal volgt een transfer van 2.5 uur naar de stad Oaxaca, de hoofdstad van de staat Oaxaca, waar we twee nachten verblijven in een mooi, goed gelegen, hotel.
Hotel Casa del Sotano. (B.L)

icoBike
53 km fietsen (+ 364 m / - 2014 m)
 
 

Dag 5

Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar de historische site Monte Alban, een 40 minuten rijden van ons hotel. Monte Albán was de hoofdstad van de cultuur van de Zapoteken (behoren tot de oorspronkelijke bevolking van Mexico) maar ook de Olmeken en Mixteken bewoonden dit gebied. Al die verschillende culturen vindt u terug op deze belangrijke archeologische vindplaats. Nadat we een bezoek hebben gebracht aan de interessante site plannen we een fietstocht langs enkele dorpjes door het landbouwgebied van de Centrale Vallei van Oaxaca. We fietsen deels over gebroken asfalt, deels over een goede zandweg naar het dorp San Antonio Arrazola en stoppen aan het atelier van de kunstenaar Manuel Jimenez (overleden in 2005). Hij is de grondlegger van de Oaxaca versie van de 'alebrijes' = fantasierijke dierlijke wezens geschilderd in sterk contrasterende kleuren. Zijn zoon en familie zetten het atelier en deze bijzondere kunstvorm verder. Nadien fietsen we verder naar Cuilapam de Guerrero waar we halt houden aan een groots, onafgewerkt klooster met prachtige zuilengaanderij. Terwijl men de fietsen op de volgwagen plaatst genieten we van een uitgebreide lunch in La Capilla, een gekend restaurant in Zaachila, op een half uurtje rijden van ons hotel.
De namiddag is vrij om de stad verder op eigen houtje te verkennen. Oaxaca is een stad die nog niet echt door het toerisme is ontdekt. De stad staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoed lijst: de kleine steegjes, de plaza’s vol met gezellige terrasjes, de huizen in alle kleuren van de regenboog, de koloniale gebouwen, de markten met hun vers Mexicaans eten, de kathedraal die in het midden van de stad pronkt…Uw reisleider zal met enthousiasme advies geven over wat er allemaal te doen valt en waar u ’s avonds lekker kan gaan eten.
Hotel Casa del Sotano. (B.L)

icoBike
24 km fietsen (+ 79 m / - 431 m)

Dag 6

We beginnen de ochtend met een transfer van 1.5 uur naar het gehucht Cuajimoloyas waar de fietstocht vandaag start. We fietsen door de prachtige Sierra Norte van Oaxaca, een uitgestrekt, bosrijk gebied waar de lokale bevolking zich sterk heeft georganiseerd om het bio-divers gebied in stand te houden. Één van de activiteiten is communautair ecotoerisme. Heel wat bezittingen behoren toe aan de gemeenschap en er is ook een soort gemeenschapsdienst wat ervoor zorgt dat de mooie natuurlijke omgeving behouden en onderhouden blijft. Het is bemoedigend om een succesvol alternatief te zien voor de sterk geprivatiseerde levensstijl die wij kennen in het Westen. We vertrekken op 3185 meter boven zeeniveau om te eindigen in Latuvi, gelegen op 2200 meter hoogte. Na een kort stukje asfalt gaat de weg over in een brede zandweg door een bos vol sparren en dennenbomen. Naarmate we dalen wordt de omgeving meer en meer open en hebben we prachtige zichten op de omliggende bergketen. We eindigen de ochtend, na een lange afdaling, bij de forellenkwekerij van Juana. Terwijl we genieten van een drankje wordt de forel gevangen, gekuist en ter plekke op een houtvuur klaar gemaakt. Een heerlijk vers middagmaal. Na deze uitgebreide lunch nemen we de volgwagen naar de eenvoudige maar gezellige cabañas van Latuvi. Na ons te hebben geïnstalleerd in de kamers (met open haard) kunnen de liefhebbers (reken op een 25 euro) deelnemen aan een traditionele Temazcal = rituele reiniging van lichaam en geest.
U kan ook helpen bij het maken van ‘anijsbrood’ in het eenvoudige bakkerijtje, annex restaurant aan de overzijde van de straat of gewoon lekker relaxen bij het haardvuur in de cabaña.

