Fietsen door Ceylon, de tuin van Boeddha.

Na de verwoestende  Tsunami-ramp en het beëindigen van de burgeroorlog, doet Sri Lanka al het mogelijke om terug toeristen te kunnen ontvangen. Géén land in Azië is zo afwisselend als het voormalige Ceylon. Per fiets verkennen we de oude sites, gaan op zoek naar de wilde olifant, rijden langs eindeloze specerijentuinen, fietsen door de dichte jungle om te eindigen aan het parelwitte strand van de Westkust.

Nederlandstalige groepsreis - 16 dagen

Dag 1 en 2:
We nemen een lijnvlucht naar Colombo waar we dag 2 vroeg in de ochtend worden afgehaald door het lokale team en de Nederlandstalige reisbegeleider. Na een korte transfer komen we toe aan het mooie strandhotel te Negombo. We checken in en nemen wat rust. In de namiddag testen we de fietsen en kunnen we nog de nodige aanpassingen doen. We plannen een korte fietstocht in de buurt van het hotel. Nadien volgt een wandeling door de vissersplaats.

Dag 3:
Na een vroeg ontbijt vertrekken we met de fiets aan het hotel naar de ‘stad van de olifanten’. De route is vrij vlak, behalve de laatste kilometers waar er een paar hellingen zijn. We rijden langs kleine dorpjes, passeren kokosnoot-, rubber- en ananasplantages en stoppen regelmatig om iets te drinken en eten. Aangekomen in Pinnawela, gaan we eerst iets eten in een klein restaurantje.
In de namiddag brengen we een begeleid bezoek aan the Elephant Orphanage. Letterlijk vertaald, een weeshuis voor olifanten. Hier vangt men verlaten, wilde olifanten op. Tweemaal daags gaan de mahouts (olifantendrijvers) met de dieren naar de rivier om een bad te nemen en hun enorme dorst te lessen. Na een korte wandeling naar de rivier, volgen we de dieren naar hun slaapplaats. Met wat geluk ziet u baby olifantjes die gevoed worden met een papfles.
 45 km fietsen

Dag 4:
We vertrekken met onze fiets aan het hotel. De eerste 5 kilometer zijn nog geasfalteerd en wat drukker, nadien rijden we op een zandweg van dorp naar dorp. Naargelang de fysieke conditie van de groep passen we de route aan. Gelijk welke weg we nemen, we fietsen door een gebied waar bijna geen auto’s komen en waar men niet echt gewend is aan toeristen. We stoppen regelmatig aan kleine kraampjes om wat te eten en drinken. De fietsgids zal ons graag de verschillende lokale vruchten en dranken leren kennen.
Na ongeveer 50 kilometer te hebben gefietst stoppen we aan een lokaal restaurantje voor het middagmaal. Nadien brengen we een bezoek aan het grottencomplex van Dambulla, een stenen klooster met vijf verschillende grotten. De grotten zijn zeer bijzonder omdat ze van top tot teen versierd zijn met muurschilderingen van Boeddha, gemaakt in de 18de eeuw. Als de grootste hitte is verdwenen, staat nog een vlakke fietstocht van een 20 kilometer op het programma via een prachtige verkeersvrije weg langs het kanaal. Tijdens het laatste stuk heeft u een indrukwekkend uitzicht op de rots van Sigiriya! We fietsen tot het luxueuze Camelia hotel waar u voor het avondmaal nog kan genieten van het zwembad.
 Max.70 km fietsen

Dag 5:
Na het ontbijt plannen we een begeleid bezoek aan de rots van Sigiriya = Lions Rock. Op deze rots (175 meter hoog) vindt u de restanten van een paleis van koning Kaspaya, daterend uit de 5de eeuw.
De klim naar de top is behoorlijk zwaar (veel trappen), maar onderweg stoppen we onder meer aan prachtige, kleurrijke fresco’s en aan de ‘mirrorwall’. Het uitzicht van op de rots is bij helder weer adembenemend. Dit bezoek duurt een twee tal uur.
Niet ver van deze site kan u, indien interesse, een bezoek brengen aan een batik atelier. Na dit ambachtelijk culturele luik, stappen we op de fiets en rijden een 15-tal kilometer door wat de ‘droge jungle’ wordt genoemd. Toegekomen aan de hoofdbaan, fietsen we een 25 km op een geasfalteerde baan golvend op en neer naar een lokaal restaurant. Net als gedurende heel de reis heeft u de assistentie van de volgwagen indien u dit stuk, vanwege de hitte met de volgwagen wenst af te leggen.
Van het restaurant is het nog plusminus 5 kilometer fietsen tot het hotel te Giritale, waarvan de laatste 100 meter naar de receptie van het hotel een kleine kuitenbijter is.
 45 km fietsen

