Mexico

17 dagen
-
Mexico City naar Villahermosa

Hoe verrassend afwisselend kan een land zijn? Laat u niet afschrikken door de vele negatieve berichten over dit bijzondere land. U vindt er een spectaculair gevarieerd landschap van uitgestrekte bossen, jungle, cactuswoestijnen, felblauwe meren, tot klaterende watervallen. De inwoners maken Mexico tot een geweldig land. De sterk aanwezige Indianencultuur is vreemd en tegelijk zeer fascinerend. Door te logeren in de projecten van het ecoturismo dragen we ons steentje bij tot het behoud van de authenticiteit van dit land. Met FLY and BiKE bezoekt u het niet toeristische Mexico. Last but not least, de Mexicaanse keuken is heerlijk. Que padre!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

430 km
Untitled-3

Fietsdagen

8 volle, 4 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Mexico is tegelijk heel toegankelijk en hip als toch nog heel authentiek. De natuur is overweldigend en zéér afwisselend. De inwoners maken Mexico tot een geweldig land. Ze zijn zéér autonoom en daardoor nog weinig aangetast door de Westerse Wereld. In de kleinere steden en op het platteland zijn de mensen erg open, praten graag en houden ervan contact te leggen met geïnteresseerde toeristen. We verkennen de stad Mexico en de minder bezochte staten Oaxaca en Chiapas. Het is geen klassieke reis door Mexico maar vanzelfsprekend bezoeken we in de betrokken staten ook de historische sites. De reis is een combinatie van gezellige steden, veel natuur, veel contact met de lokale bevolking, zowel de man in de straat als met de Indianen, afgewisseld met voldoende cultuur, dit alles door een stuk minder gekend Mexico!

Veel van het fietstraject gaat op en neer en regelmatig worden we geconfronteerd met minder goede en oneffen ondergrond. Het is een reis voor fietsers die niet bang zijn van af en toe wat sportieve uitdaging. Steeds heeft u echter de assistentie van de volgwagen en de reis is zo opgemaakt dat u ook eventueel stukken vanuit de volgwagen perfect kan beleven.

De veiligheid in Mexico komt vaak negatief in de pers, maar we reizen in een veilig gebied en vermijden die streken waar er al gevaar zou kunnen zijn. De veiligheid van onze reizigers is nog steeds onze eerste prioriteit.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.
De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets, verzorgt de fietsen en begeleid u in al wat specifiek te maken heeft met het fietsen op zich.
Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen

Eten en drinken

In de reis zijn 14 middag en 6 avondmalen inbegrepen.
De drank tijdens het middag- en avondmaal is niet inbegrepen.
Wel krijgt u bij het eten steeds een lekker en fris agua de sabor (natuurlijke limonade gemaakt met vers fruit)

De Mexicaanse keuken is van oorsprong een combinatie van Indiaanse en Spaanse tradities, de laatste eeuw aangevuld met Aziatische schotels en Amerikaans fastfood. De restaurants en eethuizen in de grote steden hebben zich volledig aangepast aan de Europese en Amerikaanse eetgewoonten.
Het hoofdbestanddeel van de Mexicaanse keuken is maïs, hoofdzakelijk verwerkt in de tortilla’s en taco’s. De meeste gerechten zijn niet scherp gekruid, maar steeds vindt u op tafel een potje sauce, vers gemaakt van ui, tomaat en chilipeper.
Tijdens de reis proberen we zo vaak mogelijk te eten in kleine, lokale restaurantjes, waar men nog de klassieke Mexicaanse keuken serveert. U kan echter steeds een Westerse variant van het eten bestellen.

Een traditioneel ontbijt bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room. Vooraf drinkt men vaak een wat slappe koffie waar men zoete broodjes in dopt.
Voor het middagmaal voorzien we een picknick met vers fruit (mango, banaan, ananas, guave en papaja), tortillas, tomaten, avocado, kaas, of eten in een restaurant onderweg.
Afhankelijk van het programma eten we ’s avonds in een plaatselijk restaurant, bij mensen thuis of heeft u in de steden, keuze uit tientallen restaurants, waar men ook meer Westers eten serveert.

Bij het eten drinkt men vaak water, aangelengd met het beschikbare fruit. Heerlijk verfrissend en gezond. Ook koffie en thee zijn steeds verkrijgbaar.
In de staat Oaxaca serveert men voor het ontbijt vaak een warme chocolademelk. De traditionele Oaxaca chocomelk wordt op verschillende manieren bereid, maar het meest bekend is met suiker, kaneel en amandelen.
Ook bier is volop verkrijgbaar. De klassieke Mexicaanse bieren als Corona, Sol, Presidente bevatten de typisch Mexicaanse grondstoffen mais en/of rijst en weinig hop. Deze bieren hebben een zeer lichte, zachte smaak.
Wijn is minder beschikbaar.
Men vindt in Mexico ook sterke drank zoals er zijn Mezcal en Tequila (beide gemaakt van het sap van de agaveplant en de verschillende klassieke cocktails.