Cabañas Latuvi. (B.L.D)

icoBike
22 km fietsen (+102 m / - 989 m)
 
 

Dag 7

We nemen kort de volgwagen tot net voor het bijna 600 meter hoger gelegen dorp Benito Juarez, waar de fietstocht start. Vandaag fietsen we grotendeels over verharde zandwegen met prachtige panoramische zichten over de vallei. Het eerste stukje is het nog wat klimmen door de bossen, gevolgd door een heerlijke afdaling tot het Zapoteken dorp Teotitlán del Valle, befaamd omwille van zijn eeuwenoude tapijtenindustrie. We bezoeken de weverij van Josefina en haar familie. Zij tonen ons hoe ze de wol spinnen, de draden kleuren op natuurlijke wijze met kleurstoffen gemaakt van verschillende soorten fruit en groenten en hoe ze de tapijten weven volgens de oude technieken. Na dit bezoek houden we even halt bij een mezcal-fabriek en bekijken daar hoe ze dit heerlijke cactussendrankje maken, volgens een oud ambachtelijk proces. De laatste 20 km van de dag fietsen we door de open vallei van dorpje naar dorpje. We houden een laatste maal halt in San Jerónimo de Tlacochahuaya om even een bezoekje te brengen aan een 16de -eeuwse kerk, waar we een prachtig eeuwenoud orgel kunnen bewonderen. Eindhalte van de dag is het dorp Santa María del Tule, bekend omwille van een heel oude, reusachtige ahuehuete-boom die staat te schitteren op het Centrale Plein. In de namiddag nemen we de volgwagen terug naar de stad Oaxaca en ’s avonds de comfortabele nachtbus naar Tuxtla Gutiérrez. We doen dit én omdat het toch wel comfortabel is, én omdat de rechtstreekse binnenlandse vluchten zijn afgeschaft. We reizen met ADO bussen. ADO is de grootste busmaatschappij van Mexico en heeft routes door het hele land. De bussen zijn erg comfortabel. Er is een toilet aan boord, er worden films afgespeeld, er is airco en de stoelen zitten makkelijk.
(B.L)

icoBike
41 km fietsen (+ 126 m / - 1344 m)

Dag 8

Deze ochtend komen we toe in de staat Chiapas. Bij aankomst in Tuxtla Gutiérrez worden we opgewacht door het nieuwe team. We rijden naar San Cristobal de las Casas en installeren ons voor twee nachten in een goed gelegen, gezellig hotel.
De staat Chiapas is bijzonder aantrekkelijk. Hier komen we in contact met het Maya-erfgoed. Niet alleen zijn er tal van maya-sites, verscholen in de jungle, maar we leren ook de hedendaags Maya’s kennen, die nog steeds tal van tradities en gewoontes in stand houden. De natuur is verbluffend, nevelwoud en tropische jungle met turquoise rivieren, meren en watervallen.
De koloniale en kleurrijke stad San Cristobal de las Casas weet alle bezoekers te betoveren met zijn bijzondere bohemien sfeer. Deze dag houden we het rustig en heeft u de kans wat te slenteren door de stad en eventueel op zoek te gaan naar mooie souvenirs.
Hotel Casa Margarita. (B.L)

 
 

