Costa Rica

12 dagen
-
San José naar San José

Een droom voor elke fietser en natuurliefhebber, met zijn prachtige vulkanen, weelderige bossen, wilde rivieren, verlaten stranden en een ongelooflijke biodiversiteit. Onze fietsroute maakt gebruik van secundaire, verkeersarme wegen door het minder bezochte agrarische deel, met de vulkanen als thema. Het tweede deel van de reis gaat langs de adembenemende stranden van de Stille Oceaan.

 

Dag 1

Bij aankomst in San José wordt u afgehaald en naar een gezellig maar eenvoudig hotel kortbij het centrum gebracht.
KC Hotel (B)

Dag 2

Na het ontbijt nemen we de volgwagen naar ons startpunt, vlakbij de Arenal vulkaan. De laatste uitbarsting van de vulkaan dateert van december 2010. De vulkaan blijft echter indrukwekkend, met haar bijna perfecte kegel die boven de stad La Fortuna uitsteekt.
We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Vandaag is eerder een opwarmingsrit naar ons hotel vlakbij de stad La Fortuna. We fietsen langs weilanden afgewisseld met suikerrietvelden naar Soda, een typisch Costa Ricaans restaurant in La Fortuna. Als de tijd het toelaat zullen we vóór de lunch nog even afkoelen in een waterval vlakbij de stad. In de vroege avond brengen we nog een bezoek aan warmwaterbronnen, waar de stad voor gekend is.
Voor het avondmaal heeft u keuze uit verschillende restaurants op 5 minuten wandelen van het hotel. Uw reisleider zal met plezier wat advies geven.

Arenal Montechiari (B.L)

icoBike
35 km fietsen
 
 

Dag 3

Vandaag fietsen we steeds met de machtige vulkaan in het vizier, over een zandweg langs de zuidelijke boord van het meer. Het gaat op en neer en regelmatig moeten we stukjes door de rivier. De weg is enkel toegankelijk voor fietsen of 4X4 wagen, dus veel verkeer zal u niet tegenkomen. Het laatste stuk van de dag, naar een prachtige hacienda met weelderige tuin, doen we met de volgwagen.

Hacienda La Pacifica (B.L)

icoBike
56 km fietsen

Dag 4

We starten de dag terug met een transfer per volgwagen. Vertrokken op de fiets volgt een eerder sportieve tocht over zandwegen naar de Miravalles vulkaan. Éénmaal over de bergkam (Continental Divide = een bergrug die Amerika als het ware in twee verdeeld: aan de ene zijde stroomt het water af via de westzijde naar de Grote Oceaan, aan de andere zijde stroomt het water naar het oosten, richting de Atlantische Oceaan) dalen we af van het weelderige groene regenwoud naar de droge laaglanden van de Guanacaste provincie. Bij helder weer ziet u in de verte de kustlijn van het Nicoya schiereiland liggen en bij heel heldere dagen ziet u zelfs Ometepe eiland aan de kust van Nicaragua liggen. Guanacaste is het belangrijkste veefokkerijgebied van het land en we zullen een aantal veeteelt en landbouw gemeenschappen passeren tijdens onze overgang van het tropische naar droog winderige klimaat. Het laatste deel van de dag is het 6 km klimmen naar de overnachtingsplaats in Guayacan, gelegen middenin een tuin vol tropische planten.
U kan net als gedurende heel de reis dit deel in de volgwagen doen.
Termales Guayacan (B.L)

icoBike
45 km fietsen
 
 

Dag 5

Deze ochtend fietsen we naar de laatste vulkaan uit de reeks, de Rincon de la Vieja vulkaan. Na een pittige beklimming langs een mooi landschap omgeven door tropisch droog woud houden we een snackstop om te genieten van verse ananas en watermeloen (in het seizoen). Nadien volgt een prachtige afdaling door kalksteenformaties naar Liberia, het centrum van de Guanacaste veeteelt. We trachten bij het middagmaal toe te komen zodat u nog volop kan genieten van het mooie hotel met zwembad.
El Sitio (B.L)

icoBike
42 km fietsen

Dag 6

Na het ontbijt nemen we de volgwagen gedurende een 2 uur naar een kleine koffiebar waar we na een drankje op de fiets stappen. We starten met een fijne afdaling naar de bossen aan de Grote Oceaan vlak voor Playa Garca, waar we stoppen voor een picknick lunch op het strand. Onze eindbestemming is een gezellig hotelletje met zwembad op wandelafstand van het mooie strand van Samara. We verblijven hier twee nachten.

