Rajasthan het land van de maharadja’s.

Fietsen door Rajasthan geeft u het gevoel rond te reizen in een sprookje uit 1001 nachten. Imposante forten, romantische paleizen en oude gegraveerde tempels, getuigen van de overheersing van de Moghuls en de maharadja’s. U fietst als in een droom door de uitgestrekte woestijn, met als enige gezel wat kamelen aan de verre horizon.

Individuele reizen - 16

Dag 1:
Bij aankomst te Delhi wordt u afgehaald door het lokale team en rijdt samen naar het hotel in New Delhi. Die avond staat er gezien het late uur van aankomst niets meer op het programma.

Dag 2:
Na het ontbijt plannen we onder begeleiding van een lokale gids een stadsbezoek aan Oud en Nieuw Delhi. We starten in Oud Delhi met een bezoek aan Jama Masjid, één van de belangrijkste moskeeën in Delhi. Niet minder dan 20.000 mensen kunnen tegelijkertijd binnen om te bidden, en de binnenplaats is groot genoeg voor 25.000 bezoekers. Dit maakt van Jama Masjid dan ook meteen de grootste moskee van India. Aan de overzijde van deze moskee bewonderen we de prachtige architectuur van het Rode Fort. Met zijn rode stenen muren en wapperende Indiase vlag is het Rode Fort is het symbool bij uitstek van Delhi. Het complex dateert van de zeventiende eeuw en werd gebouwd in opdracht van Shah Jahan, die naast het Rode Fort ook nog de opdrachtgever van onder andere de Taj Mahal en de hoger beschreven Jama Masjid was. Het Rode Fort is sinds enkele jaren deel van het UNESCO erfgoed. Vervolgens maken we per rickshaw een rit door het labyrint van straatjes van de fascinerende, overvolle bazaar van Chandni Chowk. U waant zich zowaar in een Indische film…. Na de lunch te hebben genoten in een restaurant aan de India Gate (42 meter hoge triomfboog) focussen we ons op Nieuw Delhi met onder meer een bezoek aan  Raj Ghat (monument ter ere van Mahatma Ghandi) en het Presidentieel paleis. In de namiddag heeft u de kans de stad verder op eigen houtje te verkennen. ’s Avonds nemen we het avondmaal in het hotel.

Dag 3:
We verlaten het hotel erg vroeg voor de binnenlandse vlucht naar Udaipur.  Aankomst voorzien rond 07h05, we houden echter rekening met tijdswijzigingen. Bij aankomst te Udaipur worden we afgehaald door de volgwagen en rijden in een kwartiertje naar het hotel, met schitterend zicht op het Fateh Sugar Meer. We proberen de check-in te doen bij aankomst, maar kunnen dit niet garanderen.
Deze ochtend plannen we een begeleid stadsbezoek aan Udaipur. We beginnen met een uitgebreid bezoek een het schitterende City Palace. Het is er zéér druk. We bezoeken de verschillende zalen Na het middagmaal te hebben genoten in de oude stad, rijden we terug naar het hotel. In de namiddag testen we de fietsen en vertrekken rond 16 uur voor een eerste korte fietstocht rond het Fateh Sugar Meer.
 12 km fietsen

Dag 4:
We nemen een korte transfer met de volgwagen uit de drukte van de stad. Na een 5 km stappen we op de fiets en rijden op en neer door een uitgestrekt landbouwgebied. Onderweg zien we velden vol granen, mosterdplanten en mais. Hier en daar moeten we over wat pittige hellingen. Na een 32 km plannen we een erg lekkere tali picknick in de schaduw aan het Badi meer. Na dit middagmaal rijden we nog een 8 km terug naar het hotel.  
 40 km fietsen

Dag 5:
We vertrekken rond 08h30 aan het hotel voor een korte transfer met de volgwagen. De rest van de dag fietsen we op en neer door mooie landbouwdorpjes. Na een tiental kilometer wordt de omgeving droger en fietsen we eerder door een open vlakte. Na ongeveer 43 km komen we toe aan een klein restaurant waar we het middagmaal plannen. Na de lunch fietsen we verder over een wat bredere, maar nog steeds erg rustige weg naar Kelwara, waar we de fietsen in de volgwagen plaatsen voor de laatste 15 km naar Kumbhalgarh Fort. De weg wordt hier nl. drukker en de laatste 5 km zijn behoorlijk klimmen.
 60 km fietsen

