Fietsry in Suid-Afrika, baie skoon.

Zuid-Afrika wordt ook wel eens de regenboognatie genoemd. Het Noorden is vooral gekend vanwege de schitterende wildparken, waar we op zoek gaan naar de 'Big Five': de olifant, de buffel, de leeuw, het luipaard en de neushoorn. Ook de spectaculaire Blyde River Canyon en de Panoramaroute staan op het programma. In het koninkrijk Swaziland maak je kennis met het echte zwarte Zuid-Afrika.
KAN NU OOK MET ELEKTRISCHE FIETS!

Internationale groepsreis - 13 dagen

Dag 1:
Bij aankomst te Johannesburg wordt u afgehaald door de lokale begeleider, samen met de Afrikaanse chauffeur. Na een eerste kennismaking stappen we in de volgwagen en rijden door naar Dullstroom waar we het middagmaal nemen in een klein restaurant. In de namiddag rijden we over de Long Tom Pas naar een mooi ingericht hotel te Graskop waar we 2 nachten verblijven. De liefhebbers kunnen nog genieten van het verwarmde zwembad.
Graskop Hotel

Dag 2:
We beginnen de dag met een bezoek aan het mijnwerkersstadje Pilgrim’s Rest. Nadat u voldoende tijd heeft gehad in dit stadje rond te wandelen, start het echte fietsavontuur. We testen de fietsen en doen aanpassingen waar nodig. Via een mooie verharde zandweg, fietsen we op en neer een eerste 30 km naar het natuurfenomeen Bourke’s Luck Potholes. Hier komen 2 rivieren samen, de Blyde en de Treur. Door de kolkende watermassa's, die vermengd waren met zand en grind, én door de  erosie, zijn de rotsformaties door de eeuwen heen steeds verder uitgesleten. Er ontstaan grillig gevormde formaties, al dan niet gevuld met water. Na dit bezoek genieten we een picknick lunch. Om het eten wat te verteren nemen we de volgwagen gedurende een 20 km naar het unieke uitkijkpunt, de 3 Rondavels, ook ontstaan door erosie. Deze 3 groene heuvels, die qua vorm lijken op de traditionele hutten (= rondavels) van de Xhosa stam, zijn met hun 700 m hoogte een groots natuurfenomeen. Hier stappen we terug op de fiets en dalen na een laatste helling een 10 km af naar het Laagveld. Tijdens deze tocht hebben we prachtige zichten op de Blyde Rivier Canyon. Aangekomen aan de wat drukkere R36 stappen we in de volgwagen voor een rit van drie kwartier terug naar de lodge.
 57 km fietsen
Graskop Hotel (B)

Dag 3:
Vandaag  fietsen we in mooie lus verder door het gebied van de Panoramaroute. Een eerste fietsstop is aan God’s Window, een adembenemend uitkijkpunt over de Canyon en het 1000 m lager gelegen Laagveld. De reisbegeleider zal met plezier wat meer uitleg geven over de inheemse planten, varens en bomen die in dit gebied groeien. Een korte ‘sidetrip’ brengt ons naar de 90 meter hoge, klaterende Lisbon watervallen en we maken de lus rond met een mooie afdaling naar de Laagvelden. Bij aankomst terug in Graskop plannen we het middagmaal en sluiten we de fietstocht van vandaag af. We nemen de volgwagen naar het Kruger Park (+/- 1 uur). We verblijven in een mooie lodge, ten zuiden van het park. Op weg naar onze overnachtingsplek, kunnen we de eerste dieren spotten.
 45 km fietsen
Kruger National Park Camp (B)

