Salaam Jordanië.

U fietst vande zilte Dode Zee, langs adembenemende landschappen, via het unieke Petra, door de woestijn van Wadi Rum terug naar Amman. De fietstochten zijn onbeschrijflijk mooi. Vermijd het klassieke massatoerisme en verlaat de drukte. De gastvrije bevolking, laat u met veel plezier een heel apart stukje Midden Oosten zien. Een minder evidente fietsbestemming maar daarom net zéér bijzonder!

Nederlandstalige groepsreis - 10 dagen

Dag 1:
We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Amman. Bij aankomst worden we afgehaald aan de luchthaven door het lokale team en de Nederlandstalige reisbegeleider en rijden door naar het hotel te Madaba. Afhankelijk van het uur zal de reisleider nog een groepsmaaltijd voorstellen op wandelafstand van het hotel.

Dag 2:
Na een lekker ontbijt overlopen we in groep de laatste praktische zaken van dit fietsavontuur. ‘s Ochtends verkennen we te voet de kleine stad en bezoeken ondermeer de Grieks-Orthodoxe Sint-Georgiuskerk, waar zich de oudste landkaart van Heilige Land bevindt. Deze bestaat uit een 15 meter lang en 5 meter breed mozaïek dat uit meer dan 2 miljoen vierkante gekleurde steentjes is opgebouwd. Na deze eerste verkenning nemen we de volgwagen naar de fietsdepot net buiten de stad. We testen de gepersonaliseerde fietsen en maken een korte fietstocht in de omgeving van Madaba. We fietsen langs een veld bezaaid met Dolmens (5000 jaar oude grafkamers) en rijden door naar de berg Nebo, die zijn betekenis dankt aan de profeet Mozes. Hier parkeren we de fietsen en wandelen naar het prachtige uitkijkpunt waar de reisleider de geschiedenis van deze berg zal vertellen. Na dit bezoek fietsen we naar de tip van de Dode Zee waar we de fietsen in de volgwagen plaatsen en rijden naar de mooie site van Jerash. Deze historische site is de grootste bewaarde Romeinse stad buiten Italië. Na dit culturele luik nemen we de volgwagen terug naar het hotel en maken ons klaar voor een lekker welkomstmaaltijd in het centrum, bestaande uit allerlei lokale specialiteiten.
 32 km fietsen

Dag 3:
Vroeg in de ochtend nemen we de volgwagen voor een kortre transfer naar Libb.  We nemen de fietsen en slaan rechtsaf naar het tribale gebied van de Bani Hamida. Bani Hamida is de naam van de tot niet zo lang geleden nomadische bedoeïenenstam die leeft in de Jordaanse bergdorpen rond Mukawir. Tegenwoordig staat de naam van de Bani Hamida ook gelijk aan het succesvolle weefproject dat twaalf vrouwen van de stam in 1985 startten en dat inmiddels bijna duizend vrouwen van een inkomen voor henzelf en hun familie voorziet. We brengen onder leiding van een lokale dame, een uitgebreid bezoek aan dit interessante project. Kort na dit bezoek bevinden we ons bijna zonder overgang in een schitterend desolaat landschap van witte canyons met indrukwekkende vergezichten.
Na 46 km komen we toe aan de ruïnes van de vesting van koning Herodes, waar Johannes de Doper, op aandringen van Salomo het leven verloor. Na een snack- en drankstop beklimmen we het plateau en genieten van de stilte in deze adembenemende omgeving.
Vervolgens nemen we een kwartiertje de volgwagen naar Mukawir, waar we te gast zijn bij een Jordaanse familie. Zij bereiden voor de groep een heerlijke mezze lunch bestaande uit allerlei kleine hapjes die in brood worden gedopt, vergezeld van de typische humus. De lokale begeleider assisteert ons in de communicatie met deze gastvrije mensen. Ter info: FLY and BiKE gaat steeds bij een andere familie van de gemeenschap eten, om op die manier een aantal families te laten genieten van uw bezoek. Het geld voor de maaltijd gaat rechtstreeks naar de gemeenschap, die er lokale projecten mee ondersteunt.
Na deze typische maaltijd stappen we 5 minuten in de volgwagen voor we starten aan een mooie afdaling van een 16 km naar de op 396 meter onder de zeespiegel gelegen Dode Zee. We fietsen als door een maanlandschap en passeren slechts sporadisch een eenzame wagen. Prachtig. De zonsondergang genieten we in een kleine bar aan het strand. Liefhebbers kunnen wat drijven op het enorm zoute water, voor we naar Feynan Eco Lodge, onze overnachtingsplaats rijden.
 51 km fietsen

