Cuba

15 dagen
-
Havana naar Havana

Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen dit mooie eiland gekend vanwege zijn unieke sfeer en parelwitte stranden. Cuba heeft echter veel meer te bieden dan het klassieke massatoerisme. Ook in Cuba wordt het verkeer drukker, maar we blijven nieuwe rustige wegen ontdekken. Een aangename temperatuur in combinatie met weinig verkeer vormen de ideale cocktail om het land te ontdekken per fiets! U beleeft avonturen die u zeker ontgaan wanneer u reist per wagen of bus. Met onze nieuwe route én kleinschalige verblijfplaatsen ontdekt u nog het echte Cuba. Laat u verrassen, hoe het ook anders kan!

 

Dag 1

Bij aankomst wordt u afgehaald en naar het hotel in Miramar, een buitenwijk van Havana gebracht. Havana is met zijn 2 miljoen inwoners de grootste stad van de Caraïben. Oude gevels in de steigers worden afgewisseld met nieuwe constructies die als paddenstoelen uit de grond reizen.
We verblijven twee nachten in een hotel met zwembad in de diplomatenwijk Miramar. Indien de groep te klein is kan het zijn dat we verblijven in een casa particular in het centrum van Havana.

Hotel Memories Miramar of casa particular, Havana (B)

Dag 2

De volgende dag testen we de fietsen en doen aanpassingen waar gewenst. Vandaag plannen we een stadsverkenning per fiets en te voet. We fietsen door de welvarende wijk Miramar de thuishaven van de buitenlandse diplomaten van de stad. Typerend is de zéér opvallende architectuur uit de 20e eeuw met de Russische als vreemd landmerk. Vervolgens rijden we door het Parque Metropolitano naar de wijk Nieuw Vedado, waar vooral de middenklasse van Havana woont. We stoppen aan de Plaza de la Revolucion, door Vedado naar het gekende Hotel Nacional, dat onderdak bood aan menig beroemdheid, waaronder Winston Churchill en verschillende leden van de maffia. We fietsen verder naar het Capitolio, een copy van het Capitool in Washington. Over de Paseo de Marti (het Prado) passeren we het oude treinstation (nu een overdekte markt) naar het Plaza de Armas waar we de fietsen achter laten en de oude stad verder verkennen te voet. Na een lekkere lunch in een lokaal restaurant fietsen we in de late namiddag via de Malécon boulevard terug naar het hotel.


Hotel Memories Miramar of casa particular, Havana (B.L)

icoBike
35 km fietsen (+ 208 m / - 209 m)
 
 

Dag 3

Na een vroeg ontbijt nemen we de volgwagen naar de buitenwijken net voor de stad Mariel, een 50 km ten Westen van Havana. Hier stappen we op de fiets en rijden via een rustige weg richting Las Terrazas. Vrij snel fietsen we op en neer op een zéér afgelegen secundaire weg. Het wegdek is erg slecht met putten en stukken volledig opgebroken asfalt, maar de machtige zichten en mooie, landelijke omgeving doen dit snel vergeten. De tocht gaat verder op en neer tot de ingang van Las Terrazas, een ecologisch project opgericht in de jaren ’70 en door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Door het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat het gebied bekend als ‘de regenboog van Cuba’. De witte huizen met kleurrijke daken zijn omringd door vijvers en tuinen met varens, orchideeën en andere bloemen. In de jaren ’70 was het landschap nog kaal door het buitensporig omhakken van bomen. De regering startte een herbebossingsprogramma om het gebied terug vruchtbaar te maken. We bezoeken uitgebreid het unieke project en nemen een biologisch middagmaal met mooi zicht op een meer. Na de lunch bezoeken we de warmwaterbronnen aan de Rio San Juan en kan u zich wagen aan een death ride boven en over de glinsterende meren.