Dag 6:
Na het ontbijt nemen we de volgwagen voor een korte transfer naar het fort. We wandelen via een goede geasfalteerde weg, een 1,5 km klimmend tot de ingang van het fort (bussen mogen het laatste stukje asfalt niet rijden). Onder leiding van een lokale gids bezoeken we het fort. We klimmen tot op het platform van de mannen- en vrouwenvleugel.
We bezoeken ook de slaapvertrekken van de maharadja en bewonderen de schilderingen op de muur. Het zicht vanop het platform op de 36 km lange kasteelmuur is fenomenaal. De omgeving is droog, dor en erg ruw. Hevels begroeid met grassen zo ver je kan zien. Rond het fort liggen verschillende tempels gebouwd in opdracht van de maharadja. Na een bezoek van een twee uur nemen we de volgwagen voor een transfer van een 4 km door het steilste stuk van de bergen. De eerste 8 km fietsen zijn best pittig. Vooral km 6 tot 8 zit er een serieuze beklimming. Nadien blijft het klimmen en dalen voor een paar km. Advies minder goede fietsers 16 km transfereren na kasteel. Traject vlakt uit. We fietsen een 32 km tot aan de gezellige lunchplaats. Na het middagmaal (klein buffet) is het nog een 12-15 km hoofdzakelijk bergaf naar de wereldberoemde, uit marmer gebouwde, Ranakpur Jain tempel.
Let op voor uw snelheid tijdens de lange, slingerende afdaling. Er is bijna geen verkeer en het overzicht op de weg is goed, maar toch opletten voor bussen en wagens die plots uit de bocht komen. Indien u zich onzeker voelt in een afdaling adviseren we dit stuk in de volgwagen af te leggen. Bij aankomst aan de tempel staat de volgwagen te wachten.
Zéér strikte kledingvoorschriften in de tempel! . Lange broek en lange mouwen of sjaal. Geen GSM, geen schoenen, geen dierlijke producten. Tijdens het bezoek worden fietsen opgeladen en nadien rijden we kort naar het hotel.
 53 km fietsen

Dag 7:
We vertrekken aan het hotel per fiets. Het eerste deel is heerlijk fietsen in de schaduw van de hoge bomen. We passeren door verschillende dorpjes en merken dat de omgeving droger en droger wordt. De route is volledig vlak. We fietsen door dorpjes waar men amper gewend is aan blanken. Op de open plaatsen in de dorpen staan de koeien te wachten om gemolken te worden. Aan de waterpompen staan de dames water te pompen om dit met grote zilveren potten op hun hoofd naar de huizen te dragen. Onderweg komen we herders tegen met felgekleurde tulbanden. Op de velden werken zowel de vrouwen als de mannen. De vrouwen plukken de gewassen, de mannen bewerken de velden met houten werktuigen getrokken door de grote zebu’s. Onder de centrale boom in het dorp zitten de mannen te praten en keuvelen. De vrouwen zijn prachtig gekleed in sari’s in alle kleuren. Ze dragen zilveren grote neusringen en verschillende witte armbanden van klein naar groot rond de armen. Groot en klein zwaait ons enthousiast welkom. Net voor we aan de highway toekomen is het een klein stukje wat heuvelachtig. Na ongeveer een 40-45 km plannen we een picknick lunch ergens onder een boom. De lokale bevolking komt nieuwsgierig kijken en de jongeren nemen ook van ons foto’s met hun gsm’s. Het contact is intens maar erg vriendelijk. Telkens we stoppen onderweg staan binnen de kortste keren nieuwsgierige mensen met ons te lachen. Na het middagmaal is het nog een 30-35 km fietsen. De omgeving droogt uit en in de verte zien we de eerste heuvels/bergen oprijzen. De weg is regelmatig in slechte staat en langs de kant van de weg staan struiken met grote doorns. In Sumerpur steken we de highway over en volgt nog een prachtige 10 km lange, smalle slingerende weg door de velden naar Korta. Het hotel waar we logeren is uniek. Een stoeterij met momenteel een 20 paarden en slechts 10 bungalows. De kamers zijn prachtig met een buitendouche en erg mooi ingericht. Kamers hebben geen nummers maar namen.
Rond 16h45 bezoeken we met een herder het nabijgelegen dorp. Het dorp heeft 4500 inwoners waarvan er 40 % in de steden werkt. Na de grote overstromingen in ’74 is men beginnen bouwen in steen. Voordien waren alle huizen in modder, maar die zijn volledig ingestort door de overstromingen.
Na dit fascinerende bezoek wandelen we bij zonsondergang terug naar het hotel en genieten van een heerlijk avondmaal onder de sterrenhemel, gevolgd door een gezellig kampvuur.
 75 km fietsen

Dag 8:

Na het ontbijt vertrekken we per fiets naar de volgende overnachtingsplaats. Vrij snel verandert het asfalt in een zandweg. Gedurende drie km rijden we, hier en daar door mul zand, door een schitterende omgeving van droge jungle.
De weg gaat terug over in asfalt, maar de eerste 20 km blijven eerder zwaar door de slechte staat van de weg. We plannen een picknick lunch ergens onder een boom. Overnachting in een prachtige havela te Bhenswara.
 53 km fietsen   

