Merhaba!

Per fiets door de Atlas tot in de oestijn. Een heel andere wereld vlakbij. De reis start in het sprookjeachtige Marrakech om vervolgens de drukte voor een tijdje achter ons te laten. Laar u niet afschrikken door de naam 'Atlas gebergte'. We fietsen door een desolaat landschap met vele schilderachtige bergdorpjes en ontmoeten onderwweg de ontzettend gastvrije bevolking. We overnachten zowel in kleine dorpjes als bij de Berbers onderweg. Dit avontuur eindigt met een overnachting onder de sterrenhemel van de sahara. Een stukje exotisch Afrika zo kortbij!

Nederlandstalige groepsreis - 9 dagen

Dag 1
We nemen een vlucht van Brussel naar Marrakech. Bij aankomst worden we afgehaald door het lokale team en rijden samen naar het hotel vlakbij het oude centrum van Marrakech op wandelafstand van de Medina.
Na een praktische briefing verkennen we de levendige stad. De charme van het oude stadsgedeelte, de medina, laat niemand onberoerd. Je kunt er uren in verdwalen zonder ooit verveeld te geraken door de sfeervolle, smalle straatjes en steegjes die keer op keer weer blijven verrassen. Ook de soeks zijn een heus labyrint voor wie er voor het eerst komt, maar de talloze kraampjes met prachtige ambachtelijke spullen doen je graag vergeten dat je de weg kwijt bent....

Dag 2  
Na het ontbijt nemen we de 4X4 volgwagen door het Atlas gebergte over de spectaculaire Tizi-n’-Tichka Pas (2260 m), naar het bergdorp Telouet. De transfer duurt ongeveer een 3 uur en gaat door een prachtig landschap over ongeveer de hoogste geasfalteerde weg van Marrokko.na de top is het nog een 20 km rijden naar de ruïnes van de verlaten kasbah (soort vesting) die we ook zullen bezoeken. De kasbah is een droom voor de fotografen, gelegen in een verlaten vallei met vruchtbare oases en lemen huisjes. Vandaag de dag is de kasbah geheel verlaten maar het is een populaire plek voor verschillende ooievaars die nesten op de wallen van het oude fort.  Na een picknick lunch en het afstellen van de fietsen start het fietsavontuur. De eerste kilometers zijn gelukkig vlak want op 1800 meter boven zeeniveau voelen we toch wel dat de lucht wat ijler is. We fietsen door een machtig landschap van traditionele Berberdorpjes op en neer door de kleurrijke en weinig bezochte Ounila vallei. We eindigen de eerste fietsdag in Tamdaght, vlakbij de schilderachtige kasbah van Aït Ben Haddou, één van de bekendste van het Zuiden, als Unesco werelderfgoed geklasseerd.
 42 km fietsen

Dag 3 
Bij het ochtendgloren verkennen we uitgebreid de site van Aït Ben Haddou. Het is een voormalige fort-kasbah, gebouwd uit leem. Gelegen tegen de oevers van de rivier is hij  omgeven door palmbomen en omringt door een woestijnlandschap. Deze nog bewoonde kasbah heeft gediend als achtergrond voor talloze woestijnfilms en werd dan ook mooi gerestaureerd. Na dit bezoek nemen we de volgwagen voor een uurtje en starten ons driedaags avontuur door de desolate Jebel Siroua regio. In dit bergmassief, indrukwekkend door zijn grillige rotsformaties, vulkanische pieken en weidse uitzichten zijn er geen hotels dus de eerste nacht kamperen we en de tweede nacht verblijven we in een eenvoudig huis bij de Berbers. We fietsen over verharde pistes door een spectaculair afwisselend landschap. Behalve af en toe wat groepen trekkers is er erg weinig toerisme in dit stukje afgelegen Marokko. Onderweg ontmoeten we nomaden met hun kuddes schapen, geiten en paarden. De gastvrijheid van de Berbers is uniek en zal u niet snel vergeten. De eerste nacht kamperen we in de vrije natuur op een uitgestrekt plateau met spectaculaire vergezichten op de met sneeuw bedekte toppen van de Hoge Atlas. We slapen op 2100 meter boven zeeniveau dus een warme slaapzak is aangewezen.
 40 km fietsen