Hotel la Moka, indien volboekt Villa Soroa (B.L)

icoBike
40 km fietsen (+ 445 m / - 280 m)

Dag 4

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar Soroa. Vandaag volgt een sportieve maar erg bijzondere dag. Belangrijk, net als steeds is de volgwagen in de buurt om de vermoeide reizigers te assisteren. We verlaten in de ochtendkoelte het hotel en rijden door het dorp van Soroa richting autostrade. Aan de overzijde stappen we over op de erg rustige carretera central. Door het licht heuvelend landschap fietsen we van dorpje naar dorpje met als bestemming het ingeslapen dorp San Diego de los Baños. Hier toegekomen plannen we de lunch en nemen de volgwagen naar de hoofdstad van de Cubaanse sigarenindustrie: Piñar del Rio.


Hotel Vuelta Abajo Pinar del Rio (B.L)

icoBike
Max. 78 km fietsen (+ 1334 m / - 1445 m)
 
 

Dag 5

Vandaag staat alles in het teken van de tabaksindustrie. We fietsen via San Juan naar de Vega Robaina tabaksplantage, één van de gekendste tabaksboeren uit Cuba, bewierookt met de naam ‘the Godfather of Cuban tobacco’. Na een uitgebreid bezoek aan de tabaksvelden fietsen we naar de La Gaubina boerderij waar we aanschuiven voor een typische Cubaanse maaltijd. Na deze lekker stop rijden we in overleg met de groep met de fiets of met de volgwagen terug naar Piñar del Rio. Later op de dag nemen we de volgwagen naar het plattelandsdorp Viñales. Hier zijn we voor twee nachten te gast thuis bij mensen in hun casa particular.
's Avonds koken zij een heerlijk avondmaal met de beperkte middelen aanwezig. Later op de avond heeft u nog voldoende tijd dit kleine dorp te verkennen en al dan niet een danspasje te versieren in één van de lokale barretjes.

Casa Particular (B.L.D)

icoBike
48 km fietsen (+ 307 m / - 298 m)

Dag 6

Na het ontbijt nemen we de fiets en gaat het op en neer door het unieke decor van de groen begroeide mogotes. Na ongeveer 20 km slaan we af en krijgen we de eerste zichten op de azuurblauwe zee. Het witte strand van Cayo Jutias is gelegen op een klein eilandje dat via een smalle dam verbonden is met de kust. We genieten de rest van de dag aan het strand en nemen ’s avonds de volgwagen terug naar Viñales.


Casa Particular (B.L)

icoBike
56 km fietsen (+ 530 m / - 669 m)
 
 

Dag 7

Deze ochtend staat een langere transfer naar Santa Clara op het programma, reken op een zes uur rijden. Onderweg houden we regelmatig halt om wat meer uitleg te krijgen over het dagelijkse leven van de Cubanen en stoppen we ook voor het middagmaal in een lokaal restaurant. We verwachten aan te komen in de late namiddag.


Hotel La Granjita of Caneyes. (B.L)

Dag 8

Na het ontbijt bezoeken we het mausoleum van Che. Een indrukwekkend plein en gebouw, Che zijn officiële rustplaats. Het mausoleum ligt op het Plaza de la Revolución met een gigantisch beeld van de strijder Che in brons met een arm in het gips, die hij had gebroken tijdens de gevechten. Na een indrukwekkend bezoek rijden we naar het mooie Toppes de Collantes Park. Bij aankomst maken we een mooie wandeling door het ongerepte tropische bos met wel 100 verschillende soorten varens en 40 soorten orchideeën. Na een verfrissende duik in het verkoelende water van een waterval gaan we eten in de hacienda van La Codina. In de namiddag rijden we in een half uurtje naar Trinidad, waar we twee nachten te gast zijn in een mooie casa particular in het oude centrum van de stad.