Dag 6:
Na het ontbijt plannen we een prachtige fietstocht langs de backwaters (allerlei kleine kanaaltjes en riviertjes, verbonden door kleine bruggen) van Giritale. We fietsen een kleine 2 uur langs het water, van dorpje naar dorpje. Ook onze lokale fietsgidsen moeten af en toe de weg vragen in deze wirwar van kleine wegen. De lokale bevolking vindt het schitterend ons te zien passeren per fiets en we worden onthaald als ware helden. Na deze eerste tocht van de dag, rijden we met de bus naar de archeologische site van Pollonnaruwa. We bezoeken eerst het museum, vooral interessant om de verschillende maquettes te zien van de site. Dit geeft ons een goed idee hoe de historische stad er vroeger moet hebben uitgezien.
Na het museum rijden we per fiets naar de verschillende ruïnes van de paleizen en de tempels. Als de temperatuur té hoog wordt, staat de volgwagen steeds tot onze beschikking.
Het middagmaal adviseren we in het Rest House, een oud restaurant met schitterend uitzicht over het Topa Wewa meer.
Na de lunch fietsen we terug naar het hotel, een 20 kilometer rijden.
 50 km fietsen

Dag 7:
Na een vroeg ontbijt fietsen we in de koelte van de ochtend naar Matale. De eerste 30 km zijn zo goed als vlak, nadien wordt het parcours meer heuvelachtig met net voor Matale een paar nijdige klimmetjes.
In Matale brengen we een begeleid bezoek aan een kruidentuin. Een lokale gids zal ons enthousiast de verschillende kruiden tonen en de het gebruik ervan uitleggen in de Ayurvedische behandelingswijze.
Na een gezonde maaltijd op het domein rijden we nog ongeveer 20 kilometer per volgwagen  tot aan het hotel in Kandy.
 35 km fietsen

Dag 8:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en verkennen de mooi gelegen stad Kandy. Na het ontbijt haalt de chauffeur ons af met de volgwagen en samen rijden we de Upper Lake Drive. Van op deze heuvel hebben we een goed zicht over de stad aan het meer.
Kandy was de laatste hoofdstad van de Singalese koningen van de 16de tot de 19de eeuw en is vandaag nog culturele en geestelijke centrum van het eiland.
We brengen ook een interessant bezoek aan een edelstenenfabrikant. U ziet het volledige proces, van het zoeken naar de juiste bodem, tot het afgewerkte, schitterende juweel, best een aanrader.
De volgwagen brengt ons vervolgens naar de botanische tuin van Peradeniya, waar we een mooie wandeling maken. Oorspronkelijk was dit een oud koninklijk park.
Tegenwoordig geniet de tuin vooral bekendheid vanwege de vele soorten orchideeën. De tuin werd meer dan 700 jaar geleden aangelegd met o.a. palmen, cactussen, bamboe, tropische bomen, lotusvijvers en een orchideeën serre. Rond 17 h worden we verwacht aan het cultureel centrum voor een dansvoorstelling van traditionele, lokale dansen. Deze werkelijk prachtige voorstelling wordt afgesloten met een vuurspektakel buiten aan het centrum.
Voor we terugrijden naar het hotel, brengen we nog een bezoek aan de Temple of the Sacred Tooth Relic of Buddha. In de Tempel van de Tand wordt het belangrijkste religieuze voorwerp van Sri Lanka bewaard, een tand van Boeddha, de verlichtte. De tand zelf krijgt u niet te zien, maar drie maal per dag kan u gaan kijken naar het buitenste gouden doosje (de tand zit in 7 gouden doosjes van opeenvolgende grootte). Vooral de sfeer en de massa pelgrims maken dit bezoek interessant.
Na dit culturele luik, brengt de chauffeur ons terug naar het hotel waar we het avondmaal genieten.

