Madagaskar

16 dagen
-
Antananarivo naar Tulear

Dé mix van Afrika en Azië overgoten met een vleugje Europese invloeden. Op dit eiland vindt u vanwege de specifieke geografische ligging een unieke fauna en flora. Niet alleen per fiets maar ook te voet verkennen we dit uiterst originele land. We eindigen dit avontuur aan het paradijselijke strand van Ifaty. De joie de vivre van de Malagash is fenomenaal. Vele mensen zijn straatarm, maar ze maken er op hun manier het beste van. Het is aangenaam om tussen de Malagash te vertoeven!

Untitled-2

Groepsgrootte

vanaf 2 reizigers
icoBike

Fietskilometers

566 km
Untitled-3

Fietsdagen

5 volle, 5 halve

Aard van de reis en moeilijkheidsgraad

Het toerisme in Madagaskar heeft lange tijd op een erg laag pitje gestaan met als gevolg dat u zich soms een beetje pionier zal voelen. De gebruikte accommodaties zijn van de betere categorie en het eten is verrassend lekker.

De couleur locale van deze reis is echter onvergetelijk en vindt u nergens ter wereld! Laat u verleiden tot deze minder evidente bestemming.

Er zijn weinig dagen met vlakke fietstrajecten, maar tijdens deze reis daalt u meer dan dat u stijgt. Ervaring met fietsen op oneffen ondergrond is een pluspunt. Gedurende de hele reis heeft u de assistentie van de volgwagen en regelmatig wordt het fietsen afgewisseld door mooie wandelingen.

Begeleiding

U wordt zowel begeleid door een volgwagen als door een lokale Engelstalige fietsgids.

De fietsgids (afhankelijk van de grootte van de groep wordt deze vaak geassisteerd door een jongere gids) zorgt voor de begeleiding op de fiets. Zij kennen de kleine, verkeersarme wegen, spreken de lokale taal en dragen bij tot uw comfort. Zij zijn hét contactmiddel met de plaatselijke bevolking.
Zij zorgen ook voor het dagelijkse onderhoud en de technische ondersteuning van de fietsen.

De volgwagen vervoert de bagage, overbrugt samen met u de langere afstanden en zorgt voor assistentie onderweg.

Eten en drinken

Tijdens de reis zijn 12 middag- en 12 avondmalen inbegrepen.
Enkel de eerste dag en de laatste dagen aan het strand zijn de maaltijden niet inbegrepen.

De lokale keuken in Madagaskar draait om rijst (vary). De lokale bevolking eet vooral rijst met brokjes rundvlees, kip of vis. Veel voorkomende gerechten zijn ravitoto (een stofpotje van vlees en kruiden, romazava (een rund- of varkens gerecht) en kitoza (dunne reepjes gerookt of gedroogd vlees). Bij veel inheemse gerechten wordt een pikante groentecurry geserveerd. De nationale snack is de koba, een pate van rijst, bananen en pinda’s.

Langs de kust zijn natuurlijk allerlei soorten vis en schaaldieren in overvloed.

Overal in het land vindt u ook een uitgebreid palet aan fruitsoorten. Afhankelijk van het seizoen zijn dit lychees, mango’s, avocado’s, citrusvruchten, bananen en kokosnoten. Dat Madagaskar een voormalige Franse kolonie is merkt u aan de menu’s in bepaalde restaurants: canard à l’orange, geflambeerde bananen, etc…

Als u een liefhebber bent van een stukje lekker vlees, adviseren we zeker de zebusteak. Mits goed bereid, is dit een uitzonderlijk mals en smaakvol stuk vlees.

Overal zijn flessen drinkwater te koop. Thee is veilig te drinken. Ook frisdranken en bier zijn in Madagaskar bijna overal verkrijgbaar. Het lokale ‘Three Horses’ bier is best lekker. ‘Gold Star’ proeft wat bitterder. Probeer zeker ook de lokale wijnen. Favoriet zijn de Lanzan’ny Betsileo en de Clos Mazala.

Lokale frisdranken zijn ranon apango of ranovola, beide van rijst gemaakt.

Geldzaken, fooien en budget

De munteenheid in Madagaskar is de Ariary, afgekort de MGA. De Ariary is niet te verkrijgen in België.
Het is makkelijkst is nog steeds cash euro’s (of dollars) mee te nemen. In Madagaskar kan u Euro's omwisselen in Ariary op de luchthaven in Antananarivo en bij banken en officiële wisselkantoortjes (bureaux de change) en in de grotere hotels. Hotels bieden over het algemeen een wat minder gunstige wisselkoers.

