Costa Rica

12 dagen
-
San José naar San José

Een droom voor elke fietser en natuurliefhebber, met zijn prachtige vulkanen, weelderige bossen, wilde rivieren, verlaten stranden en een ongelooflijke biodiversiteit. Onze fietsroute maakt gebruik van secundaire, verkeersarme wegen door het minder bezochte agrarische deel, met de vulkanen als thema. Het tweede deel van de reis gaat langs de adembenemende stranden van de Stille Oceaan.

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

357 km
Untitled-3

Fietsdagen

8 volle

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Een droom voor elke fietser en natuurliefhebber, met zijn prachtige vulkanen, weelderige bossen, wilde rivieren, verlaten stranden en een ongelooflijke biodiversiteit.

Onze fietsroute maakt gebruik van secundaire, verkeersarme wegen door het minder bezochte agrarische deel, met de vulkanen als thema. Het tweede deel van de reis gaat langs de adembenemende stranden van de Stille Oceaan.

Dé aangewezen reis voor natuurliefhebbers die graag actief bezig zijn. De fietstrajecten gaan continu op en neer, met hier en daar een pittige beklimming. We fietsen zwel over verharde zandwegen, grintwegen als geasfalteerde wegen, hier en daar in eerder slechte staat. Er zitten wat sportievere dagen in het programma, maar steeds is er de assistentie van een volgwagen.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een Engelstalige fietsbegeleider.

De Engelstalige fietsgids kent de kleine, verkeersarme wegen, spreekt de lokale taal en draagt bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking. De fietsbegeleider zorgt ook  voor het dagelijkse onderhoud van de fietsen.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

Tijdens de reis zijn 9 middag- en 1 avondmaal inbegrepen.

De meeste ontbijten worden geserveerd in de hotels of lodges. Een typisch ontbijt is ‘Gallo Pinto’: rijst, bonen, eieren, kaas en tortilla's. Regelmatig is er ook een meer Wester variant van het ontbijt te verkrijgen.
Het middagmaal is vaak een picknick of we gaan eten in een lokaal restaurant. Vaak eten we de typische ‘Casado’: eveneens rijst met rode of zwarte bonen, aangevuld met kip, varkensvlees of rund, een beetje salade van kool of sla met tomaat en vaak ook gebakken banaan.
Voor het avondmaal heeft u de keuze uit verschillende restaurants. De reisleiding zal hierover graag advies geven. As er geen restaurant in de buurt is, hebben de hotels een restaurant waar men ‘s avonds lekker kan eten.

Geldzaken, fooien en budget

De munteenheid van Costa Rica is de Costa Ricaanse colon (CRC), hoewel US dollars algemeen aanvaard worden. Betalen met Colones is over het algemeen wel voordeliger, zeker voor de kleinere bedragen.
Bankbiljetten zijn beschikbaar in coupures van 1.000, 2.000 en 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 CRC. Biljetten van 50.000 CRC worden over het algemeen weinig gebruikt en deze kan u dus beter vermijden. Alle andere biljetten worden veelvuldig gebruikt en hier zult u weinig problemen van ondervinden. Wel raden wij u aan altijd wat kleine coupures op zak te hebben zodat u eventueel een fooi kan geven.
In Costa Rica kan u makkelijk geld afhalen met een bankkaart met Maestro of Cirrus symbool. Dit kan ook op de luchthaven van San Jose.
Let wel, sinds januari 2011 dient u van tevoren uw bankinstelling op de hoogte te brengen indien u geld wenst af te halen met een gewone bankkaart in landen buiten Europa!
Creditcards kunnen over het algemeen als betaalmiddel worden gebruikt in hotels, grote winkelcentra en duurdere restaurants.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: Met uitzondering van 1 middag – en 9 avondmalen zijn alle maaltijden inbegrepen in de reis.
Reken voor deze reis op een extra budget van een 250 – 300 euro, exclusief eventuele fooien aan de reisleiding en de aankoop van souvenirs

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

De reisleiders hebben een goede EHBO-opleiding gevolgd, maar het spreekt voor zich dat zij geen medicatie mogen toedienen. Een uitgebreide persoonlijke reisapotheek wordt dan ook sterk aanbevolen.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Costa Rica beschikken we over goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het merk Trek, type 4500, mountainbikes met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen. U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Costa Rica geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Costa Rica heeft een tropisch klimaat. Sommigen noemen Costa Rica het land van de eeuwige lente. De gemiddelde temperatuur is 21 graden in de hooglanden en in de laaglanden varieert de temperatuur van 21 tot 28 graden. Er is een regenseizoen van mei t/m november en het droge seizoen duurt van december t/m april. In het regenseizoen zijn de ochtenden echter ook vaak zonnig. De natuur staat dan volop in bloei en het landschap kleurt diepgroen. De temperatuurverschillen tussen de seizoenen zijn klein, de temperatuur is voornamelijk afhankelijk van de hoogte. Costa Rica kent geen echte zomer en winter.

Meestal valt de regen in korte maar hevige uitbarstingen van een paar uur, waardoor er (te) veel modder op onze fietswegen kan liggen. Het programma kan hierdoor aangepast worden.

Overnachtingen

U verblijft 11 nachten in hotels en lodges.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.
U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis.

Reisdocumenten

Voor Costa Rica heeft u enkel een geldig internationaal paspoort nodig.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleiders hebben een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht. FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Verlengingen

Deze reis kan perfect verlengd worden bv aan het strand.
Contacteer ons gerust voor de verschillende mogelijkheden.

Vervoer en vluchten

In Costa Rica reizen we met een veilige volgwagen, aangepast aan het aantal reizigers. Gemiddeld heeft u 1.5 zitplaats per persoon

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.
U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.

Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.