Dag 4:
Vandaag laten we de fiets aan de haak en gaan we de hele dag op zoek naar de Big Five.
Vóór het ontbijt heeft u de kans een wandelsafari (exclusief) te maken, onder leiding van 2 ervaren rangers. Achter elkaar, ingesloten door de gewapende rangers, gaat u op zoek naar wild. De kans dat u veel wild ziet is eerder klein (door het vele lawaai dat toeristen ongewild maken, door bv. alleen al te stappen door het gras), maar de sfeer tijdens de wandeling maken deze uitstap toch tot een aanrader. Let wel, dit is vooraf te reserveren, het aantal plaatsen is beperkt tot 8. Na het ontbijt in open lucht rijden we met de volgwagen naar het volgend kamp in het Kruger Park. In de namiddag worden we afgehaald door een professionele ranger in een open jeep en doen een volgende safari door het park. We rijden met de jeep door het park op zoek naar leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Kruger Park is het grootste nationale park in Zuid-Afrika en er leven naast de 'big five' ook verschillende rendieren, giraffen, zebra's, wildebeest, etc. De ranger geeft met veel enthousiasme een deskundige uitleg over de verschillende dieren en hun levenswijzen.
Kruger National Park Camp (B)

Dag 5:
Vroeg in de ochtend plannen we een laatste safari met onze eigen volgwagen door het park. Nadien verlaten we definitief het Kruger Park en rijden door naar Forbes Reef, gelegen net over de grens in het koninkrijk Swaziland (transfer +/- 2 uur). Genesteld tussen Zuid-Afrika en Mozambique lijkt dit land wel een goed bewaard geheim. Het bergachtige, groene landschap is bezaaid met Beehives, traditionele Swazihuizen die doen denken aan bijenkorven. Ook al valt onmiddellijk op dat dit kleine staatje veel minder welvarend is dan Zuid-Afrika er heerst een leuke ambiance en de mensen zijn zéér vriendelijk.
Onderweg stoppen we in Piggs Peak en bezoeken een klein hospitaal. Samen met de begeleider doneren we er een fiets aangekocht via het World Bicycle Relief Fund (organisatie ter bevordering van de mobiliteit van de kansarme bevolking). 
In Forbes Reef stappen op de fiets en rijden naar de hoofdstad Mbabane. We brengen onder meer een bezoek aan een lokale markt en fietsen, na het middagmaal, verder naar Mlilwane Wildlife Sanctuary waar we 2 nachten verblijven in een originele beehive = een soort grote bijenkorf, de originele huizen van de Swazi’s. In het park plannen we een fiets of wandelsafari (volledig veilig!) op zoek naar nijlpaarden, zebra's en struisvogels. Volgens een lokaal 'verhaal' zou er één giraf in het park zitten. Nooit gezien....
 18 km fietsen
Mlilwane Game Reserve (B)

Dag 6:
Vandaag verkennen we verder per fiets het groene koninkrijk. Na een korte transfer rijden we het koelere uSutu bos binnen. We fietsen via kleine Swazi dorpjes, zachtjes op en neer naar het ambachtelijke project van Swazi Candles. In 1981 startten een handvol ambachtslieden in Swaziland een initiatief om kaarsen met etnisch design te produceren. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een Art and Craftcenter waar meer dan 200 lokale mensen werken. Meer info op: www. swazicandles.com. Na dit bezoek fietsen we verder naar het Mlilwane Animal Protection National Park. In dit park fietsen we over een goede zandweg  op zoek naar zebra’s, blesbokken, impala's en struisvogels en met wat geluk zien we aan de dam nijlpaarden in het water. De terugrit naar de beehives brengt on langs het Koninklijk Paleis.
 
67 km fietsen
Mlilwane Game Reserve (B)

Dag 7:
Na het ontbijt vertrekken we met de volgwagen naar het Hluhluwe Game Reserve (transfer 2,5 uur), de oudste ‘Wildtuin’ van Zuid-Afrika. Ook hier plannen we een uitgebreide safari met onze eigen wagen op zoek naar groot en klein wild, zoals leeuwen, giraffen, olifanten, zebra’s, buffels, nijlpaarden, de unieke witte (kans is zéér klein dat we deze ook zien) en zwarte neushoorn, impala’s, gnoes, hyena’s, wildebeesten en diverse soorten bokken. Het park heeft ook een uniek gevarieerd landschap, met dichte bossen, droge bushvelden en open savanne.
In de late namiddag rijden we in een half uurtje door naar het Greater St Lucia Wetland Park, een moerasgebied gevormd door de brede riviermonding van de St Luciarivier.
Het landschap bestaat uit mooie mangrovebossen omgeven een groot gebied van plassen en moerassen. We overnachten in een gezellige lodge met zwembad, gerund door een hartelijk Zuid-Afrikaans echtpaar.
Lidiko Lodge (B)