Geldzaken, fooien en budget

De lokale munteenheid van Mexico is de Mexicaanse Peso. Er zijn biljetten van 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Pesos in omloop.
In Mexico zijn er volop mogelijkheden om geld af te halen met een bankkaart met Cirrus of Maestro logo. Zorg er echter ook voor dat u een bedrag aan contante euro’s bij u heeft voor het geval een geldautomaat niet functioneert. Met een creditcard kun u bij sommige banken geld opnemen en u kan ermee betalen in vrijwel alle duurdere hotels, restaurants en winkels.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: het merendeel van maaltijden zijn inbegrepen in de prijs.

Richtprijzen op restaurant:

* avondmaal: 120 tot 300 pesos (in toprestaurant)

* fles water: 10 tot 12 pesos

* frisdrank: 10 tot 20 pesos

* pintje: 30 tot 50 pesos

* fles lokale wijn: 200 tot 250 pesos

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Het niveau van de medische zorg in Mexico is hoog. Openbare ziekenhuizen kampen echter vaak met te weinig personeel en middelen waardoor de kwaliteit van de behandeling vaak matig is. In geval van medische noodzaak zullen we steeds trachten een privaat hospitaal te consulteren.

Wij adviseren op te letten met het kraantjeswater en steeds flessenwater te gebruiken om uw tanden te poetsen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

Zowel in Mexico Stad, als in de staat Oaxaca als in Chiapas beschikken we over huurfietsen van erg goede kwaliteit, afgestemd op uw lichaamslengte.

In Mexico Stad zijn dit stadsfietsen.
In de staten Oaxaca en Chiapas zijn dit mountainbikes (Orbea en Giant) met een wielmaat van 27.5 tot 29 inch. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Dit type mountainbike maakt het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.
Wij hebben in Mexico geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Omdat Mexico een groot land is die ook nog eens onder invloed staat van de Grote Oceaan aan de westelijke kant en de Golf van Mexico en Caribische Zee in het oosten zijn er veel verschillende klimatologische omstandigheden. Grote delen van Mexico kunnen ingedeeld worden binnen de tropische en subtropische klimaattypes.

De temperaturen zijn eerder afhankelijk van de hoogteverschillen dan van de tijd van het jaar. Tot ongeveer 800 meter heerst er een heet en vochtig klimaat, met temperaturen die makkelijk op kunnen lopen tot boven de 30 graden. Daarboven tot ongeveer 1600 meter is er een gematigd klimaat met temperaturen tussen de 16 graden en 25 graden en nog hoger begint het koele klimaat, waar het 's nachts kan afkoelen tot rond het vriespunt. Vooral in de laatste zone zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot.

Globaal zijn er twee seizoenen: de regentijd en de droge tijd. De droge tijd duurt van november tot en met april, en het regenseizoen duurt van mei tot en met oktober.

Overnachtingen

Tijdens de Mexico reis verblijft u in een combinatie van verschillende overnachtingstypes.

We verblijven 10 nachten in hotels, 4 nachten in cabañas, en 1 nacht in een tent.

In de steden verblijven we in charmante hotels met een goede ligging.

De cabañas zijn uitstekend voorziende berghutten, met eigen sanitair en vaak ook voorzien van een open haard. Deze maken deel uit van een ecologische coöperatie en op die manier ondersteunen we de lokale bevolking om de natuurlijke eigenheid van het gebied te bewaren.

We kamperen één nacht aan het Meer van Miramar. Wij voorzien al het kampeermateriaal, inclusief een slaapzak. Een persoonlijk lakenzakje, kan fijn zijn, evenals een zaklamp (koplamp) en kleine handdoek.

Eénmaal nemen een nachtbus, nl. van Oaxaca naar Tuxtla Guttiérez. We doen dit én omdat het toch wel comfortabel is, én omdat de rechtstreekse binnenlandse vluchten zijn afgeschaft. We reizen met ADO bussen. ADO is de grootste busmaatschappij van Mexico en heeft routes door het hele land. De bussen zijn erg comfortabel. Er is een toilet aan boord, er worden films afgespeeld, er is airco en de stoelen zitten makkelijk.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte overnachtingsplaatsen vermeld.

Zijn bepaalde zaken volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter alternatief voorzien.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis.

Reisdocumenten

Voor Mexico heeft u enkel een geldig internationaal paspoort nodig.

Veiligheid

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Een idee is bv een verlenging aan het strand.

Vervoer en vluchten

In Mexico reizen we met een veilige volgwagen waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon, aangepast aan de grootte van het groepje.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!
FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.

U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.