Dag 4:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en plannen een wandeltocht van 14 km door het natuurpark van Dana. De omgeving is schitterend met indrukwekkende bergen en rotspartijen. We houden een picknick lunch in het park en komen in de namiddag toe in het kleine dorpje Dana, waar we overnachten in een eenvoudig hotel. De trekking van vandaag gaat hoofdzakelijk bergop (enkel de laatste km is dit steiler), maar de wandelafstand is vlot te overbruggen.

Dag 5:
Na het ontbijt bezoeken we het interessante bezoekerscentrum van het Dana natuurreservaat. Hier toont men aan de hand van beelden en maquettes de specifieke fauna en flora van het gebied, bezaaid met groene wadi’s (rivierdal) en rotsachtig gebergtes. U kan nog even genieten van een mooi uitkijkpunt,vóór we kort de volgwagen nemen (10 minuten) naar de startplaats van de dag aan het kasteel van Shobak, dat anno 2014 eerder een ruïne is. We bereiken de top van het kasteel via een slingerende weg. Na een korte verkenning gaat het met de  volgwagen (liefhebbers kunnen ook dit steile stuk met de fiets doen) naar het kleine dorpje Al Mansura. Terug op de fiets rijden we naar een schitterende picknick plaats gelegen op de flanken van een berg met adembenemend zicht op de Great Rift Valley. In de namiddag volgt nog een fietstocht van een 34 km ‘off road’, op en neer langs een makkelijke zandweg.
Aangekomen aan de Kings Highway, laden we de fietsen op en rijden het laatste stukje (15 minuten) met de volgwagen tot Wadi Musa, vlakbij Petra waarwe 3 nachten verblijven.
De liefhebbers kunnen vanavond Petra by night beleven (exclusief).
 Max. 70 km fietsen

Dag 6:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en bezoeken de hele dag de roze stad Petra. Deze oude hoofdstad van de Nabataërs is maar met één woord te omschrijven: uniek. In de diepe kloven, uitgesleten in roze zandsteen, staan imposante bouwwerken, façades van een oude en rijke cultuur.
Onder leiding van een lokaal, Engelstalige gids, wandelen we door de ‘Siq’ (kloof van 1200 m lang), en banen ons een weg langs de rotswanden, versiert met opschriften in oude talen en in de zandsteen uitgehouwen ruimtes. Het belangrijkste monument van Petra, het Schattenhuis, verschijnt op dramatische wijze aan het einde van de Siq. Deze imposante façade is ondertussen in heel de wereld bekend omdat ze werd gebruikt als decor in de slotscene van de film ‘Indiana Jones and the Raiders of the Lost Arc’. Verschillende gangen en trappen leiden naar honderden gebouwen, gevels, graven, badhuizen en tempels. De lokale gids begeleidt ons tot kort vóór het middagmaal door deze fascinerende site. In de namiddag bent u vrij de oude stad van Petra verder op eigen initiatief te verkennen.
's Avonds volgen we een kookles onder leiding van een gerenomeerde kok.