Dag 8:
’s Ochtends kan u een boottocht maken (exclusief) op de rivier monding van de St Lucia Rivier. Gezeten op het dek van de boot observeert u verschillende soorten reigers, krokodillen, nijlpaarden met felroze buiken en nog meer beweging door het riet langs de waterkant. In de namiddag kan u een fietstocht maken onder leiding van een lokale gids naar nabij gelegen dorpjes (+/- 20 km), een bush wandeling maken of gewoon lekker luieren aan het strand.
 20 km fietsen
Lidiko Lodge (B)

Dag 9:
We starten de dag met een langere transfer (+/- 3,5 uur) naar Wartburg waar we, na de lunch, beginnen te fietsen op een mooie, golvende weg door Zululand. De omgeving is schitterend en de vele vriendelijke mensen onderweg maken dit tot een onvergetelijke tocht. Na dit sportieve luik nemen we de volgwagen voor een korte transfer naar een comfortabel hotel aan het strand van Durban, waar we twee nachten verblijven.
 37 km fietsen 
Blue Waters Hotel (B)

Dag 10:
Na het ontbijt rijden we met de volgwagen in een half uurtje naar de missiepost van Mariannhill. Deze missiepost, gesticht in 1882 door een Oostenrijkse Trappist, is één van de grootste missieposten van het land. Onder leiding van een lokale zuster bezoekt u, afhankelijk van de groepsinteresse, een aantal hulporganisaties, opgericht door deze Christelijke leefgemeenschap. Als steun voor de lokale, arme Zulu bevolking richtte de missiepost een lodge, een bakkerij, een hospitaal en één van de beste scholen van Durban op. Na dit sociale luik rijden we naar de kleur- én geurrijke kruiden- en vismarkt in het centrum van Durban. Deze levendige stad, gelegen aan de Indische Oceaan, wordt vanwege de vele Indische invloeden ook wel eens de curry hoofdstad van Zuid-Afrika genoemd. Het namiddag programma kan u zelf invullen. De reisleider zal u graag advies geven over de verschillende mogelijkheden. Voor het avondmaal keren we terug naar ons mooi gastverblijf in Durban.  
Blue Waters Hotel (B)

Dag 11:
’ s Ochtends rijden we met de volgwagen in 3 uur naar Bergville waar we terug op de fiets stappen. Het fietstraject gaat door een heuvelachtig landschap met afwissend kleine Zuludorpjes en uitgestrekte dorre velden. Na een 10 tal kilometer fietsen hebben we een prachtig zicht op het blauwe water van de Woodstock Dam, waar we even later ook over zullen fietsen. De Drakensbergen, in de verte vormen een randmassief met spectaculair steile kliffen en diepe valleien, door Zulu's erg toepasselijk 'muur van speren' genoemd. Het is een rit door een indrukwekkend landschap met adembenemende zichten op deze Drakensbergen. In de verte lijkt het een granieten muur van hoge bergtoppen. De toppen zijn rond de3000 meter, de hoogste reiken zelfs tot 3400 meter. Onderweg worden we regelmatig aangemoedigd door lachende kinderen. Deze rit zal voor sommige reizigers als eerder lastig worden ervaren, maar ook vandaag heeft u gans de dag de assistentie van de volgwagen. Op het einde van de dagtocht volgt een korte (15 min) transfer naar de prachtig gelegen berglodge.
 50 km fietsen
Tower of Pizza (B)

Dag 12:
We laten de fiets aan de haak en maken een spectaculaire tocht door de schitterende natuur van het Royal Natal Nationaal Park. We wandelen een 4-5 uur naar de basis van het beroemde amfitheater en via schitterende bossen naar de Tugela kloof.
Tower of Pizza (B)

Dag 13:
Na het ontbijt rijden we met de volgwagen terug naar Johannesburg. Indien de vluchturen het toelaten plannen we niog een bezoek aan het Apartheid Museum waar u meer inzicht krijgt over de turbulente geschiedenis van dit schitterende land. Nadien volgt een transfer naar de luchthaven en nemen we afscheid van het lokale team. 

B = ontbijt