Cuba

15 dagen
-
Havana naar Havana

Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen dit mooie eiland gekend vanwege zijn unieke sfeer en parelwitte stranden. Cuba heeft echter veel meer te bieden dan het klassieke massatoerisme. Ook in Cuba wordt het verkeer drukker, maar we blijven nieuwe rustige wegen ontdekken. Een aangename temperatuur in combinatie met weinig verkeer vormen de ideale cocktail om het land te ontdekken per fiets! U beleeft avonturen die u zeker ontgaan wanneer u reist per wagen of bus. Met onze nieuwe route én kleinschalige verblijfplaatsen ontdekt u nog het echte Cuba. Laat u verrassen, hoe het ook anders kan!

Untitled-2

Groepsgrootte

4 tot 18
icoBike

Fietskilometers

537 km
Untitled-3

Fietsdagen

6 volle, 4 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Cuba verandert snel. Een goede reden om nu naar Cuba te reizen. We hebben onze route én overnachtingsplaatsen zo aangepast dat u optimaal kan genieten van het nog authentieke Cuba. De bevolking is globaal gezien eerder arm en we vinden er bijna geen winkels zoals in andere landen. Met dit gegeven dient u rekening te houden.

Reizen door Cuba vraagt behoorlijk wat flexibiliteit en wijzigingen tot net vóór vertrek gebeuren.

Maar, Cuba is Cuba. Een bijzonder land om te beleven!

Het grootste deel van beide fietstrajecten gaat over geasfalteerde wegen, weliswaar in slechte staat. De meeste dagen fietst u door heuvelachtig terrein maar er zijn geen echt grote beklimmingen en de volgwagen is steeds in de buurt om de eventueel vermoeide fietsers te assisteren.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De Engelstalige fietsgids zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud  en de technische ondersteuning van de fietsen.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

De internationale groepsreis is gebaseerd op kamer met ontbijt, 11 middag- en 3 avondmalen.

In alle eerlijkheid, het eten in Cuba is geen hoogvlieger. Door het gebrek aan producten is de keuken eerder éénzijdig en vaak weinig gekruid.

Het ontbijt bestaat meestal uit een buffet, met brood, confituur, eitjes en af en toe kaas.
Voor het middagmaal stellen we meestal een picknick lunch voor. Dit zijn broodjes met beleg (ham, kaas of ham met kaas…) die we kopen in de hotels.
Voor het avondmaal gaan we naar de kleinere restaurants, waar beschikbaar. De keuze is meestal beperkt tot kip, varkensvlees en met wat geluk vis, allen aangevuld met rijst. Regelmatig kan u ook wel langoustines eten (wat men in Cuba kreeft noemt). Naast een beetje tomaten, wat witte kool, zoete aardappel en bruine bonen, is er niet veel keuze aan groenten.

Cuba is een koffie producerend land, dus koffie zal steeds geserveerd worden. Thee is vaak een probleem.
Mineraal water en frisdrank zijn relatief makkelijk te kopen. U vindt in Cuba ook een aantal lekkere biersoorten en uiteraard is het aanbod aan vers gemaakt cocktails groot.

Geldzaken, fooien en budget

Er zijn officieel twee soorten munten gangbaar in Cuba

De peso convertible (CUC) is het meest gebruikte betaalmiddel voor toeristen. Wanneer u geld wisselt, zal u deze munt automatisch in handen krijgen.

De peso cubano (MN = monedo national) is een lokale munt waarmee u alleen bij stalletjes o: p straat kunt betalen. Deze is niet gebruikelijk voor toeristen.

De beste plaatsen om geld te wisselen zijn bij de officiële wisselkantoren, of CADECA's die te vinden zijn op de internationale luchthaven Jose Marti van Havana, en in elke stad in Cuba, evenals een aantal hotels.

We raden altijd aan om zoveel mogelijk contant geld mee te nemen naar Cuba, ondersteund door een creditcard of bankkaart die niet is gekoppeld aan een Amerikaanse bank.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget:

Richtprijzen op restaurant:
* eenvoudige lunch: 7 CUC
* avondmaal: 15-20 CUC
* frisdrank: 1.5- 2 CUC
* lokaal bier: 1-2 CUC
* coctail: 2-3 CUC

In 2019 spendeerden onze reizigers gemiddeld 250-350 euro per persoon (exclusief de fooien).