Dag 7:
Bij het krieken van de dag adviseren we de liefhebbers een bezoek aan de site om bij zonsondergang de wandeling door de kloof te maken. Een absolute aanrader is een wandeltocht naar het klooster Al Deir. Om dit spectaculaire monument te bereiken moeten we 800 trappen klimmen, op een slingerend pad door de rotsen van wadi Al-Qattar. Op dit uur van de dag is het nog fris en behoorlijk rustig. We passeren ondermeer het triclinium van de Leeuwen, een bijzonder grafmonument. Onverwacht duikt het majestueuze monument op aan de rechterzijde. Dit is het grootste gebouw in Petra. Het lijkt op Al Khazneh, het Schattenhuis, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 50 meter breed en 40 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte. Een laatste inspanning brengt ons naar een adembenemende bergkloof bergkloof met prachtige uitzichten op de wadi Siyyagha.
Kort na het middagmaal rijden we 12 km met de volgwagen naar Beida, waar we een bezoek brengen aan Klein Petra en de Al Barid Siq.
Tijdom terugop de fiets te stappen! We rijden een15 km over kleine zandwegen, door een volledig desolaat gebied. Op de fiets hebben we panoramische zichten over de magische Wadi Araba.
Net vóór zonsondergang zijn de kleuren intens en we genieten van een hopelijk bijzondere zonsondergang op de flanken van een berg. Korte transfer terug naar het hotel.
 20 km fietsen

Dag 8:
Om de hitte te vermijden, vertrekken we vroeg in de ochtend met een korte transfer van 25 km, naar Al Rajif, gelegen aan een secundaire weg, richting woestijn. Hier stappen we terug op de fiets. De eerste10 km rijden we heerlijk op en neer over een fijn asfalt. We verlaten definitief de bewoonde wereld en trekken voor45 km door het woestijnachtige gebied, op een verharde zandweg. De omgeving verkleurt van wit, naar geel, oker, sommige stukken dieprood, onbeschrijflijk. Regelmatig passeren we nederzettingen van bedoeïnenfamilies die nog altijd als half nomaden leven.
Hier en daar gaan we in op de uitnodiging om een tas thee te drinken en leren zo heel wat ove rhet dagdagelijkse leven van deze bijzonder gastvrije bewoners.
Aan een zo goed als uitgestorven dorp in Humaimah wacht één van de begeleiders ons op met een heerlijk bereide, verse picknick lunch. Na wat te hebben gerust, sluiten we deze break af met een bezoek aan het kleine museum gelegen op wandelafstand.
In de namiddag fietsen we verder over de zandweg op en neer tot Al Quweira, gelegen aan de Desert Highway. We laden de fietsen in de volgwagen en rijden naar het bezoekerscentrum van Wadi Rum.
Hier stappen we over in de jeep van onze bedoeïenen gastheer.  Hij brengt ons naar zijn kampeerplaats waar we worden verwelkomd met een heerlijk lokaal avondmaal, bestaande uit bedoeïenen ‘zarb’. Dit is een traditioneel gerecht, bestaande uit vlees en groenten, klaargemaakt een halve meter onder het woestijnzand, in een afgesloten pot. ’s Avonds genieten we bij het kampvuur van de prachtige sterrenhemel.
 55 km fietsen

Dag 9:
Na het ontbijt plannen we een jeeptocht door de weidse omgeving van Wadi Rum. De landschappen maken de tocht onvergetelijk: het zand kleurt er rood of oker, soms helgeel.
De rotsmassieven, met hun afgeronde of afgevlakte toppen, steken soms meer dan 1.000 m boven het zand uit. Hun kleuren variëren van beige, oker, roestbruin tot roze. U kan duidelijk de verschillende zandlagen onderscheiden. We stoppen aan één van de natuurlijke rotsbruggen, ontstaan door de eolische erosie, een schitterende fotostop. Rond de middag eten we in de schaduw van één van de toppen een smakelijke picknick lunch.
In de namiddag verkennen we de prachtige omgeving verder per fiets. Op een verharde zandplaat fietsen we tussen de hoge toppen door het weidse landschap.
in de vroege avond nemen we de volgwagen naar Amman waar we een afscheidsmaaltijd plannen in een gekend restaurant.
 37 km fietsen 

Dag 10:
Na het ontbijt nemen we een lijnvlucht terug naar Brussel.

Contacteer ons gerust voor een eventuele verlenging aan het strand!