Toda Cuba en bicicleta.

Jaarlijks bezoeken miljoenen mensen dit mooie eiland gekend vanwege zijn unieke sfeer en parelwitte stranden. Cuba heeft echter veel meer te bieden dan het klassieke massatoerisme. Ook in Cuba wordt het verkeer drukker, maar we blijven nieuwe rustige wegen ontdekken. Een aangename temperatuur in combinatie met weinig verkeer vormen de ideale cocktail om het land te ontdekken per fiets!
U beleeft avonturen die u zeker ontgaan wanneer u reist per wagen of bus.
Met onze nieuwe route én kleinschalige verblijfplaatsen ontdekt u nog het echte Cuba. Laat u verrassen, hoe het ook anders kan!

Cuba wordt ontzettend populair. Meer en meer mensen willen dit land nog bezoeken voor het definitief zou veranderen. Wij hebben eind 2016 besloten ons programma grondig aan te pakken om u toch nog de kans te bieden het authentieke Cuba te ontdekken.
Net als in de beginjaren van FLY and  BiKE reizen we tot Santiago de Cuba en vliegen terug naar Havana.
We trachten ook zoveel mogelijk bij de lokale bevolking te logeren. De beschikbaarheid van de hotels is te klein voor de grote toeloop aan toeristen plus de kwaliteit van de hotels blijft erg matig en de prijzen niet in verhouding.
Logeren bij de mensen thuis is dé manier om het land te leren appreciëren!
Reserveer echter tijdig (6 maanden vóór vertrek) uw reis naar Cuba om teleurstellingen van onbeschikbaarheid te vermijden.
FIJN NIEUWS! Vanaf 2018 zullen de prijzen terug GEVOELIG dalen!

 

Nederlandstalige groepsreis - 17 dagen

Dag 1:
We nemen een lijnvlucht van Brussel naar Havana. Bij aankomst worden we afgehaald door het lokale team en de Nederlandstalige reisleider en rijden samen naar het gastgezin te Havana waar we erg gastvrij worden onthaald. 
Liefhebbers kunnen nog een slaapmutsje drinken in de oude binnenstad.

Dag 2:
Na het ontbijt wandelen we een kort stukje naar Hotel Montehabana waar de fietsen wachten. Na het testen en correct afstellen start het fietsavontuur met een verkenning van Havana. We fietsen door de wijken Miramar, het groenere en rijkere deel van Havana en Nuevo Vedado en stoppen aan het Plaza de la Revolución voor een uitgebreide fotostop. Vervolgens fietsen we via Vedado, langs het prachtige hotel Nacional terug naar de oude stad om even te stoppen aan het Capitolio Nacional. Via het Prado gaat het naar de Plaza de Armas van waar we de verkeersvrije stad verder te voet verkennen. We wandelen langs kleine pleintjes omgeven door prachtige koloniale gebouwen en snuiven zo de sfeer op van de levendige stad aan de Malecon. Het middagmaal genieten we in een gezellig restaurant in de oude binnenstad. Op het einde van de wandeling fietsen we terug naar de Malecon waar we de fietsen achterlaten. De rest van de dag kan u de stad verder op eigen houtje verkennen. Een tip is misschien een bezoek te brengen aan de Callejon de Hamel, het kleurrijk kritische straatje gemaakt onder leiding van de kunstenaar Escalona. In 1990 startte hij een project de Afrikaanse invloeden op de Cubaanse cultuur te laten zien. Volgens hem was het slavenverleden een belangrijke factor op het eiland. Hij bewerkte de vele muren in dit steegje met talrijke sprekende graffitiwerken die het verhaal van de Afrikanen vertelt. Ook is hier veel moderne kunst te zien. Inmiddels is de straat wereldberoemd en altijd gezellig druk. De‘place to be’ om te luisteren naar de kritische Cubanen.
's Avonds gaan we in overleg met de groep eten in een paladar, een kleinschalig lokaal restaurant.
  20 km fietsen

Dag 3:
Na een vroeg ontbijt nemen we de volgwagen naar de buitenwijken van Mariel, een 50 km ten Westen van Havana. Hier stappen we op de fiets en rijden via een rustige weg richting Las Terrazas. Vrij snel fietsen we op en neer op een zéér afgelegen secundaire weg. Het wegdek is erg slecht met putten en stukken volledig opgebroken asfalt, maar de machtige zichten en mooie, landelijke omgeving doen dit snel vergeten. De tocht gaat verder op en neer tot de ingang van Las Terrazas, een ecologisch project opgericht in de jaren ’70 en door de Unesco uitgeroepen tot biosfeerreservaat. Door het milde klimaat, de hoge vochtigheidsgraad en de regelmatige regenval staat het gebied bekend als ‘de regenboog van Cuba’. De witte huizen met kleurrijke daken zijn omringd door vijvers en tuinen met varens, orchideeën en andere bloemen. In de jaren ’70 was het landschap nog kaal door het buitensporig omhakken van bomen. De regering startte een herbebossingsprogramma om het gebied terug vruchtbaar te maken. We bezoeken uitgebreid het unieke project en nemen een  biologisch middagmaal met mooi zicht op een meer. Na de lunch bezoeken we de warmwaterbronnen aan de Rio San Juan en kan u zich wagen aan een death ride boven en over de glinsterende meren. In de namiddag staan nog een 15 km sportief fietsen op het programma, op en neer door de schitterend groene omgeving tot in Soroa ​waar we overnachten in een hotel met groot zwembad. 
  55 km fietsen