Met een gewone bankkaart kan u vaak geen geld afhalen aan de (beperkte) bankautomaten. Met een kredietkaart kan dit maar dit kan slecht zéér beperkt en er zijn vaak behoorlijke kosten aan verbonden.

Belangrijk! De Ariary kan niet worden terug gewisseld in Euro's of in andere valuta. Het is dan ook zeer aan te raden om niet te veel om te wisselen. Uw reisbegeleider zal u met plezier assisteren in het wisselen van geld.

Bij het vertrek kan u in de luchthaven het resterende geld terug wisselen in euro’s maar de koers is vaak erg laag.

Een fooi is een erg persoonlijke zaak en er bestaan even veel meningen over als er reizigers zijn.
Belangrijk om weten is echter wel, dat onze medewerkers ter plekke een correct loon verdienen en dat een fooi echt wel een extra is.
Als u tevreden was over de geboden service is een extra voor die mensen echter meer dan welkom.
Internationaal adviseert men een 3-5 dollar per persoon / per dag.
Bij een recente begeleiding kwam de groep tot volgende mooie consensus:
zij gaven per persoon per dag 3 USD aan de fietsbegeleider, 2.5 USD aan de mechanieker en 2.5 USD aan de chauffeur.
Dit alles is slecht een richtlijn!

Budget: zo goed als alle maaltijden zijn inbegrepen in de reis. Enkel de eerste dag en de laatste dagen aan het strand zijn de maaltijden (behalve het ontbijt) niet inbegrepen.

Richtprijzen op restaurant:

* Maaltijd: 10-25 euro

* Mineraal water: 0.5 euro

* Frisdrank: 0.7 euro

* Grote fles lokaal bier: 0.7 euro

In 2019 spendeerden onze reizigers gemiddeld 150 - 200 euro per persoon (exclusief de fooien). Let op dit is een gemiddelde en sterk afhankelijk van wat u drinkt bij het avondmaal. Buitenlandse wijnen bv. zijn duurder dan de prijzen die wij gewend zijn in België.

Gezondheid

FLY and BiKE heeft geen medische bevoegdheid.
Voor medisch advies verwijzen we dan ook naar uw huisarts of naar het Tropisch Instituut (tel. 03 247 64 02 of www.itg.be).

Gelieve te noteren dat de hygiënische omstandigheden een pak minder zijn dan de westerse standaard. Wees erg oplettend met voedsel en water. Flessenwater is overal zeer goedkoop te verkrijgen en de gids zal u hierin graag assisteren.

Het niveau van de medische voorzieningen in Madagaskar is over het algemeen een stuk lager dan de Westerse normen. Daar staat tegenover dat in Antananarivo buitenlandse doktoren en specialisten werkzaam zijn. De ziekenhuizen in Antananarivo variëren eveneens sterk in medische standaard en behandelingen. Medische voorzieningen buiten Antananarivo zijn over het algemeen niet zo goed als in de hoofdstad. Let ook goed op met het kraantjeswater.

Tip: gebruik flessenwater om uw tanden te poetsen. Zorg ook voor een goede persoonlijke EHBO kit.

Onze reisleiders hebben een goede EHBO opleiding gehad maar mogen behalve het bieden van eerste hulp, geen klassiek medische handelingen doen. Zij mogen bv nooit medicatie toedienen of adviseren.

Een goede reisverzekering is verplicht voor onze reizen.

Wij werken samen met Allianz Global Assistance. Meer info zie onderaan.

Huurfietsen

In Madagaskar beschikken we over een groot aanbod aan goede huurfietsen.
Het zijn fietsen van het merk Cube, Stevens en Rock Machine.

Het zijn allen type mountainbike, met 21-27 versnellingen. De fietsen hebben een voorvering en betrouwbare componenten van Shimano. Voor deze reis kiezen we specifiek voor fietsen met banden van 29 inch. Dit type mountainbike maken het fietsen op een combinatie van asfalt en zandwegen zéér comfortabel.

Onze begeleiders werken tevens als fietshersteller. Zij doen tijdens de reis het onderhoud van de fietsen en zullen steeds klaar staan de eventuele technische mankementen op te lossen.

Kinderen

Individueel reizen kan met kinderen, van zodra de kinderen de reis fysiek aankunnen.
U kan dit als ouder best inschatten.

Wij hebben in Madagaskar geen kinderfietsen. Vanaf dat uw kind 155-160 cm is, kan het echter fietsen op onze kleinste fietsen.