Dag 9

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar een rustige plek buiten de stad dichtbij het dorpje Saclamenton waar we de fietsen kunnen testen en afstellen. We verkennen vandaag de bijzonder interessante Indiaanse omgeving van San Cristobal en houden halt bij twee Tzotzil dorpen : San Juan Chamula en Zinacantan, twee oude Maya-dorpen. We fietsen in een combinatie van verharde zandwegen en gebroken asfaltbanen naar het eerste dorp San Juan de Chamula. In dit dorp gelden de inheemse collectieve ‘usos y costumbres’ (lokale gebruiken en gewoontes). Het is de Spaanse kolonisten destijds niet gelukt het hier voor het zeggen te krijgen, en tot op de dag van vandaag geldt dat ook voor de Mexicaanse overheid. Na een korte stop aan het bijzondere kerkhof bezoeken we de kerk en zijn getuige van allerlei vreemde ceremonies, een levend bewijs van hoe de ziel en geloofspraktijken van de oude Maya’s intact zijn gebleven, weliswaar gemengd met elementen uit het katholicisme. In dit dorp bezoeken we ook het huis van een mayordomo, hij zorgt samen met zijn vrouw gedurende een volledig jaar voor een bepaalde heilige.
Na deze eerste fascinerende kennismaking met de eeuwenoude Maya tradities fietsen we naar het volgende dorp. Ook dit deel van de fietstocht gaat over een combinatie van asfalt en goed verharde zandwegen, steeds klimmend en dalend door de bergachtige omgeving van San Cristobal. Af en toe zijn er erg steile stukjes weg, maar deze beklimmingen zijn niet lang en vallen makkelijk, te voet, met de fiets aan de hand, te overbruggen. Op de akkers liggen verschillende serres verspreid. In deze serres kweekt men de kleurrijke bloemen die men gebruikt tijdens de verschillende ceremonies. Bij het binnenrijden van Zinacantan valt meteen op dat de vrouwen erg kleurrijk zijn gekleed. Het dorp is dan ook befaamd vanwege de vele textielweverijen. We bezoeken het huis en de werkplaats van Magdalena met haar vier dochters. Terwijl we de keuken bewonderen bereidt de familie ons een eenvoudige lekkere lunch van tortilla’s. Na dit middagmaal toont Magdalena ons hoe ze met het traditionele heupweefgetouw prachtige sjaals, tapijtjes, kussenslopen enz. maakt. In de namiddag fietsen we terug naar San Cristobal en heeft u nog voldoende tijd verder te genieten van deze gezellige stad.
Hotel Casa Margarita. (B.L)

icoBike
35 km fietsen (+ 613 m / - 962 m)

Dag 10

We vertrekken vroeg in de ochtend en rijden met de volgwagen naar het Indiaanse dorp Amatenango del Valle. Ook hier zijn de dames weer erg kleurrijk en mooi gekleed. Terwijl we het pottenbakatelier van Albertina bezoeken worden buiten de fietsen klaar gezet. We fietsen nog even langs het kerkplein om vervolgens over een zandweg door de maïsvelden het dorp uit te rijden. De weg gaat over in een goede, rustige asfaltbaan die we gedurende een 20 km volgen (hoofdzakelijk bergaf). Éénmaal door het dorp Villa las Rosas fietsen we terug over een verhard zandpad. Er volgt een prachtig stuk door de suikerrietvelden, erg mooi om te fietsen, maar hier en daar moeten we wel opletten voor de wat grotere stenen verspreid over de weg. We rijden tot het erg kleurrijke dorp Socoltenango, waar we stoppen voor een picknicklunch onder de bomen op het centrale plein. In de namiddag fietsen we verder door de suikerrietvelden. We eindigen deze mooie fietsdag langs een smal kanaaltje en kunnen in de verte voor het eerst de machtige watervallen van El Chiflon bewonderen. Bij aankomst aan de Sociedad Cooperativa Cascadas El Chiflon installeren we ons in de comfortabele bungalows, naast de rivier. In de namiddag kan u hier zwemmen, een wandeltocht maken naar de verschillende watervallen, de liefhebbers kunnen via een tokkelbaan terug naar het park glijden.
Bungalows aan de watervallen van Chiflon. (B.L)

icoBike
55 km fietsen (+ 116 m / - 1210 m)
 
 