Dag 9:
We verlaten het hotel voor een transfer van een 40 km tot Bhadruan, waar we beginnen te fietsen.  De route gaat een beetje op en af, nog steeds hoofdzakelijk door een droge jungle. Na de picknick lunch volgt er een stukje erg droog gelijkend op woestijn. Laatste 10 km even door heuvels. Niet zwaar maar wel even wat op en neer. Na 65 km te hebben gefietst stoppen we voor een transfer van een 100 km naar Jodhpur. Reken voor deze transfer op een 3 uur.
 49 km fietsen

Dag 10:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en plannen een stadsbezoek. We nemen de volgwagen naar de tempel van Jaswant Thada. Deze witmarmeren tempel werd opgericht door de echtgenote van de maharadja Jaswant Sing II, ter zijner nagedachtenis. Het is een schitterend gebouw volledig opgetrokken uit wit marmer. Vlakbij vindt u er een klein natuurlijk meertje dat nog steeds gebruikt wordt voor de rituele reinigingen na de crematie. (Crematie: slachtoffer wordt volledig gewassen en in nieuwe kledij gestoken. Ook legt men een nieuw dekentje over het lijk. Vervolgens wordt lichaam ingevet en steekt de oudste zoon het lijk in brand. Verbranding duurt een 4-5 uur. Tijdens de verbranding gaat de familie zich ritueel wassen. Een paar resten zoals de nagels, wat gewrichten en wat stukjes been worden binnen de 12 dagen in de Ganges rivier gegooid. Dit alles doen ze om de 5 elementen van het lichaam: aarde, vuur, water, hout en metaal te verenigen). Na dit bezoek van een klein uurtje nemen we de volgwagen naar het fort van Mehrangar. Via een lift gaan we naar het topterras van het fort. We bezoeken onder leiding van een lokale gids de verschillende zalen. Na een uitgebreid bezoek (2 – 3 uur) nemen we de volgwagen naar een gezellig restaurant in de buurt van de oude stad. Na een lekker middagmaal wandelen we door de smalle, erg drukke steegjes van de oude stad, Jodhpur ook wel gekend als de blauwe stad.
 
Dag 11:
Vandaag wacht ons een eerder lange dag. We vertrekken vroeg aan het hotel met de volgwagen voor een transfer van een 76 km naar Piper Pipaar.
Na het fietsgedeelte volgt een transfer van een 220 km naar Jaipur. Gezien de drukte onderweg, komen we hier pas tegen het avondmaal toe.
 49 km fietsen


​Dag 12:
Vandaag laten we de fietsen nogmaals aan de haak en plannen een stadsbezoek. Eerst fort te voet naar boven. Bezoeken verschillende kamers. Nadien het city palace met zijn verschillende musea en het observatorium. Vrije namiddag. Tegen 19 uur, voor we het avondmaal plannen, gaan we naar het paleis der winden. Ter info, dit is enkel een mooi verlichte gevel.

Dag 13:
's Voormiddags rijden we met de fiets én de volgwagen richting Ranthambore. Na een korte transfer uit Jaipur stappen we op de fiets en rijden door kleine dorpjes over rustige wegen naar het zuiden. Eindbestemming van de dag is het nationale park van Ranthambore. Dit park wordt gezien als één van de beste plekken in India om een kans te maken de zeldzame tijgers in het wild te zien. We verblijven twee nachten in de buurt van het park zelf in een mooi resort, ten midden van de natuur.
 48 km fietsen

Dag 14:
Bij zonsopgang worden we gewekt door een lekkere thee aan bed gebracht. We vertrekken in de ochtendkoelte naar het park en maken een 3 uur durende safari door het park, onder leiding van een ervaren ranger. Het park is gesitueerd rondom zes grote meren die met de hand werden uitgegraven. Het landschap van het park varieert van ondoordringbare jungle tot open savannes. Het park kent een rijk geschakeerde flora en fauna en mag trots zijn op de grote populatie tijgers! Momenteel leven hier maar liefst 300 exemplaren, die vaak te bewonderen zijn tijdens deze avontuurlijke game drive door het park. Daarnaast vindt u hier vele bijzondere boomsoorten, maar liefst 272 soorten vogels en allerlei reptielen, waaronder de krokodil. Na deze eerste safari gaan we terug naar het resort voor het ontbijt. De rest van de ochtend kan u genieten van de mooie omgeving van het resort; of lekker afkoelen in het zwembad. In de middag rond 14 uur plannen we een tweede safari.