Dag 4  
Na het ontbijt onder de opwarmende zon start de fietsdag. het begin van de dag is heerlijk afdalen naar de verharde piste die we gisteren hebben verlaten. Onderweg komen we nog verschillende nomades tegen, met hun kuddes dieren. We doorkruisen het eerste dorp naar een droge rivierbedding. Het is een zéér traditioneel en authentiek dorp. De dames zijn prachtig gekleed in gekleurde gewaden. De kinderen kijken vooral vreemd naar de fietsers met hun futuristische helmen en klederdracht. Hier merkt men duidelijk dat dit gebied weinig toerisme kent. Alle dorpen in dit gebied worden
bewoond door Berbers, een inheems ras dat dateert van vóór de Arabische verovering. De gastvrijheid van de mensen, is ondanks hun grote armoede bijzonder groot. We fietsen verder en komen in een gebied bezaaid met vulkanische stenen. Het landschap is prachtig. Vrij snel bereiken we het hoogste punt van de dag, wat volgt is grotendeels dalen. We fietsen hoofdzakelijk bergafwaarts door een zacht glooiend gebied naar de stad Askaoun ​waar we nog een laatste afdaling maken naar een klein dorpje vlak in de buurt. Hier worden we verwelkomd met een typische Marokkaanse maaltijd gevolgd door thee gemaakt met safraan. We overnachten in een zéér eenvoudig huis bij de lokale bevolking.
 52 km fietsen

Dag 5  
De fitte mensen onder ons kunnen de dag vroeg beginnen met een optionele klim van 24 km. Let wel, het wegdek is op sommige stukken in erg slechte staat wat de beklimming extra zwaar maakt. Het vulkanische landschap is erg ruw met wat rotsachtige passages maar toch ook hier en daar wat minder steil en zwaar.
Zij die wat langer hebben geslapen worden met de volgwagen gebracht naar de tip van de bergpas. Wat volgt is één van de mooiste afdalingen van de reis richting de vlaktes van Ouarzatate. De afdaling is een 30 km over een verharde zandweg met op het einde een klim van een 3 km naar onze lunchplek bij Tachocht, een authentiek dorp boven een vruchtbare vallei vol terrasbouw. Na een lekkere picknick lunch fietsen we terug naar de bewoonde wereld en de stad Ouarzazate, de thuisbasis van de Marokkaanse filmindustrie en gateway naar het diepe zuiden. We nemen de volgwagen voor een uurtje naar e
en comfortabel hotel met hammam (badhuis) in Ouarzatate.  
 60 km fietsen

Dag 6
Na een korte transfer per volgwagen stappen we op de fiets voor een heerlijke afdaling van een 8 km naar een piste die door de Draa vallei slingert. We fietsen door een uniek landschap van palmbomen, behangen met enorme takken met dadels, knalgroene akkers langs de rivier en huizen en kasbah’s van leem. Dit alles omgeven door imposante bergen. Op het fietstraject vandaag zijn er korte beklimmingen te overbruggen maar de route is toch niet al te sportief. De dorpjes onderweg en de lokale inwoners zijn vaak geen Berbers meer maar het is een mixbevolking van etnische stammen uit de Sahara en uit andere landen die de Sahara delen met Marokko. We overnachten in de buurt van Agdz. 
 26 km fietsen

Dag 7
We zetten onze fietstocht verder door de weelderige schoonheid van eindeloze dadelpalm- en fruitplantages. Onderweg houden we halt in Tamnougalt waar we de prachtige uit leem gebouwde kasbah bezoeken. Hoe zuidelijker we fietsen, hoe exotischer en droger de omgeving ook wordt. Na 40 km ruilen we de fietsen voor een 4X4 en rijden verder door de machtige Sahara. Het contrast tussen de felgroene oases en de dorre, droge woestijn maakt de tocht van vandaag uniek. Vannacht kamperen we onder de fonkelende sterren van de woestijn.
 40 km fietsen

Dag 8 en 9
Vandaag staat een lange rit (7 uur) terug naar Marrakech op het programma. ’s Avonds nemen we afscheid van het lokale team in een gezellig restaurant. De volgende dag rijden we met de volgwagen naar de luchthaven waar we de vlucht nemen terug naar Brussel..

Contacteer ons eventueel voor een verlenging in Marrakech.