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De gezondheidszorg is redelijk goed ontwikkeld op Cuba, er zijn voldoende artsen en ziekenhuizen.
Er zijn twee hospitalen in Havana die specifiek dienstverlening verzorgen voor buitenlanders (Clinica Central Cira García www.cirag.cu en Cimeq www.sld.cu/sitios/cimeq). Anderzijds beschikken alle andere hospitalen en poliklinieken, ook al laten de materiële omstandigheden soms wat te wensen over, over degelijke artsen en specialisten.
Medicijnen zijn in Cuba beperkt beschikbaar, net als producten voor persoonlijke verzorging en vrouwelijke hygiëne.
Vergeet niet een degelijke en bij voorkeur uitgebreide reisapotheek mee te nemen!

Het grootste gevaar dat de reiziger op het gebied van de gezondheid loopt is zonnebrand of zonnesteek. Wen uw lichaam geleidelijk aan de zon, gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en zorg ervoor dat uw hoofd bedekt is, liefst door een hoed met een brede rand. Draag een goede zonnebril.Neem voldoende zonnebrandcrème mee van thuis.

Het meest voorkomende gezondheidsprobleem naast verbranding is diarree. Als u een drankje bestelt vraag dan of de ijsklontjes van 'agua purificada' zijn gemaakt, zodat u geen risico loopt op eventuele ziektekiemen die in gewoon leidingwater kunnen zitten.
Reizigers worden er vaak door getroffen als ze er net een paar dagen zijn. In de meeste gevallen gaat het om een volstrekt onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door verandering in voedingsgewoonten, de hitte of door onschuldige bacteriën, waar u lichaam snel afweer tegen opbouwt.
Als de diarree gepaard gaat met flinke koorts, bloed in de ontlasting of hevige braakneigingen, dan is het verstandig een arts te raadplegen.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen en specifiek in Cuba kan men een Engelstalig / Spaanstalig attest eisen aan de douane.
Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Groepsgrootte en samenstelling

Onze Engelstalig begeleide groepen zijn samengesteld uit mensen van over heel de wereld. Een aangename manier om vrienden te maken wereldwijd.
De voertaal tijdens deze reizen is Engels.
Voor deze reis gaan we van 4 tot 18 reizigers. We beperken bewust het aantal deelnemers om de impact op de omgeving zo klein mogelijk te houden.

Huurfietsen

Gezien er in Cuba geen goede huurfietsen beschikbaar zijn hebben we vanuit de UK fietsen geëxporteerd.

Het zijn fietsen van het merk Trek, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano.
Het merendeel van onze fietsen zijn van het type Trek 8.3 DS. Dit is een sportieve hybride, deels ontwikkeld als stadsfiets en deels ontwikkeld als mountainbike.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.
We zijn er trots op te kunnen stellen dat we met de beste fietsen rijden beschikbaar in Cuba.

Kinderen

Op onze groepsreizen naar Cuba is de minimumleeftijd 16 jaar.

Klimaat

In Cuba heerst een subtropisch klimaat met twee verschillende seizoenen: het droge seizoen van november tot mei en het regenseizoen van mei tot oktober.

De tropische stormen en orkanen situeren zich tussen juni en oktober en hebben de hevigste neerslag op de noordkust en in de heuvels van het binnenland.
Het gemiddeld aantal dagen zon is 330!

Overnachtingen

U verblijft zowel in hotels als bij burgers thuis in casa particular.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.
Zijn bepaalde hotels of volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

We werken enkel samen met casa particular waarvan we de eigenaars kennen en met wie we een goede band hebben opgebouwd gedurende jaren. Het zijn eenvoudige maar propere kamers, steeds met eigen badkamer.

Reisdocumenten

Voor Cuba heeft u een internationaal paspoort nodig, geldig tot na de reis plus een visum = toeristenkaart.
U kan de toeristenkaart makkelijk aankopen via FLY and BiKE. Kostprijs onder voorbehoud van wijzigingen 35 euro.

Singles

Bij onze groepsreizen is er géén toeslag voor reizigers alleen. Wie alleen reist, deelt een kamer met één of twee alleenreizende reisgenoten van hetzelfde geslacht. Wilt u verzekerd zijn van een éénpersoonskamer, kan dit aangevraagd worden mits betaling van de éénpersoonstoeslag.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen:

Deze reis kan perfect verlengd worden bv. aan het strand.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Cuba reizen we met een veilige bus waar u gemiddeld 1.5 zitplaats heeft per persoon.

De fietsen worden vervoerd in de bus.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Reizigers naar Cuba dienen verplicht een goede reisverzekering af te sluiten. Men kan een bewijs van deze verzekering opvragen bij het binnen komen van het land.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.