Dag 11

Vandaag is onze eindbestemming de Meren van Montebello. Een bosrijk gebied met een 60 tal meren in verschillende tinten van azuurblauw tor smaragdgroen mede afhankelijk van het tijdstip van de dag en de lichtval.
Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen tot de archeologische site van Chincultic, een kleine maar complete maya stad, die amper bezocht wordt. Van hieruit volgt een kleine transfer van 10 km tot het beginpunt van onze fietstocht vandaag in Lazaro Cardenas. We fietsen over een verharde zandweg zo’n 13,5 km door een landbouwgebied met voornamelijk maisplantages tot het dorp El Triunfo. Bij het verlaten van het dorp verandert de omgeving meteen. We rijden verder op een verharde zandweg door de bossen. Onderweg houden we halt voor een picknick. Eindpunt is het meer van Esmeralda.
Van hieruit nemen we kort de volgwagen naar het meer van Tziscao waar we overnachten in éénvoudige houten huisjes. Het avondmaal genieten we bij een lokale fair trade koffieboer, op een 5 minuutjes wandelen van ons logement. De verhalen van Isidoro, de koffieboer zijn mooi om naar te luisteren. Zijn visie op het leven en de manier waarop we met de wereld omgaan is fascinerend….

Bungalows aan het Tziscao Meer. (B.L.D)

icoBike
37 km fietsen (+ 290 m / - 364 m)

Dag 12

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar het uitkijkpunt over de Cinco Lagos. Terwijl we genieten van het prachtige uitzicht over de felblauwe meren worden de fietsen klaar gemaakt. Na een kort stukje fietsen over een slingerende asfaltweg door naaldbossen gaat de weg over in een verharde zandweg. Vrij snel veranderden de kleuren van het landschap van donkergroen naar het tropische frisgroene en bemerken we de eerste bananenbomen aan de kant van de weg. We fietsen door kleine dorpjes en de omgeving wordt meer open. Kenmerkend voor dit deel van Mexico is de biologische manier van koffie kweken waarbij men de koffiestruiken plant in de natuurlijke schaduw tussen de bananenbomen en maisstengels.
Vlak voor het dorp Rio Blanco is er een pittige afdaling van een 3 km over een onverharde weg in erg slechte staat. U heeft echter steeds de assistentie van de volgwagen en kan indien gewenst dit stukje in de wagen afleggen. Toegekomen in het dorp stoppen we bij de lokale bakker gerund door vrouwen voor een eenvoudige, lekkere lunch. Na dit middagmaal nemen we de volgwagen naar het gehucht Nuevo Huixtan. Er volgt een sportieve maar erg mooie tocht naar de volgende overnachtingsplaats. De laatste 10 km vlakt de route wat af en fietsen we langs de helder turquoise blauwe Santo Domingo rivier tot aan de lodge. Deze is uniek gelegen aan de rand van de jungle naast de klaterende waterval van Las Nubes.
Las Nubes betekent letterlijk vertaald: ‘de wolken’ en het dankt zijn naam aan de prachtige watervallen. Deze watervallen maken deel uit van de rivier Santo Domingo en ze zijn niet alleen mooi, maar ook zéér krachtig. Ze zijn niet erg hoog, maar de intensiteit van het volume van het water en de breedte van de rivier zorgen ervoor dat het water verandert in wolken en de plek een indrukwekkend visueel effect geeft.

Ecolodge Las Nubes. (B.L)

icoBike
37 km fietsen (+ 619 m / - 1326 m)
 
 

Dag 13

Na het ontbijt, op het terras aan de watervallen, maken we ons klaar voor de start van ons grootste avontuur van de reis. Via een hangbrug gaat het over de rivier recht de Lacandona jungle in. We fietsen 9 km doorheen de brousse, op een verharde zandweg, deels langs de rivier. Om ons heen horen we het vrolijk getjilp van kleurrijke vogels. Hierna volgen een 3 km over een asfaltweg tot Maravilla Tenejapa. Van hieruit gaan we opnieuw 6 km over een verharde zandweg tot Loma Bonita en vervolgens 12 km, via enkele kleine gehuchtjes, terug over een asfaltweg tot Rio Azul waar we het middagmaal plannen. Na de lunch nemen we een boot naar het dorp Emiliano Zapato. Daar toegekomen is het nog 5 km wandelen naar de paradijselijke lagune van Miramar. De wandeling gaat door bos, door landbouwgebied, langs bananenplantages, over kleine riviertjes…. Bij aankomst worden de tenten opgezet en u kan heerlijk genieten van het steeds warme water van het meer.
Miramar is de grootste (en mooiste) lagune van Chiapas. Met zijn oppervlakte van meer dan 2000 hectare en verschillende kleuren (van Caribisch turquoise naar donkerblauw) ligt het midden in het natuurreservaat van Montes Azules, een jungle van 331.200 hectare. Door het moeilijke bereik (met de wagen) van is dit gebied gespaard gebleven van toerisme, en dus ideaal voor ons…