Dag 4:
Vandaag volgt een sportieve maar erg bijzondere dag. Belangrijk, net als steeds is de volgwagen in de buurt om de vermoeide reizigers te assisteren. We verlaten in de ochtendkoelte het  hotel en rijden door het dorp van Soroa richting autostrade. Aan de overzijde stappen we over op de erg rustige carretera central. Door het licht heuvelend landschap fietsen we van dorpje naar dorpje. Onderweg houden we een picknick lunch ergens in een schaduwrijk plekje. Na deze lekkere stop volgen nog een 25 km naar het Westen, met als bestemming het ingeslapen dorp San Diego de los Baños. Het zwembad in de tuin zorgt voor een aangename verkoeling.
 50 km fietsen

Dag 5:
We beginnen de dag met een korte transfer naar de grotten van Portales. Ché Guevara (destijds opperbevelhebber van het leger) had hier in 1962 zijn hoofdkwartier. We bezoeken deze historische plaats onder leiding van een gids. Na dit bezoek is het nog een 18 km fietsen tot La Palma waar we in volle natuur een picknick lunch plannen. Het tweede deel van de dag gaat op en neer naar Viñales. Vrij snel passeren we de eerste mogotes (begroeide kalksteenrotsformaties) en fietsen we zacht glooiend door deze unieke omgeving, eigen aan het Westen van Cuba. Bij aankomst in Viñales heeft u nog voldoende tijd dit kleine dorp te verkennen.  
 47 km fietsen

Dag 6:
Na het ontbijt nemen we de fiets en gaat het op en neer door het unieke decor van de groen begroeide mogotes. Na ongeveer 20 km slaan we af en krijgen we de eerste zichten op de azuurblauwe zee. Het witte strand van Cayo Jutias is gelegen op een klein eilandje dat via een smalle dam verbonden is met de kust. We genieten de rest van de dag aan het strand en nemen ’s avonds de volgwagen terug naar Viñales.
’s Avonds kan u de plaatselijke dansers gaan bewonderen in het Casa de la Cultura.
 55 km fietsen

Dag 7:
Deze ochtend staat een langere transfer naar Santa Clara op het programma.
In de namiddag bezoeken we onder meer het mausoleum, de Tren Blindado (gepantserde trein), het Casa de la Trova en vanzelfsprekend ook het Plaza de la Revolución.

Dag 8:
We vertrekken vroeg in de ochtend met de volgwagen door de bergen. Het is een prachtige rit maar lijkt ons te sportief en te lang om te fietsen. Het feit dat het tweede deel van het traject ook erg mooi is om te fietsen lijkt dit ons de beste oplossing. Net buiten de stad Cumanayagua ruilen we de volgwagen voor de fiets. Na een half uurtje fietsen merken we voor het eerst de azuurblauwe Caribische Zee in de verte. De rest van het fietstraject gaat door het licht heuvelachtige landschap over een erg rustige weg tot aan Trinidad. Aan de rechterzijde glinstert het water, aan de linkerzijde, inlands rijzen de bergen van de Escambray Mountains. Onderweg passeren we verschillende cowboys te paard die gaan werken op de uitgestrekte velden. We rijden door een absoluut rustig en mooi stukje Cuba. Voor de lunch stoppen we aan de Hacienda (boerderij) La Vega. Na dit lekkere middagmaal  fietsen we nog een 2 km verder langs de kust naar een kleine strandbar waar we een verfrissende duik kunnen nemen in de zee. Na deze uitgebreide stop fietsen we verder naar Trinidad. We rijden over brede rivieren die vanuit diep uitgesneden valleien in de zee uitkomen aan mooie verlaten strandjes. Kort voor Trinidad wacht ons een iets langere helling, maar net als steeds is de volgwagen er om de vermoeide fietsers indien nodig te assisteren.
In Trinidad verblijven we twee nachten bij een erg gastvrij gezin in het verkeersvrije oude centrum.
 60 km fietsen 

Dag 9:
Vandaag hebben we een hele dag om het kleurrijke stadje Trinidad plus omgeving te verkennen. Na het ontbijt plannen we een begeleide wandeling door de oude stadswijken. De stad werd in 1514 gesticht door Diego Velasquez. In 1988 werd dit juweel aan de Cubaanse kroon uitgeroepen tot Werelderfgoed van de Unesco. We wandelen langs prachtige in pastelkleuren geschilderde huizen, bedekt met originele terracottapannen en verdwalen in de kleine met kasseistenen bedekte steegjes. Na het middagmaal fietsen we naar Playa Ancon​, het populaire strand van Trinidad gelegen op een landtong 10 km buiten de stad. Via de mooie vissersplaats La Boca fietsen we bij valavond terug naar ons gastverblijf. 's Avonds is een bezoek aan de Casa de la Trova en musica zeker aan te bevelen. Gezeten op de trappen van het plein aanschouwt u onder het genot van een een drankje het lokale nachtleven. Met plezier zal men u de danspassen van de salsa aanleren.
 30 km fietsen