Casa Particular (B.L.D)

 
 

Dag 9

Vandaag hebben we een hele dag om het kleurrijke stadje Trinidad plus omgeving te verkennen. Na het ontbijt fietsen we naar Playa Ancon, het populaire strand van Trinidad gelegen op een landtong 10 km buiten de stad. We stoppen aan het mooie strand voor een fijne zwemstop. Via de mooie vissersplaats La Boca fietsen we voor de lunch terug naar ons gastverblijf. In de namiddag kan u dit gezellige stadje verder verkennen op eigen tempo. De stad werd in 1514 gesticht door Diego Velasquez. In 1988 werd dit juweel aan de Cubaanse kroon uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Unesco. We wandelen langs prachtige in pastelkleuren geschilderde huizen, bedekt met originele terracottapannen en verdwalen in de kleine met kasseistenen bedekte steegjes. 's Avonds is een bezoek aan de Casa de la Trova en musica zeker aan te bevelen. Gezeten op de trappen van het plein aanschouwt u onder het genot van een drankje het lokale nachtleven. Met plezier zal men u de danspassen van de salsa aanleren.


Casa Particular (B)

icoBike
26 km fietsen (+ 130 m / - 130 m)

Dag 10

Met schitterende zichten op de Caraïbische Zee fietsen we licht op en neer richting Cienfuegos. Net voor we toekomen in de universiteitsstad stoppen we aan de uitgestrekte, prachtige botanische tuinen. U vindt er niet minder dan 2000 verschillende plantensoorten, waaronder meer dan 400 soorten orchideeën. Na een lunch in de tuin, rijden we door naar Cienfuegos, de parel van het zuiden.
Bij aankomst wandelen we door het Parque José Marti met het prachtige Teatro Tomas Terry en brengen nog een bezoek aan de kathedraal.

Casa Particular (B.L)

icoBike
66 km fietsen (+ 455 m / - 438 m)
 
 

Dag 11

De volgende dag nemen we kort de volgwagen naar de kleine stad Navarra waar de fietsdag begint met een eerste traject naar Playa Giron. Na kennis te hebben gemaakt met een stukje geschiedenis vervolgen we onze tocht langs de prachtige kust naar Caleta Buena waar we stoppen voor het middagmaal. We genieten van het strand en de mooie omgeving voor we de volgwagen nemen naar Playa Larga, onze overnachtingsplaats vandaag.

Casa Particular (B.L.D)

icoBike
Max. 71 km fietsen (+ 167 m / - 205 m)

Dag 12

Na het ontbijt doorkruisen we het eiland en rijden naar Jaguey Grande waar we terug op de fiets stappen. We fietsen door citrus plantages en via Pedro Betancourt naar onze lunchstop in finca Coincidentia, een charmante wat excentrieke organische boerderij. We genieten van een lekker en zeker ook gezond middagmaal, geserveerd in ceramische borden, gemaakt door de boer zelf. Na deze lekker maaltijd bezoeken we uitgebreid de boerderij en stappen we terug op de fiets. Deze fietsdag eindigt in de havenstad Matanzas, bekend als de ‘stad van de bruggen’ gezien er drie rivieren door de stad in de zee uitmonden. Matanzas is ook de geboorteplaats van twee Cubaanse dansen, de Rumba en de Danzon alsook van verschillende religies van Afrikaanse afkomst, waardoor het een essentiële bijdrage levert aan de Afro-Cubaanse cultuur. Deze stad wordt door velen onterecht overgeslagen in een reis naar Cuba!

Hotel Velasco (B.L)

icoBike
57 km fietsen (+ 184 m / - 122 m)
 
 

Dag 13

We vertrekken per fiets aan het hotel. Het eerste deel van de fietstocht kan het wat drukker zijn tot we toekomen in het kleine stadje Ceiba Mocha. Van hier fietsen we omhoog door de Picadura vallei met prachtige vergezichten, terug afdalend naar het bijzonder mooie strand van Jibacoa, waar we halt houden voor een middagje strand. ’s Avonds transfer terug naar Havana waar we twee nachten verblijven in een mooi gastverblijf in het oude verkeersvrije centrum.

Casa Particular (B.L)

icoBike
62 km fietsen (+ 537 m / - 533 m)

Dag 14

Vrije dag te Havana. De begeleiders zullen u graag adviseren in wat bijzondere bezienswaardigheden.

Casa Particular (B)

 
 

Dag 15

Na het ontbijt plannen we nog een wandeltocht door het historische, verkeersvrije centrum van Oud Havana. Het programma eindigt met een transfer naar de luchthaven.