Dag 9:
We verlaten Kandy en fietsen door de heuvels bezaaid met de felgroene theeplanten. Deze tocht is eerder sportief maar kan zonder probleem aangepast worden aan uw fysieke mogelijkheden. Aan de theeplantage plaatsen we de fietsen in de volgwagen en rijden naar de ateliers. We ontmoeten onderweg de vrouwelijke theeplukkers en genieten van prachtige uitzichten over de plantage. We bezoeken de theefabriek waar men ons het volledige productieproces toont. Achteraf kunnen we genieten van een kopje verse thee, een must voor de bezoeker aan Sri Lanka!
Sinds kort mag er niet meer gefietst worden door de plantages zelf.
De correspondent geeft echter aan dat op zich geen probleem mag zijn gezien we nu zullen fietsen tussen de plantages, op geasfalteerde wegen.
Na dit uitgebreide bezoek nemen we de volgwagen naar Nuwara Eliya.
Deze stad, gelegen op 1848 meter, kent een merkelijk frisser klimaat. Door dit klimaat was deze plaats vooral populair bij de kolonisten, getuigen hiervan zijn de vele mooie houten huizen.
 40 km fietsen

Dag 10:
Voor zonsondergang vertrekken we in het hotel en rijden met de volgwagen via een kronkelende weg naar het nationale park Horton Plains. Hier staat een prachtige wandeling van een 3 uur tot Worlds End op het programma. Dit nationale park is een uitgestrekt en onbewoonde vlakte op meer dan 2000 meter boven de zeespiegel. Het is bijzonder om in dit park te wandelen, omdat het niet het idee geeft dat u in Sri Lanka bent. Het is een gebied dat men eerder zou verwachten  in een gematigd klimaat en niet in het tropische klimaat  van Sri Lanka zou verwachten. Met wat geluk ziet u hier sambar herten, apen en zeer zeldzame hagedissen. World’s End, op een uur lopen vanaf de entree, is een uitzichtpunt boven een 600 meter diepe afgrond. Na dit uitgebreide bezoek rijden we met de volgwagen naar het hotel te Bandarawela.

Dag 11:
Na een vroeg ontbijt nemen we de volgwagen naar Beragala, een half uurtje rijden. Hier stappen we over op de fiets voor een rustige en erg mooie afdaling van zowaar 34 kilometer! De route is enorm mooi, met aan uw linkerzijde de ‘theeheuvels’ en aan uw rechterzijde het dal. De laatste 5 kilometer stijgt de temperatuur enorm snel. U merkt dat u de heuvels verlaat en terug in de warme vlakte komt. Aan het einde van deze afdaling fietsen we een 16 door een open vlakte waar het behoorlijk warm kan worden. Indien de hitte te fel is (er is geen schaduw!) nemen we de volgwagen.
Na het middagmaal staat er een jeepsafari door het Uda Walawe Nationaal Park op het programma. Gedurende drie uur bezoeken we per privé jeep dit boeiende park op zoek naar de vele olifanten, reigers, pauwen, makaken... In de late namiddag rijden we naar het hotel.
 50 km fietsen

Dag 12:
We verlaten definitief het theegebied en fietsen naar de zuidkust. We rijden terug van dorpje naar dorpje, langs kokosplantages en rijstvelden. Hoe meer we de kust naderen hoe vlakker de route wordt. De aankomst aan kust in Matara is een mooi hoogtepunt. 
 65 km fietsen

Dag 13:
Na het ontbijt fietsen we op de rustige weg, langs rijstvelden en kaneelplantages naar de oude historische haven van Galle. We hebben voldoende tijd deze tot Unesco Werelderfgoed erkende stad te voet te verkennen. In de namiddag brengt de volgwagen ons naar het strandhotel te Bentota waar we twee nachten verblijven.
 44 km fietsen

Dag 14 en 15:
Vrije dagen te Bentota. U kan genieten van het strand en de verschillende watersporten, een boottocht maken door de mangroves, enz. het hotel zal met plezier een activiteit voorstellen. 
Ook een bezoek aan een Ayurvedisch centrum, maskermakers, een schildpaddenfarm, behoren tot de mogelijkheden.

Dag 15 en 16:
In de vroege avond transfer naar de luchthaven van Colombo voor de lijnvlucht terug naar Europa waar we op dag 16 toekomen.