Dag 10:
Afhankelijk van de voorkeur van de reizigers nemen we de volgwagen voor een korte transfer of starten meteen met de fiets aan het hotel. Vrij snel moeten we een aantal heuvels overbruggen (u heeft steeds assistentie van de volgwagen) tot aan Torre Manacas Iznaga. Deze haciënda met toren, die u kan beklimmen, is het symbool van de onderdrukking tijdens de slavernij en geeft een fantastisch uitzicht over de Valle de los Ingenios (= vallei van de suikermolens).
We fietsen verder door het heuvelachtige binnenland naar Sancti Spiritus. De stad doet wel een beetje denken aan Trinidad, maar is duidelijk minder gefocust op het toerisme. Het koloniale centrum waar we de lunch nemen geeft nog een sympathiek en rustig gevoel. Na het middagmaal bezoeken we kort het kleine historische centrum en rijden vervolgens per volgwagen naar Camagüey.
 Max. 77 km fietsen

Dag 11:
Vandaag fietsen we niet maar nemen uitgebreid de tijd Camgüey te bezoeken.
Camagüey is één van de oudste plaatsen op Cuba en het centrum is het grootste en best bewaarde historisch centrum van het land, reden waarom UNESCO het op de werelderfgoedlijst heeft gezet. Het historisch centrum dateert van 1528. De stad is onregelmatig aangelegd en kent kronkelende straatjes en veel sfeervolle pleinen. Camagüey heeft altijd veel te verduren gehad van aanvallen van piraten en het doolhofpatroon van de straten diende als verdedigingsstrategie. Hiermee is het stadsplan duidelijk afwijkend van andere koloniale steden, die veel overzichtelijker aangelegd zijn. Anders dan in andere Cubaanse steden zult u hier geen grootse villa’s en paleizen vinden, maar woonhuizen van de gewone man. Na een uitgebreide wandeling door de stad nemen we de volgwagen naar de havenstad Manzanillo.

Dag 12:
Na de transfer dag van gisteren hebben we vandaag heel de dag de 100 km tot onze volgende overnachtingsplaats te overbruggen. De eerste 50 km zijn zo goed als vlak. Nadien volgt een meer heuvelachtig stuk over de uitlopers van de Sierra Maestre. Zij die dit wensen kunnen dit stuk overbruggen in de volgwagen. Vanaf Pilon, de eerste stad aan de zuidkust is het nog op en neer tot aan het mooie strandresort. De vergezichten op de zee zijn in de late namiddag prachtig en zijn een mooie beloning voor de eerder lange fietsdag.
 Max.100 km fietsen

Dag 13:
Vroeg in de ochtend starten we de prachtige fietsdag langs de wilde kustlijn. Onderweg kan u als de branding het toestaat even stoppen voor een verfrissende duik in de Caribische Zee. Het is een spectaculaire route met prachtige stranden en baaien. We fietsen letterlijk op enkele meters van deze kust- en waterlijn en kunnen af en toe zelfs het water van de golven voelen opspatten. Gezien de totale afstand (110 km) tussen beide hotels te groot is adviseren we eerst een stukje met de volwagen te rijden. Deze spectaculaire fietsdag eindigt in Chivirico waar we ook deze nacht verblijven in een mooi strandhotel.
 Max. 85 km fietsen

Dag 14:
We zetten de bijzondere rit langs de zuidkust verder tot in Playa Mar Verde. Daar laden we de fietsen in de volgwagen en rijden door naar Santiago de Cuba, waar we registeren in het hotel. In de late namiddag voorzien we een stadswandeling door het centrum. Santiago de Cuba is een schitterend culturele stad waar de Cubaanse literatuur, muziek, architectuur, politiek en etnologie bij elkaar komen. De mengeling van Afro-Caraïbische cultuur zorgt voor een bijzonder sfeer, helemaal anders dan de andere steden in Cuba.
 46 km fietsen

Dag 15:
In de loop van de dag nemen we een binnenlandse vlucht terug naar Havana. We trachten de ochtendvlucht te nemen maar gezien er regelmatig vluchten worden geannuleerd kunnen we dit niet garanderen. Bij aankomst in Havana rijden we terug naar het gastenverblijf en heeft u een laatste dag de kans deze bijzondere stad te ontdekken. Een bezoek een de kunstmarkt, op wandelafstand van Oud Havana is zeker een aanrader. Naast de klassieke souvenirs van houtwerk en speelgoed uit blikjes kan u er mooie en vooral kleurrijke schilderijen kopen van gekende en minder gekende Cubaanse kunstenaars.

​Dag 16 en 17:
​'s Avonds rijden we naar de luchthaven voor onze terugvlucht naar Brussel waar we de volgende dag toekomen.