Fietsry in Suid-Afrika, baie skoon.

Zuid-Afrika wordt ook wel eens de regenboognatie genoemd. Het Noorden is vooral gekend vanwege de schitterende wildparken, waar we op zoek gaan naar de 'Big Five': de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en de neushoorn. Ook de spectaculaire Blyde River Canyon en de Panoramaroute staan op het programma. In het koninkrijk Swaziland maak je kennis met het echte zwarte Zuid-Afrika. Het Zuiden kenmerkt zich door de zéér uitgestrekte wijngaarden, de kleine woestijn Karoo, oude steden en de wilde oceaan, waar we met wat geluk walvissen kunnen spotten. Beide fietsprogramma's zijn zéér flexibel met voldoende tijd voor nevenactiviteiten.
NU OOK MOGELIJK MET E-BIKE.

Internationale groepsreis - 12 dagen

Dag 1:
Bij aankomst te Port Elisabeth wordt u afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking stappen we in de volgwagen en rijden in 1.5 uur naar Addo Nationaal Park.
We verblijven twee nachten in de prachtig gelegen Addo Zuurberg Mountain Village Lodge. U kan ontspannen bij het zwembad, wat slaap inhalen of samen met de begeleider een eerste korte fietstocht maken in de omgeving van de lodge.
Addo Zuurberg Mountain Village Lodge

Dag 2:
Na het ontbijt beginnen we aan een volle dag safari in een open wagen door het park. Het Addo Nationaal Park werd in 1931 opgericht met als doelstelling de olifanten uit deze regio te beschermen. In die tijd werden er nog slechts een 11 olifanten geteld. Inmiddels kan men zeggen dat met meer dan 500 olifanten, het park bijzonder succesvol is in de bescherming van dit gigantische dier. Naast olifanten is er echter nog veel meer wild te zien. Zebra’s, antilopen, Kaapse buffels, zwarte neushorens, leeuwen en luipaarden maken de Big Five compleet. Even indrukwekkend is het rijke vogelleven, met ook de struisvogel die in dit gebied woont. Tijdens onze gamedrive stoppen we aan verschillende uitkijkpunten en kunnen onder begeleiding ook een korte bush-wandeling maken. Onderweg houden we halt voor een aangename picknick lunch in het park. 
Als iedereen voldaan is rijden we in de late namiddag terug naar onze mooie lodge.
Addo Zuurberg Mountain Village Lodge (B.L)

Dag 3:
Na een vroeg ontbijt nemen we de volgwagen naar het Tsitsikamma gebergte. Ter hoogte van een rustige afslag testen we de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. De eerste 10 km fietsen zijn vlak en vervolgens gaat het langs een oude spoorweg op en neer naar Stormsrivier. Ter hoogte van de ingang van Tsitsikamma Park plaatsen we de fietsen op de volgwagen en trekken onze wandelschoenen aan voor een wandeling van een uurtje naar een drietal spectaculaire hangbruggen over de monding van de rivier. Op het einde volgt een korte transfer naar ons comfortabel hotel.
Tsitsikamma Village Inn (B)
 51 km fietsen

Dag 4:
We starten met de fiets aan het hotel en rijden via een rustige weg door de mooie vallei van de Bloukrans rivier dlangs een weelderig bos. We fietsen tot het prachtige strand van Nature’s Valley waar het azuurblauwe water ons uitnodigt voor een zwemstop. Na het middagmaal aan het strand nemen we de volgwagen naar het schiereiland van Robberg en maken gedurende een tweetal uur een mooie wandeling met spectaculaire zichten op het Tsitsikamma bos en de oceaan. In de latere middag nemen we de volgwagen naar Plettenbergbaai. We  verblijven in een kleinschalig logement met mooi aangelegde tuin en zwembad.
Cornerway Guest House (B
 40 km fietsen

Dag 5:
Na een lekker ontbijt buiten op het terras nemen we gedurende drie kwartier de volgwagen over een pas nabij Knysna. Hier stappen we op de fiets en rijden via de oude Kaaproute langs de kust naar het kleine plaatsje Sedgefield omgeven door meren en prachtige stranden. Het eerste deel van de fietstocht gaat langs de uitgestrekte lagune, vervolgens fietsen we verder met weidse zichten over de Outeniquabergen. In de namiddag kan u gaan kayakken, stand up paddlen (beide optioneel) of gewoon lekker genieten van het strand en de zee. 
We eindigen de dag met een korte transfer naar de gezellige plaats George.
Acor Guest House (B)
 45 km fietsen