Samara Beach (B.L)

icoBike
48 km fietsen
 
 

Dag 7

Vandaag is een rustdag aan het strand. Playa Samara is een aantrekkelijk strand met een rustige zee. Aan de fervente fietsers zal de reisbegeleider graag wat fietsroutes adviseren, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad met een kans het lokale leven van kortbij te beleven. De liefhebbers kunnen hier ook snorkelen bij een klein naburig koraalrif, zee kajakken, paardrijden langs het strand of een canopy tour doen waarbij u via kabelbanen het dak van het regenwoud verkent.

Samara Beach (B)

Dag 8

We fietsen verder naar het zuiden over een onverharde weg langs de kust. Regelmatig rijden we door kleine dorpjes. Er zijn verschillende korte maar steile heuvels te overbruggen, maar de uitzichten over de oceaan doen de fysieke inspanning snel vergeten.
Na ons te hebben geïnstalleerd in het hotel rijden we met de fiets naar het ongerepte strand van Coyote, gekend vanwege de dramatische zonsondergangen. Genieten!

Arca de Noe (B.L.D)

icoBike
35 km fietsen
 
 

Dag 9

Vandaag proberen we zo dicht mogelijk te rijden langs de kust, maar de afstand die we zullen afleggen is wat afhankelijk van de getijden en de stad van het water in de rivieren die we moeten oversteken. Zelfs als de getijden vandaag ongunstig zijn, is het nog steeds geweldig te fietsen dichtbij het met palmen omzoomde strand door een zéér maagdelijk gebied met erg weinig toerisme. Eindbestemming van vandaag is de relaxte surfersstad Santa Teresa / Malpais.

Franks Place (B.L)

icoBike
40 km fietsen

Dag 10

De laatste fietsdag maken we een fantastische lus naar Montezuma, het zuidelijk gedeelte op Nicoya schiereiland. Het klimmen valt mee (paar steile, korte beklimmingen), maar het is vooral de warmte die de tocht wat zwaarder maakt. Door de toestroom van bezoekers door de jaren heen, heeft zich hier een bloeiende gemeenschap van kunstenaars, muzikanten en bohémiens uit de hele wereld gevestigd. Het gebied van Montezuma biedt prachtige stranden, klaterende watervallen en idyllische surfspots. Verschillende watervallen zijn goed bereikbaar en op loopafstand van het centrum. Aan u de keuze of u terug fietst naar Malpais of dat u de volgwagen neemt.
’s Avons plannen we een lekker afscheidsmaal in een restaurant aan de kust.
Let wel, het middagmaal is enkel inbegrepen indien u de fietstocht maakt vandaag, en is niet inbegrepen voor zij die een dagje strand plannen.
Franks Place (B.L)

icoBike
56 km fietsen
 
 

Dag 11

Na een laatste duik in het water nemen we de volgwagen en rijden terug naar San José. De rit wordt aangenaam onderbroken door een overzet van een uurtje over de baai van Nicoya van Playa Naranjo naar Puntarenas. Tijdens deze overtocht passeren we een aantal kleine eilanden, die de thuisbasis zijn van vele soorten vogels, waaronder bruine pelikanen, boobies en fregatvogels. Nadien is het nog een uur en half roden naar het hotel te San José, waar de reis startte.

KC Hotel (B.L)

Dag 12

Na het ontbijt retour naar San José luchthaven. Enkel de groepstransfer is inbegrepen.
B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Overnachtingsplaatsen steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.