Dag 15:
We starten de dag met een transfer van een 85 km naar Binori, waar we de fietsen afladen. Deze laatste fietstocht is absoluut memorabel. We fietsen langs kleine wegen, licht op en neer (rivierbeddingen) door erg kleine dorpjes. het kan zijn, dat de fietsgids af en toe de weg zal vragen aan de lokale bevolking. De rijrichting kennen we, de finale weg zal reis per reis anders zijn. We eindigen deze mooie dag met een transfer van 150 km naar Agra. Bij valavond komen we toe aan ons kleinschalige hotel, met zicht op de majestueuze Taj Mahal.
 Max. 57 km fietsen

Dag 16:
Bij zonsopgang bezoeken we wereldberoemde, Taj Mahal. In de ochtendkoelte heeft u voldoende tijd dit monument te verkennen in al zijn glorie. Voordeel is ook dat het dan nog rustiger is, gezien de dagjestoeristen vanuit Delhi nog niet zijn toegekomen. De Taj Mahal, één van de mooiste gebouwen ter wereld en absoluut een hoogtepunt op deze reis. Het werd in de zeventiende eeuw gebouwd door Sjah Jahan, als graftombe voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal. Het hele gebouw is uit wit marmer opgetrokken en ingelegd met halfedelstenen. Later op de dag staat nog een bezoek aan het Rode Fort en aan de Baby Taj op het programma.
In de namiddag nemen we de volgwagen naar de luchcthaven van Delhi (een transfer van een 4-5 uur) waar het programma eindigt.

Extensie naar Varanasi.

Vanuit Agra bestaat de mogelijkheid een verlenging naar de religieuze stad Varanasi te reserveren.

Dag 16:

Na een bezoek aan de culturele hoogtepunten van Agra nemen we na het avondmaal de nachttrein naar Varanasi. We hebben slaapcoupés met comfortabele bedden.

Dag 17:
Rond 09h30 komen we toe te Varansi waar we worden opgewacht door de plaatselijke begeleiders. We logeren 2 nachten in een paleis gebouwd in 1818. Ondertussen werd het schitterende gebouw gerenoveerd tot een mooi hotel mét zwembad, een oase van rust in de drukke stad.
Varanasi is wellicht één van de meest intrigerende en overweldigende steden ter wereld met haar ongeëvenaarde culturele en religieuze status. De stad wordt reeds meer dan 3000 jaar ononderbroken bewoond, en dwalend door de kronkelende nauwe straten en steegjes wordt u ondergedompeld in het dagelijkse leven van haar bewoners. De oude stad is een groot labyrint van sfeervolle nauwe straatjes met winkeltjes en hindoetempels, die uiteindelijk uitkomen op één van de honderd ghats aan de Ganges. Vanaf deze brede traptreden (= ghats) betreden de gelovigen het water en baden om zich van hun zonden te ontdoen. Bij zonsondergang en zonsopgang voeren de Indiërs vanuit de ghats diverse verbrandings- en gebedsrituelen uit.
Rond 18 uur bezoeken we de zogenaamde Aarti ceremonie bij de centrale Dashaswamedh ghat. Priesters houden hier elke avond een speciale ceremonie waarbij ze hun god moeder Ganga (de rivier) danken voor het brengen van leven. Onder het gezang van liederen worden grote lampen en fakkels aangestoken, wat een mystieke en magische sfeer creëert.

Dag 18:
Vroeg in de ochtend gaan we net voor zonsopgang met een boot over de Ganges varen. We zien badende pelgrims die baden in de rivier, mensen die hun tanden poetsen met het bruine water of de was doen aan de kant. Ook varen we langs de crematie ghats, waar de doden in het openbaar worden gecremeerd. Dit is één van de meest indrukwekkende en intense rituelen in India.
Later op de dag bezoeken we het stadje Sarnath, 5 km buiten Varanasi. Sarnath is de plaats waar Boeddha zo’n 2500 jaar geleden is geweest en er de middelste weg gepredikt heeft om het nirwana te bereiken, nadat hij verlicht werd in het plaatsje Bodghaya in India. De religieuze keizer Ashoka heeft daarop een enorme stupa (tempel) en enkele boeddhistische kloosters laten bouwen. Elk boeddhistisch land ter wereld heeft daar nu zijn eigen tempel voor de landgenoten gebouwd en zo lijkt dat plaatsje op een wereldtentoonstelling. Het dorp is vrij klein, wat het gevoel van rust bevordert.
We brengen ook een bezoek aan het hertenpark en museum voor we de volgwagen terug nemen naar het hotel te Varanasi.

Dag 19:
Vrije ochtend te Varanasi. We nemen een binnenlandse vlucht naar Delhi, waar we aansluitend de lijnvlucht terug naar Brussel nemen waar we dag 20 ’s ochtends toekomen.