Dag 6:
We beginnen de dag met een transfer over de Outeniqua Pas (800 meter boven zeeniveau). Zodra we door de grotere bergketen heen zijn, stappen we over op de fiets en rijden via een mooie grintweg langs kleinere bergen.  Vrij snel wordt het landschap erg droog, dit is het halfwoestijngebied van Little Karoo, ook wel ‘het land van de grote dorst’ genoemd. Na het middagmaal te hebben genoten op een struisvogelboerderij gaat het de rest van de dag hoofdzakelijk bergaf naar de struisvogelhoofdstad’ Oudtshoorn. 
We verblijven in een gezellig gastverblijf en de gastheer zal ons ’s avonds graag uitnodigen op een typische Zuid-Afrikaanse braai, met vanzelfsprekend struisvogelvlees op het menu.
Adley Guest House (B)
 45 km fietsen

Dag 7:
Na het ontbijt nemen we kort de volgwagen naar de Cango grotten. Deze twintig miljoen jaar oude kalkstenen grotten zijn één van de bekendste toeristenattractie van zuidelijk Zuid-Afrika en worden gerekend tot de mooiste grotten ter wereld. Het complex is verdeeld in drie gedeelten met een gezamenlijke lengte van meer dan vier kilometer. De eerste en grootste kamer is ongeveer negentig meter lang, vijftig meter breed en tot achttien meter hoog. Met een gids gaan we de grotten in en krijgen een rondleiding van een uur. Na dit bezoek fietsen we hoofdzakelijk bergaf door de Schoenmanspoort terug naar Oudtshoorn waar we het middagmaal plannen. In de late namiddag rijden we met de volgwagen naar het pittoreske Montagu. 
Montagu Country Hotel (B)
 30 km fietsen

Dag 8:
Na een stevig ontbijt fietsen we door de Kogmannskloof naar de wijngebieden van de Breede Rivier Vallei. Bij aankomst aan een gekend wijnhuis plannen we een lekkere wijnproeverij. Het middagmaal is een picknick lunch tijdens een bootvaart over de Breede Rivier. In de late namiddag fietsen we door naar Robertson.
Gubas de Hoek Guest House (B)
 61 km fietsen

Dag 9:
We starten de dag met een transfer naar het kuststadje Kleindorp waar de fietstocht begint. We fietsen heel de dag over een unieke kustweg, steeds met zicht op het Kaaps Schiereiland. Met wat geluk kan u tijdens de rit zeehonden en walvissen spotten. Onderweg stoppen we in Betty’s Baai, de plek om in alle rust (in vergelijking tot Boulders Baai) een pinguïnkolonie te bewonderen. 
We eindigen deze prachtige fietsdag aan de kust in Gordonsbaai.
Manor on the Bay Lodge
 51 km fietsen

Dag 10:
Vandaag nemen we kort de volgwagen naar het township Khayelitsha. Onder begeleiding van een  voormalige inwoner brengen we een bezoek aan het grootste township van Kaapstad. U heeft ook de unieke gelegenheid een door u en ons gesteund kinderdagverblijf te bezoeken. Vervolgens fietsen we naar het mythische punt van Kaap de Goede Hoop. Na een uitgebreide fotostop maken we een korte wandeling naar de vuurtoren. We voorzien voldoende tijd om te genieten van deze bijzondere plek. Via de andere zijde van het schiereiland fietsen we door Hout Baai naar Kaapstad. We verblijven twee nachten in een charmant gastverblijf, schitterend gelegen in de wijk Sea Point met prachtige zichten op de Atlantische Oceaan.
Bantrey Bay Suites Hotel
 54 km fietsen

Dag 11:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en staat er een bezoek aan de botanische tuinen van Kirstenbosch op het programma. Afhankelijk van de weersomstandigheden wandelen we in de namiddag naar de top van Tafelberg. Een bijzondere wandeling van een viertal uur. We dalen terug af naar de stad via de kabelbaan. Vervolgens maken we nog een korte wandeling langs het Kasteel de Goede Hoop, het stadhuis, het Greenmarket plein met zijn vele kraampjes, de Kompanjiestuin en de Bo-Kaap buurt met de fel gekleurde huisjes.
Bantrey Bay Suites Hotel

Dag 12:
De laatste dag staat er niets op het programma en kan u een laatste maal genieten van de stad voor we naar de luchthaven rijden. 

B = ontbijt
L = middagmaal