Marokko

8 dagen
-
Marrakesh naar Marrakesh

Een heel andere wereld vlakbij. De reis start in het sprookjesachtige Marrakesh om vervolgens de drukte voor een tijdje achter ons te laten. Laat u niet afschrikken door de naam ‘Atlas gebergte’. We fietsen door een prachtig desolaat landschap met vele schilderachtige bergdorpjes en ontmoeten onderweg de ontzettend gastvrije bevolking. We overnachten zowel in kleine dorpjes als bij de Berbers onderweg. Een stukje exotisch Afrika zo kortbij!

 

Dag 1

U wordt afgehaald aan de luchthaven van Marrakesh en naar een mooie riad (= traditioneel Marokkaans huis of klein paleis met een atrium of binnentuin) gebracht vlakbij de bruisende medina. Hier ontmoet u de rest van de groep alsook het lokale team gevolgd door een eerste praktische briefing. In de namiddag verkennen we de oude binnenstad en eindigen in een restaurant vlakbij het beroemde Djemaa el Fna plein.
Riad Afrika. (D)

Dag 2

In de ochtendkoelte nemen we de volgwagen door het Atlasgebergte over de spectaculaire Tizi-n’-Tichka Pas (2260 m), naar het bergdorp Telouet, waar we bij aankomst de ruïnes van de verlaten kashba (soort vesting) bezoeken. Na het middagmaal testen we de fietsen, doen aanpassingen waar nodig en start het fietsavontuur. We fietsen op en neer door de kleurrijke en weinig bezochte Ounila Vallei in een spectaculair uitgestrekt landschap met her en der traditionele Berberdorpjes . De eerste fietsdag eindigt bij de schilderachtige kashba van Aït Ben Haddou, één van de bekendste kashba’s van het Zuiden en als Unesco werelderfgoed geklasseerd. We overnachten in één van de mooie riads in het dorp. 
Riad Maktoub. (B.L.D)

icoBike
47 km fietsen (+ 413 m / - 924 m)
 
 

Dag 3

Vroeg in de ochtend vertrekken we met de volgwagen naar Kalaat M’gouna. Hier stappen we over op de fiets en rijden via onverharde wegen door de vallei naar de Dadès kloof, machtig gelegen tussen de bergen van de Hoge Atlas en de Jebel Saghro. De fietstocht gaat rustig op en neer, over een slingerende weg door de vallei. Hier en daar spotten we oude kashba's balancerend hoog op de roodbruine kliffen. Onderweg ontmoeten we regelmatig berbers vergezeld met hun kuddes dieren. Met wat geluk worden we uitgenodigd voor een kopje verse muntthee in één van de frisse grotten waar ze al generaties lang in leven. Onze tocht eindigt in een mooi familiaal hotel met vanop het balkon prachtige zichten over de vallei. 
Hotel Panorama Dades. (B.L.D)

icoBike
43 km fietsen (+ 839 m / -720 m)

Dag 4

Vandaag staat een lange, maar bijzonder mooie rit op het programma. Na een korte transfer met de volgwagen beginnen we te fietsen door een weelderige vallei slingert omhoog naar de Tizi n’Tzazert Pas, gelegen op 2200 meter (u kan ook een lift krijgen naar de top) waar we een welverdiende stop houden. Nadien volgt een heerlijke, slingerende afdaling naar het stadje N’kob, gelegen aan de voet van het Jebel Saghro gebergte.
Hotel Nakhil. (B.L.D)

icoBike
Max. 70 km fietsen (+ 1282 m / - 1798 m)
 
 

Dag 5

Ons fietsavontuur gaat verder in de Draa Vallei. We fietsen door een weelderig landschap van eindeloze dadelpalmbomen en felgroene akkers gelegen langs de rivier de Draa en omgeven door imposante bergen. We bevinden ons in de grootste oase van Noord-West Afrika en absolute parel in Marokko. Regelmatig passeren we mooie huizen en kashba’s gebouwd uit leem. De inwoners van de dorpjes onderweg zijn vaak geen Berbers maar een mix van etnische stammen uit de Sahara en uit andere landen die de Sahara delen met Marokko. We overnachten in een eenvoudig huis bij Berbers in de buurt van Agdz. De oprechte gastvrijheid van deze mensen is hartverwarmend.
Kasbah Itrane. (B.L.D)

icoBike
Max. 74 km fietsen (+ 523 m / - 637 m)

Dag 6

Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar Ait Saoun waar we onze fietstocht door de mooie Draa Vallei verder zetten. De tocht voert ons een laatste maal langs traditionele dorpen en door frisgroene oases. Na het middagmaal eindigt het fietsavontuur en nemen we de volgwagen nogmaals over de Tizi-n’-Tichka Pas, door het Atlasgebergte, terug naar Marrakesh.

Riad Afrika. (B.L)

icoBike
30 km fietsen (+ 392 m / - 330 m)
 
 

Dag 7

Vandaag plannen we een uitgebreid stadsbezoek door Marrakech. De tour begint aan het Bahiapaleis. Het paleis telt maar liefst 160 kamers, heeft verschillende binnenplaatsen en wordt omringd door ongeveer acht hectare aan mooie tuinen. Nadien gaat het naar de rijkelijk versierde graftombes van de Saadidynastie, schitterend bekleed met marmer en goud. We gaan verder naar de grote Koutoubia-moskee, één van de belangrijkste historische gebouwen van Marrakesh en ook het grootste religieuze bouwwerk van de stad. Via het Djemaa el Fna plein eindigen we in de soeks of medina, waar u volop de kans krijgt te verdwalen in de vee kleine steegjes. ’s Avonds nemen we afscheid van het lokale team in een gezellig restaurant.
Riad Afrika. (B.D)

Dag 8

In de loop van de ochtend (afhankelijk van de vluchturen) eindigt het programma met een transfer naar de luchthaven.

Contacteer ons gerust voor een verlenging in Marrakesh.

B = ontbijt
L = middagmaal
D = avondmaal

Hotels steeds onder voorbehoud van beschikbaarheid.BELANGRIJKE NOOT

Marokko is een van 's werelds snelst veranderende landen. Pistes worden geasfalteerd, hotels sluiten of veranderen van eigenaar…. Dit alles kan ertoe leiden dat we het programma wat moeten aanpassen. Ook de onvoorspelbare weersomstandigheden in de Hoge Atlas kunnen zorgen voor aanpassingen in het reistraject. We zullen steeds ons best doen mooie alternatieven te regelen, maar de veiligheid van onze reizigers is en blijft onze belangrijkste prioriteit.