Kamperen. (B.L.D)

icoBike
32 km fietsen (+724 m / - 810 m)

Dag 14

In de voormiddag genieten we verder van de sprookjesachtige omgeving en kunnen de liefhebbers een kajaktocht maken op het meer. Nadat de tenten zijn afgebroken wandelen we terug naar Emiliano Zapato. Na het middagmaal nemen we de volgwagen naar Naja, een Lacandondorp. De Lacandonen, de oorspronkelijke bewoners van Chiapas, dragen lange witte tunieken van katoen en hebben lang zwart haar. Antropologen zijn bijzonder geïnteresseerd in de Lacandon Maya’s omdat zij jarenlang de Spaanse overheersing konden ontwijken en nog op een zeer traditionele wijze leven. Als we de kans hebben zullen we een bijzondere ceremonie bijwonen uitgevoerd door een oude Lacandon Maya. Deze Indiaan is echter zéér oud en we hebben geen idee hoelang hij deze rituelen nog kan doen. We overnachten aan de rand van het dorp in prachtig gelegen bungalows, te midden van de natuur.
Bungalows van Naja. (B.L.D)

 
 

Dag 15

Voor de laatste fietstocht hebben we een route uitgewerkt van een kleine 60 km. De eerste 15 km zijn pittig met een technische afdaling van 2 km tot het dorp Sibal. Zij die dit wensen kunnen de volgwagen nemen tot aan de start van de asfaltbaan net buiten dit dorp.
Na een eerder vroeg ontbijt vertrekken we met de fiets aan het hotel. We klimmen en dalen door de dichte bossen, onderbroken door landbouwgronden naar Sibal. Na een pittige afdaling fietsen we door het dorp en via een beklimming door de weilanden en akkers komen we toe aan een rustige, brede asfaltbaan. Gedurende een dik uur gaat het op en neer door een landschap van maïsvelden, bananenplantages, koffieplanten met in de verte schitterende zichten op de dichte jungle. Na de dorpen El Limonar en Cintalapa gaat de weg terug over in een verharde zandweg. Vrij snel komen we toe aan een riviertje waar we een drankstop houden en waar u zich kan verfrissen in het zuivere water. De laatste 15 km van deze fietsreis zijn een prachtig, vlak traject door de jungle over een goede zandweg. We fietsen vlakbij de grens met Guatemala en hebben spectaculaire zichten op het gebergte de Sierra de los Cuchumatanes. Toegekomen aan de watervallen van Las Golondrinas wacht ons te midden van de weelderige natuur een lekker middagmaal. Een bijzonder mooie plek om het fietsen af te sluiten.
Na een verfrissend bezoek aan de watervallen rijden we naar Palenque en installeren ons in het charmante hotel, gelegen vlakbij de historische site.

Hotel La Aldea. (B.L)

icoBike
60 km fietsen (+ 926 m / - 1359 m)

Dag 16

’s Ochtends bezoeken we uitgebreid de site van Palenque.
Palenque is zonder twijfel de meest verfijnde maya-stad. Zowel de architecturale stijl als de afwerking van de gebouwen met zijn vele details maken van deze site een juweel, ook al omwille van de ligging in de weelderige, altijd groene jungle. Dankzij de goed bewaarde teksten (op de muren van de gebouwen oa) weten we heel veel van de geschiedenis van deze stad.
Na het bezoek keren we terug naar ons hotel waar u lekker kan eten en genieten van het mooie zwembad in de exotische tuin van het hotel.
’s Avonds plannen we een afscheidsmaal in een leuk restaurant met life muziek vlakbij het hotel.
Hotel La Aldea. (B.D)

 
 

Dag 17

Na het ontbijt rijden we naar de luchthaven van Villahermosa waar de reis eindigt.

B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Overnachtingsplaatsen steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.