Jonger dan 12 jaar ervaren wij persoonlijk vanwege verschillende redenen als té jong.

Klimaat

Madagaskar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in België. De zomerperiode loopt van november tot maart. Het kan dan zeer warm worden en het regent veel. De winterperiode duurt van april tot oktober.

De winter is koeler en droger dan de zomer.

Van gebied tot gebied zijn er echter grote verschillen. Tropisch heet en vochtig is het langs de groene oostkust. De regen valt hier veelal in de morgen. In februari en maart komen er ook cyclonen voor. De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. Ook hier zijn regio’s waar de temperatuur erg kan oplopen. In hoger gelegen gebieden (Hauts Plateaux in de bergen) is het veel koeler dan in de laaggelegen streken.

Madagaskar heeft verschillende klimaatsoorten, afhankelijk van de hoogte. In het noorden heerst er een tropisch klimaat met regenwouden, moesson en savanne. Centraal heerst er een subtropisch klimaat en in het westen een warm steppeklimaat. Het zuidelijke gedeelte is het droogste gebied.

De beste reistijd is tussen april en november, wanneer de temperatuur een aangename 25 graden bereikt en de neerslag beperkt blijft.

Overnachtingen

U verblijft 15 nachten in hotels.

Bij alle accommodaties vinden wij minimaal een persoonlijke badkamer, een goede locatie en een lekkere traditionele keuken belangrijk, evenals hygiëne, een aangename sfeer, veiligheid en bovenal een juiste prijs/kwaliteit verhouding.

In de reisbeschrijving die u vindt op de website, staan de gebruikte hotels vermeld.

Zijn bepaalde hotels volzet, dan wordt een gelijkwaardig of beter hotel voorzien.

Programma op maat

Op eenvoudig verzoek kunnen we de programma’s en/of de voorgestelde hotels aanpassen. Het spreekt echter voor zich dat de zorgvuldig uitgewerkte fietsroutes de keuze in hotels kunnen beperken.

U kan ons ook contacteren voor een eventuele verlenging van uw reis. Regelmatig verlengen mensen hun reis aan het strand van Tulear.

Reisdocumenten

Voor Madagaskar heeft u een geldig internationaal paspoort nodig plus een visum. U kan dit visum makkelijk kopen bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo.

Prijs onder voorbehoud een 30 Euro.

Veiligheid

Veiligheid is bij FLY and BiKE de eerste vereiste om een reis door een bepaald land te laten doorgaan. Onze reizigers reizen voor hun plezier en dan mogen er omtrent de veiligheid geen zorgen zijn.

Wij hebben op al onze bestemmingen zéér goede lokale contacten en zullen bij de minste twijfels programma’s aanpassen of de reis in zijn geheel annuleren.

Het dragen van een fietshelm is verplicht en absoluut aangewezen.

Uw fietsbegeleider heeft een opleiding EHBO gehad, maar het spreekt voor zich dat voorzichtigheid op de fiets is aangewezen.

Ook een goede reisverzekering is verplicht.
FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance (zie verder).

Vervoer en vluchten

In Madagaskar reizen we met een veilige volgwagen, aangepast aan het aantal reizigers. Gemiddeld zijn er 1.5 zitplaats per persoon.

De fietsen worden vervoerd op het dak van de bus.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Hoe vroeger u reserveert, hoe voordeliger u vliegt!

FLY and BiKE heeft contracten met de grootste luchtvaartmaatschappijen en zal u graag, in combinatie met de fietsreis, een vrijblijvend vluchtvoorstel maken.

Verzekering

Voor avontuurlijke reizen is een goede reisverzekering verplicht.U bent vanzelfsprekend niet verplicht deze via ons af te sluiten.

FLY and BiKE werkt samen met Allianz Global Assistance.
Een annulatieverzekering alleen komt op 6,3 % van de reissom.
Een volledige reis- en persoonsbijstand komt op € 7 per persoon per dag.
Contacteer ons vrijblijvend voor onze interessante jaarpolissen.

De voorwaarden van de verschillende polissen ontvangt u samen met het reiscontract maar kunnen indien gewenst vooraf aangevraagd worden.

Vlaamse Solidariteit Reisgelden

FLY and BiKE is lid van het VVR en de Vlaamse Solidariteit Reisgelden.

In geval van financieel onvermogen van de reisorganisator, zullen alle gestorte bedragen u integraal worden terugbetaald.

Indien u een reis boekt via FLY and BiKE gebeurt dit onder de Belgische wetgeving en onder de bescherming van de reisvoorwaarden van de Geschillencommissie Reizen.